kapustą - 19268 przepisów (strona:415/1285)

Ćwikła z kapustą do słoików na zimę 192

Ćwikła i kapusta to chyba dwa najczęściej pasteryzowane warzywa. A co powiecie na ich połączenie? Mi bardzo smakuje! Składniki: 2 kg kapusty czerwonej lub białej 2 kg buraczków ćwikłowych 40 dag cebuli Składniki na zalewę: 1 szklanka octu 1 szklanka wody 1 szklanka cukru 2 łyżki soli ziele angielski liść laurowy Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, a buraczki ugotować, obrać(...)zetrzeć. Cebulę zaś obrać i drobno pokroić. Z podanych składników i przypraw ugotować zalewę i wystudzić. Następnie kapustę wymieszać z buraczkami, cebulą, wlać zalewę i odstawić na dwie godziny. Przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować przez 15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Łopatka pieczona z młodymi ziemniakami i kapustą 181

Niewiele składników, proste wykonanie, świetny smak.     Składniki: -ok. 80 dkg łopatki -ok. 1 kg małych młodych ziemniaków -ok. 1 kg kapusty kwaszonej -2-3 ząbki czosnku -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi -olej    Kilka godzin przed pieczeniem łopatkę płuczemy, osuszamy, dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i czosnkiem niedźwiedzim, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, skrapiamy delikatnie(...)olejem i odstawiamy. Umyte ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i odcedzamy.  Kapustę płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy.  W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kapusty, na niej ziemniaki, na nich łopatkę i przykrywamy pozostałą kapustą. Uciskamy, przykrywamy naczynie pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 90 minut. Zmniejszamy temperaturę

Maminek kulinarny
Kapusta kiszona zasmażana 235

PYCHA!!!! <3   Składniki 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 3 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku cukier sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę odciskamy z soku, grubo siekamy. Zalewamy z powrotem kwasem z kapusty, dolewamy szklankę wody. Dodajemy przyprawy i dusimy(...)małym ogniu przez 50 min. Cebulę siekamy, szklimy na smalcu, dodajemy mąkę i podsmażamy 3 min. Rozprowadzamy z kilkoma łyżkami wody z duszenia kapusty. Łączymy z całością, chwilę razem dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Spring Rolls z kurczakiem i warzywami 168

smakiem i za każdym razem uzyskać inny efekt. Tym razem postawiłam na grillowanego kurczaka, marynowaną w sosie sojowym marchewkę, paprykę oraz rzodkiewkę i ulubioną ostatnio dla mnie kapustę pekińską. Gotowe Spring Rolls można podać z sosem sojowym, z marynowanym imbirem lub sosem słodko- kwaśnym, w zależności od naszych upodobań. Składniki (na 2- 3 porcje): 8-9 sztuk papieru ryżowego(...)papryka 1 marchew 4-5 rzodkiewek 200 gram piersi kurczaka marynata do piersi kurczaka: szczypta soli, pieprzu, papryki wędzonej, chili oraz ulubionych ziół mała kapusta pekińska sos sojowy marynowany imbir ulubiony sos do podania Pierś kurczaka marynuję w składnikach marynaty przez 30 minut, następnie grilluję na patelni przez 5-6 minut z każdej strony. Następnie kroję na mniejsze kawałki. Paprykę

Mango Papaja
Kapuśniak z kiełbaską 149

masła i mąki- bez tego kapuśniak już nie smakuje tak dobrze :)  Zupa jest gęsta, aż łyżka stoi (ale taki kapuśniak właśnie najbardziej lubię) i bardzo treściwa, a że kapusta kiszona to bomba witaminowa, to również i bardzo zdrowa! Kapuśniak: * woda- 1,5 litra * kapusta kiszona- 500 g * ulubiona kiełbasa- 250 g * ziemniaki- 4 duże szt. * marchew- 1 szt. * pietruszka(...)czubata łyżka * masło- 3 łyżki Kapuśniak: Warzywa pokroić w kostkę i ugotować (mają być jędrne i nierozgotowane, takie typu 'ale dente') wraz z dodatkiem ziela i listka laurowego. Dodać kapustę i gotować na małym ogniu przez 15 minut- nie martwcie się o warzywa, nie rozgotują się, gdyż kwaśna kapusta zatrzymuje ten proces! W międzyczasie cebulę drobno posiekać, kiełbaskę pokroić

Kraina Miodem Płynąca
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim 222

Sałatki z kapusty pekińskiej lubię przegotowywać tuż przed podaniem. Zazwyczaj są one bardzo szybkie i proste, a to cenna ich zaleta. Ta którą dzisiaj proponuję powstała w kilka minut. W dzisiejszej sałatce znalazły się produkty, które akurat znajdowały się w lodówce - tak zwane sporządzanie lodówki, a efekt smaczny :)  Cenna rada przy sałatkach z fetą to ta, że przed pokrojeniem(...)warto włożyć opakowanie na 10 -15 minut do zamrażarki, ser nie będzie się nam rozpadał.A już teraz zapraszam na pyszną kompozycję smaków :-) Sałatka z kapusty pekińskiej z szynką i fetą w sosie greckim  SKŁADNIKI :  około 300-400 g kapusty pekińskiej 200 g szynki konserwowej 1 opakowanie sera feta  1/2-1 puszki mieszkanki meksykańskiej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Smażony schab teriyaki z warzywami 165

warzywami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 4 plastry schabu 2 łyżki dobrego sosu teriyaki 3 cm świeżego imbiru 2 cebule 1 duża marchewka 1/2 małego brokuła 1/2 małej kapusty pekińskiej olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w paski.  Imbir obieramy łyżeczką i drobno siekamy. Do miski wlewamy sos, dodajemy imbir i mięso, mieszamy i odstawiamy na 20-30 minut(...)Cebulę i marchewkę obieramy. Marchewkę kroimy w półplasterki, a cebulę w spore kawałki. Brokuła dzielimy na małe różyczki, a kapustę kroimy. W woku rozgrzewamy olej, smażymy na nim mięso. Gdy będzie usmażone przekładamy je do miski i przykrywamy. Na woku smażymy cebulę i marchewkę, po minucie wrzucamy brokuły. Chwilę przesmażamy i dodajemy mięso i pokrojoną kapustę. Jeszcze chwilkę smażymy

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA GYROS Z PRAŻONĄ CEBULKĄ 587

kurczakiem to pożywna sałatka, niezastąpiona na każdej imprezie, k tórej smak podkreśla prażona cebulka. Według mojego narzeczonego sałatka najlepsza ze wszystkich. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, ½ małej kapusty pekińskiej, 2 dojrzałe pomidory, 6-8 ogórków kartuskich w zalewie słodko-kwaśnej , 2 łyżki przyprawy gyros, 3 łyżki oleju cebulka prażona   Sos: ½ szkl. jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, ketchup WYKONANIE(...)Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą, dodajemy olej, marynujemy ok. 15-20 min, następnie smażymy na złoty kolor. Kapustę pekińską drobno siekamy. Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w drobną kostkę. Na dnie przezroczystego naczynia układamy połowę kapusty pekińskiej, smarujemy cienko sosem, układamy warstwę pomidorów, następnie ogórków, układamy wystudzonego kurczaka, polewamy warstwą ketchupu, układamy resztę

słodki bratek
Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i papryką 212

Dzisiaj proponuję przepis na lekką, zdrową i smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Surówka ta to prawdziwa bomba witaminowa. To doskonały dodatek do drugiego dania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: 1 kapusta pekińska, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, 1 cebula czerwona, 1/2 pęczka szczypiorku, 1 łyżeczka octu spirytusowego Parczew , 1/2 łyżeczki cukru, sól i pieprz do smaku. PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę oczyszczam(...)gniazd nasiennych i kroję w małą kostkę. Ogórki konserwowe ścieram na tarce o dużych otworach. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Szczypiorek drobno siekam. 2. Kapustę pekińską drobno kroję. Solę i odstawiam na 15 minut. Następnie do kapusty dodaję paprykę, ogórki, cebulę i szczypiorek. Mieszam. Surówkę doprawiam do smaku octem, cukrem, solą oraz pieprzem. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet spirytusowy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Żeberka pieczone z kapustą i ziemniakami 224

Cały obiad w jednym naczyniu.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 0,8 kg kiszonej kapusty -ok. 0,8 kg wczesnych ziemniaków -sól, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka -2 ząbki czosnku -olej Podzielone żeberka przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim, słodką papryką, układamy warstwami, dodając pokrojony w plasterki czosnek, skrapiamy olejem, przykrywamy i odstawiamy(...)Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i zdejmujemy skórki. Kroimy w ćwiartki. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cienką warstwę opłukanej w zimnej wodzie i odsączonej kiszonej kapusty. Na niej układamy warstwę ziemniaków i nich warstwę kapusty i żeberka. Ponownie ziemniaki i na wierch kapustę. Uciskamy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą wg Aleex 204

dzisiaj zapraszam Was na pyszną surówkę z kapusty pekińskiej z kukurydzą. Jest doskonała do obiadu, świetnie smakują chrupiące, świeże warzywa z nutą dobrej oliwy. Do tej pory robiłam surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem majonezu, ale ostatnio zdecydowanie bardziej smakuje mi pekinka w takiej, o wiele lżejszej, wersji. Aby przygotować tę surówkę, wystarczy chwilka. Połączenie składników, oprószenie solą i pieprzem(...)skropienie oliwą to zaledwie kwadrans. A potem możemy delektować się pysznym dodatkiem do obiadu. Polecam. Składniki: • mała kapusta pekińska • 1 średnia cebula • 1 większa marchewka • 1 puszka kukurydzy • 1 większa papryka • sól, pieprz, oliwa (może być extra vergin) • natka pietruszki (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Kapustę umyć, przekroić na pół, poszatkować. 2. Przełożyć do miski. 3. Cebulę pokroić w kostkę

W mojej kuchni
Surówka z kiszonej kapusty ze śmietaną 383

Kolejna surówka z kiszonej kapusty. Poprzednia wersja była z olejem a teraz z dodatkiem śmietany. Surówka jest bardzo pyszna i najbardziej pasuje do rybki. Najlepiej smakuje jak jest lekko schłodzona. składniki: 400 g kiszonej kapusty 3 jabłka 3 marchewki śmietana 18% lub 12% świeżo zmielony czarny pieprz Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to dwa albo nawet(...)trzy razy. Następnie pokroić i przełożyć do miski. Obrać jabłka i marchewkę. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i przełożyć do kapusty. Wszystkie składniki wymieszać. Następnie dodać śmietanę oraz świeżo zmielony czarny pieprz do smaku. Śmietany nie dajemy dużo tylko aby połączyła składniki. Dokladnie wymieszać i odstawić surówkę do lodówki na ok 30 minut

Monia miesza i gotuje
Karkówka na kiszonej kapuście 201

czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście ( oczywiście najlepsza własna ze słoika ). Składniki: Ok. 1 kg karkówki Sól Pieprz Papryka słodka 1 duża marchew Duży słoik kapusty kiszonej ( około 720 gram ) Liść laurowy Ziele angielskie Miód olej(...)Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Postawiamy na chwilę do zamarynowania. Na rozgrzanym oleju podsmażamy karkówkę z obu stron. Do garnka wykładamy kapustę i podsmażoną karkówkę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i marchew. Dodajemy ponadto niewielką ilość miodu dla złagodzenia kwaśności kapusty i podkręcenia smaku. Podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości

Smaki Ewy
Gołąbki z kapusty włoskiej nadziewane mięsem z pieczarkami i kaszą pęczak. 215

pęczak Cenos 1 kg dobrego mięsa mielonego np: z szynki 2 duże cebule 5 pieczarek sól, pieprz do smaku 4 łyżki oleju  1 łyżka suszonej bazylii 1 duża kapusta włoska Wykonanie : Kapustę umyć, wyciąć z środka głąb i zalać wodą, gotować na małym ogniu aż liście lekko zmiękną, ale nie za długo żeby się nie rozpadały podczas zawijania, muszą(...)być leciutko twardawe.Ugotowaną kapustę wyjąć z wody i odłożyć do przestygnięcia. Z każdego liścia ściąć grube łyko które przechodzi przez zewnętrzną środkową część liścia. Do garnka wlać około 2 litrów wody i gdy zacznę się gotować dodać troszkę soli i wrzucić kaszę.Gotować tak długo aż woreczek cały napęcznieje.Wyjąć i odsączyć z nadmiaru wody, rozerwać woreczek i przełożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Kapuśniak 248

cóż ale ja ostatnio miałam ochotę na taką kwaśnice że musiałam sobie zrobić i chyba będę jadła po miseczce przez tydzień. Przepis na prażoki tu . Składniki 500 g kapusty kiszonej (ja miałam bez marchewki) 1-2 marchewki starte na drobnych oczkach 5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 1 kostka warzywna 2 łyżki majeranku 1 cebula(...)wodą w której się parzyły i dusimy. Jak już mięso będzie gotowe wyjmujemy kości i obieramy je z mięsa. Kawałki mięsa dorzucamy z powrotem do garnka i dorzucamy marchewkę. Kapustę szatkujemy (ja lubię bardzo kwaśny kapuśniak wiec nie przelewam kapusty) i dorzucamy do garnka dodajemy 2 łyżki majeranku i gotujemy całość aż kapusta będzie miękka, jeśli jest potrzeba dolewamy jeszcze

Piekielna Kuchnia Pati