kapustą - 19268 przepisów (strona:156/1285)

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 70

też team zupa grzybowa? U nas w zależności od gości, zmieniamy front W tym roku będzie barszcz czerwony. A może jednak grzybowa? Tak czy siak, paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami są już gotowe. I nie zmarnują się, nawet jeśli na wigilijnym stole, stanie zupa grzybowa. Kiedy nadchodzi późna jesień i zima, w naszym domu zaczyna dość często pojawiać się(...)czerwony barszcz. A jak barszcz, to i paszteciki. Te paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, możecie zrobić również z nadzieniem mięsnym, cebulowym lub samymi grzybami. Zamiast grzybów suszonych, możecie użyć pieczarek i tak wyjdą bardzo aromatyczne. My lubimy kminek, więc ja często posypuję wierzch pasztecików właśnie kminkiem ale również i czarnuszką. Można użyć sezamu, maku albo zostawić takie w wersji

Mieszam w Garnku
Kapusta z grzybami i ciecierzycą 74

tradycyjne, które co roku pojawią  się na naszym stole, oraz takie które przygotowuję eksperymentalnie, bo zaciekawił mnie ich smak, lub niecodzienne połączenie produktów. I tak właśnie było z kapustą z grzybami i ciecierzycą. Wiadomo, że kapusty z grzybami nie może zabraknąć na naszym wigilijnym stole, ale tym razem pojawi się ona w nowej odsłonie. Kapustę przygotowujemy zgodnie z tradycyjnym(...)koniec gotowania dodajemy do niej ugotowaną ciecierzycę. To pyszna odmiana dla tego klasycznego świątecznego dania.  Jestem bardzo ciekawa u kogo w tym roku na wigilijnym stole pojawi się kapusta z grzybami i ciecierzycą? Kapusta z grzybami i ciecierzycą Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1/2 kg kiszonej kapusty 40 g suszonych borowików 1 duża cebula 1 mała marchewka

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z kapustą i grzybami 90

Przepis na tradycyjne krokiety z kapustą i grzybami. Tak pyszne naleśniki wypełnione farszem robię zawsze na święta Bożego Narodzenia, ale idealnie sprawdzą się też jako danie obiadowe. Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  2–4 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  przystępna SKŁADNIKI FARSZ: 600 g kapusty kiszonej 1 cebula 20 g suszonych grzybów 2 liście(...)smaku SKŁADNIKI NALEŚNIKI: 260 g mąki 2 jajka 400 ml mleka 100 ml wody 3 łyżki oleju szczypta soli DODATKOWO: bułka tarta 2-3 jajka olej do smażenia 1. Kapustę płuczemy i przekładamy do garnka. Zalewamy do połowy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy. 2. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę pokrojoną w kostkę a z namoczonych wcześniej grzybów (moczyły

karolgotuje
Zapiekane gołąbki z wołowiną, kaszą gryczaną i borowikami 71

mogą być daniem podanym na elegancką kolację czy obiad. Dziś gołąbki z borowikami, wołowiną i kaszą gryczaną, zapiekane w sosie grzybowym.  Porcja ok 10 gołąbków  Składniki: młoda kapusta 500 g mięsa wołowego 150 g kaszy gryczanej  1 duża cebula czerwona 1 jajko 20 g suszonych borowików 1 łyżka masła majeranek sól i pieprz sos 50 g suszonych(...)borowików  250 ml bulionu grzybowego 250 ml śmietany 30%  Przygotowanie: są 2 sposoby na przygotowanie kapusty: 1: wycinamy głąb ze środka kapusty włożyć do dużego garnka z wrzątkiem( wyciętym głąbem do dołu) i gotować ok 5 minut. Wyciągnąć kapustę i ostudzić, następnie rozebrać liście. 2: wycinamy głąb ze środka kapusty następnie kapustę umieszczamy  w zamrażarce na całą

Niezły Młynek
Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka w sosie czosnkowym 114

Najlepsza, prosta i szybka sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem i serem feta podana z pysznym sosem czosnkowym. Idealnie sprawdzi się jako lekka przekąska jak i sałatka na imprezę lub grilla. Czas przygotowania:   30 minut Ilość porcji:  2-4osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena:  przystępna SKŁADNIKI : 1/2 małej kapusty pekińskiej(...)solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut. 2. Teraz kroimy warzywa które kolejno dodajemy do miski ale nie mieszamy tylko układamy warstwami. Jako pierwsza kapusta przekrojona na 4 i poszatkowana. Następnie pomidory suszone pokrojone w paski, papryka w kostkę, ogórek przekrojony na 4 i pokrojony w kostkę i jako ostatnia cebula pokrojona bardzo drobno

karolgotuje
Tradycyjne smaki województwa Podkarpackiego 111

czyli ziemniaki faszerowane po rzeszowsku. Kolejna potrawa o bardzo silnym lokalnym rodowodzie, poniżej dowiecie się jak przygotować to danie. Ziemniaki faszerowane po Rzeszowsku Składniki: 4 duże ziemniaki 250 g kapusty kiszonej 30 g suszonych grzybów np. maślak lub podgrzybek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz Sposób przygotowania: Krok 1: Ziemniaki ugotuj w mundurkach do poziomu „al dente”. Wystudź(...)przetnij na pół i wydrąż środek, tworząc miejsce na farsz. Krok 2: Suszone grzyby zalej wrzątkiem. Krok 3: Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, drobno posiekaj. Na maśle lub smalcu podsmaż cebulę, dodaj kapustę, smaż 5 minut. Następnie dodaj odsączone, drobno posiekane grzyby, smaż kilka minut. Możesz podlać składniki na patelni odrobiną wody z namaczania grzybów. Na końcu dodaj miąższ ziemniaczany

kuron.com.pl
Zupa po włosku z fasolą i kapustą 88

użyciu. Włoska zupa minestrone jest rozgrzewająca, smaczna i syta. Można do niej dodać wszystko co się akurat ma pod ręką. Przyrządzam tą zupę na wiele sposobów. Główne składniki jak kapustę zamieniam częściowo na jarmuż i włoską kapustę. Mieszam różnego rodzaju fasole ale zdarzy mi się dodać soczewicę. Minestrone to zupa pełna kolorów i aż chce się ją jeść. Typowa zupa(...)pogoda już coraz częściej w kratkę. Minestrone to typowa zupa jarzynowa wzbogacona o strączki i makaron. Można ją ugotować z warzyw, które się lubi, choć tradycyjna minestrone musi zawierać kapustę. Minestrone to gęsta i bogata w składniki zupa. Ich kompozycja zmienia się w zależności od pory roku, ale najlepiej smakuje ze świeżych sezonowych warzyw. Na pewno nie może zabraknąć

codojedzenia
Surówka z białej kapusty 85

Dzisiaj zapraszam Was na surówkę z białej kapusty. To moja ulubiona surówka, robię ją latem i zawsze tylko wtedy gdy mam pewność, że kapusta, której używam nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Taka kapusta nie będzie po zrobieniu gorzka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z białej kapusty Składniki pół główki średniej kapusty (lipcówki) 3-4 marchewki mała cebula cukrowa(...)łyżki drobno pokrojonego koperku i natki pietruszki 1 łyżka śmietany 22 % 1 łyżka majonezu sól pieprz Instrukcje Kapustę szatkujemy bardzo drobno, solimy i odstawiamy na około pół godziny aż trochę zmięknie. Dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w drobną kostkę, koperek i natkę. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez i śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem

To co lubię - gotuję i polecam
Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską 100

Zapraszam Was dzisiaj na pyszną zapiekankę z kapusty włoskiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka z mięsem mielonym i kapustą włoską Składniki 8-10 liści kapusty włoskiej 60 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 20 dag ryżu 1 czerwona papryka 10 plastrów boczku 2-3 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz 3 łyżki oleju Instrukcje Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Kapustę sparzyć(...)Ryż, mięso z cebulą i czosnkiem oraz papryką dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy 3-4 kawałki boczku, następnie 2-3 liście kapusty i warstwę mięsa. Ponownie kapustę i mięso i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozkładamy pozostałe liście i boczek. Zapiekamy w 180 C, około 45 minut. Artykuł Zapiekanka z mięsem

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa gołąbkowa 94

push({}); Drukuj Zupa gołąbkowa Danie Zupa gołąbkowa Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 30 min Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub z indyka 100 g ryżu 1 główka kapusty mała główka 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 50 ml śmietany 22 % opcjonalnie (zupa równie dobrze smakuje bez śmietany) 1 łyżka(...)koperku drobno posiekany Instrukcje Do dużego garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę, dolewamy wodę (kilka cm ponad kapustę). Jeśli używacie kapusty, która była pryskana dobrze jest odlać pierwszą wodę po zagotowaniu (sparzyć) i ponownie zalać już wodą gorącą. Jeśli macie kapustę z własnego ogródka lub ze sprawdzonego źródła, nie trzeba tego robić. Kapusta, która była pryskana, w czasie gotowania będzie brzydko pachniała

To co lubię - gotuję i polecam
Okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym i kaszą 110

Okrągłe cukinie faszerowane nadzieniem innym niż inne, bo z kaszą, ziemniakami, kapustą i mielonym mięsem. Sycące i jednocześnie zdrowe danie, w którym królują warzywa i kasza. To danie kojarzy mi się już z nieco jesiennym menu. Koniec lata jest równoznaczny z sezonem na cukinie. Później do już tylko dynie i dyniowe przysmaki, a co za tym idzie – jesienna aura(...)/faszerowana-cukinia-480x270.jpg"],"description":"Okr\u0105g\u0142e cukinie nadziewamy mi\u0119sem mielonym, kasz\u0105 p\u0119czak, ziemniakami i warzywami. Pieczone w piekarniku tworz\u0105 syc\u0105ce kocio\u0142ki.","keywords":["cukinia","kapusta","kasza","mi\u0119so mielone","papryka","ziemniaki"],"author":{"@type":"Person","name":"Pawe\u0142 Clad"},"datePublished":"2020-09-01T07:45:31+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory":["G\u0142

ProstePesto.pl
Duszona młoda kapusta z warzywami 111

Taką kapustę duszoną robię obowiązkowo w sezonie na młodą kapustę przynajmniej dwa razy. Bardzo ją lubimy. Podaję jako dodatek do drugiego dania. Można podać też jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem. Z czym kto lubi, z ziemniakami, z makaronem czy do mięsa. Zróbcie, a ja smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: 1 średnia główka młodej białej kapusty 2 cebule 2 duże(...)pomidorowego masło lub margaryna do  smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży, suszony lub mrożony lubczyk suszone według uznania sól do smaku Wykonanie pysznej kapusty duszonej: 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i wszelkie zgrubienia, liście drobno kroimy i płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy

Izabelawkuchni
Parzybroda z młodej kapusty 1371

zależności od regionu są różne przepisy na to danie. Może mieć ona postać zupy lub gęstej potrawki. Niezależnie od tego jaki przepis wybierzemy, to głównym składnikiem jest biała, słodka kapusta, która parzy naszą brodę i stąd ta śmieszna nazwa. Parzybroda w postaci gęstej potrawki to proste i pyszne danie jednogarnkowe. Oprócz białej kapusty zawiera również ziemniaki, a w niektórych przepisach(...)też skwarki ze słoniny lub podsmażony boczek. Moja wersja parzybrody jest wegetariańska i przygotowana z młodej kapusty oraz młodych ziemniaków, z dużą ilością zieleniny - koperku oraz szczypiorku. Zagęszczona jest zasmażką z cebulą, na maśle. Dzięki młodym warzywom przygotowanie potrawy jest bardzo szybkie i nie zajmuje więcej niż 30 min. Na pierwszy rzut oka danie nie wygląda jakoś super apetycznie, trochę

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania