kapustą i mięsem mielonym Ta zupa to kompletny posiłek w jednym garnku. Jest to danie sycące i pełne smaku, idealne dla tych którzy szukają smacznego, szybkiego i pożywnego obiadu, którym naje się cała rodzina. Polecam wypróbować ten przepis! Składniki: 500g mielonej wieprzowiny 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera pół główki młodej kapusty(...)chwilę razem zasmażamy. Dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i całość przekładamy do garnka z zupą *** *** Zupę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, paprykami, bazylią, gałką muszkatołową i odrobiną cukru *** *** Podajemy ze świeżym pieczywem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIEKAWE PRZEPISY NA ZUPY KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Zupa bulgur z młodą kapustą i mięsem mielonym
Blog z ApetytemPolędwiczki wieprzowe duszone w młodej kapuście Szybkie, łatwe i przepyszne danie obiadowe. Polędwiczka duszona w pysznym sosie z warzywami, to potrawa, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Polecam ją podać z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Obiad palce lizać! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej(...)delikatnie rozbijamy i nacieramy z dwóch stron solą oraz pieprzem, odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Polędwiczkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Mięso zdejmujemy z patelni, a na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy pokrojone w dużą kostkę pomidory oraz paprykę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy oraz ziele
Blog z ApetytemSzybka i bardzo smakowita przystawka do ziemniaków, klusek czy jako samodzielne danie. Polecam serdecznie, będzie smakowało. Sałata lodowa zasmażana z szynką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ.....
Moje Małe CzarowanieDziś nie wychodzę z kuchni. Gotuję schab w sobie własnym dla Toli, kompot ze śliwek, skończyłam łazanki, zaraz zabieram się za zasmażane buraki. Mam mega wyrzuty sumienia, bo od paru dni nie potrafię się odnaleźć w kuchni, a tak być nie może. Do wczoraj nie chciało mi się w ogóle gotować. Robiłam minimum, zamówiłam sobie jedzenie do domu. My jest(...)masę pozytywnej energii. Od rana słucha sobie ich płyt, przy nich od razu nóżka chodzi. Obudził się też mózg. No dzień dobry. Skąd pomysł na zrobienie bigosu ze słodkiej kapusty z kabanosami? Po pierwsze chodzi za mną od dawna i od dawna przymierzam się do publikacji przepisu. Po drugie przywieźliśmy z ostatnich wojaży dwie wielkie kapusty i muszę je jakoś
Kardamonovywczorajszego obiadu. Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez(...)boczek wędzony, następnie dokładamy pokrojoną cebulę i zasmażamy ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli *** *** Do podsmażonego boczku z cebulką dodajemy ugotowane kluski, delikatnie mieszamy i podsmażamy przez chwilkę *** *** Posypujemy delikatnie suszoną bazylią (bazylię można zastąpić majerankiem) i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy *** *** Gnocchi podajemy z ugotowaną do miękkości kiszoną kapustą *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POMYSŁY
Blog z Apetytemczęść gołąbków przywrze do dna. Gołąbki przykrywamy (można użyć kawałka folii aluminiowej, stroną błyszczącą ku gołąbkom) zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40-60 minut. Kapusta powinna być odpowiednio miękka. Po wyjęciu z piekarnika pozwolić gołąbkom przestygnąć odrobinę, gdyż farsz może być luźny. Wystarczy jednak, ze gołąbki nabiorą temperatury odpowiedniej do jedzenia, a farsz ładnie zwiąże. Gołąbki(...)gniazdo nasienne, płuczemy w zimnej wodzie. Osuszoną siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy olej, na gorący wrzucamy papryczkę wraz z połówkami pomidorków i posiekany drobno szczypiorek wraz z dymką. Krótko zasmażamy na większym ogniu. Pomidory powinny tylko lekko się podsmażyć, a nie rozpaść. Układamy je na gołąbkach. Gołąbki w naszym domu zawsze witane są z wielki apetytem. Staram się
Codzienna kuchnia niecodziennaJarmuż, podobnie jak kalafior i brokuł, jest botaniczną odmianą kapusty. Jadalne są jego blaszki liściowe. Jarmuż zawiera prawie dwa razy więcej potasu niż pomidor i cztery razy więcej witaminy C niż cytryna. Jest też najbogatszym ze wszystkich warzyw kapustnych źródłem karotenoidów. W polskiej kuchni najczęściej można spotkać jarmuż zasmażany, ale z warzywem tym warto eksperymentować. Ja poddusiłem go i dodałem
W SMAKpokrojony w niewielkie paski. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż jeszcze kilka minut aż cebula zmięknie i nabierze złotego koloru. Następnie dodaj ziemniaki, zasmażaj całość aż odparuje nadmiar wody i ziemniaki zmiękną, około 10 minut. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia. Jeśli wyrabiasz ciasto ręcznie(...)się dochodziły. Oto przepis krok po kroku. Nietypowy farsz Nie jest to najpopularniejszy rodzaj pierogów. Wiadomo rządzą: z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami czy na słodko z serem. Przepisy na przeróżne pierogi z naszej strony znajdziecie TU (link) Ale Pierogi z tartymi ziemniakami zasługują
kuron.com.plczęści warzyw uznawanych co najmniej za mało wartościowe. Składniki: - mąka pszenna - kostki bulionowe - marchewka - cebula - musztarda - mieszanka przypraw do mięsa - olej - "wczorajsze" ugotowane ziemniaki - łodyga brokułu - głąb kapusty - jabłko Wykonanie: Z prawie całej ilości mąki i wody robimy ciasto. Taką zbitą kulę, która zachowuje kształt i nie lepi się do ręki. Wkładamy je do lodówki na godzinę. Umieszczamy(...)zasmażamy na oleju, dodajemy wodę i dobrze mieszamy. Dodajemy warzywa z pieczeni i łyżkę musztardy. To będzie nasz sos. Resztki marchewki, cebuli, "wczorajszych" ziemniaków i innych rzeczy, które przyjdą nam do głowy trzemy , drobno kroimy lub ugniatamy jeśli było ugotowane, dodajemy trochę mąki i wody, i taką masę umieszczamy w gofrownicy. Czas na surówkę. Łodygę brokułu, głąb od kapusty
Kryzysowa Książka Kucharskaosób dbających o linię, niż Wielkanoc . Kapusta z grzybami, tradycyjny barszcz czy kompot z suszu, to potrawy nie tylko niskokaloryczne, ale bardzo korzystne dla zdrowia. Także ryby, w szczególności, jeśli będziemy je przygotowywać we właściwy sposób. Pieczenie w folii, gotowanie na parze czy grillowanie na specjalnej patelni, rezygnacja z panierki i zasmażanych sosów drastycznie „odchudzi” tradycyjne wigilijne potrawy. Śledzia, zamiast
Szybko Tanio Smaczniemielonego wieprzowego 100g ugotowanego ryżu 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1/2 szklanki mąki- do obtoczenia klopsików 1 młoda kapusta 1 cebula 1 marchewka pęczek koperku pół szklanki bulionu warzywnego lub rosołu olej do smażenia Zasmażka: 1 łyżka masła 1-2 łyżki mąki *** W misce łączymy mięso(...)patelnie dokładamy pokrojoną w dużą kostkę kapustę, mieszamy *** *** Dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchew *** *** Całość delikatnie solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut *** *** Następnie dodajemy klopsiki, całość znów przykrywamy i dusimy około 20 minut *** *** Po tym czasie przygotowujemy zasmażkę. W garnuszku roztapiamy masło i zasmażamy z mąką *** *** Zasmażkę dodajemy na patelnie
Blog z ApetytemMłoda kapusta , smażona z karkówką Karkówka , to wspaniały , uniwersalny, kawałek mięsa wieprzowego . Doskonale smakuje i nada się praktycznie do każdej potrawy . Przepis jest łatwy do wykonania
Ogrodnik w podróżymiękkości). Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się gotowały i również dodajemy do kapuśniaka. Cebulę drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach masła, a następnie dodajemy do niej mąkę i całość zasmażamy. Dodajemy
Trzeci talerzzupy *** *** Kapustę kiszoną płuczemy, drono kroimy i również dodajemy do zupy. Gotujemy przez około 30 minut *** *** Włoszczyznę wyjmujemy z zupy, drobno kroimy i dokładamy ponownie do garnka *** *** Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, kminek (lub wywar z kminku), świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby sól do smaku *** *** Przygotowujemy zasmażkę: w garnuszku rozpuszczamy masła, dodajemy mąkę i zasmażamy *** *** Zasmażkę dodajemy
Blog z Apetytem