kapustą - 19268 przepisów (strona:158/1285)

Surówka z młodej kapusty na słodko-kwaśno 132

Pomysł na wykorzystanie młodej kapusty - surówka z marchewką i koperkiem na słodko-kwaśno. Idealna na grilla lub jako dodatek do obiadu. Przygotowując surówkę z młodej kapusty musimy pamiętać o jednej rzeczy - poszatkowaną kapustę należy posypać solą i całość bardzo dokładnie wymieszać. Dzięki soli, kapusta zmięknie i puści sok.  Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pęczek koperku(...)połowy cytryny 2-3 łyżki oliwy z oliwek do smaku sól, pieprz cukier Kapustę poszatkować, posypać solą, zagnieść za pomocą dłoni i odstawić na kilkanaście minut. W międzyczasie marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Koperek drobno posiekać. Z kapusty odlać sok. Wszystkie składniki surówki połączyć ze sobą. Na sam koniec, całość doprawić pieprzem oraz cukrem.  Przed

Ugotować
Surówka z czerwonej kapusty po tajsku 84

Surówka z czerwonej kapusty po tajsku Surówka + kotlet + ziemniaki, to dla wielu osób “must have” obiadowy. Ja surówki mogę zajadać niezależnie od towarzystwa. Z kotlecikami, z pierogami… albo po prostu same. Dzisiejsza surówka z czerwonej kapusty , jest zrobiona w tajskich klimatach . Konkretnie doprawiona, chrupiąca… No po prostu pyszna. A teraz wyobraź sobie, że masz na talerzu(...)mogłoby być jeszcze piękniej? 😊 No pewnie by mogło 😅 ale lepiej cieszyć się taką piękną chwilą. Zresztą co ja będę sie rozpisywał. Poprostu spróbuj, chętnie Cię poczestuję. Surówka z czerwonej kapusty – a masz jeszcze jakąś? Pewnie, że tak. Na blogu znajduje się m.in. czerwona kapusta z rodzynkami , która jest ulubienicą mojej mamy. Pozostając w kapustach, mam również takie pyszności

Blendman
Młoda kapusta z maślaną zasmażką 113

zimie  wszyscy  z utęsknieniem czekamy  na świeże warzywa.   Jednym z nich jest młoda kapusta. Przegladając  różne przepisy na świeżą kapustkę stwierdzam , że  w  każdej kuchni   przygotowuje się ją  inaczej. Wypróbowałam wiele przepisów ,ale zawsze wracam do  starego przepisu mojej mamy. Choć wiem, że dodatek  maślanej zasmażki(...)dodatek kilku moich ulubionych składników  w niewielkim stopniu  podkreśla tylko  mój indywidualny styl smaku i  gotowania. Składniki: 1 średniej wielkości  główka  młodej kapusty 2 dojrzałe pomidory 2 suszone pomidory 1 średnia   cebula 1 łyżeczka  suszonych warzyw / przyprawa -warzywko/ 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego ok. 0,5 łyżeczki  cukru 2 łyżka

Zakamarki mojej kuchni
Gołąbki z kaszą gryczaną 122

Gołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych zwykłych z ryżem, zawijanych w kapustę. Mojej rodzinie bardzo smakowały. Ciekawe czy i Wam posmakują :) Mam nadzieję że tak. składniki na 17 małych gołąbków: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe pół na pół(...)zalewie z oleju (Lidl) 1 duża cebula 2 łyżki oleju/oliwy/ może być ten z pomidorów 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 1 mała główka kapusty włoskiej Kaszę ugotować na sypko z odrobiną soli. Kapustę ponacinać przy głąbie, tak aby łatwo było później odcinać liście, wrzucić do wrzątku i obgotować przez 15 min na średniej mocy

moj przepis na
Siekańce - kuchnia podkarpacka 299

Kniażyce pod Fredropolem (powiat przemyski) przygotowuje się bardzo prostą, ale wyjątkowo smaczną potrawę o nazwie siekańce. Są to kotlety przygotowane pół na pół z mielonego mięsa i białej kapusty, które zapieka się w sosie pomidorowym. Dzięki dodaniu do masy mięsnej zasolonej i odciśniętej kapusty można przygotować 2 razy więcej kotletów niż zwykle, jednak to nie ekonomia jest główną zaletą dania(...)kolację. Przepis na siekańce Koła Gospodyń Wiejskich z Kniażyc znalazłam w publikacji „Tradycyjne jadło Pogranicza Nadsańskiego” wydanej przez Centrum Kulturalne w Przemyślu. Siekańce - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg kapusty białej 1 kg mielonego mięsa (dowolny rodzaj – wieprzowe, wołowe, albo nawet drobiowe) 200 g kaszy manny 4-5 cebul 5 jajek sól, pieprz mąka pszenna tłuszcz do smażenia słoiczek przecieru pomidorowego

Trzeci talerz
Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki 182

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Obiadowa surówka z kiszonej kapusty i marchewki Tradycyjna i typowo polska surówka obiadowa doskonale pasująca do smażonych i grillowanych ryb, ale także do  smażonych dań mięsnych, smaczna zdrowa i w wykonaniu ekspresowa. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki Składniki: 300g kiszonej kapusty 3 marchewki 1 jabłko 1 cebula ząbek czosnku 3 łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy(...)oliwek Szczypta soli Pieprz do smaku Surówka z kiszonej kapusty i marchewki – przepis Przygotowanie: Odmierzoną ilość kapusty kiszonej odciskamy z nadmiaru soku i wkładamy do salaterki Marchew obieramy i razem z jabłkiem ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, dodajemy do kapusty. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, żeby straciła ostrość możemy ją sparzyć wrzątkiem, następnie dodajemy do salaterki

Księga-Smaku
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem – kuchnia podkarpacka 98

stare, dobrze znane na Podkarpaciu danie, które przyrządza się tu od pokoleń. Ziemniaki bywają doprawione czosnkiem i cebulą albo wzbogacone boczkiem. Gołąbki z tartymi ziemniakami zawija się w białą kapustę albo w kapustę włoską. A w każdej możliwej odmianie gołąbki te najlepiej smakują z sosem grzybowym. Zapraszam serdecznie na gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem, jakie przygotowuje się w okolicach(...)przepisów kulinarnych „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”. Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem - kuchnia podkarpacka Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 2 kg ziemniaków 200 g boczku 2 cebule sól i pieprz Do podania: sos grzybowy Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem - kuchnia podkarpacka Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem

Trzeci talerz
Wiejskie klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym 194

Wiejskie klopsiki z kapustą w sosie pomidorowym Nie ma to jak delikatne i rozpływające się w ustach klopsiki zanurzone w kremowym sosie pomidorowym. Palce lizać! Dodatek kapusty i kaszy do masy mięsnej sprawia, że klopsiki są mięciutkie i soczyste. Danie możemy podać ze świeżym pieczywem albo duszonymi ziemniaczkami. Polecam!   Składniki: 0,5kg mielonego mięsa wieprzowego 100g kaszy jęczmiennej wiejskiej(...)woreczek) 250g białej kapusty 1 cebula 2 jajka 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do obtoczenia klopsików olej do smażenia 250ml bulionu 150ml passaty pomidorowej (przecieru) 2-3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek, oregano lub bazylia suszona       *** Kaszę gotujemy prawie do miękkości. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę drobno

Blog z Apetytem
Gołąbki Grażynki 59

Gołąbki Grażynki Gołąbki to potrawa składająca się z farszu zawiniętego w liście kapusty. Wymieniane są, jako jedno z naszych dań narodowych. Do gołąbków można użyć liści kapusty świeżej – białej lub włoskiej, lub kapusty kiszonej. Farsz to już fantazja gospodyni – tu Grażynka nas zaskoczyła, a my jak zwykle aby się przysłużyć dorzuciłyśmy perę grzybków do sosu Składniki(...)boczku gotowanego wędzonego 0,5 kg dobrej jakości kiełbasy swojskiej 40 dkg ryżu 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz 1 główka kapusty 1 litr bulionu Składniki na sos grzybowy 0,5 kg grzybów świeżych, najlepiej prawdziwków 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 1 cebula 125 ml śmietanki 30% sól, pieprz Wykonanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu

Tajemnice Smaku
szybkowar-golonki w kapuście kiszonej z grzybami... 133

Składniki: golonki wieprzowe średnie 4 sztuki, przyprawa do wieprzowiny 2 łyżki, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziarna jałowca 5 sztuk, kiszona kapusta 1,5 kg, grzyby suszone prawdziwki mielone 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, woda 3 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki Golonki oczyścić z włosia: można opalić nad gazem lub usunąć ostrym nożem, dobrze opłukać, golonki(...)włożyć do szybkowara. Wsypać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca, przyprawę do wieprzowiny. Kiszoną kapustę drobniej pokroić, dodać do golonek, łyżką wyrównać wierzch kapusty, posypać zmielonymi suszonymi grzybami, pieprzem mielonym. Wlać wodę, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu 60 minut (jeśli golonki są duże to czasu trzeba wydłużyć ), szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie. Golonki wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Sałatka gyros I 112

Sałatka gyros to sałatka, w której głównym składnikiem jest mięso z kurczaka w wydaniu gyros oraz kapusta pekińska albo sałata lodowa. Taka sałatka sprawdzi się podczas imprez towarzyskich, spotkań świątecznych oraz bardziej oficjalnych spotkań. Tę sałatkę przygotowałam z myślą o podstawowych zaleceniach jej wykonania a resztę dodałam od siebie Składniki: * kapusta pekińska ok. 20 – 30 dkg * mięso z piersi(...)kurczaka pokroiłam w kostkę, wymieszałam z 3 łyżkami oleju i przyprawą gyros. Odstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie podsmażyłam je z każdej strony na suchej patelni. Kapustę pekińską posiekałam drobno i wyłożyłam na dno salaterki. Na kapustę pekińską wyłożyłam podsmażone i wystudzone mięso z kurczaka, jeśli został płyn ze smażenia wylałam go również na kapustę. Kurczaka polałam

Pieprzyć z Fantazją
Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu 2518

votes ) Kościerska, surówka z kiszonej kapusty do obiadu Kościerska surówka z kiszonej kapusty do obiadu, to strzał w dziesiątkę O tej porze , rozpoczynam konsumpcję ,domowej kiszonej kapusty. Jest to czas , kiedy gry[pa szaleje , a kapusta jest teraz najsmaczniejsza i najskuteczniejsza w walce z wirusami . Warto korzystać z domowych probiotyków , takich jak kiszonki . Są zdrowe , chronią przed infekcjami lepiej niż(...)witaminy , a do tego są bardzo smaczne . Polecam, prosta surówka do obiadu i nie trzeba już sięgać po żadne suplementy diety.. Tanio , zdrowo i smacznie Składniki : 2 szklanki kapusty kiszonej z pomidorami i marchewką ( lub zwykła 2 szklanki , plus 2 pomidory, siekane i jedna mała , tarta marchewka , świeże ) 2 ząbki czosnku, raczej duże ( chyba że ktoś nie przepada

Ogrodnik w podróży
Kapusta zasmażana 65

doświadczenie jednak robi swoje. Ja też kiedyś nabiorę doświadczenia. I Ty także.  Jeżeli chodzi o ilość cukru, nie napiszę Wam ile dokładnie trzeba dać. Jedni lubią tę kapustę mało słodką, inni zdecydowanie bardziej. Z tego co pamiętam ja przywaliłam chyba ze 2 łyżki (tak, tak). Składniki: pół główki białej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 szklanka wody 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki pszennej cukier (wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny olej rzepakowy sol pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści. Całą główkę cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy ją na sicie wrzątkiem, odsączamy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę

Kardamonovy
Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem 105

votes ) Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem , to całkiem dobry pomysł na przystawkę do obiadu . Pasuje do wszelakiego mięsa . Świetnie wpisuje się także w kuchenne gusta wegetarian . Co najważniejsze jest niesamowicie pyszna i do tego bardzo zdrowa . Skutecznie uzupełni nam niedobory niektórych witamin , w końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw Polecam , szczególnie(...)bardzo szybko i łatwo się ją robi składniki 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 biała papryka 4 garście świeżych liści szpinaku 2 duże starte marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( mogą być też prowansalskie ) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki

Ogrodnik w podróży