Witam się z Wami poświątecznie i zapraszam na jarskie/postne łazanki z kapustą kiszoną i grzybami. Danie bardzo proste, sycące i smaczne. Doskonałe na poświąteczny detoks mięsny, czy piątkowy obiad. Ja do swoich łazanek dodałam mrożone podgrzybki i kozaki. W sezonie najlepiej dodać świeże, ale jeśli nie macie spokojnie można je zastąpić pieczarkami. Polecam :) Składniki (dla 2 osób) - 150 g makaronu(...)łazanki - 200 g kiszonej kapusty - 250 g grzybów mrożonych (podgrzybki, kozaki) - 2 łyżki masła - 1/2 łyżeczki majeranku - sól, pieprz do smaku - zielona pietruszka (opcjonalnie) Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam odrobiną wody (tak aby tylko przykryła kapustę) i gotuję na wolnym ogniu do miękkości. Grzyby odmrażam. W rondelku rozgrzewam masło, dodaję grzyby, chwilkę smażę. Podlewam kilkoma łyżkami gorącej wody i duszę
Kuchnia z widokiem na ogróddanie smaczne i sycące. Spora porcja makaronu, do tego warzywa, trochę kurczaka i wyrazisty sos to pomysł na rodzinny obiad. Mój makaron po azjatycku jest z dodatkiem włoskiej kapusty, ale można ją pominąć i dodać inne warzywa, na przykład marchew i strąki groszku cukrowego lub pędy bambusa. W każdym przypadku danie będzie smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Makaron(...)azjatycku: 1 opakowanie makaronu ryżowego (u mnie z brązowego ryżu) – 200 g 1/2 główki włoskiej kapusty (około 400 g) 300 g filetu z piersi kurczaka pęczek cebuli dymki 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili kawałek świeżego imbiru (2-3 cm) 2 łyżki oleju sezamowego 4-5 łyżek oleju rzepakoweg 1/4 szklanki sosu sojowego 2 łyżki ziaren
Danka PichciSkładniki : kapusta kiszona mięso wieprzowe np. szynka surowa, biodrówka kiełbasa olej skwarki ze smalcem ziele angielskie pieprz czarny cały kilka listków laurowych pieprz czarny mielony kurkuma papryka czerwona słodka mielona sól kminek cebula ( opcjonalnie ) Sposób wykonania : K apustę kiszoną odciskamy z nadmiaru kwasu, siekamy na drewnianej deseczce, wsypujemy do większego garnka najlepiej z grubym dnem. Kapustę zalewamy wodą(...)była nią całkiem przykryta. Jeśli chcemy, aby kapusta była mniej kwaśna to odlewamy wodę i zalewamy ponownie kapustę wodą . Garnek stawiamy na ogniu i gotujemy kapustę przez około 20 minut, od czasu do czasu ją mieszając. Następnie odcedzamy wodę . Mięso kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Przestygnięte mięso ( może
Przepisy i porady kulinarneDziś mam dla was sprawdzony przepis na bigos z kiszonej kapusty . Według tego przepisu bigos przygotowuje moja mama, a teraz i ja. Bigos z mięskiem, kiełbasą, suszonymi grzybami i śliwkami – pyszny i treściwy posiłek. Serdecznie polecam na święta i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na bigos z kiszonej kapusty: 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g mięsa(...)kroimy w paseczki. 2. Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować bigos. 3. Kapustę kiszoną przepłukujemy pod bieżącą wodą, drobno kroimy, a następnie przekładamy ją do garnka z mięsem. Dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie, a następnie wlewamy 3 szklanki wody oraz wywar z grzybów
Gotuj z PrezesemWyobraźcie to sobie – rumiane i mięciutkie mięso, które samo odchodzi od kości, a pod nim aromatyczna kapusta połączona z sosem własnym wytworzonym podczas pieczenia. Ten pyszny obiad robi się prościej niż można byłoby się spodziewać. Przepis na żeberka pieczone na kapuście Składniki: Około 1 kg żeberek wieprzowych (paski), Około 1 kg główka młodej kapusty lub podobna ilość zwykłej(...)większe cebule, 3 ząbki czosnku, sos sojowy, olej, sól, pieprz. Jak zrobić żeberka pieczone na kapuście? Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Żeberka podziel na mniejsze kawałki, przełóż do miski, dodaj roztarty czosnek i 4 łyżki sosu sojowego, oprósz pieprzem i solą (pamiętaj, że sos sojowy jest już słony). Składnikami marynaty dokładnie
Kulinarna PolskaPoznaj mój sprawdzony przepis na sycącą młodą kapustę po gospodarsku. Smaczna, prosta i szybka w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiadek lub ciepłą kolację z dodatkiem pieczywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – składniki: 1 średnia główka młodej kapusty 100 g wędzonego boczku 250 g kielbasy np. podwawelskiej 2 średnie młode ziemniaki 1 średnia cebula 1 szklanka bulionu(...)rzepakowego pół łyżeczki suszonego czosnku pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej Odrobina papryki ostrej mielonej sól i mielony pieprz do smaku 1 łyżka siekanej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Młoda kapusta po gospodarsku – wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w niedużą kostkę o boku 0,5 cm. Cebulę kroimy w piórka. Z kapusty usuwamy głąb i kroimy
Olcia gotuje!Dzięki dressingowi z sokiem z cytryny ta surówka z młodej kapusty jest bardzo odświeżająca. Świetnie pasuje do grillowanych lub pieczonych mięs, wędlin i ryb. Przepis na grillową surówkę z młodej kapusty Składniki: 1 niezbyt duża główka młodej kapusty, 2 średnie marchewki , 1 mała cebula, pęczek koperku, sok z połowy cytryny, 4 łyżki oleju, sól, pieprz. Jak zrobić grillową surówkę(...)młodej kapusty? Kapustę drobno poszatkuj, przełóż do miski. Cebulę bardzo drobno posiekaj, oprósz solą, rozgnieć nieco na desce przy pomocy widelca, dzięki temu zmięknie i puści sok, który nada aromatu surówce. Dodaj do kapusty. Dodaj również marchewkę startą na grubych oczkach oraz posiekany koperek. W drugiej misce wymieszaj trzepaczką olej i sok z cytryny, dressingiem polej warzywa, dopraw solą
Kulinarna PolskaSurówka z kapusty z papryką i ogórkiem Dziś mam dla Was kolejny przepis na szybką surówkę z białej kapusty. Surówka z kapusty z papryką i ogórkiem to pyszny dodatek do drugiego dania. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Kilka chwil i surówka gotowa. Moja rodzina ją bardzo lubi. Polecam podać ją np. do schabu w sosie własnym i gotowanych ziemniaków. Spróbujcie(...)Składniki: 1/3 główki białej kapusty pół czerwonej papryki 1 jabłko 2 ogórki konserwowe – u mnie Moryń 2 czubate łyżki posiekanego szczypiorku 1 pełna łyżka majonezu czosnkowego (zamiennie zwykły + 0,5 ząbka startego czosnku, czosnek można też całkowicie pominąć) 2 łyżki naturalnego jogurtu 0,5 łyżeczki chrzanu Moryń sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy
Słodkie okruszkizimą, gdy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ich popularność wzrasta też przed okresem Bożego Narodzenia. Bo czy ktoś może wyobrazić sobie swój świąteczny stół bez pierogów z kapustą i grzybami, pysznego czerwonego barszczu z dodatkiem zakwasu czy drożdżowych, kapusty wigilijnej czy drożdżowych kapuśniaczków? Ale kiszonki, to nie tylko kapusta kiszona czy tradycyjne kiszone ogórki. Co można kisić? Czy kiszonki(...)czerwony barszcz (na zdjęciu wersja codzienna na bulionie mięsnym, w przepisie uwagi jak zrobić wersję wigilijną) . Co można kisić? Kiszonki to nie tylko tradycyjne kiszone ogórki czy kiszona kapusta. Co jeszcze można kisić? Jak się okazuje naprawdę wiele. Doskonałym przykładam jest oferta sklepu Kiszone Speciały, gdzie uwielbiam wyszukiwać nowe smaki. W ofercie znajdziecie m.in. tradycyjne kiszone ogórki, kiszoną kapustę, kiszoną
Słodkie okruszkiKulebiak to popularna strucla, zawijaniec z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Idealny do podania na stół wigilijny z kubkiem czerwonego barszczu z pewnością pojawia się w wielu domach. Jeśli jeszcze nie macie gotowego menu na kolację wigilijną, to polecam do listy dopisać kulebiak z kapustą i grzybami. Jest przepyszny i bardzo łatwy w wykonaniu(...)mnie w ten magiczny wieczór na pewno zagości :) Kulebiak z kapustą i grzybami- składniki na 2 kulebiaki: * 500 g mąki pszennej * 8 g suchych drożdży * 1 łyżeczka cukru * pół łyżeczki soli * 200 ml mleka * 50 g masła * 2 jajka Nadzienie: * 900 g kapusty kiszonej * 50 g suszonych grzybów * 2 liście laurowe * 4 kulki ziela angielskiego * 1 cebula * olej
Zrób to smacznieLeniwe gołąbki zwane także gołąbkami bez zwijania, to gołąbki przygotowane w nieco inny sposób, aniżeli gołąbki tradycyjne . W tradycyjnych gołąbkach farsz zawinięty jest w liściu kapusty, kiedy w leniwych gołąbkach wszystkie składniki połączone są ze sobą w jedną całość. Jeśli chodzi o składniki leniwych gołąbków to podstawą jest oczywiście kapusta, do której dodawane jest mięso mielone oraz najczęściej ryż. Przepis(...)odrobiną kwaśnej śmietany. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Gołąbki bez zawijania Składniki na leniwe gołąbki. 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego 50 dkg białej kapusty 10 dkg grysiku 2 małe jajka 1/2 łyżka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 10 dkg cebuli 1 łyżka oleju słonecznikowego 2 łyżki
MeCooks