czym podawać kaczkę z jabłkami Kaczkę pieczoną z jabłkami możemy serwować z - kluskami śląskimi. gnocchi, kopytkami - pieczonymi ziemniakami - puree ziemniaczanym - kaszą pęczak, gryczaną, jęczmienną, jaglaną Dodatki: zasmażana lub surowa czerwona kapusta, konfitura z żurawiny lub borówek, czerwone buraki w każdej postaci, sos śliwkowy,surówki z dodatkiem kapusty. Kaczka pieczona z jabłkami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapodsmażamy pokrojoną drobno cebulę, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy do zarumienienia. Przekładamy do garnka z kapustą, dodajemy ugotowany makaron. Patelnie rozgrzewamy, dodajemy trochę płynu z kapusty, podsypujemy mąką i zasmażamy nie rumieniąc. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ewent. solimy
Atlas SmakówZapewne przyznacie, że znana jest Wam kapusta kiszona, surowa, gotowana i zasmażana, ale pieczona...? Ja jadłam ją po raz pierwszy i wiem już, że będę do niej wracała. Ważną zaletą jest to, że przygotowuję się ją szybo i łatwo. Kapusta pieczona jest razem ze smalczykiem roślinnym i to on nadaje jej odpowiedni smak oraz sprawia, ze kapusta staję
Jadło i czytadłołyżeczki suszonego lubczyku kilka kropli przyprawy typu maggi sól pieprz posiekany koperek PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce do jarzyn - zasmażamy na łyżce tłuszczu, na niewielkim ogniu, aż zmięknie. Krok 2. Z kapusty odrzucamy głąb i zielone, twarde liście, resztę kroimy w cienkie paski - płuczemy i odsączamy na sicie. Krok 3. Do gorącego rosołu dodajemy poszatkowaną kapustę, zeszkloną(...)tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę - zasmażamy przez minutę, mieszając. Krok 5. Do cebuli dodajemy kopiastą łyżeczkę mąki, cały czas mieszając zasmażamy razem, aż lekko się zrumieni - rozprowadzamy zasmażkę rosołem spod zupy, zagotowujemy i dodajemy do garnka z kapustą - całość jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy do smaku, jeśli trzeba. Po zdjęciu z ognia dodajemy posiekany koperek. Zupa świetnie smakuje z ziemniakami z wody
Moja Książka KucharskaLubię kapustę na ciepło. Niestety zwykle jest zasmażana, a w diecie warzywno-owocowej ta opcja odpada. Trzeba więc było coś wymyślić :) Składniki: pół główki kapusty duża cebula koperek sól pieprz odrobina wody Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody i gotujemy bez przykrycia, aż kapusta zrobi się miękka i zmniejszy swoją objętość
chwile dla mnieChrupiąca sałatka z czerwonej kapusty i jabłek na zimę. Czerwona kapusta do słoików, to sprawdzony i niezawodny sposób na pyszny oraz kolorowy dodatek do wielu dań. Samodzielne przygotowanie tej pysznej sałatki jest dużo łatwiejsze, niż mogłoby się wydawać. Wszystko czego potrzebujesz, to poszatkowana kapusta, jabłka oraz cebula i nieco przypraw. Do tego bardzo prosta i skuteczna zalewa, w której sałatka(...)Przepisy na sałatki z czerwonej kapusty do słoików, to idealny sposób na przechowanie i zatrzymanie smaków tego pysznego warzywa. Kapustę możesz poszatkować przy pomocy robota kuchennego, mandoliny lub ostrego noża. Jeśli szykujesz dużo przetworów z kapusty, warto wówczas rzecz jasna zaopatrzyć się w szatkownicę, która zdecydowanie ułatwia życie. Do naszej sałatki z czerwonej kapusty na zimę zawsze dodajemy goździki, jeśli
Kuchnia Na Wypasiedzisiejszy obiad podałam młode warzywka i karkówkę z grilla. Chcę Was zachęcić do zrobienia młodej kapusty wg. mojego przepisu. Do tej pory podawałam ją zasmażaną, dzisiaj jest gotowana i naprawdę pyszna. SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty 2 młode marchewki 1 cebula mała parka kiełbasy masło,olej 2 łyżki mąki 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego przyprawy: sól,pieprz,wegeta
Kuchnia BeatySoczyste i rumiane klopsiki mięsno-ryżowe duszone w młodej kapuście, to bardzo aromatyczny i mega smaczny obiadek. Polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 100g ryżu przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego mąka do obtoczenia klopsików pół młodej kapusty 1 cebula 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 szklanka bulionu(...)strony na rumiany kolor *** *** Zrumienione mięso przekładamy na talerz, a na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy grubo poszatkowaną kapustę *** *** Mieszamy i całość chwilę zasmażamy, a następnie zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego, zagotowujemy *** *** Dokładamy klopsiki *** *** Posypujemy siekanym koperkiem *** *** Zmniejszamy moc palnika do minimum i dusimy całość
Blog z Apetytemgarnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości i odcedzamy *** *** Pieczarki oraz cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanym oleju, do odparowania wody *** *** Do pieczarek dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz masło, mieszamy i zasmażamy przez chwilę. Całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Mięso mielone mieszamy z kaszą manną (lub z bułką tartą), jajkiem oraz przyprawami- do smaku *** *** Mięso dzielimy
Blog z Apetytemwodą.Pod koniec odlewamy do garnuszka trochę powstałego sosu , dodajemy śmietanę , dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gęsiarki.Doprawiamy do smaku i podajemy gorące!Np. z kapustą!Z czystym sumieniem polecam zasmażaną Provitus
Ostra na Słodkowiem dlaczego do tej pory kapusta modra nie gościła w mojej kuchni. Jej piękny kolor ożywi każdą potrawę, której będzie elementem, a smak zasmażanej, odpowiednio doprawionej jest zupełnie inny niż kapusty białej. Na dwie porcje: 1/2 średniej główki modrej kapusty 1 duże jabłko 1 duża cebula 2 liście laurowe 3 ziaren ziela angielskiego 2 płaskie łyżeczki cukru czomber
Jadło i czytadłopieprzem, obsmażamy na złoty kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek, następnie posiekaną cebulę, dokładamy osączoną kiszoną kapustę (ok. 1 kg) i ulubione przyprawy - chwilę zasmażamy, całość przekładamy do naczynia z żeberkami, mieszamy, aby mięso było dokładnie schowane w kapuście. Naczynie szczelnie przykrywamy. Pieczemy w 180 stopniach przez 2 godziny. Smak potrawy
Moja Książka Kucharskaziele zmiażdżyć , doprawiamy octem by przełamać słodycz, doprawiamy solą i pieprzem , dorzucić posiadane bakalie. Cebulkę kroimy w półksiężyce, wrzucamy na spienione masło, zeszklić chwilę dosypujemy mąkę, zasmażamy krótko dodając do gotującej się kapusty, mieszamy wszystko dokładnie, przykrywamy, dusimy już tylko chwilę. Smacznego
kgwjanczewoCzerwona kapusta sprawdza się fenomenalne zarówno w surówkach jak i przygotowana na ciepło – zasmażana lub duszona. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na czerwoną kapustę w tym przepis na modrą kapustę , szybką kapustę zakwaszaną , surówkę z czerwonej kapusty i rzepy , surówkę z czerwonej kapusty z sosem satay , surówkę z czerwonej kapusty i papryki oraz wiele innych przepisów, w których króluje
MeCooksMłoda kapusta z boczkiem Pyszny sezonowy dodatek do obiadu. Młoda kapustka zasmażana z warzywami, koperkiem i boczkiem wędzonym. Niebo w ustach! Składniki: 1 główka młodej kapusty 100g boczku wędzonego 1 cebula 1 marchew 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka masła 1 pęczek koperku sól, pieprz *** Kapustę kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Boczek również kroimy
Blog z Apetytem