kapustą - 19268 przepisów (strona:400/1285)

Parzybroda wielkopolska 128

okresie prac gospodarskich, często podczas żniw, bo jest potrawą sycącą i szybką do zrobienia. Istotne było to, że mając mało czasu na przygotowanie bardziej pracochłonnych dań , gospodynie kroiły kapustę w dość szerokie podłużne kawałki, które później, w trakcie jedzenia, zwisały z łyżki i przylepiały się do brody jedzącego, parząc ją. Stąd nazwa zupy.  Składniki średnia główka kapusty włoskiej(...)listki laurowe majeranek sól pieprz mielony kilka ziaren pieprzu czarnego  koperek Przygotowanie Warzywa umyłem, obrałem. Marchewkę i pietruszkę pokroiłem w talarki. Seler i ziemniaki w dość gruba kostkę. Kapustę poszatkowałem w podłużne kawałki. Warzywa włożyłem do garnka, zalałem wodą ( powinna je wszystkie zakryć ), dodałem ziele angielskie i liście laurowe, kilka ziaren pieprzu. Gotowałem ( około 30 minut ), bez przykrycia

R'n'G Kitchen
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, kapustą serem i jajkami. 223

Witajcie :) Często tak się zdarza że zostanie nam coś z obiadu z poprzedniego dnia, kawałek kurczaka czy kapust lub np: kilka pieczarek. Ja w takich przypadkach robię przegląd lodówki i najczęściej z tego co mi zostało robię zapiekankę. Dzisiaj makaron z kurczakiem, cebulą, serem, kapustą i jajkami.Danie wyszło pyszne, można podać je z ketchupem lub sosem czosnkowym. Zapraszam :) Składniki : około(...)ugotowanego makaronu kokardki np: Primo Gusto 2 upieczone pałki i podudzie z kurczaka  4 jajka około 1 szklanki posiekanej słodkiej kapusty 2 cebule 2 marchewki np: z rosołu 1 łyżka masła  6 plastrów żółtego sera 1 opakowanie serka śmietankowego w okrągłych plasterkach Capreze  sól pieprz, szczypta chili do smaku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 duży ząbek czosnku

Sama słodycz i szczypta chili
Krokiety z pieczarkami, kapustą kiszoną i mięsem mielonym 155

Tradycyjne krokiety to  z kapustą i grzybkami . A jak by tak dodać jeszcze mięsko mielone? Wiecie co, wyszły rewelacyjne ! Polecam :) Składniki : Na ciasto nalesnikowe: Znajdziesz na moim blogu :) Farsz : 0,5 kg mięsa mielonego 30dag kiszonej kapusty 40 dag pieczarek 2 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Bułka tarta Olej Przygotowanie: Smażę cienkie naleśniki(...)Kapustę kiszoną obgotowuje, odsączam z wody i drobno siekam Pieczarki obieram, kroję na mniejsze kawałki i podsmażam na patelni . Gdy z pieczarek wyparuje woda, dodaję drobno posiekaną cebulkę i smażę ok 5 min na wolnym ogniu. Odstawiam do wystygnięcia. Mięso mielone smażę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Również odstawiam do przestygnięcia. Następnie kapustę , mięso mielone oraz pieczarki z cebulą wrzucam

Domowa Kuchnia u Mamy
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 168

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na krokiety z kapustą i pieczarkami, pyszne i proste w wykonaniu. Z dodatkiem barszczu smakują wyśmienicie :)     SKŁADNIKI NA CIASTO NALEŚNIKOWE : 2 szklanki mąki 2 jajka 2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju  SKŁADNIKI NA FARSZ :  1słoik litrowy kiszonej kapusty 500 g pieczarek 2 cebule sól, pieprz, szczypta chili do smaku(...)tarce jarzynowej o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło dodać cebulę chwilkę ją podrumienić a następnie dodać pieczarki.Podsmażyć i na samym końcu przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kapustę ugotować na miękko, odcedzić z wody i drobno posiekać można blenderem ale chwilkę żeby nie zrobić ciapki. Kapustę dodać do pieczarek, przyprawić ewentualnie jeszcze do smaku solą, pieprzem i szczyptą

Sama słodycz i szczypta chili
A NIECH TO GĘŚ KOPNIE!! GĘŚ FASZEROWANA 161

oczyszczeniu gęsi z resztek piór - nacieramy ją solą (również w środku!) oraz majerankiem. Odstawiamy do lodówki na  1-2 h   FARSZ ok 1 kg  kiszonej kapusty 300g wędzonego boczku 2-3 duże  cebul 3-4 Ząbki czosnku pieprz Kapustę zalewamy wodą i gotujemy kilka minut na małym ogniu. Pokrojony w kostkę boczek podsmażamy na patelni, dodajemy(...)pokrojone cebule - kiedy wszystko będzie ładnie zeszklone dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Do naszego boczku dodajemy odsączoną kapustę i dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem - ewentualnie solą. Kiedy farsz przestygnie faszerujemy nim dokładnie naszą gęś, po czym zaszywamy jej otwory. Układamy w naczyniu żaroodpornym i "przykrywamy" plastrami  boczku.  Pieczemy  w temperaturze 200 stopni. Czas zależy

BezglutenowaIzabela
Żeberka z czerwoną kapustą 143

przepisem nie powinni być zawiedzeni.  Składniki 5 łyżek sosu sojowego 100 g miodu 4 łyżki sosu worcestershite pieprz szczypta tymianku półtora kg żeberek wieprzowych pół główki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek     Przygotowanie   Marynata : sos sojowy wymieszałem(...)miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina. Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet, sok z jabłek, sól

R'n'G Kitchen
Żeberka z czerwoną kapustą 143

przepisem nie powinni być zawiedzeni.  Składniki 5 łyżek sosu sojowego 100 g miodu 4 łyżki sosu worcestershite pieprz szczypta tymianku półtora kg żeberek wieprzowych pół główki czerwonej kapusty 1 łyżka octu z białego wina 4 łyżki masła 2 łyżki octu jabłkowego półtora litra soku z jabłek sól 100 g rodzynek     Przygotowanie   Marynata : sos sojowy wymieszałem(...)miodem, sosem worcestershire, pieprzem i tymiankiem. Żeberka włożyłem do marynaty i wstawiłem do lodówki na 30 minut. Z kapusty usunąłem głąb, drobno poszatkowałem. Opłukałem w w wodzie z łyżką octu z białego wina. Rozgrzałem masło w garnku, gdy zaczęło się pienić dodałem kapustę. Smażyłem na średnim ogniu 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodałem ocet, sok z jabłek, sól

R'n'G Kitchen
Kapuśniaczek leniwca pospolitego. (wpis sentymentalny) 141

połowy zapomniało się włożyć w markecie do koszyka... należało się psychicznie przygotować do zrobienia zupy(czyli posiedzieć na facebooku) i zadzwonić do rodziny(czy mogę ugotować kapuśniak na tej kapuście ze słoika Wałówki?),wysłuchać ochrzanu ( TO JESZCZE NIE ZJADŁAŚ?! Ja już mam następne słoiki przyszykowane...) i w końcu skonsultować się w sprawie bigosu(Tak,tak możesz,a bigos ode mnie(...)miauczącego kota do słuchawki i krojąc warzywa w takt recytowania kodeksu morskiego-próbować stworzyć coś jadalnego. Składniki: mięcho 2-3 marchewki 1 pietruszka 2-3 ziemniaki pół litrowego słoika kapusty kiszonej od Mamy Przyprawy: ziele angielskie liście laurowe pieprz sól czy jakieśtam ziarenka smaku typu vegeta Naczynia do umycia: garnek lub dwa deska do krojenia nóż obieraczka do warzyw łyżka

U Fiolki
Surówka coleslaw z kremowym sosem 164

Surówka coleslaw, albo jak mówią niektórzy colesław, jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Słodko-kwaśny dressing świetnie komponuje się z kapustą i marchewką. Coleslaw doskonale komponuje się z szybkimi daniami takimi jak hamburgery, czy hot-dogi, a także z potrawami grillowymi. 1 marchewka ćwierć małej kapusty 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka octu jabłkowego 1/4 łyżeczki cukru 1 łyżka cytryny sól(...)smaku Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Ćwierć małej kapusty bardzo drobno szatkujemy. 2 łyżki majonezu mieszamy z łyżeczką octu jabłkowego, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny. Łączymy warzywa z dressingiem. Surówkę dobrze jest przygotować wcześniej i odstawić na co najmniej godzinę przed podaniem do lodówki. Jeśli planujecie podać surówkę coleslaw następnego dnia, dobrze jest posolić kapustę po poszatkowaniu

Dieta bez mleka
Pierś z kurczaka z kapustą włoską. 182

Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 1 główka kapusty włoskiej 50 g kaparów 2 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz biały, pieprz czarny, natka pietruszki Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy, lekko rozbijamy, nacieramy oliwą, doprawiamy białym pieprzem, solą oraz natką pietruszki odstawić do lodówki pod przykryciem na około 30 minut. Następnie(...)przekładamy mięso do rękawa do pieczenia, lub zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy kapustę i dusimy 15 minut. po tym czasie doprawiamy solą czarnym pieprzem i sokiem z cytryny, dodajemy kapary, koperek oraz natkę pietruszki, dusimy jeszcze około

Moje-pitraszenie
Zupa spalająca tłuszcz 20932

Zupa spalająca tłuszcz – to pyszna zupa wspomagająca przemianę materii, której głównymi składnikiem jest kapusta, która jest bogata w błonnik pokarmowy i zapewnia uczucie sytości. Poza tym znajdziecie w tej zupie seler naciowy, który ma właściwości odchudzające, a także oczyszczające (seler naciowy w 100g ma tylko 17 kcal), a co najważniejsze jest bogatym źródłem witaminy C (ma jej prawie(...)wrzątku w etapie późniejszym gotowania zupy 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 mała główka kalafioru (ok. 740g – już po pozbawieniu go liści) 1 mała główka białej kapusty (ok. 2kg) 1 średnia czerwona papryka (ok. 260g) 8 łodyg selera naciowego (ok. 400g) 2 bardzo duże marchewki (ok. 600g) sok z połówki cytryny 1 łyżeczka kminku 1 pęczek szczypiorku

Kulinarne Przeboje
Gołąbki w Sosie Pomidorowym - przepis 1 386

Jedno z moich ulubionych dań :) może zawijanie jest dość czasochłonne ale dla tego smaku warto :) SKŁADNIKI: 1 główka dużej kapusty 1kg mięsa mielonego 300g ryżu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka sól,pieprz (do smaku) sól czosnkowa 3 duże cebule posiekane w kostkę 3 łyżki margaryny 220-240g koncentratu pomidorowego 600-800ml wody WYKONANIE: 1. Kapustę wkładamy(...)margarynie. 3.Ryż gotujemy. 4.Do miski wkładamy: mięso mielone, ugotowany ryż, posiekaną pietruszkę, jajka, usmażoną cebulę całość doprawiamy solą, pieprzem i solą czosnkową. Dokładnie mieszamy. 5.Ściągamy liście z kapusty, usuwamy głębie. na każdy listek nakładamy dużą łyżkę mięsa mielonego i zawijamy. 6.W dużym garnku spód i boki wykładamy kapustą aby przy gotowaniu gołąbki się nam nie przypaliły

Dziś Ja gotuje
Golabki i gesty sos warzywny 160

Składniki duża główka kapusty, ugotowana i podzielona na liście pęczek szczypiorku drobno pokrojony lub 1 cebula sól i pieprz do smaku 800-1000 gr mięsa – u mnie łopatka 1 ½ szklanki ryżu ciemnego 2-3 obrane marchewki 1 obrana pietruszka kawałek selera 860 gr. świeżych pomidorów pęczek koperku łyżeczka tymianku 6-8 ząbków czosnku opcjonalnie ( my lubimy czosnek) 3-4 ziarna(...)wartościowe leczniczo są liście zbierane i suszone od wiosny do początku lata (przed kwitnieniem). J ednakże roślina ma największą wartość jako przyprawa kuchenna Wykonanie Wolnowar: Zagotować osoloną wodę ,z kapusty wyciąć głąb i wsadzić do wrzątku .Co jakiś czas ostrożnie wyjąć gotowe duże liście z głowy kapusty. W dużej misce wymieszać drobno posiekany szczypiorek- cebula, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek ,oraz

w mojej kuchni
Surówka z czerwonej kapusty z sosem chrzanowym 219

Składniki: 1/2 główki kapusty czerwonej 1 cebula 2 jabłka 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu 2 łyżki chrzanu sól Sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na wąskie paski, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby zmiękła.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do kapusty. Majonez łączymy z jogurtem i chrzanem. Sos dodajemy

Qchnia po prostu
DORSZ POD ZIOŁOWĄ KRUSZONKĄ NA DELIKATNYM PUREE Z KALAFIORA I SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 260

żeby nie był suchy posypałam go kruszonką z mielonych migdałów i posiekanych ziół. Jako dodatek proponuję delikatne puree z kalafiora gotowanego w mleku i klasyczną, lekko pikantną surówkę z kapusty pekińskiej. Składniki na 2 porcje : 2 polędwiczki z dorsza o masie około 150g (albo jedna większa przekrojona na pół) 50g mielonych migdałów (można zmielić samodzielnie lub użyć gotowego produktu(...)gałązki tymianku pęczek liści bazylii sól, pieprz do smaku kalafior 1l mleka (u mnie 1,5% bez laktozy) łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 1/2 małej kapusty pekińskiej 5cm białej części pora (lub 1 mała dymka razem z zieloną częścią) średnia marchewka jabłko sól, pieprz do smaku Dorsza umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć

Dietolog