kapustą - 19268 przepisów (strona:405/1285)

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 154

SKŁADNIKI: Ciasto: 4 szklanki mąki 3 łyżki oleju pół łyżeczki soli woda Farsz: 300 g kiszonej kapusty 300 g pieczarek cebula 2 łyżki bulionu grzybowego 2 łyżki masła sól i pieprz WYKONANIE: 1. Mąke przesiać na stolnicę, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą wodę ( ok jednej szklanki ) 2. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. 3. Zawinąć(...)folię spożywczą i odłożyć na 30 min. 4. W tym czasie przygotować farsz: kiszoną kapustę drobno poszatkować, zalać gorącą wodą i gotować ok 30min do miękkości kapusty. Odsączyć na sicie. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki i smażyć na łyżce masła do odparowania wody z grzybów. Ostudzone pieczarki drobno posiekać. Ostudzoną kapustę połączyć z pieczarkami

Atlas Smaków
Pełnoziarniste pierogi z kapustą, grochem i boczkiem 202

Pierogi bardzo lubię z różnymi farszami, nie mogę jeść mąki białej więc przygotowałam takie oto pyszne i sycące pierogi z mąki orkiszowej razowej. Farsz przygotowałam z kapusty grochu i podsmażonego boczku, swoim smakiem mnie urzekły. Polecam osobą będącym na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Składniki: Ciasto: 0,5 kilogram mąki orkiszowej razowej 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko 4 łyżki(...)oleju rzepakowego Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty 200 gram grochu żółtego 200 gram boczku 1 cebula Olej do smażenia 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu Sól, pieprz Majeranek Dodatkowo: Mąką do podsypania Sposób przygotowania: Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Wlewamy wodę, i gotujemy do miękkości

Bajeczna Kuchnia
Kluski Z Mięsem Z Rosołu I Podduszoną Kapustą Kiszoną 184

kluseczki teraz smakują mi najbardziej. Nie są mdłe bo smak podkręca kiszona kapusta, która poddusiłam razem z cebulką, a i mięsko z rosołu znowu znajdzie swoje zastosowanie ;) Składniki na obiad dla 3 osób około 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 1  sparzona i zeszklona cebula 1 całe jajko 200-300 gr maki ziemniaczanej mięso z rosołu wraz(...)warzywami ( dwie ćwiartki lub jedna duża będą wystarczające, jeśli mamy więcej mięsa musimy zagnieść więcej ciasta ziemniaczanego na kluski ) około 150-200 gr kapusty kiszonej olej do przesmażenia kapusty woda do podlewania sól, pieprz do smaku 1.  Sparzoną cebulkę kroimy w kostkę i dusimy na patelce. Następnie połowę z niej dodajemy do mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy

Gotowanie...to proste !
Surówka z białej kapusty -idealny smak 313

często w restauracjach lub u znajomych jemy genialnie doprawioną surówkę z kapusty,niezwykle kruchą, chrupiącą,nie za słodką ,nie za kwaśną i później w domu próbujemy taką zrobić i nam nie wychodzi,czegoś brakuje .... To mam dla was pyszny przepis gdzie proporcje zawsze będą takie same i smak zawsze będzie genialny -polecam jest wyśmienita Składniki: 1/2 główki białej kapusty(...)cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szkl. oleju rzepakowego 1/4 szkl. octu spirytusowego 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli Ocet, olej, cukier i sól  zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na grubych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z kapustą. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zalać wszystko zalewą, odstawić najlepiej

Swojskie jedzonko
Sałatka z kapustą pekińską z szynką i kukurydzą 317

Kolejny przepis na sałatkę, tym razem z kapusty pekińskiej z szynką i kukurydzą.  By sałatka była lżejsza majonez można całkowicie zamienić na jogurt naturalny.  Sama sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu, a w smaku przepyszna. Składniki: 1/2 kapusta pekińska 200 g szynki 1/2 puszki kukurydzy pęczek rzodkiewki 4 ogórki konserwowe 2 pomidory 1/2  białej części(...)pora 1/2 pęczka pietruszki majonez jogurt naturalny sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kukurydzę osączyć z zalewy. Pietruszkę drobno posiekać. Kapustę pokroić w cienkie paseczki, przełożyc do miski, dodać kukurydzę i pietruszkę. Szynkę, pomidory, ogórki oraz rzodkiewkę pokroić w kostkę, por w półksiężyce, wszystko dodać do kapusty, wymieszać. Na koniec dodać majonez z jogurtem 1:1, doprawić solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z jabłek i pora 295

dodatek do mięsnego drugiego dania, tym razem była urozmaiceniem kotletów z siekanej karkówki . Pyszna była. Inne moje propozycje surówek obiadowych: surówka z marchewki Surówka z marchewki – dietetyczna Surówka z kapusty, pora i koperku Surówka Colesław Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z kapusty pekińskiej surówka z kapusty kiszonej i jabłka surówka z pora Przepis na lekką, pyszną i bardzo łatwą surówkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Orientalne risotto z kurczakiem i chrupiącą czerwoną kapustą 183

jednej dużej patelni pyszności z ryżu 🍚 powstają, tylko dodatki się zmieniają.  Dzisiaj polecam risotto 🍚🍴 na orientalnych mrożonych warzywach przygotowane, do którego mięso w marynacie sojowej zostało dodane. Kapusta czerwona trochę w daniu smakowo "namieszała"  i fajnej chrupkości dodała. Soli mało co użyłam bo innymi produktami zastąpiłam, ale za to, całość dobrze pieprzem wyostrzyłam(...)Składniki: 250 g ryżu risotto, 3 łyżki oleju rzepakowego, sól do smaku, szczypta cukru, 1 duża biała cebula, 1 duży filet z kurczaka lub dwa mniejsze, 100 g czerwonej kapusty, 300 g mrożonych warzyw na patelnię z orientalną przyprawą Hortex, ok. 700 ml bulionu, 1 łyżka masła, pieprz czarny grubo mielony do smaku, listki świeżej mięty, ser żółty twardy

Moniki Smakołyki
WSPÓŁPRACA ORZECH 232

Idealnie pasują do sałatek, jako przekąska czy przystawka.  SKŁADNIKI: patisony, woda, ocet spirytusowy, sól, cukier,  przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA    http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu  stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula(...)potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się na ciepło i na zimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych.  SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU  http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek

Gotowanie Patki
Szpinakowe pierogi z pekińską kapustą 195

Zielone pierogi z farszem z kaszy jęczmiennej z kapustą i boczkiem. Pierożki proste i szybkie do zrobienia. Są bardzo dobre w smaku. Bardzo lubię szpinak i staram się dodawać go do wielu potraw. ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy 80 g szpinaku 1/3 szklanki gorącej wody farsz: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej(...)boczku wędzonego 6 liści dużych kapusty pekińskiej sól, pieprz olej natka pietruszki Szpinak siekam, przekładam do pojemnika wysokiego dodaję oliwę i miksuję blenderem. Do przesianej mąki dodaję szpinak, sól, wlewam gorącą wodę i zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję cienko na stolnicy podsypanej mąką. Kroję na kwadraty i układam w foremce do pierogów. Dodaję farsz i sklejam. Do gotującej wody wlewam łyżkę

wesoła kuchnia
Paksoi - Pak Choi, chińska kapusta. Wegetariańskie, wegańskie, bez glutenu. 204

Paksoi z makaronem z czerwonej soczewicy Składniki: 2 kapusty pak choi 3 ząbki czosnku 1 czerwona cebula seler naciowy oliwa z oliwek sól makaron z czerwonej soczewicy Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam czosnek i cebulę. Następnie dodałam kapustę pak choi i pokrojony na małe kawałki seler naciowy. Dodałam sól oraz niewielką ilość wody i wszystkie składniki dusiłam ok 15 minut(...)kapusta zagościła w towarzystwie makaronu z czerwonej soczewicy. Paksoi - Pak Choi, chińska kapusta :) Stanowi źródło m.in.: sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fluoru, fosforu, a także witamin z grupy

nietadieta
Bigos wegetariański 198

oczywiście się zdarzają, ważne natomiast, czy są dla Ciebie nauką, jak niektóre czynności wykonywać poprawnie. Bigos wegetariański Składniki: 1 duża cebula 80 -100 g suszonych grzybów 1 kilogram kiszonej kapusty 1 kilogram białej kapusty 3- 4 ząbki czosnku 1 jabłko 12 sztuk wędzonych śliwek 1 szklanka zielonej soczewicy 2 łyżki dobrych powideł ze śliwek 5-6 łyżek oliwy extra vergine(...)wodzie gotujemy na półtwardo soczewicę (około 10-15 minut od zagotowania). Odcedzamy. W większym garnku na oliwie szklimy cebulę i pokrojony na plasterki czosnek. Dodajemy przepłukaną na sitku kiszoną kapustę, sól, pieprz, goździki, liście laurowe, kminek, tymianek, kolendrę i gorczycę. Wlewamy 4 szklanki wody i gotujemy 60 minut. Dodajemy poszatkowaną białą kapustę, jabłko starte na tarce razem ze skórką, grzyby

Moja Mama Gotuje
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem 192

Składniki: 1/2 średniej czerwonej kapusty 2 cebule 1 jabłko ok. 100 -200 g wędzonego boczku ok. 2 łyżki stołowe octu winnego jabłkowego - ja wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej(...)skórki i pozbawione gniazda. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek się zarumieni, cebulę kroimy w kostkę. Przecedzamy miękką kapustę i dodajemy do niej cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażony boczek. Doprawiamy octem winnym firmy Jamar , solą, pieprzem. Smak surówki doprawiamy według własnego uznania. W sam raz na obiad

W Moim Magicznym Domu
Tradycyjne gołąbki z brytfanny 181

Pyszne tradycyjne gołąbki z brytfanny. Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 5 woreczków ryżu 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty   przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka masła bulion ( 1-2 szklanki) Wykonanie: ryż gotujemy na sypko ( 2 minuty krócej niż w przepisie), w wodzie z dodatkiem bulionu i łyżką masła(...)Mięso mielone również dodajemy do ryżu i doprawiamy wszystko przyprawami według własnych upodobań. Bo tam powinno najbardziej smakować. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia

W Moim Magicznym Domu
gołąbki 209

Tradycyjne polskie z ryżem i mięsem :) Uwielbiane u nas  jak pierogi :) Wersje są różne :) z samym mięsem, z samym ryżem, z kaszą, z kapustą pokrojoną... Duży obiad, dla dużej rodziny :)  za niewielkie pieniądze :) 19 zł   Kapusta 4 zł, ziemniaki 3 kg 4 zł, mielone 0,5 kg 7 zł, ryż 1,5 zł, jajko(...)przecier 2 zł Ryż gotujemy i po wystudzeniu łączymy z mięsem, przyprawiamy, dodajemy jajko...  Kapustę myjemy oddzielamy zewnętrzne liście, wkładamy do gotującej wody... ...potem nacinamy u podstawy i wyciągamy gotowe miękkie do zawijania kolejne liście :) Mięso z ryżem porcjujemy, żeby wiedzieć ile liści musimy przygotować. Potem tylko zawijamy i na chwilę odkładamy, żeby gołąbki przyzwyczaiły się do kształtu. Przed

chleba naszego
Zupa z fioletowych warzyw – a la barszcz ukraiński 215

Super food, czyli bardzo zdrowa, pełna antyoksydantów oraz witamin potrawa. Zawiera buraki, fasolę czerwoną, kapustę czerwoną, cebulę i czosnek. Dodatkowo niskokaloryczna co może sprawdzić się w diecie odchudzającej. Buraki zawierają jedynie 45 kcal na 100g, nie zawierają cholesterolu i prawie w ogóle tłuszczu. Zawiera związek chemiczny – betainę, która zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową czy udar. Zawiera spore ilości folianów(...)witaminy z grupy B (B-3, B-5, B-6) oraz minerały takie jak żelazo, mangan, miedź, magnez oraz potas. Składniki: 800g buraków 250g fasoli czerwonej 3 ziemniaki 1/3 kapusty czerwonej cebula czerwona 3 ząbki czosnku 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok z jednej cytryny sól, pieprz, cukier Sposób przygotowania: Buraki zawiń w folie aluminiową i upiecz

wysmienity