Kalafior i ser to świetne połączenie, więc zanim po raz pierwszy spróbowaliśmy tej zupy, już wiedzieliśmy, że będzie pyszna. Wszyscy u nas bardzo ją lubią – obowiązkowo z domowymi grzankami. Przepis na zupę krem kalafiorowo-serową Składniki: około 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 mały kalafior , 250 gramów sera żółtego – najlepszy będzie cheddar(...)także posiekany czosnek. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj, aby połączyła się z masłem – powstanie zasmażka, Powoli wlej ciepły, ale nie gorący bulion, cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj. Dodaj kalafior podzielony na małe różyczki, gotuj pod przykryciem przez 10 minut. Teraz do zupy dodaj ser w małych kawałkach (można zetrzeć), poczekaj, aż się rozpuści, następnie zmiksuj zupę przy pomocy blendera
Kulinarna Polskanaszej rodzinie wszyscy lubią kalafiora. Dlatego dziś kolejna odsłona tego warzywa. Szybka zapiekanka, którą można podać do obiadu lub zjeść solo nawet na kolację. Składniki: 1 mały kalafior 1 szklanka mleka 1 jajko ulubiony żółty ser zioła prowansalskie sól, pieprz 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Kalafior ugotować w lekko osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzić i ułożyć(...)mleko, trochę gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, soli, pieprzu. Dodać drobno pokrojony czosnek i trochę tartego na dużych oczkach sera. Część sera pozostawić na potem do posypania. Mieszankę wylać na kalafior, całość posypać tartym żółtym serem. 3. Zapiec w piekarniku w 175*C przez 20-30 minut, aż ser się zrumieni. Smacznego!!! Źródło: Instagram
Kuchnia domowa Anijest warzywo specjalnie przyjazne diecie ketogenicznej … Ale hej – przecież zamiast puree z buraków nada się tutaj perfekcyjnie puree z każdego innego warzywa o zwartym miąższu… Czy to będzie dynia , kalafior czy też cukinia – wybór należy do Was. A może znajdziecie jeszcze jakiś inne, które będzie się do tego nadawać…? Słyszałam kiedyś o brownie z kapusty kiszonej, także(...)Warzywo Tak, jak już wspomniałam tutaj doboru musicie dokonać na podstawie swoich preferencji lub tego, co akurat posiadacie na stanie. Moim zdaniem najlepszą alternatywą dla buraków będzie dynia lub kalafior , a w dalszej kolejności cukinia . Zarówno kalafior jak i cukinię dobrze by było pozbawić możliwie największej ilości płynu. Popularnym składnikiem brownies jest także awokado , które nadaje mu przyjemnej, kremowej konsystencji
Modern Cave Girlwyraźniej rdzewieją, to została jeszcze chwila, by złapać ostatnie letnie smaki, dlatego dziś zapraszam Was na niecodzienną i bardzo chrupiącą przekąskę. Przed Państwem chipsy z liści ostatnich letnich kalafiorów! :) Duże, zielone, chrupkie i naprawdę pyszne! Wystarczy kilka krótkich minut i odrobina uwagi, by móc cieszyć się zdrową przekąską i nie wyrzucać kalafiorowych liści, które przeważnie lądują w śmietniku(...)witaminy A i C oraz potas, selen i wpań. Takiego zestawu, to w żadnej paczce ze sklepu nie znajdziecie ;) A zatem, schrupmy koniec lata na zdrowie! Chipsy z liści kalafiora Potrzebujesz: liście z 1 kalafiora 1/2 łyzeczki soli 1/3 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku 2 łyżki oleju roślinnego Sposób przyrządzenia: 1. Liście kalafiora dokładnie umyj, osusz i wytnij
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 2,5 litra bulionu warzywnego 2 golonki z indyka 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 mały kalafior 1 mała cukinia 200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej) 1 litr przecieru pomidorowego ( przepis ) lub 400 g passaty 1 puszka mleczka kokosowego 3/4 szklanki ryżu 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżeczki curry sól(...)dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy surowe mięso z indyka. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny. Fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię, marchew, pietruszkę oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa). Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora
Qchnia po prostuLubię lato, bo oferuje nam mnóstwo sezonowych owoców i warzyw. Np. kalafiory🙂 Ostatnio zrobiłam zupę, a zamiast zabielić ją śmietaną, użyłam do tego serka topionego. Wyszło naprawdę pysznie. Składniki: 1 kalafior 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego (u mnie na skrzydełkach) 4-5 ziemniaków 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej(...)tarce oraz ziemniaki, całość dusić przez około 5 minut często mieszając. Całość zalać gorącym bulionem, dorzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować przez kwadrans. 2. W międzyczasie podzielić kalafior na różyczki. Dorzucić do zupy. Gotować, aż kalafior zmięknie, ale nie rozgotuje się. Dodać serek topiony podzielony na mniejsze kawałki, mieszać, aż się rozpuści. Dodać szczyptę gałki muszkatołowej, trochę soli
Kuchnia domowa Anidanie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc Wasz organizm odwdzięczy się za dużą dawkę składników odżywczych i witamin. Zapraszam do gotowania! Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika(...)Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Kalafiora gotować w parowarze lub w osolonej wodzie przez 10 minut, aby pozostał jędrny. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć
Jaglusiakalafiorowy. Gdy pierwszy raz, sama go zrobiłam i spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że jest zrobiony właśnie z warzywa! Zero jajek, zero śmietany, mleka, jedynie odrobina masła, ser i kalafior. Jeśli nie lubicie tego warzywa, przeszkadza Wam jego zapach czy smak, nie martwcie się. W tym daniu, kalafior jest niemal niewyczuwalny! Potrawa idealnie pasuje na szybką i bardzo wykwintną kolację, ponieważ(...)tego smaku nie zapomnicie na długo. Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe i zwierzęce/inne roślinne) 1/4 szklanki bulionu (można zastąpić kilkoma łyżkami wody wymieszanej z vegetą natur) sól, pieprz 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera
JaglusiaZupę jarzynową robię przez okrągły rok, jednak najbardziej lubię przygotowywać ją w okresie letnim, gdyż wtedy mogę użyć świeżych warzyw. Warzywa, po które sięgam najczęściej to marchew, pietruszka, kalafior, brokuł, ziemniaki, fasolka szparagowa oraz zielony groszek. W zupie zazwyczaj lądują te warzywa, które w danym momencie mam dostępne w domu. Jarzynówkę doprawiam śmietanką i podaję ze świeżymi ziołami takimi(...)Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa Składniki na zupę jarzynową. 12 dkg marchwi 6 dkg korzenia pietruszki 15 dkg fasolki szparagowej 20 dkg kalafiora 30 dkg ziemniaków 2 duże zielone cebule 1 łyżka masła 2 łyżeczki soli 1.5 l wody 3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 120 ml śmietanki (30%) Dodatkowo: natka pietruszki i szczypiorek
MeCooksDzisiaj mam dla Was lekki, zdrowy, wegetariański obiadek. Niby takie nic, a jednak duże coś! Mało kalorii w dużej porcji, czyli tak jak być powinno! Steki (wegesteki) z kalafiora pojawiały się w internecie od dłuższego czasu, w różnych wariacjach przyprawowych. Postanowiłam w końcu ich spróbować, bo prezentują się przeciekawie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, aczkolwiek trzeba posiadać grilla, elektrycznego grilla(...)naszym stole. Przepis na 4-5 porcji. Przy podziale na 4 porcje, jedna to ok. 379kcal, B: 12g, T: 13g, W: 50,5g. Składniki na wegesteki: – 1 główka kalafiora – 2 łyżki masła/oliwy – 20g tartego parmezanu lub wegańskiego parmezanu z nerkowców – 1 łyżka oleju – 1 łyżka natki pietruszki i/lub bazylii, posiekanej – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 łyżeczka czosnku suszonego
Be Fit Be StrongMoja propozycja na dziś to sałatka z zieloną soczewicą, buraczkami i kalafiorem romanesco, który urzeka swoim pięknym zielonym kolorem i wyglądem. Jest również bardzo zdrowym warzywem, źródłem witamin (głównie C i K) oraz błonnika. O walorach prozdrowotnych buraczków i soczewicy nie ma już potrzeby przypominać, ta ostatnia jest źródłem łatwo przyswajalnego białka i stanowi jeden z głównych składników diety wegetariańskiej(...)blogu https://wszystkoojedzeniu.pl/ znajdziecie praktyczny kalkulator kalorii . Czas przygotowania: 30 min + 10 min. Czas gotowania: 20 min. + 5 min. Proporcje dla 4 osób: ● 250 g zielonej soczewicy ● 1 kalafior romanesco ● 2 ugotowane czerwone buraczki ● 4 jajka bio ● kilka gałązek szczypiorku Na sos winegret : ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki octu balsamicznego ● sól, pieprz Przygotowanie : Usuń
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska