kapustą - 19268 przepisów (strona:411/1285)

Sałatka chińska. 458

Witajcie :) dzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszną sałatkę z zupkami chińskimi. Składniki : 2 piersi z kurczka 4 zupki chińskie o smaku kurczaka 1/2 kapusty pekińskiej kawałek pora 1 mała papryka czerwona    1 puszka kukurydzy 4 ,5 łyżek majonezu  sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do gyrosa Wykonanie : Piersi myjemy, kroimy w kostkę(...)nacieramy przyprawą do gyrosa, solą i pieprzem, na patelni rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i podsmażamy aż zmięknie. Zupki kruszymy i zalewamy wodą aby napęczniały. Por, kapustę  i paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy, w pół plasterki por, w kostkę paprykę, kapustę drobno szatkujemy . Do miski przekładamy zimny napęczniały makaron, usmażonego kurczaka,pokrojonego pora,pokrojoną kapustę i paprykę, kukurydzę

Sama słodycz i szczypta chili
Dorsz zawijany w boczku z duszoną kapustą i pure ziemniaczanym 195

pomocą przychodzą mi cieniutkie plastry surowego boczku. Wybieram Sokołowa, są najlepsze w smaku. Zawijam rybkę, smażę na pergaminie i żeby nie wiem co, zawsze się udaje. Do tego kiszona kapusta z grzybami, pure ziemniaczane i mamy smaczne danie. Jesienne. Składniki: polędwica z dorsza 4 sztuki kapusta kiszona 300 gram ziemniaki ugotowane 500 boczek wędzony 12 plastrów grzyby suszone 3 sztuki(...)łyżki 1 łyżka masła Przygotowanie: Polędwice zawiń w plastry boczku i smaż z obu stron ułożone na papierze pergaminowym. Namocz grzyby. Rozgrzej olej w drugim rondlu i włóż wypłukaną kapustę. Dodaj przyprawy i duś z namoczonymi wcześniej grzybami. Pokrój grzyby i dodaj do kapusty wraz z wodą z namaczania. Pokrój cebulę drobno i zeszklij na łyżce oliwy. Dodaj do ugotowanych

AZgotuj!
Surówka z kapusty kiszonej 298

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty (nie ukwaszonej) 2 jabłka malinówki 1 duża cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka cukru pieprz świeżo mielony  1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki tymianku Wykonanie: Do miski przekładamy kiszoną kapustę dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, umyte (nie obrane) jabłka z tarte na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni podprażyć kminek(...)tymianek dodajemy do kapusty. Przyprawić cukrem, pieprzem świeżo mielonym polewamy olejem, surówkę dokładnie wymieszać. Surówka z kapusty wyśmienicie smakuje jako dodatek do pieczonego mięsem lub smażonej ryby. Smacznego

kgwjanczewo
Surówęcia 5 172

Kolejna odsłona surówki do obiadu , smakuje bardzo fajnie , z dodatkiem mojego ulubionego buraka , to połączenie jest bardzo trafione , zapraszam do wypróbowania . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty  3 średnie buraki gotowane  1 cebula czerwona  1 jabłko  1 ogórek zielony  2 marchewki  2  łyżki sosu tzatzyki  sól  pieprz do smaku(...)Wykonanie   Buraki dobrze jest ugotować dzień wcześniej , aby na drugi dzień były już gotowe to dodania . Kapustę szatkuję , wrzucam do miski i posypuję solą , następnie ręką bardzo mocno ściskam i mieszam kapustę aby dobrze połączyła się z solą . Następnie przygotowuje wszystkie nasze warzywa , ogórka , oraz jabłka nie obieram , tylko ścieram na tarce o średnich oczkach, natomiast marchew obieram

Mój Smak
Surówęcia 4 218

zawsze do drugiego dania przyrządzam surówkę , ty razem proponuję surówkę z gruszką , kapustą białą , bardzo fajnie smakuje , i pasuje do wielu wielu drugich dań , tak więc zapraszam wszystkich do wypróbowania mojej wersji surówki . Składniki  ( 4 osób )  Pół główki kapusty białej  2 marchewki  2 ogórki kiszone 1 gruszka  1 jabłko  1 mała cebulka  sól(...)pieprz ziołowa  3 łyżki oliwy   Wykonanie  Kapustę szatkujemy , następnie obieramy marchew i ścieramy  na tarce o średnich oczkach , ogórka kiszonego , jabłko oraz gruszkę także ścieramy na tarce o średnich oczkach . Jak warzywa mamy starce , to obieramy cebulkę i przesmażamy ją na odrobinie oliwy i dodajemy do naszych warzyw i kapusty , doprawiamy do smaku przyprawami , oraz dodajemy

Mój Smak
surówka do obiadu z młodej białej kapusty 235

Witam Kochani dziś przychodzę do Was na odmianę z czymś lekkim i zdrowym. Wiosna w pełni, więc już powoli możemy zaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa, wręcz ją uwielbiam  Składniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany(...)trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej  Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie marchew trzemy na tarce jarzynowej kapustę oraz marchew dajemy do jednej miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do całości dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe. Surówka jest wspaniała, polecam gorąco

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Surówka z kiszonej kapusty - jak u Babci 376

łączy się z rybą (na przykład z  tego  przepisu). Jest szybka, łatwa w wykonaniu, zdrowa i w porównaniu do gotowych surówek, tania. Składniki: 250g dobrej jakościowo kiszonej kapusty 1 mała marchewka pół średniej cebuli lub 1 mała pół jabłka 1 łyżeczka niepełna oleju Wykonanie: Kapustę kiszoną drobno szatkujemy i wrzucamy do miski. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach. Tak samo postępujemy z marchewką. Cebulę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie te składniki dorzucamy do kapusty, dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Surówka jest już gotowa do podania

Anielska Kuchnia Ani
Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 120

wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :)   Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl. surowej kaszy gryczanej 1,1-3/4 szkl. wody 1 łyżka masła(...)zrobić 3 wgłębienia grzbietem łyżki i wbić w nie po jednym jajku w każdy otwór. Pomiędzy jajka włożyć kulki mozzarelli. Włożyć do gorącego piekarnika na 20 minut. Surówka z kapusty kiszonej 250 g kapusty kiszonej ½ małej cebuli 1 słodkie jabłko 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz Kapustę drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać i zetrzeć

Posadzone i zjedzone
JARMUŻ 192

rodzaju kapustnych. Znana jest wyłącznie z uprawy. Ma najmniejsze wymagania ze wszystkich roślin kapustnych i to zarówno co do ciepła jak i gleby. Glebę przygotowuje się tak jak pod kapustę głowiastą białą. Jarmuż wysiew się na rozsadniku w połowie maja, zaś rozsadę sadzi się na stałe w połowie lipca. Z odchwaszczeniem jarmużu nie ma większego kłopotu, ponieważ szybko się rozrasta(...)przykrywają powierzchnię rozłożystymi liśćmi. Zabiegi pielęgnacyjne są takie same jak przy kapuście. Zbiór jarmużu rozpoczyna się w listopadzie i może trwać do wiosny. Kędzierzawe liście wycina się tuz przy łodydze zaczynając od dołu. Liście mogą być zbierane zimą, w okresie mrozu. Najważniejszymi obszarami uprawy jarmużu znajdują się w środkowej i północnej Europie oraz Ameryce Północnej i Azji. Odmiany jarmużu różnią

Ciastka - domowe słodkości
Surówka z białej kapusty z marchewką i papryką 136

ViolaPassion Następna pyszna surówka. Składniki: Główka białej kapusty 1 średnia cebula 1 marchew pieprz ziołowy sól do smaku 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy 1 papryka czerwona Sposób: Kapustę kroimy na pół i na 3 Kroimy drobno nożem ,albo używamy specjalnej tarki do cięcia kapusty ja taką posiadam i nie ukrywam że jest dużo szybciej. Wsadzamy do miski(...)nacieramy solą, cukrem. Pozostawiamy na godzinę Dzięki tej metodzie nasza kapusta stanie się miękka i smaczna i pozbędziemy się goryczki Obieramy marchew tarkujemy na średnich oczkach na tarce. Obieramy cebulę kroimy drobno w kostkę. Paprykę na pół i w cienkie paski Dodajemy oliwę, pieprz , W razie konieczności dodatkowo sól i cukier

Viola cooks with passion
Pierogi z mięsem i kapustą 165

wszystkim świetnie znane. Czy dzisiaj u nas klasyka ? Trudne pytanie. W moim domu zazwyczaj jadało się pierogi ruskie jednak moja córeczka jest stanowczą mięsożercą i właśnie te mięsne z kapustą są dla niej numerem jedne. Dzisiaj pyszne domowe pierogi, które smakują prosto z wody czy tez jako zarumienione na patelni.   Pierogi z mięsem i kapustą Składniki : ciasto(...)mąki 1 żółtko szczypta soli około 200 ml ciepłej wody  farsz: 1 kg łopatki  300 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 jajko 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Farsz: Mięso myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Kapustę płuczemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Taurus - ich pierogi i nie tylko 189

zostały ze starych książek kucharskich. 5 produktów zakładu, zostało wpisanych na prestiżową, Krajową Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: pierogi z borówkami pilzneńskie, pierogi z kapustą i grzybami pilzneńskie, pierogi z mięsem pilzneńskie, pierogi ruskie pilzneńskie oraz gołąbki pilzneńskie. Do produkcji wykorzystywane są wyłącznie naturalne surowce. Świeże mięso pochodzi z Zakładu Przetwórstwa Mięsa w Pilznie(...)konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów", są w całości (oprócz rozdrabniania mięsa) wykonywane ręcznie. Recepturą i sposobem wykonania nie różnią się od tych wykonanych w domu. W liść kapusty zawija się ugotowany ryż wymieszany z mięsem i naturalnymi przyprawami, a potem piecze. „Resztki” kapusty (niepasującej wielkością do zawijania), kupowanej od lokalnych rolników, używa się do pierogów, krokietów czy pierogów

królestwo garów
Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście 221

ugotowaniem otulone pomidorami, co nadało im pysznego posmaku tychże warzyw. Kapustka po ugotowaniu była mięciutka , a c ałość znik ła błyskawicznie.  Gołąbki z mięsem i pieczarkami w młodej kapuście  Składniki :   10-12 liści młodej kapusty  400 g mięsa mielonego z łopatki 300 g pieczarek 150 g ryżu białego  1 pęczek koperku olej 1 puszka pomidorów(...)sól, pieprz P rzygotowanie : Liście kapusty oparzamy, odcinamy łyko.  Ryż gotujemy na sypko. Mięso przesmażamy, dodajemy pokrojone pieczarki i całość podduszamy 10 minut.  Następnie dodajemy ryż oraz posiekany koperek, doprawiamy do smaku sola i pieprzem, mieszamy. Farsz zawijamy w  liście kapusty, układamy w rondlu, zalewamy pomidorami z puszki i wodą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
O tym jak mloda kapusta pachniala papryka 199

pierwsze dynie i zamarzyło mi się ciasto dyniowe. Już niebawem... Zapachniał mi w wyobraźni bigos i ugotowałam sobie jego namiastkę.  Przepis podpatrzony w Jadłonomii , przygotowany po swojemu. Młoda kapusta pachnąca papryką 2  średnie czerwone papryki lub 3 małe 1 cebula 1 ząbek czosnku oliwa do smażenia 1 łyżeczka syropu klonowego 1/2 niedużej główki białej kapusty, lub połowa sporej(...)młodej 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 puszka krojonych pomidorów sól i czarny pieprz Kapustę siekamy drobno. Cebulę kroimy w ćwierć talarki, czosnek siekamy, paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy papryki i cebulę, smażymy przez 1 – 2 minuty. Po tym czasie dodać syrop klonowy, mieszamy i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Przetwory na Zimę – Zapełniamy Domową Spiżarkę 1457

ogórki bo któż nie lubi  ogórków. Ogórki Konserwowe  Ogórki Kiszone     Ogórki Małosolne     Korniszony   Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi.    Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę   Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę   Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych

Uwaga Babcia Gotuje