kapustą - 19268 przepisów (strona:142/1285)

Pierogi z kiszoną kapustą 144

Pierogi na kolację wigilijną muszą zawsze być zrobione, ze słodkiej kapusty i z kwaśnej, to moje ulubione.  Do kapusty grzybów nie dodałam, bo dla dzieci też je przygotowałam. Pierogi szybko się przygotowuje: ciasto czeka, a farsz na patelni się "szykuje".  Składniki na ok 60 szt.: ciasto na pierogi: 500 g mąki poznańskiej (typ 500), 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżki oleju, około 250 ml bardzo gorącej wody (zagotowanej i odstawionej na 3 minuty). farsz: 2 – 3 łyżki masła, 2 duże białe cebule, 1 kg kapusty kiszonej, sól do smaku, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 1 płaska łyżeczka mielonego kminku. Przygotowanie:  ciasto na pierogi: Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól. Wodę gotujemy, mieszamy z olejem, wlewamy

Moniki Smakołyki
Krokiety z kapustą i grzybami 135

Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. Farsz z kapustą kiszoną z dodatkiem tartej marchewki, suszonymi grzybami (własnoręcznie zbieranymi:) – podgrzybkami i borowikami) oraz pieczarkami. Wszystko delikatnie doprawione solą i pieprzem. Wspaniały dodatek do świątecznego barszczu czerwonego lub na co dzień na obiad, polecam!   Krokiety z kapustą i grzybami, takie domowe, odsmażone i chrupiące. SKŁADNIKI(...)naleśników z tego przepisu (dodałam jedynie zamiast 100 ml oleju – 40 ml) 1 kg kapusty kiszonej z dodatkiem tartej marchewki 25 g suszonych grzybów (namoczonych dzień wcześniej w wodzie, tak by je przykryć) 6 pieczarek 3 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia panierka: mąka, 3 jajka, bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Kapustę odciskam, wrzucam na wrzątek i obgotowuję

Zasmakuj Kuchni
Świąteczny bigos + film 109

Świąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu(...)kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią

Smakowite Dania
Bigos z kiszonej kapusty 163

Wtedy z pomocą przychodzą mi takie obiady jak bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula(...)listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej do smażenia cebuli i mięsa  sól,pieprz,przyprawa do bigosu Przygotowanie: Kapustę wkładamy do gara i zalewamy wodą. Wody tyle aby przykryła całkowicie kapustę, dodajemy ziele angielskie, pieprz, liście laurowe. Gotujemy i odlewamy wodę.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy do ugotowanej kapusty

Życie zaczyna się w kuchni
BIGOS WIGILIJNY 176

Wyśmienity bigos z kiszonej i świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu.  Najlepiej przygotować(...)trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej upiec paszteciki . SKŁADNIKI / 8-10 PORCJI 1 kg kiszonej kapusty 600 g świeżej białej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek

cool and minty
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 109

Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki(...)Polecam. Oto składniki i przyprawy na kapuśniak na żeberkach. Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Składniki na kapuśniak na żeberkach: 0,5kg wieprzowych żeberek 0,5kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 3 suszone grzyby 5-6 ziemniaków 2 liście laurowe 1-2 ząbki czosnku 50g słoniny po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i liści selera sól i świeżo

Moja Książka Kucharska
Sałatka z czerwonej kapusty do obiadu 166

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na pyszną sałatkę do obiadu z czerwonej kapusty. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki z czerwonej kapusty będziemy potrzebowali: około 1 kg kapusty czerwonej duże winne jabłko (około 400 g) około 150 g cebuli czerwonej lub białej około 4-5 łyżek soku z cytryny około 3 łyżek oliwy lub oleju(...)smaku: sól, pieprz, cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem na: Sałatka z czerwonej kapusty Przygotowanie: Oczyszczoną z wierzchnich liście kapustę, drobno kroję i przekładam do garnka. Następnie zalewam wodą, tak aby była prawie przykryta, dodaję około 2 łyżek soku z cytryny i garnek stawiam na gazie. Kapustę gotuję około 25 minut, tak aby była chrupka

Uwaga Babcia Gotuje
KAPUSTA Z KAPUSTĄ, CZYLI MIX KAPUSTY ŚWIEŻEJ I KISZONEJ Z DUŻĄ ILOŚCIĄ CZOSNKU, OLIWĄ I SEZAMEM 150

Idealna do obiadu lub na obiad! Surówka perfekcyjnie skomponowana pod względem smakowym i zdrowotnym. Świeża kapusta pełna witamin i minerałów w połączeniu z bogatą w bakterie probiotyczne kapustą kiszoną. Z dodatkiem czosnku, oliwy i sezamu tworzy rajskie pożywienie! 😇❤☘ Już chyba nie może być taniej i zdrowiej! Kocham i zjadam jej pełną michę zapominając o dokładnym przeżuwaniu. 😋 Polecam i Wam! Może(...)każdym posiłkiem, bo warzywa kapustowate zawierają goitrogeny zaburzające wchłanianie jodu. Nie do końca zdrowo jest je jeść na surowo w nadmiarze. Ale mając na uwagę bardzo wiele cudownych właściwości kapusty (o których pisałam nie raz przy okazji przepsów z jej składem) w diecie powinna się znaleźć i spełniać swe ważne, zdrowotne funcje. Sałatkę, o której dziś piszę zalecam przygotować

Jeść, by żyć w zdrowiu
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 228

Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do wykonania tej oto sałatki. Jest ona dość delikatna w smaku, idealna na śniadanie lub kolację. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – Składniki: 250g gotowanego kurczaka (udek, podudzi, filetów(...)piersi; u mnie pozostałość po gotowaniu rosołu) 1 mała kapusta pekińska – wykorzystałam 200g kapusty po poszatkowaniu (i wyrzucenia twardych części) 7 pomidorków koktajlowych lub papryczkowych 1 mała papryka czerwona – ok. 130g 1 średnia papryka żółta – ok. 180g pół puszki kukurydzy konserwowej – 140g po odsączeniu 2 ogórki kiszone – ok. 120g 2 czubate łyżki jogurtu greckiego

Kulinarne Przeboje
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 144

Bigos staropolski z winem fot. Moja Książka Kucharska Bigos staropolski z winem. NAJLEPSZY PRZEPIS na bigos tradycyjny. Tradycyjny, najlepszy domowy bigos z kiszonej i słodkiej kapusty, z mięsem wieprzowym, wołowym i drobiowym, suszonymi grzybami i śliwkami. Wędzony boczek, kiełbasa i szynka, fantastyczne zioła, czerwone wino...cudowna eksplozja smaków! Najlepszy, mówię Wam…zapisujcie przepis, innego bigosu już nie zrobicie. Tak Wiem(...)mega pracochłonny ;) Bigos staropolski z kiszonej kapusty.      A by bigos uzyskał najlepszy smak, wszystkie jego składniki  smakowe powinny dokładnie się połączyć. Ponieważ bigos przygotowujemy z kiszonej kapusty, nie jest poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos

Moja Książka Kucharska
Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką 162

Wiejski bigos z młodej kapusty z łopatką Wiejski bigos , jest najlepszy , to taka wersja kapusty na bogato Ostatnio ,dość często trafiam w sklepach na promocję, łopatki wieprzowej . Więc złożyło się idealnie , a do tego ciągle jeszcze jest sezon na młodą kapustę – w sklepach , bo w ogrodzie dopiero będzie…. Potrawa jest bardzo prosta i smaczna , taki jednogarnkowiec . Ogromnie, lubię(...)tego typu, świeże dania , polecam , może i Wam przypadnie do gustu . Składniki : 1 duża główka , młodej kapusty 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 kawałek wędzonej słoninki -koniecznie , boczek, daje zupełnie inny smak ( troszkę większy od pudełka zapałek , dla smaku ) 1 mała marchewka 3 cebule , średniej wielkości 1 łyżeczka , słodkiej wędzonej papryki 1 szklanka bulionu cielęcego ( może być z kostki

Ogrodnik w podróży
GOŁĄBKI ze szpinakiem bez mięsa – wegańskie! 219

niełatwo to wyczuć //   Składniki (ok. 10 sztuk): 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki jaglanej 1/2 szklanki ryżu lub kaszy jęczmiennej 4 szklanki gorącej wody 100 g czerwonej kapusty (użyłam mrożonej) 150 g szpinaku (mrożony) 1 marchewka 1 cebula 1 główka białej kapusty przyprawy i zioła: sól, pieprz, sos sojowy, curry, majeranek, kminek, suszone pomidory, suszona włoszczyzna oliwa Sposób przygotowania(...)początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć wierzchnie liście – tak, aby się

Via Gusto
Bigos z kapusty pekińskiej 177

Bigos z kapusty pekińskiej Pyszny bigosik z kapusty pekińskiej smakuje jak z młodej kapusty. Łatwy i szybki w przygotowaniu, z dużą ilością warzyw. Składniki: 1 - główka kapusty pekińskiej 1,5 - laski cienkiej kiełbasy 1- cebula 1 - pęczek szczypiorku 1 - marchewka 0,5 pęczka pietruszki 1/2 - pęczka koperku sól pieprz wegeta tłuszcz do smażenia 1 szkl wody Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić(...)kiełbasą w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa naciowe opłukać, pokroić. Kapustę pokroić, przełożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do zagotowania. Następnie dodać do kapusty, przyprawy i pozostałe składniki, gotować na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Kapustę pekińską drobno pokroić, przełożyć do garnka, gotować na wolnym ogniu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą 239

SKŁADNIKI:  ( 2 porcje )                                 mała główka młodej kapusty 125 g wędzonego boczku kiełbasa np. myśliwska szklanka wody łyżka mąki pszennej ( lub ryżowej ) pół pęczka koperku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Boczek pokroić w słupki. Kiełbasę w plasterki. 2.  Kapustę obrać z zewnętrznych(...)pieprzem, dodać szklankę wody. 4.  Gotować pod przykryciem ok 10 minut, kilkakrotnie mieszając. 5.  Na patelni podsmażyć boczek i kiełbasę, do zrumienienia. Przełożyć do garnka z kapustą. 6.  Na patelnie dodać łyżkę mąki, zrumienić i dodać trochę wody spod kapusty. Mieszać do rozpuszczenia mąki. Zasmażkę dodać do kapusty, wymieszać i zagotować. 7.  Koperek posiekać

Atlas Smaków