Surówka z młodej kapusty, ogórka i marchewki to prosta i szybka do przygotowania przekąska, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu lub dań z grilla. Jej chrupiąca konsystencja i harmonijne połączenie smaków sprawią, że pokochacie ją od pierwszego kęsa. Przygotowanie tej surówki jest niezwykle proste i zajmie tylko kilka chwil. Wystarczy poszatkować kapustę, zetrzeć marchewkę i ogórek, a następnie wymieszać wszystkie(...)składniki w dużej misce. Zapraszam was do wypróbowania tego przepisu i cieszenia się smakiem tej pysznej surówki. Film: Składniki na 3-4 porcje: 1/2 główki młodej kapusty 1 młoda marchewka 3 średnie ogórki gruntowe 1 pęczek koperku 2-3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy czarny pieprz sól Przepis: Młodą kapustę szatkujemy, następnie posypujemy odrobiną soli i lekko wygniatamy
Smakowite Daniatylko z szybkim postem, bo za chwilę zbieramy się w góry. Dobra surówka, nie tylko do potraw z gilla. Łapcie. Składniki: mała kapusta pekińska 8 suszonych pomidorów z zalewy 1 marchewka pęczek szczypiorku 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Sałatę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy do niej pokrojone w paski pomidory, startą(...)największych oczkach marchewkę i poszatkowany szczypiorek. Całość zalewamy olejem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Surówka z kapusty pekińskiej i pora Surówka z kapusty pekińskiej i sosu farmerskiego Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków konserwowych Surówka z kapusty pekińskiej, jabłka i chrzanu Coleslaw z kapusty pekińskiej Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów pochodzi
Kardamonovysmakuje jak papier. Albo w sumie gorzej. Skończyło się na natce i koperku. Jak dostaniecie szczypiorek, który smakuje jak szczypiorek, dodajcie go zamiast cebuli. Składniki: pół główki białej kapusty mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki pół małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół łyżeczki soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy(...)zewnętrznych, brzydkich liści, szatkujemy. Wrzucamy do miski i chwilę ugniatamy, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie do kapusty dorzucamy poszatkowane zioła, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na godzinę, żeby smaki się połączyły. Podobne przepisy: Coleslaw z kapusty pekińskiej Coleslaw z młodej kapusty
Kardamonovymoje można nazwać fuczkami, bo są na zsiadłym mleku… nie będę więc tutaj czarować nazewnictwem. Jeżeli jeszcze nie jedliście takiego cuda, lećcie do sprawdzonego warzywniaka, kupcie dobrą kapustę i działajcie. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki pszennej 500 ml zsiadłego mleka (zamiennie można użyć 350 ml wody lub mleka) 2 jajka pieprz sól (opcjonalnie) olej(...)rzepakowy (przepis na około 15 placków) Kapustę kroimy w mniejsze kawałki. Do miski wlewamy mleko, wrzucamy jajka, wsypujemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy do tego kapustę, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Na rozgrzany olej wykładamy łyżką ciasto, smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu, do zrumienienia. Podobne przepisy: Placki ziemniaczane Placki ziemniaczane bez mąki
Kardamonovypulled pork . Zresztą jak sobie tak pomyślę, coleslaw pasuje praktycznie do każdego rodzaju wytrawnego obiadu, nie mówiąc już o bułkach, kanapkach czy tortillach. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 2 marchewki 1 mała cebula sos: pół szklanki majonezu pół szklanki śmietany 12% pół szklanki maślanki 1 łyżka poszatkowanego koperku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 1 łyżka poszatkowanego szczypiorku 1 ząbek(...)czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę obieramy z brzydkich zewnętrznych liści, szatkujemy, wrzucamy do miski. Dodajemy do niej obraną i startą na największych oczkach marchewkę, a także pokrojoną w małą kostkę cebulę. Wszystkie składniki sosu wrzucamy do większego słoika, zamykamy go i energicznie mieszamy. Sos wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy (polecam wszystko ugniatać dłońmi, wtedy kapusta
Kardamonovywitaminy z grupy B, C, A. Ma też sporo przeciwutleniaczy, które chronią nas przed nowotworami. Wykorzystujcie go więc częściej w kuchni. Ja to zdecydowanie uskuteczniam. Wegetariańska grochówka z włoską kapustą powstała, bo po pierwsze znowu miałam ochotę na grochówkę, po drugie w lodówce więdła już kapusta, której za cholerę nie chciałam wyrzucić. Efekt końcowy był więcej niż zadowalający. Ja mogłabym(...)była wędzona papryka, która w kuchni wegetariańskiej, jak dla mnie, jest podstawą. Przepisem, którym się posiłkowałam był mój inny przepis na bezmięsna grochówkę . Ta różni się jedynie tym, że kapusta jest zastąpiona ziemniakami. Reszta proporcji jest prawie bez zmian. Składniki: 2 l wody 200 g grochu (ja użyłam łuskanych połówek) 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego
KardamonovyMulgikapsas kapusta kiszona po Estońsku… Mulgikapsas to tradycyjne estońskie danie, które zazwyczaj składa się z kiszonej kapusty , jęczmienia i wieprzowiny. Jest to obfity i oczywiście aromatyczny gulasz, który jest popularny w Estonii i stał się podstawą kuchni estońskiej. Danie jest często podawane na gorąco jako danie główne i jest powszechnie spożywane oczywiście w całym kraju. Mulgikapsas można przygotowywać mój(...)Niektóre odmiany mogą zawierać dodatkowe składniki, takie jak ziemniaki lub marchewki, podczas gdy inne mogą wykorzystywać w przepisie różne rodzaje mięsa lub zbóż. Na zakończenie, zapraszam na mulgikapsas, czyli kapusta kiszona po Estońsku. Składniki Bekon Marchewka Cebula Koncentrat pomidorowy Kasza jęczmienna Kiszona kapusta Woda Przyprawy: Sól Czosnek Kminek Cebula Kolendra Ziele Angielskie Chili Pieprz Cayenne Liść Laurowy Majeranek Przygotowanie
RafalCookgołąbki zabieram się dosłownie 2-3 razy w roku. Najbardziej lubię gołąbki na młodej kapuście, ale. A porządną wielkości młodą kapustę trzeba jeszcze poczekać. Tym razem zrobiłam na kaszy jęczmiennej. Wyszły pysznie. Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 1 główka kapusty Farsz: 2 szklanki kaszy jęczmiennej 500g mięsa mielonego (u mnie od łopatki) 2 cebule kilka suszonych grzybków sól, pieprz majeranek Sposób(...)niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kaszy. 4. Farsz dokładnie mieszamy, doprawiamy majerankiem, przyprawą do gołąbków, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy jeszcze drobno pokrojone suszone grzybki (wcześniej namoczone). 5. Z kapusty ściągamy liście wierzchnie, odkładamy. Wycinamy głąb kapusty. 6. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu. Wkładamy kapustę i kolejno ściągamy sparzone liście kapusty. 7. Przy każdym liściu odkrawamy zgrubiałą
Kuchnia domowa AniSurówka z kapusty kiszonej z chrzanem to świetny dodatek do drugich dań. Kapusta kiszona to skarbnica witamin i minerałów, a chrzan dodaje jej pikantnego smaku. Połączenie tych składników sprawia, że surówka jest doskonałym dodatkiem do mięsa, ziemniaków czy kasz. W tym przepisie przedstawiam przepis na przygotowanie tej pysznej surówki z kapusty kiszonej z chrzanem, która z pewnością przypadnie do gustu(...)wszystkim wielbicielom polskiej kuchni. składniki na 4 porcje 500 g kiszonej kapusty 1 marchewka 2 jabłka 1 cebula 2-3 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz sól przepis Opłukaną w zimnej wodzie kapustę odsączamy a następnie drobno szatkujemy. Obraną cebulę dość drobno siekamy. Obrane ze skórki jabłko ścieramy na tarce o dużych otworach
Smakowite Daniasię prosiła młoda kapusta, aby zrobić z niej bigosik… taki wiosenny, delikatny, prawie dietetyczny. Jestem zwolenniczką i propagatorką pieczenia tego właściwego bigosu „zimowego” w piekarniku. Ale bigos z młodej kapusty robi się błyskawicznie, nie wymaga gotowania kapusty ani długiego pieczenia. Wszystko robię w jednym garnku, dusząc na koniec na wolnym ogniu. Składniki: ? 2 młode kapusty ? 4 plastry(...)kiełbasy wiejskiej ? 2 duże cebule ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki oleju ? sól, pieprz, majeranek do smaku ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu zielonego Wykonanie: ? Kapustę umyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. ? Cebulę obrać i pokroić w kostkę. ? Czosnek obrać i drobno posiekać. ? Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półkrążki. ? W większym garnku rozgrzać olej
To co kochamGołąbki to potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści białej kapusty. Podobnie jak kiszona kapusta, gołąbki są tradycyjną potrawą w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Bardzo popularne również w moim domu rodzinnym, u mnie goszczą rzadko, bo są bardzo pracochłonne. Ale jak smakują! Przedstawiam Wam najlepsze gołąbki z przepisu mojej mamy, z farszem z mięsa mielonego i ryżu(...)Moją modyfikacją jest przysmażenie gołąbków przed zapieczeniem, kapusta jest wtedy delikatniejsza, a gołąbki zyskują ładny złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pomidorowym. Składniki: ? 1 kg mięsa mielonego z indyka ? 2 cebule ? 2 szklanki ryżu ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? 1 duża główka kapusty białej ? olej do smażenia ? 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
To co kochamWszyscy w domu uwielbiamy łazanki, a że nie posiadałam takiego makaronu, to użyłam ślimaczków. Łazanki z kapustą najlepiej smakują, gdy kapusta jest młoda, jędrna i miękka. Z tego też powodu danie to można przygotować błyskawicznie. Mój kapuściany makaron został wzbogacony o pomidory suszone, co nadało mu śródziemnomorskiego smaczku. Zapach boczku i kapusty unosił się w całym domu, a danie cieszyło(...)się ogromnym powodzeniem. Składniki: ? 400 g dowolnego makaronu ? 1 mała młoda kapusta ? 200 g boczku wędzonego ? 8 suszonych pomidorów w oliwie ? 1 cebula ? 2 łyżki sosu sojowego ? 4 łyżki oliwy z pomidorów ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka majeranku ? pęczek koperku Wykonanie: ? Makaron ugotować w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. ? Kapustę drobno pokroić, cebulę obrać i posiekać, pomidory pokroić
To co kochamFilet z kurczaka pieczony w kapuście kiszonej to danie, które robi się praktycznie samo. Wystarczy wszystkie składniki przełożyć do naczynia i poczekać aż się zapiecze. Kurczak pieczony z kapustą kiszoną to fany pomysł na obiad, który nie wymaga dużego nakładu pracy. Fajnie sprawdzi się na rodzinny obiad, na co dzień, ale także na specjalne okazje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ten prosty(...)pomysł na danie z piekarnika z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem! FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY W KAPUŚCIE KISZONEJ – PRZEPIS Składniki 500 g fileta z kurczaka 800 g kapusty kiszonej 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego papryka słodka czosnek granulowany przyprawa do kurczaka sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Fileta z kurczaka
Przepiski.pluprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek to tylko kwestia fantazji, można oczywiście dodć mięso czy krewetki, ale ja najcześciej robię je w wersji warzywnej. Podstawą farszu jest kapusta (pekińska najlepiej ale też sprawdzi się biała czy włoska), ale można też ją zamienić np na jarmuż, lub wykorzystać zalegającą sałatę lodową. Do tego podsmażone warzywa, to co leży(...)stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-6-50 stop { stop-color: #343434; }linearGradient#wprm-recipe-rating-6-66 stop { stop-color: #343434; } Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek i marchweki z dodatkiem czosnku i imbiru Ingredients CIASTO 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki cukru
Cooking for EmilyNaprawdę dobre wychodzą, gdy nie żałujemy grzybów. Dobra kapusta kiszona też jest bardzo ważna. Nie przepłukujemy jej, aby farsz był wyrazisty. Robimy na Boże Narodzenie, podane z barszczem są po prostu przepyszne. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Składniki: 600 gramów kapusty kiszonej, 100 gramów grzybów suszonych, 2 duże cebule, około 10 naleśników zrobionych według tego przepisu , olej(...)jajka, bułka tarta, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz. Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień na nim posiekaną cebulę. Dodaj kapustę kiszoną i pokruszone drobno grzyby – można je też posiekać nożem, wlej szklankę wody, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych, dopraw pieprzem, wymieszaj. Gotuj wszystko pod przykryciem przez około
Kulinarna Polska