Cóż więcej mówić… surówka z młodej kapusty to absolutny MUST EAT każdego lata. Dziś jednak przedstawiam Wam przepis na bogato, gdyż użyłam do niej papryki i rzodkiewki. Uwielbiam wykorzystywać młodą kapustę w kuchni. W szczególności do takich surówek, do duszonej jej wersji, czy do gołąbków. Młodą kapustą i młodymi ziemniaczkami objadam się latem na „zapas”, żeby nie było(...)Przepis na 6-8 porcji. Przy podziale na 6 porcji, jedna to około 97kcal, B: 3,8g, T: 3,6g, W: 16,7g. Składniki na 6-8 porcji: – ½ młodej kapusty – 2 marchewki – 1 pęczek rzodkiewki – 1 papryka – 1 pęczek koperku – sok z ½ cytryny – 2 łyżki oliwy – 1 płaska łyżeczka cukru – sól, pieprz Kapustę drobno szatkujemy i wkładamy do większej miski
Be Fit Be StrongSkładniki: kapusta młoda 4 główki średnie, smalec 2 łyżki, boczek wędzony 20 dag, cebula 1 sztuka większa, marchew 4 sztuki średnie, kostka rosołowa 2 sztuki, papryka ostra 1,5 łyżeczki, sól czosnkowa 2-3 łyżeczki, woda 1/2 szklanki, koperek 2 pęczki, mąka pszenna 3 łyżki Mode kapusty przekroić na połowę, usunąć twarde liście, opłukać i w dużej misce pokroić(...)drobno, usunąć głąb. W garnku na smalcu zrumienić boczek wędzony pokrojony w kostkę, dodać pokrojoną cebulę, starte marchewki, podsmażać z 5 minut, mieszać. Do garnka wsypać porcję pokrojonej kapusty, wymieszać, gdy się zmniejszy w garnku to dosypać resztę kapusty, wlać 1/2 szklanki wody, gotować na większym ogniu, zamieszać. Do kapusty dodać kostki rosołowe, wsypać paprykę ostrą, pieprz mielony, sól czosnkową
W Mojej Kuchni LubięKolorowa surówka z białej i czerwonej kapusty z kukurydzą i pomidorkami Lubicie kolorowe sałatki i surówki? Ja uwielbiam Idealny dodatek do obiadu lub samodzielny posiłek. Dziś mam dla Was przepis na pyszną kolorową surówkę z dwoma rodzajami kapusty kukurydzą i pomidorkami. Pyszna i prosta w przygotowaniu. Kto się skusi? Składniki: 300 g kapusty – 150 g białek kapusty(...)czerwonej kapusty (proporcje nie muszą być idealne) 2 małe marchewki 175 g jogurtu kremowego Wieluń Mój Ulubiony 1 łyżka majonezu (można pominąć) szczypta granulowanego czosnku 1 pełna łyżka pokrojonego szczypiorku sól i pieprz do smaku 100 g małych pomidorków Przygotowanie: Marchewkę obieramy i ścieramy (u mnie w słupki, ale można np. na tarce na dużych oczkach
Słodkie okruszkiKurczak z kapustą pekińską, selerem naciowym, porem i prostym sosem na azjatycką nutę to dobry pomysł na lekki i zdrowy obiad dla całej rodziny. Przygotowanie całości zajmie nam nie więcej niż 45 minut. Danie jest proste do zrobienia, a jedyną uciążliwość może stanowić pokrojenie wszystkich warzyw. Kurczak z kapustą pekińską jest jak najbardziej fit, jeśli całość podzielimy na 4 porcje(...)jedna będzie miała około 250 kcal. Potrawę podajemy z ryżem lub makaronem noodle, soba lub ryżowym. Składniki na kurczaka z kapustą pekińską (4 porcje): 2 piersi z kurczaka (około 500 g) pół główki kapusty pekińskiej 6 łodyg selera naciowego pół szklanki groszku mrożonego średniej wielkości marchew średniej wielkości por 50 g orzechów nerkowca (można pominąć) Sos: 1,5 szklanki
e-PrzepisyKulinarneadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i ogórka to idealna surówka do obiadu . Jest bardzo smaczna, lekka i łatwa do zrobienia. Dodatek cukru sprawia, że surówka ma lekko słodki smak, a kwaśne warzywa przełamują jej słodycz. Surówka z białej kapusty jest bardzo szybka w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje oczekiwanie na to, aby kapusta zmięknie(...)które powinniśmy wzbogacać swoją codzienną dietę. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z moim przepisem na pyszną surówkę do obiadu , która urozmaici każdy obiad. PRZEPIS NA SURÓWKĘ Z BIAŁEJ KAPUSTY (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 0,5 główki białej kapusty 1 cebula 1 marchewka 1 jabłko 3 ogórki kiszone 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki cukru sól pieprz pęczek koperku Przygotowanie Kapustę zetrzeć
Przepiski.plZimowa surówka z białej kapusty, marchewki i selera to smaczny dodatek do obiadu, który będzie stanowił dobrą porcję warzyw i zawartych w nich witamin w sezonie, kiedy nie wszystkie warzywa są dostępne, a nawet jeśli są dostępne to nie są już smaczne. Do przygotowania surówki wykorzystałam ocet jabłkowy, dzięki czemu jest zdrowsza, gdyż ma on wiele właściwości leczniczych. Można(...)pasteryzować lub przechowywać w lodówce. Składniki na zimową surówkę z kapusty (z podanych proporcji wychodzi 5 słoików o pojemności 1 litra): duża główka białej kapusty (3,5 kg) 4 marchewki (600 g) sporej wielkości seler (0,5 kg) pęczek natki pietruszki 0,5 szklanki cukru Zalewa: 1,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu 10% 0,5 szklanki octu
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: kiszona kapusta 3/4 kg średnio kwaśna, cukier 1 łyżka, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, olej rzepakowy 4 łyżki groch łuskany 50 dag, kostka rosołowa 2 sztuki kminek ziarna i mielony 1 łyżka, gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki, imbir mielony 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka mąka pszenna 6 łyżek, olej rzepakowy - ile potrzeba Kiszoną kapustę (jeśli jest(...)mocno kwaśna to wypłukać w zimnej wodzie raz) pokroić drobniej, w garnku zalać wodą do przykrycia kapusty, dodać ziele angielskie, liść laurowy, cukier, olej rzepakowy i gotować do miękkości kapusty. Groch łuskany moczony całą noc w garnku, jeśli trzeba to dolać wody i mieszając co jakiś czas gotować z kostką rosołową pod przykryciem z 25 minut. Z kapusty nadmiar wody
W Mojej Kuchni Lubięjest sprzed tygodnia. Czyszczenie lodówki. Miałam przy okazji ochotę na zjedzenie czegoś warzywnego, ryż przypałętał się przypadkiem. Tak sobie myślę, że to będzie świetny dodatek do gulaszów. My zjadł kapustę z roladami, ja bez, każdy (powiedzmy) był zadowolony. Pan i władca jednak trochę marudził, bo przecież „kapusta do rolad MUSI być bez niczego”. Nawet nie starałam się(...)tego wybić z głowy, ze Ślązakiem o modrej się nie dyskutuje. Składniki: 1/3 główki małej czerwonej kapusty 3/4 szklanki surowego białego ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki sok z połowy cytryny sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2-3 porcje) Kapustę obieramy z brzydkich liści, szatkujemy. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony
KardamonovyPomysł był spoko, ogólny smak bigosu – genialny. Tylko ta gorycz… Nie musiałam długo myśleć nad tym skąd się wzięła (mimo, że na początku oskarżałam o wszystko kiełbasę). Kapusta również nie była gorzka. Piwo! Mimo, że piłam je przed dodaniem do potrawy, nie wydawało mi się bardzo gorzkie. Użyłam portera z Żywca. I to nie był najlepszy pomysł. Polecam(...)wołowy, goryczy ze-ro. Bigos już wylądował w zamrażalniku, łudzę się, że jednak gorycz zniknie. No nic, jak nie zniknie to i tak go wchłonę. Składniki: 1 kg kapusty 0,5 kg kiszonej kapusty 0,5 kg kiełbasy (lub więcej) 2 cebule 4 ząbki czosnku 440 ml piwa Guinness 2 szklanki wody garść suszonych grzybów 1 czubata łyżka koncentratu
Kardamonovydoświadczenie jednak robi swoje. Ja też kiedyś nabiorę doświadczenia. I Ty także. Jeżeli chodzi o ilość cukru, nie napiszę Wam ile dokładnie trzeba dać. Jedni lubią tę kapustę mało słodką, inni zdecydowanie bardziej. Z tego co pamiętam ja przywaliłam chyba ze 2 łyżki (tak, tak). Składniki: pół główki białej kapusty 1 cebula 1 jabłko 1 szklanka wody 1 łyżka(...)masła 1 łyżka mąki pszennej cukier (wg uznania) 1 łyżeczka soku z cytryny olej rzepakowy sól pieprz Z kapusty pozbywamy się brzydkich zewnętrznych liści. Całą główkę cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przelewamy ją na sicie wrzątkiem, odsączamy. Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę. Jabłko obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę
Kardamonovyspróbować zrobić gołąbki z farszem ziemniaczanym, jestem przekonana, że będą mi smakowały jeszcze bardziej. Tytułowe są bez udziwnień: ryż, wieprzowina, cebula. A tak naprawdę, najbardziej w nich smakuje mi kapusta z sosem pomidorowym. No… Składniki: 1 główka młodej kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 150 g ryżu (ja użyłam parboiled) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku(...)sól pieprz olej rzepakowy sos: 500 ml gęstej passaty pomidorowej 300 ml wody z gotowania kapusty pół pęczka koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka cukru (lub więcej) sól pieprz Ryż gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy i mieszamy z surowym mięsem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy do zrumienienia. Do mięsa wrzucamy obsmażoną cebulę, rozdrobnione ząbki czosnku, majeranek, sól i pieprz
KardamonovyPrzedwczoraj dostałam sporą torbę pieczarek. Powciskałam je w każde możliwe obiady. Jednym z nich był makaron z kiszoną kapustą, pieczarkami i boczkiem. Czemu akurat taki wybór? Parę dni wcześniej dostałam od taty kiszoną kapustę. Po zamrażalniku walał się gdzieś kawałek wędzonego boczku. Makaron, wiadomo, prawie każdy ma gdzieś skitrany. Ja dokopałam się do makaronu, który kupiłam na Węgrzech. Nie wiem(...)zrobiłam dodatkowo krem z pieczarek (ale wyszedł bardzo średnio na jeża, więc nie będę go publikować), a na wieczór mam w planie zrobić sos pieczarkowy do placków z kiszonej kapusty – na jutro na obiad. Nie takie miałam plany kulinarne na najbliższe dni, ale nie szkodzi, jakoś to przeżyję. Składniki: 500 g kiszonej młodej kapusty 250 g ulubionego makaronu
KardamonovyPrint Gulasz z szynki wieprzowej, ziemniakami i czerwoną kapustą Przepis dodany przez Marcin Porcje 3 Czas Przygotowania 1 godz Poziom Średni Składniki 500 g szynki wieprzowej 2 marchewki 1 cebula 1 papryka przyprawy: przyprawa do gulaszu, papryka słodka, papryka ostra, kmin rzymski (1/2 łyżeczki) 1 kostka wołowa 1 ząbek czosnku 0.5 kg ziemniaków łyżka śmietany łyżka mąki 2 liście(...)laurowe ziele angielskie (3-4) 3 łyżki oleju sól, pieprz Surówka z czerwonej kapsuty 1 kg czerwonej kapusty – 1 mała główka 1 mała cebula 1 średnie soczyste jabłko 3 łyżki majonezu 5 łyżek octu jabłkowego (opcjonalnie można zastąpić sokiem z cytryny) przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru Sposób przygotowania Mięso kroimy w kostkę, obsypujemy mąką
NieziemskiApetyt.plTradycyjnie na Wigilię zawsze robię tradycyjnie pierogi z kapustą i grzybami , uwielbiam je i tęsknię za nimi cały rok. Tym razem ten sam pyszny farsz do pierogów ubrałam w nieco inną formę pieroga wykonanego z pysznego drożdżowego ciasta. Te pierogi są wręcz idealnym dodatkiem do pysznego barszczu, lub przekąską którą fajnie złapać w rękę i zjeść ze smakiem. Możecie(...)tatar ze śledzia – śledzie w wiśniówce – śledź marynowany w occie – śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 30 pierogów Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka – 8 g drożdży instant
nietylkopasta.pldłużej się ją podgrzewa i schładza. Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: >6 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI : 1.5 kg kapusty kwaszonej 1 kg żeberek 300 g schabu 15g grzybów suszonych 4 śliwki suszone 2 duże cebule 3 liście laurowe 15 ziaren pieprzu 7-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka soli(...)łyżki oleju woda 1. Grzyby moczymy na kilka godzin przed gotowaniem bigosu. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą tak żeby przykryła całą kapustę. Dodajemy sól, przyprawy i gotujemy. 2. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy cebulę pokrojona w kostkę. Następnie dodajemy do kapusty. Na tej samej patelni smażymy pokrojone kawałki schabu i tak samo przekładamy
karolgotuje