kapustą - 19268 przepisów (strona:145/1285)

Młoda kapusta 113

Wspominałam już o moich małych miłościach kulinarnych i myślę, że stali czytelnicy rozpoznają już te produkty, choć jeszcze nie powiedziałam o wszystkich. Jednym z moich ulubionych jest kapusta. Szaleję na punkcie kapusty młodej, kapusty kiszonej czy bigosu. Wszystko, co jest zrobione na jej bazie jest wyśmienite. Warto jednak pamiętać o tym, by zachować umiar :) Składniki na młodą kapustę(...)porcji): główka kapusty 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 3 łyżeczki Vegety odrobina pieprzu 5 łyżek masła 2 łyżeczki octu 2 cebule 1/2 pęczka koperku 50 ml wody Kapustę pokroić w średniej wielkości kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Odlać

Karola gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 1123

Najsmaczniejsze pierogi, które są jedzone u mnie w domu zazwyczaj tylko na Wigilię, to pierogi z kapustą i grzybami. Ile by się ich nie zrobiło, znikają w mgnieniu oka i znów trzeba czekać do następnego roku. Moje pierogi na Wigilię muszą być postne, więc zarówno ciasto, jak i farsz są z dodatkiem oleju, muszą też być okraszone podsmażoną cebulką. Farsz(...)obowiązkowo z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami. Część domowników lubi pierogi dodatkowo podsmażone, mi jednak bardziej smakują tylko z cebulką. Ciasto na takie pierogi jest bardzo proste, przygotowuję je z mąki, soli i ciepłej wody, ewentualnie z odrobiną oleju. Sekretem dobrego ciasta pierogowego jest to, aby je dokładne zagnieść i pozwolić mu chwilę odpocząć przykryte pod ściereczką. Pierogi na Wigilię

Kuchcik gotuje
Pierogi wigilijne 149

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, więc to najlepszy czas, by podzielić się świątecznymi przepisami. Dziś jeden z nich - na moje ukochane pierogi z kapustą i pieczarkami! :) Moja Mama robi najlepsze pierogi wigilijne na świecie, dopracowała je do perfekcji. Zamiast grzybów używa pieczarek, nie tylko dlatego, że są bardzo aromatyczne, ale przede wszystkim dlatego, że ja nie lubię grzybów(...)kocham pieczarki. Zdecydowałam się zmierzyć z tym majstersztykiem i zrobić własną ich wersję opartą na przepisie Mamy - są boskie! :) Farsz: 0,5 kg kapusty kiszonej 400 g pieczarek 2 cebule 2 liście laurowe pół łyżeczki mielonego kminku 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka masła sól i pieprz Kapustę lekko płuczemy pod wodą, a następnie wkładamy ją do garnka i zalewamy

Cooking Monster
Bigos 193

kapusty kiszonej 0,6 kg poszatkowanej kapusty białej 2 duże cebule 0,5 kg mięsa wołowego 0,5 kg kiełbasy podwawelskiej 100g pikantnego chorizo 60 g suszonych grzybów leśnych (namoczonych w gorącej wodzie) 1 listek laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czystego domowego smalcu do obsmażania przyprawa do bigosu (sól, pieprz, tymianek, cząber) mąka pszenna Kapustę kiszoną namaczamy(...)zimnej wodzie. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i szklimy na oleju. Dodajemy białą kapustę i podsmażamy 2 minuty. Przekładamy do dużego garnka. Kapustę kiszoną odciskamy, drobno siekamy i podsmażamy - dodajemy do garnka z cebulą i białą kapustą. Mięso wołowe myjemy, osuszamy, kroimy na małe kawałki. Kawałki mięsa solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy.z każdej strony - dodajemy do garnka

peggiwkuchni
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym 183

kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne. I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę - to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną(...)wersję gołąbków w sosie pomidorowym. Już dziś życzę Wam smacznego :) Składniki: 1 główka białej kapusty 500 g mięsa wieprzowego 1 duży świeży pomidor 1 l passaty 2 średnie cebule 1 jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk - wedle uznania pęczek świeżego koperku klarowane masło Przygotowanie gołąbków

Zasmakuj Kuchni
Kapusta czerwona na słodko z rodzynkami 153

Uwielbiam taką kapustę, idealna jako przystawka do obiadu. Z kaczką lub wołowinką będzie idealna. Bardzo zachęcam do wypróbowania. Podawać taką kapustę na ciepło Przepis na thermomix na dole. Kapustę pokroić na drobno, jabłka oskrobać i wyciąć gniazda nasienne, następnie pokroić w plasterki. Na dno garnka wrzucić smalec i rozpuścić. Dodać kapustę, jabłka, rodzynki, sól, cukier,pieprz czarny, sok z cytryny(...)pomarańczy. Podlać lekko wodą i gotować, aż kapusta zmięknie. w razie potrzeby doprawić solą i cukrem. Każdy lubi mniej lub bardziej słodko. Thermomix Pociąć kapustę na kawałki i wrzucić do naczynia miksującego, zmiksować 30 sekund, obroty 5. Jeśli jeszcze będą duże kawałki miksować jeszcze chwilkę. – dodać smalec, jabłka, sok z cytryny i pomarańczy, rodzynki,sól, cukier, pieprz, obroty wsteczne

Kuchnia Pokoleń
Gołąbki na dwa sposoby 239

fareast-language:EN-US;} Odwieczny problem co na obiad.   Na zupę kręcą nosem a   jak ziemniaki, to znów co do nich. Ale będąc na zakupach kupiłam słodką kapustę a w lodówce czeka na swoją kolej mięso mielone z karkówki, tak więc plan na dziś -   gołąbki :) Składniki : 1 średniej wielkości kapusta biała, można również użyć kapusty włoskiej Około(...)woreczek ryżu Opcjonalnie mąka lub śmietana Przyprawy: Posiekany świeży lubczyk, koperek, majeranek, sól, odrobina cukru, świeżo mielony czarny pieprz, pół łyżeczki granulowanego czosnku, kostka bulionowa jeśli używacie. Wykonanie: Z kapusty wyciąć głąb, sparzyć ją i oddzielić liście. Odciąć ewentualne grubsze nerwy kapusty.   Taka ciekawostka kapustę parzę w mikrofalówce. Wkładam ją do foliowego woreczka nastawiam grzanie na ok 6 minut

W garach u Gosi
Lekka zupka 154

Dziś pogoda za oknem deszczowa i bardzo zimna , więc nabrałam ochoty na coś gorącego a zarazem lekkiego , i przygotowałam bardzo smaczną zupkę z białej kapusty , dość szybka i bardzo rozgrzewająca , a pomoc w krojeniu kapusty pomógł mi nóż # Ambition Granite . Składniki ( dla 3 osób )  1 średnia kapusta biała   1 cebulka   1 ząbek czosnku(...)łyżeczka pieprzu ziołowego   2 łyżki pasty pomidorowej  2 laski białej kiełbasy  1 kostka rosołowa   sól   pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę szatkuję , następnie do rozgrzanego garnka wkładam poszatkowaną kapustę i przesmażam około 10 minut , często mieszając , a między czasie obieram cebulę , czosnek i siekam na drobno  oraz kroję kiełbasę w plastry

Mój Smak
Modra kapusta 136

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli(...)Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem aż kapusta wyraźnie zmięknie. Ugotowaną kapustę odcedzić i jeszcze ciepłą przyprawić. Na początek polecam dodać

Bullio
Kiszona kapusta w słoikach 1105

Składniki: 15 kg kapusty z szatkowanej 250 g soli kamiennej nie jodowanej 2 kg marchwi 2 łyżki kminku 20-30 ziaren ziela angielskiego 10-15 liści laurowych Wykonanie: Do dużej miski wsypujemy warstwę kapusty, garść marchwi oczyszczonej i startej na tarce o grubych oczkach, posypujemy solą, dodajemy kilka ziaren ziela, kminku i kilka liści laurowych. Wszystko ubijamy rękoma lub drewnianym(...)tłuczkiem. Po ubiciu pierwszej warstwy kapusty odlewamy nadmiar wody. Ponownie wsypujemy kapustę, marchew i pozostałe składniki.Wszystko razem dokładnie ubijamy. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników. Tak ubitą kapustę wkładamy do słoików. Ponownie delikatnie ubijając aby nadmiar wody przykrył górną warstwę kapusty. Na słoik nakładamy gumkę, przykrywamy szklanym dekielkiem, zaciskając sprężynką do słoików. Słoiki z kapustą ustawiamy na tacy, zostawiamy

kgwjanczewo
Łazanki z białą kapustą, boczkiem i kiełbasą 281

Składniki: 400 g makaronu łazanki (u mnie quadretti, Lubella); Połowa główki kapusty (o wadze około 1,5 kg);  200 g pieczarek; 1 duża cebula; 125 g surowego, wędzonego boczku; 250 g kiełbasy śląskiej (u mnie drobiowa); 1 łyżka vegety; Olej do smażenia; Szczypta ostrej papryki w proszku; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron łazanki ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą, aby się nie posklejał. Kapustę umyć, osuszyć, wyciąć głąb i drobno poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą (woda powinna zakrywać kapustę), dodać vegetę i gotować do miękkości, na średnim ogniu. Ugotowaną kapustę odcedzić. Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Na rozgrzany na patelni

Gospodyni Miejska
Modra kapusta 176

Tradycyjna modra kapusta jest daniem kuchni wielkopolskiej i śląskiej i robi się ją z dodatkiem rodzynek, cebuli i jabłek. Wspaniale komponuje się z kluskami śląskimi. Poniżej przedstawiam jednak przepis jaki zapamiętałam z rodzinnego domu. Wersja może nieco uboższa, ale taką kapustę lubię najbardziej Pyszny dodatek do obiadu. 1 główka czerwonej kapusty 4 łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki soli(...)Dodatkowo do smaku (doprawiamy po ugotowaniu): cukier, sól, pieprz, olej, cytryna, ocet Kapustę dokładnie poszatkować, przełożyć do dużego garnka i zalać wodą (tak aby woda zakryła całą kapustę). Dodać 4 łyżki octu i po 2 łyżki cukru i soli. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem aż kapusta wyraźnie zmięknie. Ugotowaną kapustę odcedzić i jeszcze ciepłą przyprawić. Na początek polecam dodać

Bullio
Wrapy z kapusty – CoolWrap 703

Jakiś czas temu na Dniach Otwartych Bejo Zaden , miałam okazję poznać odmianę kapusty (CoolWrap) specjalnie wyselekcjonowaną do wrapów. Charakteryzuje się ona tym, że jest miękka, delikatna i posiada mało unerwień, dlatego też bardzo łatwo się ją zwija. Polecana jest również do kanapek czy sałatek. Od jakiegoś czasu znajdziecie ją w dużych Biedronkach (Warszawa, Kraków), Selgrosach czy Delikatesach Centrum. Dziś przygotowałam(...)wrapy z kapusty z dodatkiem świeżych warzyw i serka śmietankowego. To doskonały pomysł na zdrową przekąskę. Zapewniam Was, że zaskoczycie nią wszystkich znajomych Inspiracji na przepisy z CoolWrap szukajcie także na stronie producenta . Przepis na wrapy z kapusty Drukuj przepis Porcji: kilkanaście małych wrapów Czas gotowania: 20 minut Składniki kapusta Cool Wrap - charakteryzuje się płaskim wyglądem świeża marchewka świeży ogórek

Kuchnia Bazylii
Gołąbki 137

Kapusta młoda ,w sezonie jest bardzo częstym gościem na naszych stołach w bardzo różnych daniach , a mnie naszło na gołąbki które uwielbiam i mogła bym je jeść codziennie . Każdy z nas robi je na swój sposób , a to jest moja wersja zapraszam .  Składniki       1 główka kapusty białej       500 dag mięsa mielonego(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego     2 kostki rosołowe      sól      pieprz ziołowy      pieprz czarny  Wykonanie  Kapustę parzymy w gotującej się wodzie i kiedy wierzchnie liście zmiękną odcinamy i parzymy następne warstwy aż do wykorzystania całej kapusty .  Do mięsa mielonego dodajemy ugotowany ryż ,jajka ,sól pieprz ziołowy i pieprz czarny

Mój Smak
Kapusta Babci Halinki 158

Już siedemnastowieczni Europejczycy wiedzieli, że kapusta kiszona to samo zdrowie. Odżywiali się nią marynarze w czasie długich rejsów. Chroniła przed szkorbutem, odmrożeniami, pomagała na owrzodzenia i bóle reumatyczne. Kapusta kiszona to źródło potasu, wapnia, witamy C. Reguluje pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko to wiedziała także Babcia Halinka. Dlatego jej kapusta kiszona z kaszą jęczmienną zawsze gościła na spotkaniach(...)rodzinnych. Składniki 700 g kapusty kiszonej 1 l zimnej wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól Kapustę kiszoną szatkujemy, ale niezbyt drobno. Przekładamy do garnka i zalewamy litrem zimnej wody. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut

My Chcemy Jeść

Proponowane wyszukiwania