kapustą - 19268 przepisów (strona:408/1285)

Czerwona kapusta gotowana na kompocie 225

Wspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym posmakiem, wyczuwalne bakalie dodają niesamowitego smaczku, może stanowić jarskie, samodzielne danie; dostępność tego warzywa przez cały rok umożliwia przyrządzenie i podanie jej na każdą okoliczność polecamy! Składniki: 1 główka czerwonej kapusty karton soku jabłkowego(...)łyżki masła klarowanego 3 łyżki mąki kwasek cytrynowy u mnie ocet jabłkowy bakalie: rodzynki, figi, morele, śliwka  sól, pieprz, ziele ang. liść laurowy,goździk  Wykonanie: Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka (ja gotuję w szybkowarze) wlewamy sok, gotujemy do miękkości, wrzucamy przyprawy, goździk, ziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy

kgwjanczewo
Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami 529

świątecznym menu... Przyznam, że to mój debiut i nieskromnie rzeknę, że wyszły idealne. Koniecznie skuście się do ich przygotowania i podania z gorącym barszczem...  Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami Składniki : ciasto: 250 g mąki pszennej 25g drożdży świeżych 100 ml ciepłej wody 1 szczypta cukru 1/3 łyżeczka soli 2 łyżki kefiru 3 łyżki oleju 1 żółtko farsz: około(...)słoik 500 ml kapusty kiszonej 1 szklanka suszonych grzybów 1 cebula olej sól, pieprz do smaku dodatkowo: jajko  mak Przygotowanie : ciasto: przygotowujemy rozczyn: do garnuszka przelewamy wodę, dodajemy cukier oraz wkruszamy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki - mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około kwadrans do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtko, olej, sól, kefir.   Dodajemy wyrośnięte drożdże

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Paszteciki z kapustą, pieczarkami i soczewicą 239

Kolejna propozycja na smaczne paszteciki, idealne do czerwonego barszczu. Tym razem z kapustą kiszoną, pieczarkami oraz czerwoną soczewicą. Farsz jest delikatnie pikantny, mocno doprawiony- nie mniej jednak bardzo smaczny. Polecam Wam te paszteciki zarówno ze względu na pyszny farsz, jak i idealne ciasto drożdżowe, na które przepis ponownie pojawia się na blogu, gdyż jest genialne! Składniki na najlepsze ciasto drożdżowe(...)gram mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 25 gram świeżych drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 2/3 szklanki oleju rzepakowego 1 jajko Farsz: 1 szklanka kapusty kiszonej 250 gram pieczarek 1/4 szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, kumin, mielona kolendra, majeranek 1 łyżka cukru Dodatkowo: 1 jajko kminek Najlepsze ciasto drożdżowe

Mango Papaja
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 160

naleśniki z oszczędnym farszem  przygotowanym z mięsa gotowanego, ostrej paryczki i kapusty pekińskiej Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 1 duże jajo 250 ml mleka  250 ml wody  szczypta soli 2 łyżki mąki razowej ok 250 g mąki pszennej 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka siemienia lnianego mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości) 1 duża(...)cebula  kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 ostre papryczki zielone 1 łyżka masła klarowanego  około 5 dag żółtego sera  sól i pieprz czarny do smaku Wlej mleko i wodę  do miski, dodaj  jajo, mąkę razową, siemie lniane i szczyptę soli. Zmiksuj ciasto naleśnikowe dosypując mąkę. Odstaw je   na 30 minut

Gotuj Sam!
Wigilijne pierogi z kapustą i kaszą po Bieszczadzku 188

Pierogi z farszem z kaszy i kapusty to nasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz(...)smaku Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Kapustę oczyścić, drobno poszatkować i ugotować do miękkości, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na tłuszczu, połączyć z kapustą i kaszą doprawić do smaku. Wymieszać i chwilę jeszcze poddusić. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól. W osobnym naczyniu wlać wrzącą wodę, roztopić w niej masło. Całość delikatnie przelewać do miski z mąką

Tradycyjna Kuchnia
KURCZAK PO CHIŃSKU ZE SMAŻONYM MAKARONEM RYŻOWYM 208

może zrobić je każdy. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw ( nie różni się niczym niż te danie z restauracji ) takie jak papryka żółta, czerwona, zielona, marchew, cebula, brokuł, kapusta pekińska, a nawet pieczarki. Warzywa nie są gotowane, a podsmażane na oleju ryżowym, dzięki czemu są chrupkie, ale nie surowe. Kurczaka najlepiej zamarynować na co najmniej 2 godzinki, najlepiej(...)papryka czerwona 1/2 szt. papryka zielona 1/2 szt. papryka żółta 1/2 szt. cebula 1/2 szt. marchew 2 małe szt. brokuł kilka różyczek dymka cebuli 1 szt. pieczarki 2 szt. kapusta pekińska 3-4 liście olej ryżowy do smażenia Sos słodko- ostry: papryczka chili 1 szt. marchew 1 mała szt. woda 1/3 szkl. sok z ananasa 1 szkl. ( może być

Kuchnia Paulettes
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 169

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)łyżki oleju Wykonanie: • Z papryki odciąć szypułki. Środek posypać solą i odwrócić do góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę

To co kocham
Mus z mintaja z sosem paprykowym 169

aromatyczny mus z mintaja pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro – Pasztety, w których jakiś czas temu uczestniczyłam. Roladki rybne w liściach kapusty włoskiej prezentują się bardzo dobrze i smakują wyśmienicie! Składniki: • 40 dkg filetu z mintaja • 1 jajko • 3 łyżki śmietany • sól, biały pieprz • 10 dkg szyjek rakowych z zalewy(...)słoiczek • 6 liści z kapusty włoskiej Sos paprykowy • 1 szalotka • 1 ząbek czosnku • 1 papryka czerwona • 1 łyżka masła • 1/2 szklanki śmietany 30% • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Mintaja pokroić w kostkę, dodać jajko, śmietanę, przyprawy i zmielić w blenderze. • Kapustę wrzucić do posolonego i posłodzonego wrzątku i chwilę blanszować, następnie odcedzić

To co kocham
Gołąbki z pieczarkami 341

podam je z sosem z borowików. Składniki: • 1 kg pieczarek • 2 cebule • 1 szklanka ryżu • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1 główka kapusty białej • olej do smażenia • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego Wykonanie: • Z kapusty wyciąć głąb. • W dużym garnku zagotować wodę, włożyć całą kapustę najpierw głąbem(...)zmielić w maszynce. • Ryż ugotować w dużej ilości posolonej wody. • Połączyć ryż z pieczarkami, przyprawić solą, pieprzem i dodać natkę pietruszki. • W każdym liściu kapusty zciąć grubą główną żyłkę i kłaść w tej okolicy dużą łyżkę farszu i zwijać gołąbki. • Gotowe obsmażyć na oleju z każdej strony i ułożyć

To co kocham
Uszka z suszonymi grzybami 138

pracochłonne uszka z grzybów suszonych, robione tylko raz w roku, wtedy też smakują najlepiej. Pewnie dla niektóych będzie ciekawostką, że do farszu dodaję kapustę słodką, a nie kiszoną. Cóż, to też rodzinna tradycja. Składniki: Farsz • 2 garści suszonych grzybów • 1/2 małej kapusty • 1 cebula • sól, pieprz do smaku • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela(...)ugotować w tej samej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego, posolić. Po ugotowaniu odcedzić, wyjąć liście i ziele. • Kapustę pokroić w paski i ugotować w posolonej wodzie, odcedzić, a następnie bardzo dokładnie wycisnąć wodę przez gazę. • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na 3 łyżkach

To co kocham
Roladki wołowe z kiszoną kapustą i pieczarkami 176

Roladki wołowe są dość pracochłone, ale czasami można poświęcić cenny czas i przygotować takie pyszności dla rodziny. Farsz na bazie kapusty kiszonej i pieczarek jest bardzo ciekawym rozwiązniem. Roladki uzupełnia sos pieczarkowy i dodatek kaszy gryczanej. Naprawdę pyszne! Składniki: • 4 plastry wołowiny zrazowej • sól, pieprz do smaku Farsz • 1 cebula • 3 łyżki oleju(...)pieczarek • 200 g kapusty kiszonej • sól, pieprz do smaku Sos • 300 g pieczarek • 1 cebula • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki sosu sojowego • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól, pieprz do smaku • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Wołowinę rozbić dość cienko, posyspać solą i pieprzem. • Kapustę kiszoną opłukać, drobno posiekać i gotować

To co kocham
Pulpety z kapustą w sosie pomidorowym 688

Pulpety z kapustą to kolejna w miarę szybka propozycja na obiad, który można przygotować na dwa dni. U nas te mięsne kulki w sosie jednego dnia pojawiły się w towarzystwie ziemniaków z wody, a drugiego dnia przygotowałam je z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko. Do tego jakaś ostrzejsza surówka i voile, obiad gotowy :) Może na zdjęciach pulpety nie prezentują się(...)sosu i wydłużyć czas gotowania o jakieś 10-15 minut.  Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) 250 g białej kapusty 2 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawa do mięsa mielonego sól i pieprz Sos: 500 ml wody 200 g dobrego koncentratu pomidorowego  200 g śmietany 12% sól i pieprz

Simply Food
Czerwona kapusta w mleczku kokosowym 185

Okazuje się że nie tylko młoda kapusta, ale i czerwona kapusta kocha mleczko kokosowe. Tak, to prawda. Kapusta podkręcona smakiem wina, pomarańczy, octu balsamicznego z dodatkiem mleczka kokosowego to mieszanka wyjątkowo smaczna. Małżeństwo wręcz idealne. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łazanki z kapustą kiszoną 227

Łazanki z kapustą kiszoną to szybka, prosta i bardzo,  bardzo smaczna propozycja na obiad. Składniki: 500 g kiszonej kapusty 250 g makaronu łazanki 300 g kiełbasy 250 g boczku 2 średnie cebule olej do smażenia 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego kminek (opcjonalnie) sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kapustę przepłukać, pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać(...)Kiełbasę, boczek pokroić w większą kostkę, podsmażyć na oleju pod koniec dodać pokrojoną w kostkę cebulę i razem smażyć, aż cebula się zeszkli. Do boczku z kiełbasą dodać odcedzoną kapustę i wszystko razem podsmażyć jakieś 5 minut. Po tym czasie dodać makaron,  przyprawić solą i dużą ilością pieprzu. Wymieszać i chwilę jeszcze razem poddusić. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Surówka z kapusty pekińskiej z sosem czosnkowo - koperkowym 257

Pełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na  dodatek do obiadu  gorąco polecam tą surówkę. Składniki: 1 kapusta pekińska mała puszka kukurydzy 1 papryka (czerwona, pomarańczowa lub żółta) 80 ml oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku szczypta cukru łyżka drobno(...)posiekanego koperku sok z cytryny sól pieprz Kapustę opłukać i poszatkować. Paprykę pokroić w kostkę, a kukurydzę dokładnie odsączyć. Oliwę połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i koperkiem. Doprawić do smaku odrobiną cukru, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Kapustę połączyć z papryką i kukurydzą, zalać sosem i wymieszać. Smacznego

kuchnia doski