Stałe składniki zupy: 100 g makaronu konjac 60 g tofu 1 łyżka mąki do panierowania tofu (użyłam ryżowej) 2 łyżki kukurydzy z puszki 1/2 kapusty pok choi (można zastąpić kapustą pekińską, szpinakiem) 1 łyżka wodorostów wakame 1/2 małej papryczki chili szczypiorek 1/2 łyżeczki czarnego lub białego sezamu Przygotowanie: Bulion zagotować i dodać kapustę pok choi. Blanszować przez 3 minuty, następnie
Codziennik Kuchennysposobami... a dla Was sałatka ;-) Wygląda pięknie i wiosennie, smakuje fantastycznie, pasuje do dań obiadowych, tortilli, burgerów, ale też świetnie sprawdza się jako lekka przekąska z grzankami :-) SKŁADNIKI 1/2 kapusty pekińskiej 1 garść roszponki (porządna garść ;-) ) 1 papryka czerwona 1/2 świeżego ogórka 1/2 puszki kukurydzy zioła prowansalskie oliwa z oliwek sól, pieprz Kapustę kroimy w cienkie paski, roszponkę dzielimy
Czary - gary w kuchniminut to ta na pewno się sprawdzi. Robi się szybko, a jeszcze szybciej znika z talerza. Pauje do kurczaka, schabowych, pieczeni... Do wyboru, do koloru :) Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej duża marchewka kwaśne jabłko pół cebuli sól, pieprz szczypta kwasku cytrynowego 2 łyżki śmietany 12% (może być również jogurt naturalny) Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć. Pokroić i wyłożyć do sporej
ChilliJemySkładniki: 1 mała główka kapusty pekińskiej 1 cebula 3 pomidory 4 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich 3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Kapustę posiekać. Cebulę i ogórki pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać z misce. I mamy szybką surówkę do obiadu. Prawda, że łatwo i smacznie
O kuchni z uczuciemSkładniki: 1 kapusta pekińska 3 marchewki 1 kwaśne jabłko 1 mała cebula 1/2 szklanki rodzynek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Sposób wykonania: 1. Liście kapusty opłukać i osuszyć, drobno poszatkować. 2. Obrane marchewki i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Cebulkę drobno posiekać. 4. Wszystkie warzywa połączyć z rodzynkami, doprawić solą, pieprzem i majonezem. Smacznego!!! Źródło
Kuchnia domowa AniSkładniki : 1 mała kapusta pekińska 1 marchewki 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka szczypioru 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę drobno pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. 3. Kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do surówki. 4. Szczypior pokroić. 5. Całość doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny
A Ty Smakuj Mniepiknik. Ja na koniec dodałam kilka frytek by było to danie bardziej treściwe. I zamiast sosu czosnkowego wybrałam sos z ketchupem. Składniki można łączyć dowolnie. U mnie została kapusta pekińska z sałatki Gyros więc ją wykorzystałam w tym przepisie. Składniki : * kapusta pekińska * filet z kurczaka pieczony z przyprawą Gyros * pół pomidora * pół czerwonej papryki * 2 łyżki kukurydzy z puszki
Magiczne Życie Martytrochę zjeść... Link do filmu na YouTube: Sałatka z tortellini Składniki: opakowanie tortellini z grzybami, kapustą, szpinakiem lub warzywne jeden duży zielony ogórek jedna czerwona papryka pół główki kapusty pekińskiej (jeśli duża to 1/4) sól pieprz majonez Przygotowanie: Tortellini ugotować według przepisu na opakowaniu. Ogórek i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy. Wszystko
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePikantny bigos z kimchi to moja propozycja dla fanów kapusty. Znacie kimchi? Lubicie? Jeśli macie ochotę je przygotować, zapraszam do mojego łatwego przepisu . kimchi to rodzaj kiszonki z kapusty pekińskiej, ostrej, z imbirem, czosnkiem i chili, bardzo charakterystycznej w smaku pochodzącej z Korei. W daniu, które Wam dziś proponuję połączyłam świeżą białą kapustę z naszą rodzimą kapustą kiszoną oraz orientalnym
Dorota SmakujeZrobiłam ją przy okazji ogniska. Bardzo pięknie uzupełniła kiełby na talerzu. Do grilla na pewno też będzie pasować. I do zwykłego obiadu. Tego bez mięsa także. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 ogórków konserwowych 1 cebula pół pęczka koperku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz Kapustę szatkujemy i wrzucamy do miski. Dodajemy
KardamonovySmaczna, możne nawet już wiosenna w smaku, sałatka z paluszkami surimi. Składniki : - paluszki surimi, - 1/2 kapusty pekińskiej, - mała cebula, - ogórek świeży, - świeży koperek, - sól, pieprz, - czosnek granulowany, - jogurt naturalny. Wykonanie : Paluszki i cebulę pokroić w małą kostkę, dodać drobno kapustę oraz ogórka. Doprawić solą, dość mocno pieprzem i czosnkiem. Wymieszać z jogurtem i schłodzić w lodówce
Przepisy MikołajaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-8 Składniki: nieduża kapusta pekińska, 250 g pomidorków koktajlowych, nieduży ogórek zielony, garść ziaren słonecznika, garść posiekanego szczypiorku, 2 łyżki oleju słonecznikowego, sos sałatkowy włoski Prymat. Przygotowanie: Kapustę myję, osuszam ręcznikiem papierowym, siekam. Pomidorki kroję w ósemki, ogórka w małą kostkę. Ziarna słonecznika prażę
JejKuchniaSmaczna, prosta w wykonaniu. Sprawdza się do różnych mięs, jak i do ryb. Składniki 1 mała kapusta pekińska 1 średnia marchewka Sos : 1 łyżka musztardy 3 łyżki oliwy 1 łyżka miodu sok z połowy cytryny sól pieprz trybula Przygotowanie Umytą kapustę poszatkowałem, posoliłem. Marchewkę starłem na grubych oczkach, dodałem do kapusty, wymieszałem. Składniki sosu wymieszałem, polałem kapustę
R'n'G Kitchenobrodziła dość obficie. Gruszki są twarde, ale bardzo słodkie. Idealne do ciast , deserów ale i do grzanek czy właśnie tak jak dzisiaj będą w surówce obiadowej. Składniki : * pół średniej kapusty pekińskiej * ogórek zielony * 2 pomidory * 2 średnie gruszki * łyżka majonezu * łyżka śmietany * łyżeczka oleju lnianego * 2 łyżeczki soku z cytryny * sól, pieprz Przygotowanie : Kapustę umyć
Magiczne Życie MartySzybki w przygotowaniu dodatek do obiadu, domowego fast foodu czy po prostu przekąska. 1 mała kapusta pekińska 1 por (biała część) 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 czerwona papryka 2 łyżki majonezu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę szatkujemy w piórka, por kroimy w pół plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo i kroimy w kosteczkę. Kukurydze odsączamy
VioletoweKucharzeniesprawą papryczek peperoni, które dumnie pozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek ( cyt : "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała