kapustą - 19268 przepisów (strona:411/1285)

JARMUŻ 214

rodzaju kapustnych. Znana jest wyłącznie z uprawy. Ma najmniejsze wymagania ze wszystkich roślin kapustnych i to zarówno co do ciepła jak i gleby. Glebę przygotowuje się tak jak pod kapustę głowiastą białą. Jarmuż wysiew się na rozsadniku w połowie maja, zaś rozsadę sadzi się na stałe w połowie lipca. Z odchwaszczeniem jarmużu nie ma większego kłopotu, ponieważ szybko się rozrasta(...)przykrywają powierzchnię rozłożystymi liśćmi. Zabiegi pielęgnacyjne są takie same jak przy kapuście. Zbiór jarmużu rozpoczyna się w listopadzie i może trwać do wiosny. Kędzierzawe liście wycina się tuz przy łodydze zaczynając od dołu. Liście mogą być zbierane zimą, w okresie mrozu. Najważniejszymi obszarami uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji. Odmiany jarmużu różnią

Ciastka - domowe słodkości
Surówka z białej kapusty z marchewką i papryką 153

ViolaPassion Następna pyszna surówka. Składniki: Główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 papryka czerwona Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski(...)nacieramy solą, cukrem. Pozostawiamy na godzinę Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Paprykę na pół i w cienkie paski Dodajemy oliwę, pieprz , W razie konieczności dodatkowo sól i cukier

Viola cooks with passion
Pierogi z mięsem i kapustą 187

wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni.   Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto(...)mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody  farsz: 1 kg łopatki  300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Taurus - ich pierogi i nie tylko 208

zostały ze starych książek kucharskich. 5 produktów zakładu, zostało wpisanych na prestiżową, Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: pierogi z borówkami pilzneńskie, pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie, pierogi z mięsem pilzneńskie, pierogi ruskie pilzneńskie oraz gołąbki pilzneńskie. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce. Świeże mięso pochodzi z Zakładu Przetwórstwa Mięsa w Pilznie(...)konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", są w całości (oprócz rozdrabniania mięsa) wykonywane ręcznie. Recepturą i sposobem wykonania nie różnią się od tych wykonanych w domu. W liść kapusty zawija się ugotowany ryż wymieszany z mięsem i naturalnymi przyprawami, a potem piecze. „Resztki” kapusty (niepasującej wielkością do zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów

królestwo garów
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście 235

ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie.  Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście  Składniki :   10-12 liści młodej kapusty  400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego  1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów(...)sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko.  Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut.  Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy. Farsz zawijamy w  liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 216

pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2  średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej(...)młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno. Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1472

ogórki bo któż nie lubi  ogórków. Ogórki Konserwowe  Ogórki Kiszone     Ogórki Małosolne     Korniszony   Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi.    Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę   Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę   Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych

Uwaga Babcia Gotuje
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 235

łatwo (jak na przepis z użyciem drożdży) a z przepisu, który Wam podam wychodzi ich aż 16, co wystarcza na więcej niż jeden dzień. :) Składniki (na farsz): 1/3 słoika kapusty kiszonej z grzybami leśnymi  5 średnich pieczarek 1 duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej(...)łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej cebuli  Wykonanie: Umyj i pokrój cienko pieczarki, wyjmij ze słoika i poszatkuj kapustę.  Cebulę i czosnek pokrój w kostkę.  Podsmaż na oleju pieczarki wraz z cebulą i czosnkiem, następnie dodaj kapustę i wszystkie przyprawy, podsmaż, aż woda wyparuje. Odstaw do ostygnięcia

Garniec Magalie
Maminkowe zapiekanki z kapustą i pęczakiem 291

Proste, smaczne zapiekanki z kapusty i pęczaku ze skwarkami.     Składniki: -70 dkg kapusty -50 dkg obranych ziemniaków -8 dkg pęczaku -5 dkg wędzonego boczku -2 cebule -2 jajka -ok. 10 dkg mąki pszennej -olej -bułka tarta -przyprawy: sól, pieprz ziołowy i naturalny, czosnek niedźwiedzi -bulion warzywny Kapustę sparzamy w bulionie warzywnym i odsączamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie(...)Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Jedną cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju i dodajemy do ziemniaków. Drugą cebulę również szklimy, podsmażamy z boczkiem i dodajemy do pęczaku. Kapustę kroimy na drobno i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy jajka, mieszamy, stopniowo dosypujemy mąkę (ilość w zależności od konsystencji ciasta) i mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką

Maminek kulinarny
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 140

Bardzo spodobało nam się połączenie kapusty kiszonej z winogronem, więc postanowiliśmy połączyć ją z mięsem.    Składniki 1 golonka indycza 250 g kiszonej kapusty 2 szalotki 1 łyżka masła 1/2 szklanki soku winogronowego 50 g orzechów włoskich 50 ml białego wytrawnego wina 1 łyżeczka miodu sól, pieprz     Ciasto: 250 g mąki 1 łyżeczka masła 200 ml wrzącej(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Golonkę indyczą płuczemy, nacieramy solą, pieprzem i zapiekamy w 180°C przez 90 min. Oddzielamy mięso od kości. Szalotki drobno siekamy, szklimy na maśle, podsmażamy z kapustą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Winogrona obieramy ze skórki, usuwamy pestki. Następnie podlewamy sokiem winogronowym i dusimy na wolnym ogniu około 60 min. Kilka minut przed końcem duszenia, dodajemy

R'n'G Kitchen
Surówka z kapusty na zimę 622

Składniki: 4 kg kapusty 1 kg marchewki 1/2 kg cebuli 6 ogórków gruntowych 3 papryki zielone 1/2 pęczka natki pietruszki marynata 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 3 szklanki cukru 3,5 łyżki soli Wykonanie: Wszystkie warzywa umyć. Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki, a ogórka w pół krążki. Pietruszkę(...)drobno posiekać. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać razem,  Kapustę wymieszać z marchewką oraz cebulą, dodać całą marynatą. Podzielić na dwie części, do jednej dodać paprykę, a do drugiej ogórki. Odstawić na 4-6 godzin, co jakiś czas przemieszać. Po tym czasie zagotować 3 szklanki wody , przestudzić. Wodę dodać do kapust, dokładnie wymieszać i nakładać  do wyparzonych słoików, pasteryzować

magiczna kuchnia Kasi
Kiszona kapusta z winogronami 148

Doskonały dodatek do pieczonego drobiu. Polecamy.  Składniki 500 g kiszonej kapusty 250 g winogron 4 szalotki 1 łyżka masła 2 łyżki tłuszczu do smażenia sól pieprz 150 ml soku winogronowego 100 g łuskanych włoskich orzechów 100 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka miodu   Przygotowanie   Szalotki drobno pokroiłem w kostkę, na słabym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Przesmażyłem krótko(...)kapustą, posoliłem i popieprzyłem. Podlałem sokiem winogronowym. Pod przykryciem dusiłem na małym ogniu około godzinę. Orzechy grubo posiekałem. Winogrona obrałem ze skórki, przepołowiłem ( jeśli mają pestki to należy je usunąć ). 5 minut przed końcem gotowania kapustę wymieszałem z winem, miodem i orzechami. Winogrona skropiłem roztopionym masłem i ugarnirowałem nimi kapustę

R'n'G Kitchen
Zapiekanka ziemniaczano kapuściana. 255

Dawno nie było u mnie zapiekanek! Smaczna i bez większej pracy... więc na letnie dni idealna! Zapraszam! Składniki; 1,5 kg ziemniaków pół główki białej kapusty 50 dag schabu bez kości 3 cebule 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki ketchupu przyprawa do ziemniaków, sól, pieprz,     Przygotowanie; Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Kapustę obrać z wierzchnich liści(...)pokroić w piórka. Naczynie do zapiekania posmarować tłuszczem. Dno wyłożyć częścią ziemniaków, posypać przyprawą do ziemniaków. Na nie poukładać pokrojoną cebulę, oprószyć solą i pieprzem. Następnie wyłożyć całą poszatkowaną kapustę. Dość obficie posypać solą i pieprzem. Schab opłukać i pokroić na plastry grubości 2 cm. Lekko rozbić ręką i porozkładać na kapuście. W szklance wymieszać ze sobą koncentrat pomidorowy

Radość kipiąca uśmiechem.
Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty 182

połączyć. Formować dowolnej wielkości kotleciki, lekko je spłaszczając. Panierować w bułce tartej i smażyć na rumiano na średnio rozgrzanym oleju. Podawać z surówkami. Ja proponuję prostą surówkę z młodej kapusty . Taką, która pojawiła się jakiś czas temu na blogu. Składniki surówki: mała główka młodej kapusty 3-4 średnie marchewki mały pęczek szczypiorku sól i świeżo zmielony pieprz do smaku(...)łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Kapustę obrać z zewnętrznych liści. Poszatkować nożem (lub zetrzeć na tarce) na dowolną ulubioną grubość. Marchewkę obrać i zetrzeć na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek posiekać. Wszystko razem doprawić solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Wymieszać dokładnie i odstawić na chwilę do lodówki, żeby się smaki przegryzły. Kasza jaglana jest bardzo

Codzienna kuchnia niecodzienna