użyciu. Włoska zupa minestrone jest rozgrzewająca, smaczna i syta. Można do niej dodać wszystko co się akurat ma pod ręką. Przyrządzam tą zupę na wiele sposobów. Główne składniki jak kapustę zamieniam częściowo na jarmuż i włoską kapustę. Mieszam różnego rodzaju fasole ale zdarzy mi się dodać soczewicę. Minestrone to zupa pełna kolorów i aż chce się ją jeść. Typowa zupa(...)pogoda już coraz częściej w kratkę. Minestrone to typowa zupa jarzynowa wzbogacona o strączki i makaron. Można ją ugotować z warzyw, które się lubi, choć tradycyjna minestrone musi zawierać kapustę. Minestrone to gęsta i bogata w składniki zupa. Ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, ale najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć
codojedzeniaDzisiaj zapraszam Was na surówkę z białej kapusty. To moja ulubiona surówka, robię ją latem i zawsze tylko wtedy gdy mam pewność, że kapusta, której używam nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Taka kapusta nie będzie po zrobieniu gorzka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z białej kapusty Składniki pół główki średniej kapusty (lipcówki) 3-4 marchewki mała cebula cukrowa(...)łyżki drobno pokrojonego koperku i natki pietruszki 1 łyżka śmietany 22 % 1 łyżka majonezu sól pieprz Instrukcje Kapustę szatkujemy bardzo drobno, solimy i odstawiamy na około pół godziny aż trochę zmięknie. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i natkę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
To co lubię - gotuję i polecamZapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską Składniki 8-10 liści kapusty włoskiej 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 20 dag ryżu 1 czerwona papryka 10 plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz 3 łyżki oleju Instrukcje Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę sparzyć(...)Ryż, mięso z cebulą i czosnkiem oraz papryką dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 3-4 kawałki boczku, następnie 2-3 liście kapusty i warstwę mięsa. Ponownie kapustę i mięso i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkładamy pozostałe liście i boczek. Zapiekamy w 180 C, około 45 minut. Artykuł Zapiekanka z mięsem
To co lubię - gotuję i polecampush({}); Drukuj Zupa gołąbkowa Danie Zupa gołąbkowa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub z indyka 100 g ryżu 1 główka kapusty mała główka 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 50 ml śmietany 22 % opcjonalnie (zupa równie dobrze smakuje bez śmietany) 1 łyżka(...)koperku drobno posiekany Instrukcje Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, dolewamy wodę (kilka cm ponad kapustę). Jeśli używacie kapusty, która była pryskana dobrze jest odlać pierwszą wodę po zagotowaniu (sparzyć) i ponownie zalać już wodą gorącą. Jeśli macie kapustę z własnego ogródka lub ze sprawdzonego źródła, nie trzeba tego robić. Kapusta, która była pryskana, w czasie gotowania będzie brzydko pachniała
To co lubię - gotuję i polecamOkrągłe cukinie faszerowane nadzieniem innym niż inne, bo z kaszą, ziemniakami, kapustą i mielonym mięsem. Sycące i jednocześnie zdrowe danie, w którym królują warzywa i kasza. To danie kojarzy mi się już z nieco jesiennym menu. Koniec lata jest równoznaczny z sezonem na cukinie. Później do już tylko dynie i dyniowe przysmaki, a co za tym idzie – jesienna aura(...)/faszerowana-cukinia-480x270.jpg"],"description":"Okr\u0105g\u0142e cukinie nadziewamy mi\u0119sem mielonym, kasz\u0105 p\u0119czak, ziemniakami i warzywami. Pieczone w piekarniku tworz\u0105 syc\u0105ce kocio\u0142ki.","keywords":["cukinia","kapusta","kasza","mi\u0119so mielone","papryka","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-09-01T07:45:31+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory":["G\u0142
ProstePesto.plTaką kapustę duszoną robię obowiązkowo w sezonie na młodą kapustę przynajmniej dwa razy. Bardzo ją lubimy. Podaję jako dodatek do drugiego dania. Można podać też jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem. Z czym kto lubi, z ziemniakami, z makaronem czy do mięsa. Zróbcie, a ja smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: 1 średnia główka młodej białej kapusty 2 cebule 2 duże(...)pomidorowego masło lub margaryna do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży, suszony lub mrożony lubczyk suszone według uznania sól do smaku Wykonanie pysznej kapusty duszonej: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i wszelkie zgrubienia, liście drobno kroimy i płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy
Izabelawkuchnizależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach(...)też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle. Dzięki młodym warzywom przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i nie zajmuje więcej niż 30 min. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę
Kuchnia MagdaLenyzależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach(...)też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle. Dzięki młodym warzywom przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i nie zajmuje więcej niż 30 min. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę
Kuchnia MagdaLenyNajlepsze jedzenie w czerwcu - młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami. Dziś wersja z zasmażką, kiełbaską, przecierem pomidorowym i obowiązkowo z koperkiem. Do tego podsmażone ziemniaczki nic więcej nie trzeba do szczęścia. Młoda kapusta z kiełbasą i ziemniakami Składniki: 1 mała główka młodej kapusty 2 młode marchewki liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 cebula 1 łyżka oleju 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)kiełbasy 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku do podania podsmażone młode ziemniaczki Wykonanie: Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka. Marchewkę zetrzeć na grubej tarce, przełożyć do kapusty, ugnieść całość i zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele, posolić i gotować ok 20 minut. Cebulę posiekać, usmażyć na oleju i przełożyć do kapusty. Potem
Smaczny zeszytDzisiaj polecam kapustę zasmażaną Składniki 1 kg kapusty kiszonej 2 średnie marchewki 1 cebula sól do smaku liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz ½ łyżeczki kminku mielonego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyża masła 2 łyżki mąki Kiszoną kapustę płuczemy w zimnej wodzie, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroimy(...)drobna kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach – podsmażamy na maśle i przekładamy do kapusty. Podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i chwilę dusimy. Mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i wlewamy do kapusty. Dusić jeszcze około pięciu minut, mieszając co jakiś czas. Na koniec poprawić do smaku. Artykuł Kapusta zasmażana pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaSurówka obiadowa z młodej kapusty Smaczna, zdrowa, kolorowa… i co tu więcej pisać. Trwa sezon na młodą kapustę, więc trzeba to wykorzystać! Taka surówka to świetny dodatek do obiadu, grilla lub do burgerów. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1 pęczek natki pietruszki pół cebuli 4-5 plastrów suszonych(...)pomidorów w oleju 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka miodu sól, pieprz *** Kapustę drobno szatkujemy *** *** Pokrojoną kapustę przekładamy do miski, solimy (użyłam płaską łyżeczkę soli), mieszamy i odkładamy na czas przygotowania pozostałych składników *** *** Pietruszkę i cebulę drobno siekamy. Paprykę oraz suszone pomidory kroimy w małą kosteczkę *** *** Wszystkie składniki dodajemy
Blog z Apetytemwiem jak Wy, ale ja uwielbiam smak młodej kapusty! Czy to w surówce, czy w gołąbkach, czy właśnie w formie duszonej z marchewką mogłabym zajadać się nią bez opamiętania. Wykonanie duszonej kapusty jest niezwykle proste, a stanowi zdrowy i niezwykle pyszny dodatek do obiadu. Idealnie komponuje się do mięs i do młodych ziemniaczków. Koniecznie upolujcie młodą kapustę na straganie(...)danie. Przepis na 3-4 porcje. Przy podziale na trzy porcje, jedna to ok. 103kcal, B: 3,6g, T: 3,8g, W: 17,8g. Składniki: – 500g młodej kapusty – 400ml bulionu (lub 400ml wody + 1 łyżeczka domowego koncentratu bulionu warzywnego ) – 1 marchewka – 1 cebula (lub 2 dymki) – 1/2 pęczka koperku – 1 łyżka soku z cytryny
Be Fit Be StrongSzybka sałatka do obiadu to bardzo szybki do przygotowania dodatek do obiadu. Świetnie będzie się komponował z mięsem z ciemnym sosem oraz ziemniakami z wody. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Młodą kapustę uwielbiam w każdej postaci. Surowa czy na ciepło, zawsze pyszna. Chrupiąca, miękka i pełna smaku. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszna i aromatyczna zupę z dodatkiem młodej kapusty. Mam nadzieje, ze i Wam ona bardzo posmakuje. SKŁADNIKI: ŚREDNIA GŁÓWKA MŁODEJ KAPUSTY. 2 ŚREDNIE CEBULE 1 ZĄBEK CZOSNKU 1 ZIELONA PAPRYKA 3 – 4 ŁODYGI SELERA NACIOWEGO(...)LISTKI LAUROWE 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO 1- 2 ŁYŻECZKI. LUB DO SMAKU, OSTREJ PAPRYKI 1 – 2 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK OPCJONALNIE KWAŚNA ŚMIETANA ZOBACZ RÓWNIEŻ FILM WYKONANIE: KAPUSTĘ POSZATKOWAĆ, CEBULE I ZIELONA PAPRYKĘ POKROIĆ W KOSTKĘ, A ŁODYGI SELERA W PLASTERKI. KOPEREK POSIEKAĆ, CZOSNEK ZETRZEĆ NA TARCE. W GARNKU ROZGRZAĆ OLIWĘ I NA GORĄCEJ ZESZKLIĆ CEBULE WRAZ Z ZIELEM
Pani M - kuchnia smakowita