Gyros to sałatka niezwykle popularna. W wersji klasycznej do jej przygotowania używam: kurczaka w przyprawie do gyrosa, kapusty pekińskiej bądź sałaty lodowej, ogórków konserwowych, cebuli, kukurydzy, czerwonej papryki oraz keczupu i sosu na bazie majonezu i jogurtu. Dzisiaj mały lifting kultowej sałatki. Zamiast ogórków jest czerwona fasola, a kapustę zastąpiły kiełki strączkowych. Polecam na sylwestrowe party! Składniki: 2-3 filety
Czerwień i błękitwszystkim smakowało, że szkoda byłoby nie podzielić się z Wami tą prostą recepturą :-) Składniki: 250 g malutkich pomidorków np. koktajlowych słoik pieczarek marynowanych - około 400 ml nieduża główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy konserwowej puszka drobnego groszku konserwowego (np. Dawtona - mają taki drobniuteńki groszek) duży zielony ogórek czerwona papryka 3 łyżki majonezu łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Wykonanie: Warzywa
Poezja Smaków - blog kulinarnyKimchi – to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Składa się ono ze sfermentowanych warzyw. Bazą jest oczywiście kapusta pekińska i biała rzepa. Można jednak dodawać także inne ... Post Kimchi pojawił się poraz pierwszy w PanCook - Przepisy Kulinarne dla Każdego
Pancookstałam się fanką koreańskich filmów i seriali. A tam obojętnie czy to romans, thriller czy dramat to cały czas dużo jedzą i mówią m.in o kimchi nie tylko z kapusty, ale i z różnych warzyw, m.in. ogórków. Słowo kimchi oznacza sfermentowane lub ukiszone warzywa. A że w sobotę kupiłam ich sporo aby je nastawić na małosolne to pierwszy raz odważyłam(...)Korea ma swoje kim chi, które jest symbolem to koreańskiej kuchni. Oi-sobagi to kimchi z ogórków niezwykle popularne w Korei. Ja znałam kim chi klasyczne, czyli z kapusty pekińskiej, ale na sposób koreański kisić można wszystko, podobnie jak w Polsce. Moje przepisy na kiszonki: Kiszona brukselka kiszona marchew , kiszone rzodkiewki , buraki . ogórki na sucho ogórki małosolne w plastrach. kiszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWarzywna sałatka do grilla z sosem jogurtowo-musztardowym. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 duża papryka czerwona lub 3 połówki różnokolorowych papryk 1 cebula czerwona 1 pomidor ½ pęczka szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta pieprzu Przygotowanie: Posiekać kapustę i cebulę. Paprykę oraz pomidora pokroić w małą kostkę. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.plpyszną surówkę, ponieważ nie dość, że świetnie smakują, to dodatkowo bogate są w witaminy, których nigdy za dość. 1. Surówka z marchewki Przepis na: przepiski.pl 2. Surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy Przepis na: uwielbiamgotowac.com (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3. Surówka z cukinii Przepis na: slodkieokruszki.pl 4. Sałata masłowa z ogórkiem, rzodkiewką i śmietaną Przepis na: kulinarneprzeboje.pl 5. Surówka z czerwonej
Damusia.plkebab Bardzo smaczna surówka warzywna z dodatkiem sosu czosnkowo-majonezowego. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kebabów, burgerów, hot-dogów oraz jako surówka do obiadu. Składniki: 1/3 kapusty pekińskiej 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 pomidor 1 ogórek zielony Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól
Blog z ApetytemSzybka surówka obiadowa. Składniki 1 średniej wielkości kapusta pekińska 2 marchewki 4 ogórki kiszone 1/2 małej cebuli pęczek koperku lub 3 łyżki mrożonego koperku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku pieprz sól do smaku Sposób Kapustę poszatkować, marchewkę, ogórki oraz cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie warzywa
Kuchenne aromatyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: mała główka kapusty pekińskiej, 10 pomidorków koktajlowych, 1/3 ogórka zielonego, mała papryka czerwona, 1/2 posiekanego pęczka koperku, opakowanie fety lub sera sałatkowego, garść posiekanego szczypiorku, większa garść ziaren słonecznika, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w paseczki
JejKuchniaWarzywna sałatka do grilla z sosem jogurtowo-musztardowym. Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 4 Składniki: ½ główki kapusty pekińskiej 1 duża papryka czerwona lub 3 połówki różnokolorowych papryk 1 cebula czerwona 1 pomidor ½ pęczka szczypiorku Sos: 3 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy szczypta pieprzu Przygotowanie: Posiekać kapustę i cebulę. Paprykę oraz pomidora pokroić w małą kostkę. Wymieszać
KuchniaWeDwoje.plczęsto podaję do obiadu. Jest bardzo prosta i składa się tylko z kilku składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. 1 średnia kapusta pekińska 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka pęczek koperku 2,5 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta
BullioPrzepis Liście kapusty pekińskiej oddzielamy i odparzamy w gorącej wodzie około 4-5 min.Piersi kurczaka kroimy na kawałki i rozbijamy jak schabowe.Następnie pierś przyprawiamy ulubionymi przyprawami .Układamy kolejno jedno na drugim. Zaczynamy od kapusty następnie pierś potem ser żółty i plastry szynki lub boczku i zwijamy ściśle.Do naczynia żaroodpornego wlewamy 150 mili litrów wody lub bulionu (rosołu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.wyobrażam sobie obiadu bez surówki. Ta, choć przygotowana z prostych składników to bomba witaminowa. Składniki: 2 marchewki kawałek kapusty pekińskiej ćwiartka selera kilka gałązek koperku 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ostrego chrzanu 1/2 łyżeczki cukru sól do smaku Marchewki i seler obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Kapustę drobno posiekać, koperek także. Śmietanę wymieszać z chrzanem, solą
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBoczniaki – 500 g (można zastąpić pieczarkami) Kiełki fasoli mung – 150 g 1 duża czerwona cebula (lub inna) 2 ząbki czosnku 3 papryki- żółta, pomarańczowa, czerwona pół główki średniej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka Kukurydza – 150g Przygotuj warzywa: Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Szpinak delikatnie posiekaj, ale nie za drobno. Grzyby i papryki pokrój w paski, cebulę w wąskie
Roślinna - blog wegańskimała kapusta pekińska 1 pęczek rzodkiewek 1 por ( biała część ) 1/2 pęczka natki pietruszki sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku sok z cytryny do smaku kilka łyżek oleju Warzywa umyć. Kapustę posiekać, rzodkiewki pokroić w półplasterki, pora i natkę także posiekać. Do miski wrzucić kapustę, pora i rzodkiewkę, dodać przyprawy i wymieszać. Następnie dodać posiekaną
Ewa w kuchniChciałabym zaprosić Was na kolorową i zdrowa sałatkę z pysznym melonem. Ostatnio łączę w sałatkach warzywa z owocami i jest pysznie. Składniki: 2 duże liście kapusty pekińskiej 4 pomidorki koktajlowe 3 grube plastry ogórka zielonego ze skórką 50 g melona galia 2 truskawki sos: 2 łyżki soku pomarańczowego 1 łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Liście kapusty, pomidorki
słodkie i nie tylko historie kulinarneinna :) Jest to bardzo ciekawy dodatek, który niektórzy kładą nawet na pizzę. Poza tym jest zdrowa jak każda kiszonka. Szczególnie o tej porze roku. Robi się go bardzo prosto. Kapustę pekińską kroimy i wsypujemy do miski. Przygotowujemy pastę zrobioną z sosu sojowego zmieszanego ze sproszkowaną ostrą papryką. Jak ktoś chce to może część zastąpić słodką, ale jednak musi to być
Kryzysowa Książka Kucharskadnia, kiedy to składniki się przegryzą, a pestki słonecznika nieco namokną. Składniki: • 4 filety z kurczaka • 1 puszka kukurydzy • 2 małe paczki pestek słonecznika • 1 mała kapusta pekińska • 4-5 łyżek majonezu • 2 łyżki soku z cytryny • sól, pieprz do smaku • oliwa do smażenia Wykonanie: • Filety z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić
To co kochamPrzepis na tę sałatkę jest bardzo prosty oraz szybki do wykonania. Pomimo tego, iż znajduje się w niej mało składników, to jest bardzo smaczna. Składniki: kapusta pekińska, puszka kukurydzy, puszka ananasa, dwie pojedyncze piersi kurczaka, 3 łyżki majonezu, mała śmietana 18%, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka ugotować (wodę osolić lub dodać vegety, warzywka lub jarzynki) zostawić do wystygnięcia. Kapustę
W kuchni u Monikiswoje. Polecam, bo to smaki bardzo sympatyczne! składniki 4 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki) 10 dag świeżych grzybów shitake, 1 - 2 jajka, 200 g kapusty pekińskiej, 1 łyżka siekanej zielonej kolendry, szczypta ostrej papryki, 60 g makaronu soba kiełki do podania przygotowanie Grzyby opłukać, odkroić twarde ogonki. Kapelusze pokroić w cienkie paseczki. Jajko lekko
Stare Gary