kapustą - 19268 przepisów (strona:408/1285)

Kulebiak z kapustą i grzybami 379

moje słowa, zagwarantować Wam, że kulebiak wychodzi nawet o 4 nad ranem, kiedy jesteście jeszcze lekko zaspani. Jednym słowem jest proste i smaczne danie, które możecie przygotować mając pozostałości kapusty z grzybami w lodówce. Wydaje mi się, że jest smaczniejszy, wilgotniejszy niż tradycyjne paszteciki. I długo zachowuje świeżość. Bardzo dobry rodzaj pieczywa do barszczu, polecam. Składniki (na 1 duży kulebiak(...)Ciasto drożdżowe:\ 250 gram mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 25 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 szklanki kapusty kiszonej 1/2 szklanki suszonych grzybów 250 gram pieczarek 1 cebula szczypta soli, pieprzu i majeranku 1 łyżka oleju do smażenia Dodatkowo: 1 jajko kminek Kapustę kiszoną gotuję w litrze wody

Mango Papaja
Świąteczna tarta do barszczu 316

Pyszna tarta z kapustą i grzybami, która cudownie komponuje się z kubkiem barszczu czy jako ciepła przekąska przy wieczornym kieliszku wina .  Składniki: Foremka 30cm Ciasto 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka wody szczypta soli Masło kroimy w kostkę, wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę i rozwałkowujemy ją na stolnicy lekko oprószonej(...)przez 20 minut – aż się zarumieni. Upieczone odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kawałek ciasta mniej więcej wielkości kciuka możemy odłożyć i zostawić do późniejszego ozdobienia wierzchu ciasta. Farsz 800g kiszonej kapusty 50g suszonych grzybów 1l wody 1 mała cebula 2 łyżki masła  pieprz, majeranek, kminek  Suszone grzyby moczymy przez dwie godziny, przekładamy je do rondelka i zalewamy świeżą wodą

Gotowanie i blogowanie
PIEROGI Z MIĘSEM I KAPUSTĄ- TATY MIRKA 189

Pierogi z mięsem i kapustą idealne zrobione przez Mojego Tatę. Polecam każdemu. To moja propozycja na Święta:)  SKŁADNIKI: Farsz 1.5 kg łopatki 2 kg kapusty kiszonej 3 łyżki warzywka sól i pieprz do smaku 2 cebule 30 dag boczku olej do smażenia Ciasto 1.5 kg mąki 2 szklanki wrzącej wody 2 jajka sól i pieprz do smaku(...)gotuję z dodatkiem warzywka. Studzę. Nie wylewam wody z mięsa. Cebulę drobno siekam następnie smażę na oleju aż będzie szklista. Boczek kroję w drobną kostkę a następnie smażę. Studzę. Kapustę kiszoną płuczę dwa razy pod bieżącą wodą. Następnie gotuję w wodzie po mięsie. Kapusta musi być miękka. Studzę. Wszystkie składniki muszą być zimne. Wszystko mielę na sicie o grubych oczkach

Gotowanie Patki
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 218

gotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. 3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy. Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku: pół kapusty pekińskiej pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale m archewka pokrojona w pół księżyce 40 gr i cukinia 40 gram w plasterki) 4 łyżki oleju arachidowego do podsmażenia szklanka bulionu

Mama z miasta
Babka na słono 294

można zrobić szybciej, a jeszcze podać w efektowny sposób, nie tracąc przy tym nic ze smaku, to czemu nie? Tak właśnie powstała babka gołąbkowa. Pyyyyszna! Składniki: 1/2 główki średniej kapusty 700 gr mięsa mielonego (u nas z szynki) 2 woreczki ryżu pół cukinii pół średniej cebuli 1/2 szklanki bulionu 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, zioła prowansalskie, przyprawa(...)gyrosa Wykonanie: 1. Kapustę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, podlewamy odrobinę wodą, solimy i dusimy jakieś 15-20 min. 2. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al’dente ok. 10 min. 3. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy przyprawy. Ścieramy na drobnych oczkach tarki cukinię i też dajemy do mięsa. 4. Cebulę kroimy w kostkę, przesmażamy, studzimy i dodajemy do mięsa

Mama z miasta
Bigos z kiszonej kapusty – łatwy i pyszny! 5066

Bigos z kiszonej kapusty – z mięsem wieprzowym, kiełbasą i suszonymi grzybami. Polecam na Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra, Urodziny i inne okoliczności :) Może zainteresują Was również przepisy na Wigilię: Potrawy wigilijne – przepisy Bigos z kiszonej kapusty – Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka wieprzowa) 330 g kiełbasy wiejskiej lub podwawelskiej olej […] The post Bigos z kiszonej kapusty

Kulinarne Przeboje
Wigilijne uszka z kapustą i grzybami 477

gości  czerwony barszcz,  to nie ma mowy żeby mogło by zabraknąć, u mnie tych pysznych pierożków. W ięc dziś zapraszam na przepis  na uszka z kapustą i grzybami.  Składniki: farsz 250 g kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego masło/olej sól, pieprz ciasto  tu Wykonanie: Grzyby(...)namoczyć w zimnej wodzie, następnie ugotować do miękkości w wodzie której się moczyły. Ostudzić, pokroić w drobną kostkę. Do garnka wkładamy kapustę, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, wlać wywar z grzybów, dolać wody. Gotujemy do miękkości, odcedzić, przestudzić i pokroić na drobne kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać kapustę, grzyby. Doprawić do  smaku solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
Śledzie z kapustą kiszoną i śliwkami wędzonymi 181

płaty śledzi, 200 g kapusty kiszonej, 80 g śliwek wędzonych, 1 ogórek kiszony, 1 mała słodka cebula, olej rzepakowy (tłoczony na zimno nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Kapustę kiszoną pokroić na drobniejsze kawałki. Ogórka pokroić w kostkę. Śliwki pokroić w paski. Wymieszać kapustę, śliwki, ogórka i cebulę. W słoiku ułożyć warstwami(...)śledzie i kapustę. Zalać olejem rzepakowym. Odstawić na 3 dni do lodówki. zastawa

królestwo garów
Czerwona kapusta gotowana na kompocie 211

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym posmakiem, wyczuwalne bakalie dodają niesamowitego smaczku, może stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego(...)łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka  sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze) wlewamy sok, gotujemy do miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy

kgwjanczewo
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 510

świątecznym menu... Przyznam, że to mój debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem...  Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około(...)słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir.   Dodajemy wyrośnięte drożdże

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 224

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe(...)gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe

Mango Papaja
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 139

naleśniki z oszczędnym farszem  przygotowanym z mięsa gotowanego, ostrej paryczki i kapusty pekińskiej Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 1 duże jajo 250 ml mleka  250 ml wody  szczypta soli 2 łyżki mąki razowej ok 250 g mąki pszennej 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka siemienia lnianego mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości) 1 duża(...)cebula  kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 ostre papryczki zielone 1 łyżka masła klarowanego  około 5 dag żółtego sera  sól i pieprz czarny do smaku Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo, mąkę razową, siemie lniane i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut

Gotuj Sam!
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 172

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką

Tradycyjna Kuchnia
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 189

może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej(...)papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być

Kuchnia Paulettes
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 147

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)łyżki oleju Wykonanie: • Z papryki odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę

To co kocham