Share Pinterest Print Surówka z białej kapusty z daktylami i szafranem to oryginalna i bardzo ciekawa w smaku surówka. Inna niż wszystkie. Z nutą słodyczy dzięki suszonym daktylom i aromatycznym szafranem. Ma ładny żółty kolor i orientalny smak Składniki: 1/2 malutkiej główki kapusty 1 marchewka 8 – 9 suszonych daktyli 4 łyżki zmielonych migdałów 300 g jogurtu naturalnego(...)szafranu sól pieprz Przygotowanie: Do jogurtu naturalnego dodać lekko roztarty szafran i wymieszać. Odstawić na kilka minut, aż szafran puści kolor. Kapustę cienko poszatkować, lekko posolić i wymieszać. Dodać startą marchewkę (na dużych oczkach), zmielone migdały i drobno posiekane daktyle. Wlać jogurt z szafranem i dokładnie wszystko wymieszać. Następnie doprawić solą i pieprzem. Odstawić na około 30 minut aby smaki
Oryginalny smakSkładniki: kapusta czerwona 1 główka średnia, smalec 1 łyżka, jabłko 1 sztuka większe, cebula 1 sztuka średnia, goździki 4 sztuki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, sól 2 łyżeczki, cukier 2-3 łyżki, ocet winny 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, mąka pszenna 1 łyżka Kapustę drobno pokroić do miski i zalać wrzątkiem(...)wymieszać i zostawić na 10 minut, wodę z kapusty odlać. W garnku na smalcu podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulę i jabłko obrane ze skórki. Wsypać sparzoną kapustę, dodać sól, goździki, ziele angielskie, liść laurowy, cukier i pod przykryciem dusić do miękkości kapusty na mniejszym ogniu. Na koniec dodać pieprz mielony, ocet jabłkowy, przyprawę w płynie i wymieszać, gotować
W Mojej Kuchni LubięKapusta czerwona na ciepło, to pyszny dodatek do dań obiadowych i pieczonych mięs. Świetnie pasuje do klusek śląskich. Przepis jest sprawdzony i bardzo smaczny. SKŁADNIKI : 1 główka czerwonej kapusty 1 duża cebula 15 dkg boczku wędzonego 1 mała kiełbasa śląska 1 łyżeczka soli do kapusty 1 łyżka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela(...)smaku sok z całej, małej cytryny lub 2 łyżki octu 10 % albo ocet z jabłek PRZYGOTOWANIE : Kapustę umyć, usunąć pierwsze liście, drobno poszatkować. Poszatkowaną kapustę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liść laurowy ziele, pieprz w ziarnkach i 1 łyżeczkę soli. Gotujemy do miękkości, na małtm ogniu
Kulinarne Fantazje MarioliNaleśniki z młodą kapustą i kurczakiem, zwane także jako krokiety z młodą kapustą i kurczakiem to rewelacyjne danie obiadowe, które powinno znaleźć się w każdym domu w sezonie kapuścianym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Delikatne ciasto naleśnikowe z aromatycznym farsze smakuje naprawdę świetnie. Wbrew pozorom danie to jest łatwe w przygotowaniu a jego smak wynagrodzi Wam każdą minutę poświęconą(...)podsmażyć. Dzięki temu rozłożymy pracę na dwa dni, a kolejnego dnia będziemy mieli gotowe danie do odgrzania. Poniżej w kilku krokach opisałam Wam jak przygotować naleśniki z młodą kapustą i kurczakiem. Jestem pewna, że danie to zachwyci Wasze podniebienia. Zapraszam na przepis! NALEŚNIKI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I KURCZAKIEM Liczba porcji: 4+ | Czas przygotowania : 40 minut | Poziom trudności: Łatwy Składniki
Przepiski.plSkładniki: kapusta młoda 1 główka nie duża, tarta bułka 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", mleko 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżka, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz mielony czarny 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba Z kapusty usunąć brzydkie liście wierzchnie, kapustę kroić razem z głąbem (będzie trzymał kapustę) na plastry nie za grube, włożyć(...)minut, cedzakiem wyjąć na durszlak do odcieknięcia wody. Na talerz wsypać tartą bułkę, w misce dobrze rozbić jajka, mleko, paprykę słodką, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kucharka. Porcje kapusty maczać z każdej strony w jajku, obtaczać w tartej bułce. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, kapusta smakuje na ciepło i na zimno
W Mojej Kuchni LubięPyszna i prosta surówka z młodej kapusty, a teraz jest na nią sezon. Bardzo chrupiąca. Idealna jako dodatek do drugiego dania. Może też być także samodzielną przekąską. Polecam. Potrzebujemy: pół główki młodej kapusty 1 niewielka czerwona papryka pół puszki kukurydzy koperek świeży według uznania niewielka ilość soli pieprz czarny do smaku Wykonanie pysznej surówki z młodej kapusty(...)Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie kroimy dość cienko, płuczemy i dokładnie osuszamy z wody, kapustę posypujemy odrobiną soli i dokładnie mieszamy. Kapustę odstawiamy na około godzinę i od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie kapustę dokładnie odciskamy z soku który puściła. 2. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w małą kostkę. Opłukany koperek drobno
IzabelawkuchniSałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce. Jest równie rewelacyjna(...)wersja z kapustą pekińską, ale zdecydowanie bardziej chrupiąca. Gwarantowany hit na każdej imprezie - znika ze stołu jako pierwsza! P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" - aż 35 przepisów! Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 świeży, długi ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy
Kuchnia MagdaLenySałatka gyros to kultowa sałatka warstwowa w odmienionej wersji... z kapustą czerwoną zamiast pekińskiej. Oprócz czerwonej kapusty składa się z kurczaka smażonego w przyprawie kebab-gyros, świeżego oraz konserwowego ogórka, papryki, pora i kukurydzy. Podana jest z sosem majonezowym z dodatkiem pikatnego ketchupu i obowiązkowo przyprawiona przyprawą do gyrosa, która nadaje smak sałatce. Jest równie rewelacyjna(...)wersja z kapustą pekińską, ale zdecydowanie bardziej chrupiąca. Gwarantowany hit na każdej imprezie - znika ze stołu jako pierwsza! P.S. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" - aż 35 przepisów! Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 czerwona papryka 1 świeży, długi ogórek 4-5 ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy
Kuchnia MagdaLenyuprzednim zamoczeniu w orientalnym sosie. Farsz do bułeczek to tylko kwestia fantazji, można oczywiście dodć mięso czy krewetki, ale ja najcześciej robię je w wersji warzywnej. Podstawą farszu jest kapusta (pekińska najlepiej ale też sprawdzi się biała czy włoska), ale można też ją zamienić np na jarmuż, lub wykorzystać zalegającą sałatę lodową. Do tego podsmażone warzywa, to co leży(...)ciasto i nadziać bułki. A wielbicielom azjatyckich smaczków bardzo polecam ten przepis na warzywny naleśnik z sezamem Print Bułeczki bao z warzywami Bułeczki bao z nadzieniem warzywnym z kapusty i jarmużu, pieczarek i marchweki z dodatkiem czosnku i imbiru Ingredients CIASTO 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżeczki suchych drożdży 2 łyżeczki cukru
Cooking for Emily