PODCZOS - MŁODA KAPUSTA DO OBIADU. W Mojej Książce Kucharskiej przepis na młodą kapustę do obiadu; kapustę zasmażamy z cebulką, pomidorem oraz marchewką, do tego aromatyczny koperek oraz ziarna kminku. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami, idealnie pasuje do wszelkich mięs duszonych lub smażonych np.: do duszonej karkówki, kotletów schabowych lub żeberek. Przepis na tą kapustę polecam jako dodatek(...)obiadu lub jako samodzielne danie. ---------------------------------------------- Liczba porcji : 4-6 Czas przygotowania : 1 godzina ---------------------------------------------- SKŁADNIKI : 1 główka młodej kapusty 3 duże cebule 1 pomidor 2 marchewki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1 łyżeczka kminku całego 50g stopionej słoniny 4 łyżki gęstej śmietany 1 łyżka mąki sok z cytryny lub kwasek cytrynowy sól pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Kapustę obieramy ze zwiędłych
Moja Książka Kucharskalubi śląski obiad czyli "modro kapusta", kluski śląskie, rolada i dużooo sosu? To mam dla was przepis na trochę inną kapustę. Ta jest ze zrumienioną cebulką, czosnkiem i rodzynkami. Do śląskiego obiadu nadaje się idealnie. Składniki: 0,5 główki czerwonej kapusty (około 800g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 garść rodzynek sułtanki 2 łyżki oleju kokosowego 2 listki laurowe(...)kulki ziela angielskiego sól pieprz cukier ocet Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugotować al dente. Po ugotowaniu odlać wodę a do gorącej kapusty wlać trochę octu,wymieszać i odłożyć do ostudzenia. Ocet wlewamy po to kapusta miała ładny kolor. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i lekko zrumienić
Ala piecze i gotujebiałego puchu, który odziwo utrzymał się przez cały dzień. Ta biel za oknem nastraja, przynajmniej mnie, świątecznie. Dlatego też, tak jak wczoraj obiecałam, dziś będzie przepis na łazanki z kapustą i grzybami. Pewnie dla wielu z Was, żadna Wigilia nie może obyć się bez tego dania. Ja taki makaron robiłam po raz pierwszy. Trochę poczytałam w necie(...)zrobiłam po swojemu. :) Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miski, widelec, garnek, rondelek lub małą brytfannę, łyżkę, durszlak. Przygotuj składniki (3 porcje): ok. ½ kg kiszonej kapusty, 250 g podgrzybków mrożonych, średnią cebulę lub pół dużej, 300 g łazanek, 1 jajko, olej, masło, sól, pieprz. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, lekko przesiekaj i przełóż
blog.moje-pasje.infoSKŁADNIKI: 2 kg kapusty kiszonej w słoiku 50 dag karkówki 30 dag dobrej kiełbasy 100 g wędzonych śliwek Przyprawy: sól i pieprz 1 opakowanie przyprawy do bigosu Kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego Kilka sztuk liścia laurowego 3 goździki PRZYGOTOWANIE: Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję(...)godziny. Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty. Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę
Gotowanie Patkipyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną. Jeśli lubicie kwaśny bigos dodajcie 1,5 kg kapusty kiszonej na 1,2 kg kapusty białej. Dla zwolenników mniej kwaśnego bigosu odpowiednia(...)proporcja to 1,5 kg kapusty białej na 1,2 kg kapusty kiszonej. Dla głębszego smaku dodaję owoce jałowca, suszone borowiki i suszone polskie śliwki. Bigos gotuję przez 3 dni, na wolnym ogniu, 3-4 razy w ciągu dnia przez ok.1,5 godziny. Podczas gotowania dolewam 1/2 szklanki wody i często mieszam drewnianą łychą, aby bigos się nie przypalił
Ekspansja smakuAromatyczny farsz grzybowy - doskonały do uszek, pierogów lub krokietów. Farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Składniki 250 ml wywaru grzybowego (użyj 30 g suszonych grzybów i 700 ml wody, nie dodawaj przypraw) 300 g kapusty kiszonej, drobno posiekaj 240 ml wody do gotowania kapusty 1 cebula, obierz i drobno posiekaj ok. 2 łyżki masła sól, czarny pieprz Przygotowanie(...)Suszone grzyby Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 15 min Otwieranie Garnka Szybkie Kapusta Wybór Ciśnienia Niskie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj suszone grzyby na podstawie przepisu Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze ugotowane grzyby przecedź i bardzo drobno posiekaj, wywar zachowaj do szybkowaru włóż kapustę kiszoną dolej
Szybko SzybkowarDziś Kulinarne przygody Gatity serwują pyszne i banalnie proste danie, oto przed Wami pieczona kapusta. Pewnie tym daniem nie odkryłam Ameryki, ale dla mnie jest to pierwszy raz z kapustą w takiej postaci. Główka kapusty leżała w kuchni i leżała, troszkę przywiędła, a ja nie bardzo miałam koncepcję co z niej zrobić... ? Piekłam na obiad bataty, więc uznałam, że może(...)przy okazji i kapustę upiekę ? Tak też uczyniłam i mieliśmy do obiadu pyszne warzywa. Serdecznie Wam polecam, a przy okazji zachęcam do upieczenia innych warzyw: Jesienne pieczone warzywa Pieczony kalafior Pieczone kolorowe buraki Pieczony bakłażan z zata'arem Pieczone frytki z batatów Pieczone młode warzywa Pieczone cytrynowe ziemniaki Pieczona kapusta Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 główka białej kapusty olej
Kulinarne przygody Gatityjaki jest Was przepis na bigos? Bo w każdym domu z tego co wiem gotuje się go inaczej. Mam nadzieję, że posmakuje Wam moja wersja Spróbujcie. A co (poza kapustą kiszoną- najlepiej domowego wyrobu) jest ważnego, aby bigos nas smakował? Oczywiście dobrej jakości przyprawy . Ja używam przypraw od Skworcu i bardzo Wam je polecam. Składniki: (na duży gar bigosu) około(...)kiszonej kapusty 1/2 małej główki białej kapusty mały kawałek wędzonego boczku 60 dkg mięsa gulaszowego 1 cebula 2 słoiki pulpetów w sosie pomidorowym* 2 pęta kiełbasy (tym razem dałam 1 podwawelską i 2 opakowania pikantnych kabanosów) 3-4 liście laurowe (u mnie Skworcu) 8 kulek ziela angielskiego (u mnie Skworcu) z 3 śliwki suszone z 3-4 suszone grzyby około
Słodkie okruszkiMięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa(...)bardziej chrupiące i bardziej kruche. Ciemnozielone liście są lekko pieprzne – smakiem przypominają naszą młodą, wiosenną kapustę. W naszym klimacie rośnie równie dobrze jak w dalekiej Azji. Jeśli macie ogródek kapusta będzie świetna i na przedplon, i na poplon – jej okres wegetacji to tylko 40-50dni. Nie straszna jej też nasza aura, bo kapusta spokojnie znosi lekkie przymrozki
Karo in the Kitchenściągawka z przepisów, aby nie tracić czasu na poszukiwania. Potrawy na Wigilię Barszcz czerwony wigilijny Czysta zupa grzybowa z wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie(...)Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa
Codziennik Kuchennymogłyby nie wyjść, przecież to ciasto drożdżowe, na które przepis postanowiłam wykorzystać ten, który jest na stronie Moje Wypieki , a farsz chciałam zrobić taki jaki przygotowuję do krokietów z kapustą i grzybami. Potem przyszedł pech, a może niefart? Nie ważne, po prostu w żadnym sklepie, ani pobliskim markecie nie było pieczarek! Wyobrażacie to sobie? W żadnym dużym markecie nie było(...)masła roztopionego i przestudzonego 1/2 łyżki cukru 2 łyżeczki soli 2 duże jajka 560 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży FARSZ: 500 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3-5 ziaren ziela angielskiego 1 garść suszonych grzybów 1,5 - 2 szklanki podgotowanych grzybów (u mnie zamrożonych) 1 duża cebula
Blondynka GotujeOstatnio dość często wykorzystuję w swoich przepisach białą kiełbasę , może dlatego że swego czasu bardzo nam zasmakowała , i wpadłam na pomysł aby taką kiełbasę połączyć z białą kapustą , pomidorami świeżymi ,ziołami i fetą , smak jest bardzo fajny , zapraszam do wypróbowania . Składniki 4 białe kiełbasy surowe pół główki białej kapusty 1 pęczek koperku 3 średnie pomidory(...)sól himalajska różowa 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku Wykonanie Na początku szatkujemy białą kapustę , jak mamy kapustę poszatkowaną , do garnka dodajemy odrobinę oliwy i wkładamy naszą kapustę , następnie dodajemy posiekany koper , cebulę pokrojoną w kostkę oraz pomidory pokrojone w ćwiartki , wszystko przesmażamy razem około
Mój SmakPierogi z grzybami, to danie, które obok kapusty z grzybami plasuje się u mnie w czołówce dań wigilijnych. Staram się w ciągu całego roku nie robić takich pierogów, aby smakowały naprawdę odświętnie w ten jeden wieczór w roku. Chociaż to danie naprawdę jest pyszne, przez to, że jemy je tylko raz do roku, wydaje się, jakby smakowało jeszcze lepiej(...)surowe zamrozić. Aby się nie posklejały, trzeba je zamrozić na tacy w jednej warstwie przesypując mąką. Gdy się już dobrze zamrożą, przesypać je do woreczka. Gotować zamrożone. Pierogi z kapustą i grzybami około 100 szt.* Ciasto: 550 g mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 jajko 250 ml + kilka łyżek letniej wody szczypta soli Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wlać
Posadzone i zjedzoneSkładniki : 5 kg poszatkowanej kapusty 4 l wody 2-3 średnie marchewki kminek 4 łyżki soli Sposób wykonania : M archewki obierz, pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wsyp do poszatkowanej kapusty. Do kapusty dodaj kminek, wszystko razem dokładnie wymieszaj. Najlepiej jest kapustę wsypać do kamiennego garnka, ale jeśli nie masz takiego to możesz(...)użyć emaliowanego ( nie używaj aluminiowego ! ). Wodę zagotuj z solą. Gorącą wodę wlej do kapusty i zostaw na 12 godzin pod przykryciem np. przykryj lnianą ściereczką. Po 12 godzinach kapustę przełóż do wyparzonych słoików, ubij dość mocno łyżką , tak, aby na wierzchu było trochę kwasu z kapusty. Teraz zakręć słoiki nowymi, wyparzonymi wieczkami i odstaw w ciemne miejsce, aby kapusta
Przepisy i porady kulinarneBardzo często przyrządzam bigos z młodej kapusty z dodatkiem kiełbasy, marchewki oraz przecierem pomidorowym, najlepiej smakuje kiedy kapusta jest młoda. Składniki: 1 duża główka młodej kapusty 2 młode marchewki 200 gram kiełbasy podwawelskiej 1 duża cebulą 4 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu Pęczek kopru 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki pszennej 3 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy(...)ziaren pieprzu 1 łyżka octu Sól, pieprz Sposób przygotowania: Umytą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym
Bajeczna Kuchnia