kalafiora, który pozostał nam od obiadu, nawet z poprzedniego, dnia warto przygotować pyszną sałatkę z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie sprawdzi się zarówno na imprezę jak również danie na kolację. Ja gotuję często od razu więcej kalafiora, tak by pozostał nam na sałatkę. Kalafior dzielę zawsze od razu na różyczki i wkładam do wrzącej wody z dodatkiem soli. Nie dodaję żadnych(...)innych przypraw. Ja swój gotuję zawsze al'dente, ale miękkość oczywiście dowolna. Polecam :-) Składniki: - ugotowane, schłodzone różyczki kalafiora - 1-2 jajka ugotowane na twardo (zimne, mogą być z poprzedniego dnia) - 2 mniejsze lub 1 duży pomidor - pokrojony szczypior Sos jogurtowo-czosnkowy: - ok.200g jogurtu naturalnego (może być bałkański) - 1 łyżka majonezu (nie trzeba) - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - malutki
Smaczne ZdroweDziś zapraszam na zupę kalafiorową, zupę krem, która bardzo posmakowała naszej rodzinie. Złociste grzanki i przyprawy nadają jej charakteru, bo kalafior sam w sobie jest raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora(...)cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście laurowe. Resztę warzyw
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTradycyjne mielone można urozmaicić na rożne sposoby. Bardzo lubię kalafior, więc jego dodatek jest wszędzie mile widziany. Dzisiaj proponuję połączenia kalafiora z mięsem mielonym, co zaowocuje wspaniałymi kotlecikami, które można upiec lub usmażyć. U mnie były w dwóch wersjach i przyznam, że smakują doskonale. Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie(...)mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy ok. 15 min. Powinien być lekko miękki. Studzimy. Mięso wkładamy do miski. Kalafior rozdrabniamy. Można tłuczkiem
W kuchennym oknie EwyKiedyś kalafiora przygotowywałam właściwie na jeden sposób - gotowałam różyczki w wodzie, odsaczałąm a następnie panierowałam je jak kotlety. Najpierw w mące potem w jajku a na końcu w bułce. Tak przygotowanego kalafiora smażyłam na gorącym oleju. Danie pyszne ale bardzo pracochłonne. Od kiedy wypróbowałam przepis na kotleciki jednak zostane przy nim. Mało pracy a smak bardzo przypomina ten właśnie kalafior(...)dziecięcych lat. Składniki; 1 mały kalafior pół brokuła 3 łyzki startego sera zółtego 2 jajka sól, pieprz ok szkl. bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Kalafiora i brokuła gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i zostawiamy aby przestygło. Cebule kroimy w kostke i rumienimy na oleju. Kiedy warzywa przestygły bierzemy tłuczek do ziemniaków i tłuczemy. Jednak
Radość kipiąca uśmiechem.Danie w sam raz dla miłośników kalafiora, które jest świetną alternatywą dla potraw mięsnych. Pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu, może być ciekawym pomysłem na sycący i pożywny obiad. Dodatek pieczarek, czerwonej cebuli i natki pietruszki sprawia że kotleciki mają niepowtarzalny smak i aromat. składniki na około 15 sztuk 1 średni kalafior 3 małe czerwone cebule 5-6 małych pieczarek(...)pęczek natki pietruszki 2 jajka 1 szklanka bułki tartej + bułka tarta do panierowania olej do smażenia 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Umyty kalafior dzielimy na mniejsze różyczki, a następnie gotujemy w osolonym wrzątku. Ugotowany kalafior odcedzamy i studzimy. Oczyszczone pieczarki razem z trzonkami kroimy w kostkę, cebulę oraz natkę pietruszki drobno siekamy. Na patelnię z niewielką
Smakowite DaniaPyszne połączenia to nie tylko gotowe przepisy, ale wszystko to, na co akurat macie ochotę. Curry połączy smakiem orientalnych przypraw i gęstym, kremowym mlekiem kokosowym swojskiego kalafiora, młode marchewki, letnią szparagową fasolkę i krewetki. Jest pikantne, ale żadna orientalna nuta przy tej ostrości nie ginie. Wszystko gra! Curry to nie proszek. Chociaż kupujemy przyprawę o nazwie handlowej curry, ta nazwa(...)sicie i pozbawiamy je ogonków. Obieramy marchewkę i kalarepkę, kroimy kalarepę w słupki, marchew w zapałki – musi być pokrojona najcieniej bo jest twarda, dłużej jej zajmie mięknięcie. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Fasolkę pozbawiamy końcówek i kroimy na mniejsze kawałki. Ja kalafiora i fasolkę gotuję na parze, ale możecie je ugotować w wodzie. Powinny być al dente
Karo in the KitchenKalafior zapiekany z sosem serowym to danie łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Jest idealny jako lekki obiad lub kolacja. Jeśli lubicie kalafiora to musicie przygotować to danie w domu! Składniki: 1 duży kalafior 50 g kostki masła 1/4 szklanki mąki pszennej 500 ml mleka 200 g tartego żółtego sera sól Wykonanie: kalafiora umyć, podzielić na różyczki(...)obgotować w osolonym wrzątku przez 4 minuty, odcedzić i przestudzić. Czytaj dalej... Artykuł Kalafior zapiekany z sosem serowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuKażdy wie jak smakuje kalafior. Najczęściej zjadamy go w postaci gotowanej ( można również na surowo ). Szczytem rozpusty jest podanie go w bułką tartą i masełkiem. Nie ukrywam jest pyszny. Dzisiaj prezentuje trochę inna wersję kalafiora – obgotowany, przyprawiany i obsmażony. To dla urozmaicenia. Składniki: 1 kalafior Ziołowa przyprawa do ziemniaków Masło klarowane Woda Sól Wykonanie: Kalafiora płuczemy i gotujemy w osolonej(...)wodzie. Ważne jest oby ugotować go al dente ( czyli na pół twardo ). Po ugotowaniu kalafiora wyjmujemy z wody, odsączamy. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy ziołową przyprawa do ziemniaków. Następnie smażymy na patelni z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyZielona soczewica po arabsku + brązowy ryż + kalafior z ziemniakiem Składniki: - 100g ryżu naturalnego - 1 łyżka przyprawy marokańskiej - 35g soczewicy - 1 łyżeczka curry - 120g kalafiora - ¼ łyżeczki kurkumy(...)minut - Soczewicę odsączyć, wsypać na wrzącą wodę i gotować przez 15 minut - Chwilę przed końcem gotowania soczewicy dodać przyprawę marokańską - Ziemniaka obrać i pokroić w większą kostkę, kalafiora podzielić na małe różyczki - Na odrobinie oliwy podsmażyć czosnek - Następnie wrzucić ziemniaka i kalafiora, dolać trochę wody, zagotować - Dodać curry i sól, dusić przez 10 minut - Ryż skropić oliwą, wyłożyć na talerz
Wegańska kuchnia orientalnaSałatka z kalafiora i groszku + czerwony ryż Składniki: - 100g czerwonego ryżu - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 150g kalafiora - świeżo(...)sól himalajska - 1 pomidor - garść roszponki - kilka zielonych oliwek - 1 młoda cebula - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek i gotować przez 30 minut - Kalafiora podzielić na małe różyczki - Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posiekać w kostkę - Roszponkę umieścić na sitku i dokładnie umyć - Oliwki posiekać w paski - Kalafiora
Wegańska kuchnia orientalnaCieciorka z kalafiorem po indyjsku+ brązowy ryż Składniki: - 100g ryżu naturalnego - ½ łyżeczki garam masali - 80g cieciorki(...)łyżeczki kurkumy - 150g kalafiora - ¼ łyżeczki asafetydy - ¼ puszki pomidorów - ¼ łyżeczki brązowego cukru
Wegańska kuchnia orientalnaMimo, że mamy środek zimy kalafiory są dostępne. Fakt w ekologicznym kosztuje 12 zł za głowę. Ale przecież są mrożone. Ta zupa to moja odpowiedź na krem z kalafiorowy z wanilią poznany na warsztatach. W sumie wszystko robiłam tak jak na pokazie, jednak mleko krowie i śmietankę zastąpiłam mlekiem kokosowym. Jakoś nie mogłam tego mleka i tej śmietanki znieść(...)niepotrzebnych w diecie dodatków. Znalazłam najlepsze proporcje i to mleczko kokosowe nie miało żadnych E i procentowo największą zawartość kokosa. Na 4-6 osób: średni kalafior 1 litr mleka kokosowego 1/2 laski wanilii 1 łyżka prażonych płatów migdałowych sól i biały pieprz Z kalafiora wyciąć same różyczki ( nóżki można wykorzystać do bulionu ). Sparzyć różyczki
AZgotuj!obiad. Ostatnio ograniczyłam spożywanie mięsa na rzecz takich warzywnych dań. Teraz gdy mamy najlepsze warzywa, aż żal z nich nie korzystać. Zapraszam na miseczkę pysznego dania ! Składniki: 1/2 główki kalafiora (lub 1 mały) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kawałek imbiru wielkości kciuka 2 – 3 ząbki czosnku 1 duża czerwona cebula 1 mała żółta cebula 2 -3 garście orzechów(...)nerkowca oliwa z oliwek świeżo zmielony pieprz 2 łyżki brązowego cukru 4 łyżki sosu sojowego makaron chow mein Wykonanie: Przygotuj wszystkie składniki: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Obie papryki pokrój na małe kawałki. Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce i małych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj zgodnie
Moja pasja smakutakie smaki i zapachy obok których nigdy nie przechodzę obojętnie i do nich zalicza się pieczony kalafior .Kocham go miłością dozgonną ,jem surowy w sałatce ,przegryzam kiedy wpadnie mi w oko w lodówce .Dzisiejsza propozycja to pasta z pieczonego kalafiora z prażonym słonecznikiem ,kokosem i dynią . Składniki: jeden duży ,dorodny kalafior ,podzielić na mniejsze różyczki ,można obgotować go przed pieczeniem(...)ziarna ,ulubione ,u mnie słonecznik ,kokos ,dynia. Kokos ,dynię i słonecznik podprażyć na suchej patelni ,odstawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni ,na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć kawałki kalafiora ,skropić oliwą ,posolić i piec około 20 minut ,aż będzie miękki ,co sprawdzamy nakłuwając go widelcem.Taki kalafior dodatkowo doprawiamy pieprzem i możemy jeść jako dodatek do obiadu lub sam posypany
Ladylaura.niedzielne przedpołudnie zapraszam na smakowite kotlety z kalafiora. Są szybkie, niedrogie i łatwe do przygotowania. SKŁADNIKI: 1 kalafior, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Kalafiora gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i studzę. Kalafior rozdrabniam na małe różyczki. 2. Do kalafiora dodaję jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Dokładnie mieszam
Tradycyjna kuchnia Kasi