Gołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony Balkan Blend składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody
Stare Garyulubiona kapusta kiszona mojego taty .Zazwyczaj powinno się ją zrobić w glinianym naczyniu , ale ja ze ze wzgledu na wygodę od razu wpakowałam ją do słoików.Do takiego kiszenia młoda kapusta się nie nadaje , użyjmy tylko białych głów kapuscianychPorównujac przepis swoj , który od lat robie i taty ( bo robię dwa rodzaje kapusty kiszonej do spižarni(...)taty jest smaczniejsza , bardziej kruchsza i chrupiaca.Spróbujcie a nie pożalujecie!.Zapraszam. Kapusta biała Sól Cukier Listek laurowy Ziarna jałowca Plasterki jabłek ********************************* 1 . Najlepiej w dużym garnku ułożyć poszatkowaną cienko kapustę , a po 3 dniach dopiero włożyć do słoików.! 2 . Każdą warstwę kapusty dobrze tłuczkiem ubijamy by puściła sok i przesypujemy 1 łyżeczką soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiGołąbki w liściach kiszonej kapusty są przepyszne. Nigdy nie kisiłam starej kapusty w całości , ale młodą kisi się bez problemu. Warto to zrobić póki możemy ją dostać. Poza kiszeniem kapusty, gołąbki są wyjątkowo proste w przygotowaniu. Używamy surowego mięsa i ryżu, co znacznie przyspiesza robienie farszu. O zaletach gotowania w wolnowarze pisałam już tyle razy , że tym razem już(...)będę. Bardzo polecam! Inspiracją był przepis ze strony Balkan Blend składniki ok 12 sztuk główka kiszonej kapusty * użyłam młodej - farsz: 500 g wołowiny zmielonej 150 g surowego ryżu 1 cebula 4 - 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki ok 15 g posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1/2 szklanki zimnej wody
Stare GaryDzisiaj mam dla Was pomysł na szybki i fenomenalny w smaku dodatek do obiadu. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty jest najsmaczniejsza właśnie w tym okresie, kiedy na straganach dostępne są młode główki czerwonej i białej kapusty. W okresie zimowym poszatkowane kapusty musimy sparzyć, żeby nie były zbyt twarde i łykowate. Surówka wygląda ładnie i na pewno zaciekawi(...)jednego domownika. Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty Składniki: 1/2 małej główki białej kapusty 1/2 małej główki czerwonej kapusty 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu pieprz sól Kapustę czerwoną i białą szatkujemy. Dodajemy majonez i jogurt. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. I gotowe Smacznego Artykuł Kolorowa surówka z czerwonej i białej kapusty pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeMłoda kapusta zasmażana z dodatkiem dużej ilości koperku to moja dzisiejsza propozycja na pyszny i szybki dodatek do obiadu. A tu zapraszam na młodą kapustę z marchewką . Składniki: 1 mała główka kapusty 1 cebula 4 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól, pieprz Wykonanie: Kapustę umyć, poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić. Dodać kapustę i podlać(...)szklanką wody. Dusić 10-15 minut do miękkości kapusty. Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę, mieszać aż zrobi się zasmażka. Dodać do kapusty, wymieszać. Koperek drobno poszatkować. Do kapusty dodać koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Smacznego
magiczna kuchnia Kasimasz spokój na kilka obiadów, jeśli zrobisz ich trochę więcej oczywiście, w zależności od ilości osób do wyżywienia :) SKŁADNIKI: ( ok. 13-14 gołąbków) 1 główka kapusty 200 g boczku wędzonego 0,5 kg pieczarek 10 g grzybów podgrzybków 2 cebule 300 g kaszy jęczmiennej perłowej - 3 woreczki kaszy 1 łyżeczka cząbru 2 duże łyżki masła 2 łyżki sosu(...)wody, a potem zagotować do miękkości, ok. 30 minut. Po wystudzeniu, grzyby drobno pokroić w kostkę i wrzucić do dużej miski, a także wywar, który nada farszu esencję grzybów. KAPUSTA Wyciąć głąb ze środka kapusty, następnie włożyć ją do dużego garnka z wrzątkiem (wyciętą stroną do dołu), gotować przez około 8 minut na niewielkim ogniu. Jeśli trzeba, obróć kapustę
Calzonella.comMłoda kapusta „Babci Jadzi „ Młoda kapusta , to wspaniałe warzywo . No a moja teściowa , robi najlepszy bigos z młodej kapusty na świecie Tak to całkowita prawda , mój M. oczywiście go uwielbia , nawet moja mama go lubi, sama nie gotuje ale za to świetnie szyje . Jest to prosty bigosik , dość szybki do zrobienia , smak genialny , lekki z mięskiem będzie też(...)problemu Cóż tylko dzieci nie za bardzo , ale do pewnych smaków trzeba dorosnąć , tak jak do garnituru bo ten malcom , też od razu , nie leży Składniki : 1 duża młoda kapusta lub dwie małe 0,5 kg karkówki lub łopatki 1 duża lub dwie małe marchewki 2 średnie cebule 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( czubata ) 1/2 pęczka, świeżego kopru sól , pieprz
Ogrodnik w podróżyKapusta zasmażana z boczkiem Delikatna młoda kapustka zasmażana z aromatycznym boczkiem to wspaniały dodatek do ziemniaczków czy kotleta. Jest to danie znane w kuchni polskiej od lat. Kapusta i wędzony boczek to połączenie wprost idealne, smaki wzajemnie się uzupełniają dając rewelacyjny efekt końcowy. Polecam! Składniki: 1 główka młodej kapusty 150g boczku wędzonego 3/4 szklanki wody lub bulionu(...)łyżeczka miodu (lub cukru) sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1 łyżka mąki opcjonalnie: pół pęczka koperku *** Kapustę obieramy z wierzchnich liści, drobno kroimy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem, miodem (lub cukrem) oraz sokiem z cytryny i gotujemy pod przykryciem przez około 8 minut, w między czasie kilka razy
Blog z ApetytemLekka duszona młoda kapusta z koperkiem kojarząca mi się z domem rodzinnym jest świetną propozycją na szybki, smaczny, niskokaloryczny i niskowęglowodanowy obiad. Możecie komponować z nią przeróżne zestawy o dowolnym makro wybierając mniej lub bardziej tłuste mięsa, drób czy ryby oraz dodając ewentualnie tłuszczu (adaptacja, stabilizacja wagi). Doskonale sprawdzi się także jako danie jednogarnkowe np łopatka zapiekana w młodej kapuście(...)Składniki: 2 główki młodej kapusty ( u mnie po wydrążeniu wyszło 2 kg poszatkowanej) 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 700 ml wody sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 2 pęczki koperku ( u mnie ok 50 g posiekanego) opcjonalnie tłuszcz (dla podbicia makro na adaptacji lub stabilizacji wagi) Kapustę obrać z rozwiniętych wierzchnich liści. Główki pokroić na połówki
Ola la LCHFUwielbiamy taką kapustę, gotowała ją moja Babcia, moja Mama i teraz gotuję ją ja. Polecam, jest pyszna. Nie trzeba zagęszczać mąką, robi to starty na tarce ziemniak! Kapusta smakuje jak zasmażana, może być świetnym dodatkiem do drugiego dania, lub samodzielnym daniem, ze świeżym pieczywem smakuje wyśmienicie! 1 kg kapusty kiszonej 1 marchewka 2 łyżki kminku 4 ziele angielskie(...)listki laurowe parę kulek pieprzu czosnek 3-4 ząbki cebula 1 boczek 10 dag smalec 10 dag 2 ziemniaki Kapustę kiszoną pokroić, można przepłukać, my lubimy kwaśną, dać do garnka, dodać przyprawy, pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i utartą marchew. Osobno podsmażam na smalcu, pokrojony w kostkę boczek, dodaję go do garnka z kapustą. Podlewam wodą, na wysokość kapusty
Takie tam pichcenienieduża, podłużna kapusta, o luźnych liściach, to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Zawiera antyutleniacze, kwas foliowy, żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B i C. Jest niskokaloryczna, działa przeciwzapalnie i regulująco ciśnienie. Nazywana jest także pakczoj, bok choi lub kapustą chińską. Pochodzi z Azji, gdzie do dzisiaj jest ważnym składnikiem azjatyckich dań. Od pewnego czasu doceniana jest także(...)zastosowanie. Można jej użyć do przygotowania zupy, jarzynek, sałatek, a także do grillowania. Jadalna jest w całości: zarówno zielone liście jak i białe końcówki są pyszne. Im mniejsza jest kapusta, tym delikatniejsza w smaku. Zapraszam na kapustę pak choi z patelni: lekko słodka, pikantna i aromatyczna. Danie proste i szybkie do zrobienia, które można podać na obiad lub ciepłą kolację
Codzienna kuchnia niecodziennaprzetestował swoje przepisy. W praktyce na przykład nie udało mi się osiągnąć koloru zielonego . Moje szpinakowe jajko jest zielono-brązowe, mam też trochę zielonych refleksów na jajkach barwionych czerwoną kapustą. Podobno ładny zielony efekt można uzyskać barwiąc kapustą brązowe jajka, ale ja akurat miałam dostęp jedynie do białych. Najbardziej spodobał mi się efekt, który uzyskałam właśnie za pomocą czerwonej kapusty(...)czyli jajka w różnych odcieniach niebieskiego i turkusu . Te jajka są naprawdę przepiękne i aż trudno uwierzyć, że powstały przy pomocy naturalnego barwnika! Roztwór z czerwonej kapusty jest w ogóle czarodziejski, bo ma kolor fioletowy i jajko w nim zanurzone również barwi się na ten kolor. Dopiero po wyjęciu go ze słoika (być może pod wpływem kontaktu z powietrzem), jego
Chilli Czosnek i Oliwaroku pojawi się na naszym stole w nowej odsłonie, którą właśnie wypróbowałam. Inspiracją był dla mnie przepis z kuchni Ireny i Andrzeja. Kiełbasa przygotowana i podana w kapuście ma naprawdę oryginalny smak, który nam bardzo odpowiada. Spróbujcie, może będzie to także pomysł dla Was na świąteczne danie? Składniki • 750 g kiszonej kapusty, • 60 dag dobrej jakości białej kiełbasy, • 2 soczyste(...)majeranku • smak mięsny Sposób przygotowania: 1. Grzyby umyć, namoczyć przynajmniej na pół godziny w 1 szklance gorącej wody. 2. Następnie pokroić grzyby w paseczki. Odcedzić, ale wodę zostawić. 3. Kapustę kiszoną dość drobno posiekać, przepłukać wodą, aby nie była zbyt kwaśna. 4. Do wody pozostałej po moczeniu grzybów dodać smak mięsny (patrz: Porady Aleex), wlać do kapusty. Jeśli nie mamy
W mojej kuchniSzybka sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą Na kolację miałam ochotę na sałatkę, prostą i szybką tak powstała ta. Szybka sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą zapraszam po przepis. Szybka sałatka a czemu, bo zawiera kilka składników. Kilka minut pracy i gotowa, świeża pyszna w smaku. Ja ją podałam dzieciom w raz z kanapkami na kolację i zniknęła szybciutko(...)Może to być też sałatka na przykład do obiadu. Szczerze polecam. Szybka sałatka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 1/4 kapusty pekińskiej 2 pomidory 1/2 puszki kukurydzy 1 łyżka majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku Kapustę przepłukałam pod zimną wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym, przełożyłam do miski. Pomidory umyłam i pokroiłam w drobną
Kuchnia na wzgórzuszpinakowo-pietruszkowym pesto. Do tego glazura z octu winnego. Doskonała harmonia smaków słodkich i kwaśnych. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom trudności: łatwe Czerwona kapusta – idealna do pieczenia Pieczona kapusta to jedno z naszych niedawnych odkryć. Żałujemy, że wcześniej nie przyszło nam do głowy, że kapustę można piec (albo nawet trzeba piec! :-)). Piekarnik wydobywa(...)kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood . Trafiliśmy na niego szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu. Udoskonaliliśmy przepis o nasze
Niedzielny kucharz