kapustą - 19268 przepisów (strona:118/1285)

Kapusta z grochem i ziemniakami 173

Kapusta z grochem i ziemniakami                                      PATELNIA FIRMY AMBITION Kapusta z grochem i ziemniakami to danie, które gości na naszym wigilijnym stole. Mąż wręcz przepada za taką kapustą, można dodać jeszcze suszone grzybki do takiej kapusty. Składniki 0,5 kg ziemniaków(...)kiszonej kapusty 400 g grochu 2 cebule 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju rzepakowego  sól pieprz Przygotowanie: Groch przepłukać, zalać zimną wodą, odstawić na całą noc. Następnego dnia obrane i opłukane ziemniaki, zalać wodą, osolić, zagotować, dodać namoczony groch, razem gotować do miękkości. Kapustę kwaszoną, jeżeli jest, bardzo kwaśna płuczemy w wodzie, następnie kroimy drobno

Kuchnia Danusi
Wigilijna kapusta z grzybami na rzepakowym oleju 147

Cześć! Taką właśnie kapustę na Wigilię gotowała moja mama a teraz ja gotuję. Jak tradycja przykazała danie miało być postne. Tego też trzymam się do dnia dzisiejszego.  W domu uwielbiamy różnego rodzaju bigosy z mięsem, śliwką od czasu do czasu. Jednak tak wigilijnie przygotowana kapusta jest prawdziwym rarytasem.  Robię zawsze jej więcej i wekuję nadmiar. Jest banalna(...)roku przed każdymi świętami. To takie ciepłe wspomnienie dzieciństwa.... Takim świeżo tłoczonym olejem smarowało się chleb i posypywało cebulką. Jakie to było pyszne!  Składniki na 1 kilogram kapusty kiszonej: * 1 kg kapusty kiszonej * ok. 15 dkg grzybów suszonych * 1 łyżka mąki * 1 cebula * 1/5 szklanki oleju rzepakowego * liść laurowy * ziele angielskie * sól, czarny pieprz Grzyby namoczyłam na 1 godzinkę

Pieprzyć z Fantazją
Pyszne drożdżowo-kruche pieczone pierogi z mięsem z rosołu, bez wyrastania 259

czerwonym barszczem zniknęły błyskawicznie. Jako nadzienia do pierogów pieczonych, użyłam mięsa i warzyw z rosołu. Aby farsz był lżejszy, jak zwykle do farszu mięsnego, dodałam ugotowaną kapustę kiszoną. Ja zrobiłam farsz po swojemu, a wy możecie dodać do środka zarówno ulubiony farsz mięsny jak i serowy czy grzybowy. Proporcje mięsa traktujcie czysto umownie, dodajcie takie mięsko, jakie akurat macie. Podobnie(...)/wp-content\/uploads\/2018\/10\/pierogi5.jpg","recipeIngredient":["Farsz\r","500 g mi\u0119sa z roso\u0142u (u mnie udko, ok 250 g wo\u0142owiny, 250 g wieprzowiny)\r","250 g kapusty kiszonej\r","warzywa z roso\u0142u ( u mnie 2 marchewki, 2 pietruszki, kawa\u0142ek selera)\r","2 cebule\r","3 \u0142y\u017cki smalcu\r","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki

Mieszam w Garnku
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 116

gryczaną grzybami i tymiankiem. Przepis krok po kroku   Składniki:   1 opakowanie Kaszy gryczanej z grzybami, cebulką i tymiankiem (Dania Babci Zosi) 1 główka kapusty białej, waga około 1,5 kg 1 jajko L 1 łyżka masła 1 cebula 400 g podgrzybków 200 g śmietany 30% UHT 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, cukier(...)Przygotowanie:   Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odstaw do przestygnięcia. Z kapusty oderwij kilka wierzchnich liści, zazwyczaj są twarde i podniszczone. Z główki wytnij głąb. Kapustę sparz w posolonym i posłodzonym wrzątku, wyciętym głąbem do dołu. Po kilku minutach powinny łatwo odchodzić, jeżeli stawiają opór gotuj je kolejnych

kuron.com.pl
Kotlety mielone z mięsa i kapusty 110

Przepis na kotlety mielone z mięsa i z białej kapusty. Zaskakująco smaczne i zdrowe, bo pieczone w piekarniku. Do tego kasza pęczak gotowana al dente i ogórki małosolne według przepisu mojej babci. Kotlety mielone to klasyk niemal w każdym domu. Tradycyjne są przygotowywane z mięsa mielonego z dodatkiem podsmażonej cebulki, jajka, bułki tartej i przypraw. Najczęściej są smażone w głębokim(...)tłuszczu. Jednak takie rzeczy to nie u mnie. Ja stawiam na zdrowsze rozwiązania, które jak się okazuje, bywają też tańsze. Tym razem do mięsa dodałam drugie tyle poszatkowanej kapusty (kapusta jest zdecydowanie tańsza od wołowiny) i kotlety mielone zamiast na patelnię, wrzuciłam do piekarnika. Takim sposobem, oprócz ceny, obniżyłam wartość kaloryczną kotleta, zwiększyłam procentowy udział warzyw w porcji i pięknie

Dietolog
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 104

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony  Balkan Blend   składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody

Stare Gary
KAPUSTA KISZONA WEDŁUG MOJEGO TATY 795

ulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni(...)taty jest  smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam.      Kapusta biała Sól Cukier Listek laurowy Ziarna jałowca Plasterki jabłek ********************************* 1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.! 2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1  łyżeczką soli

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Bałkańskie gołąbki w kiszonej kapuście - w wolnowarze 159

Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony  Balkan Blend   składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki  sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody

Stare Gary
Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty 134

Dzisiaj mam dla Was pomysł na szybki i fenomenalny w smaku dodatek do obiadu. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy na straganach dostępne są młode główki czerwonej i białej kapusty. W okresie zimowym poszatkowane kapusty musimy sparzyć, żeby nie były zbyt twarde i łykowate. Surówka wygląda ładnie i na pewno zaciekawi(...)jednego domownika. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz sól Kapustę czerwoną i białą szatkujemy. Dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe Smacznego Artykuł Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Zasmażana młoda kapusta z koperkiem 138

Młoda kapusta zasmażana z dodatkiem dużej  ilości koperku to moja dzisiejsza propozycja  na pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą kapustę z marchewką . Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać kapustę i podlać(...)szklanką wody. Dusić 10-15 minut do miękkości kapusty. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać aż zrobi się zasmażka. Dodać do kapusty, wymieszać. Koperek drobno poszatkować. Do kapusty dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
GOŁĄBKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, GRZYBAMI I BOCZKIEM WĘDZONYM 161

masz spokój na kilka obiadów, jeśli zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :)  SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego  0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu(...)wody, a potem zagotować do miękkości, ok. 30 minut. Po wystudzeniu, grzyby drobno pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, a także wywar, który nada farszu esencję grzybów. KAPUSTA Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na niewielkim ogniu. Jeśli trzeba, obróć kapustę

Calzonella.com
Młoda kapusta ” Babci Jadzi „ 166

Młoda kapusta „Babci Jadzi „ Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie Tak to całkowita prawda , mój M. oczywiście go uwielbia , nawet moja mama go lubi, sama nie gotuje ale za to świetnie szyje . Jest to prosty bigosik , dość szybki do zrobienia , smak genialny , lekki z mięskiem będzie też(...)problemu Cóż tylko dzieci nie za bardzo , ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć , tak jak do garnituru bo ten malcom , też od razu , nie leży Składniki : 1 duża młoda kapusta lub dwie małe 0,5 kg karkówki lub łopatki 1 duża lub dwie małe marchewki 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( czubata ) 1/2 pęczka, świeżego kopru sól , pieprz

Ogrodnik w podróży
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem 353

Kapusta zasmażana z boczkiem Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam!     Składniki: 1 główka młodej kapusty 150g boczku wędzonego 3/4 szklanki wody lub bulionu(...)łyżeczka miodu (lub cukru) sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki opcjonalnie: pół pęczka koperku   *** Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy

Blog z Apetytem
LEKKA MŁODA KAPUSTA (redukcja, adptacja, keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i jajek) 305

Lekka duszona młoda kapusta z koperkiem kojarząca mi się z domem rodzinnym jest świetną propozycją na szybki, smaczny, niskokaloryczny i niskowęglowodanowy obiad. Możecie komponować z nią przeróżne zestawy o dowolnym makro wybierając mniej lub bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej kapuście(...)Składniki: 2 główki młodej kapusty ( u mnie po wydrążeniu wyszło 2 kg poszatkowanej) 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 700 ml wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 2 pęczki koperku ( u mnie ok 50 g posiekanego) opcjonalnie tłuszcz (dla podbicia makro na adaptacji lub stabilizacji wagi) Kapustę obrać z rozwiniętych wierzchnich liści. Główki pokroić na połówki

Ola la LCHF
Kapusta kiszona do obiadu - kuchnia Babci 264

Uwielbiamy taką kapustę, gotowała ją moja Babcia, moja Mama i teraz gotuję ją ja. Polecam, jest pyszna.  Nie trzeba zagęszczać mąką, robi to starty na tarce ziemniak! Kapusta smakuje jak zasmażana, może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, lub samodzielnym daniem, ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie!  1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie(...)listki laurowe parę kulek pieprzu   czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam na smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty

Takie tam pichcenie