Bardzo lubimy brokuła i kalafiora więc oba te warzywa wylądowały w garnku i powstała pyszna zupka krem. Do zupy podałam ulubione grzanki. składniki: 1 średni brokuł (ok 600 g) 1 mały kalafior (ok 600 g) 1, 5 l bulionu sól,pieprz 100 ml śmietanki 30 % 1 cebula 1 łyżeczka masła Brokuła podzielić na różyczki. Łodygę obrać i pokroić(...)cienkie plastry. Kalafiora także podzielić na różyczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gdy bulion się zagotuje wrzucić kalafiora i brokuła oraz zeszkloną cebulę. Gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie garnek zestawić z ognia. Całość zmiksować na krem. Gdyby zupa wyszła za gęsta dolać nieco bulionu. Krem doprawić
Monia miesza i gotujezupa jest przepyszna! Bardzo aromatyczna i sycąca. Mój mąż nie przepada za kalafiorem, tymczasem zupę zjadł ze smakiem. Jest to więc świetne rozwiązanie na przemycenie warzyw do menu każdego niejadka. No bo w końcu czego nie widać, tego (podobno) nie ma ;-) SKŁADNIKI 1 duży kalafior 1 mała cukinia 3 ziemniaki (o łącznej wadze 400 g) 1 biała papryka(...)żółta papryka 1 l bulionu warzywnego (użyłam koncentratu bulionu warzywnego Krakus) mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Kalafior umyć i obrać w różyczki. Ziemniaki obrać. Z papryk wykroić gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć wraz z różyczkami kalafiora do dużego garnka. Dodać bulion warzywny i wlać niewielką ilość wody (możliwe, że warzywa
Passions hobbies lifekalafiorowy. Gdy pierwszy raz, sama go zrobiłam i spróbowałam, nie mogłam uwierzyć, że jest zrobiony właśnie z warzywa! Zero jajek, zero śmietany, mleka, jedynie odrobina masła, ser i kalafior. Jeśli nie lubicie tego warzywa, przeszkadza Wam jego zapach czy smak, nie martwcie się. W tym daniu, kalafior jest niemal niewyczuwalny! Potrawa idealnie pasuje na szybką i bardzo wykwintną kolację, ponieważ(...)tego smaku nie zapomnicie na długo. Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym porcja dla 2 osób Składniki: 1 szklanka ugotowanych różyczek kalafiora 1/3 szklanki mleka (polecam pół na pół kokosowe i zwierzęce/inne roślinne) 1/4 szklanki bulionu (można zastąpić kilkoma łyżkami wody wymieszanej z vegetą natur) sól, pieprz 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera
Jaglusiadalej? Poniżej znajdziecie kilka moich ulubionych kombinacji. Takie kiszone warzywa, świetnie nadają się do sałatek, dań obiadowych czy jako samodzielna przekąska. U mnie najszybciej znika rzodkiewka i kalarepa z kalafiorem. Marchewka z przyprawami Kroimy w plastry 6 marchewek młodych i wyszorowanych. Do słoika wrzucamy łyżeczkę czerwonego pieprzu, 4 goździki, małą laskę cynamonu, jedną gałązkę kopru. Zalewamy słoik i zamykamy. Codziennie(...)słoika dodajemy 4 ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu i gałązkę kopru. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach rzodkiewka jest gotowa. Kiszony kalafior Różyczki kalafiora myjemy i wsadzamy do wyparzonego słoika, dodajemy kawałek chrzanu i dwa ząbki czosnku. Zalewamy i zamykamy. Codziennie odkręcamy na 30 minut, żeby odgazować. Po 4-5 dniach kalafior
ladykitchenSzybka, pyszna przekąska. Składniki: 1 kalafior 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki pieprz 2 łyżki maonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku oliwa pieprz sól Kalafior dzielę na części odrywając różyczki. Wkładam do miski. Posypuję papryką czerwoną, solą (1/2 łyżeczki), pieprzem, dodaję około 4 łyżek oliwy. Mieszam. Wykładam kalafior na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym(...)stopni przez 30 minut. W miseczce łączę majonez, jogurt, rozmiażdżony czosnek, sól, pieprz. Najlepiej smakuje zajadany palcami – moczony w czosnkowym sosie Artykuł Pieczony kalafior z sosem czosnkowym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plBrokuł i kalafior zapiekane pod pierzynką z beszamelu i sera pleśniowego to świetna propozycja na sycący bezmięsny posiłek. Tak przygotowane warzywa można też podać jako dodatek do mięsa. Proste i pyszne. składniki: 1 duży brokuł 1 średni kalafior 150 g sera pleśniowego, u mnie lazur słodka papryka masło do posmarowania formy beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2 szklanki(...)mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa Brokuła i kalafiora podzielić na różyczki i ugotować al'dente we wrzątku z dodatkiem cukru i soli. Ugotowane warzywa dobrze osączyć na sicie i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Energicznie wymieszać aby nie było grudek i wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką. Gotować
Monia miesza i gotujedanie! W większości to danie zawiera składniki typowo zasadotwórcze, więc Wasz organizm odwdzięczy się za dużą dawkę składników odżywczych i witamin. Zapraszam do gotowania! Kasza jaglana z jarmużem i kalafiorem porcja dla 2-3 osób Składniki: około 200 g jarmużu 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 cebuli 4 pieczarki 1 szklanka podzielonego na różyczki kalafiora 1/3 pora 2 łyżki pestek słonecznika(...)Kaszę jaglaną opłukać pod wodą. Do garnka wlać 1,5 szklanki wody, posolić ją i zagotować. Wsypać kaszę jaglaną i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut. Kalafiora gotować w parowarze lub w osolonej wodzie przez 10 minut, aby pozostał jędrny. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Cebulę i pora drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i smażyć
Jaglusialekarstwem to po dokonaniu kilku modyfikacji nawet placuszki stają się dla mnie bardziej kuszące. Ograniczyłam więc mąkę do minimum, główną rolę w placuszkach niech odgrywają warzywa. W tym przypadku kalafior, ale zapewniam, że cukinia czy inne sprawdzą się znakomicie. Do tego ulubione zioła i przyprawy dla nadania smaku i gotowe. Zamiast smażyć je na patelni proponuję zapakować je do piekarnika(...)gotowe. Smacznego zatem Wam życzę i niech w końcu lato do nas powróci. Kalafiorowe placki z piekarnika składniki: kalafior średniej wielkości 2 jajka 3/4 szklanki tartego parmezanu 1 cebula 2 łyżki mąki owsianej 1 czubata łyżka oregano 2 czubate łyżki koperku szczypta kurkumy i chilli sól, pieprz łyżeczka masła klarowanego do smażenia wykonanie: Cebulę siekamy i podsmażamy na łyżeczce
Przysmaki Karolkimogłam się jej nachwalić, tak mi smakowała. Oczywiście w przypadku tego typu sałatek wiele zależy od jakości i smaku poszczególnych składników. Ja miałam to szczęście, że trafiłam na pysznego kalafiora i słodkie malinowe pomidory. Nie rezygnujcie też z sera, bo również odgrywa tutaj ważną rolę – jego ilość dostosujcie do osobistych preferencji, aczkolwiek z umiarem:) Polecam. kalafior (u mnie(...)jajka kawałek twardego sera żółtego (u mnie sokół) 2-3 pomidory rukola (3 garści) 3 łyżki majonezu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek krótko gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu obieramy
Smaki Na Talerzugarnka. W czym tkwi jej sekret? W prostocie i kozieradce! Zaprawdę powiadam Wam, te twarde jak kamyszki ziarenka robią cuda. Składniki na 6 porcji naprawdę sycącej zupy: 1 duży kalafior lub kilka niepozornych takie jak moje (z własnej uprawy) o łącznej wadze około 800 g 2-3 ziemniaki 200 g kawałek selera około 200 g marchwi 200 g gęstego mleka(...)kokosowego łyżeczka nasion kozieradki (zmielonych) Przygotowanie: Kalafior podziel na małe różyczki, ogonków nie wyrzucaj, tylko pokrój w drobną kostkę, tak jak pozostałe warzywa. Mała uwaga, niech będą miarę równiej wielkości, około pół centymetra. W dużym garnku rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki, marchew, seler i ogonki kalafiora. Smaż przez 5 minut cały czas mieszając (surowe ziemniaki lubią przywrzeć do dna). Następnie
greenscarfprostą do przygotowania zupę-krem. Przed podaniem należy ją posypać posiekanym koperkiem. Składniki na 4 porcje: 1,5 l wody + 3 płaskie łyżeczki domowej wegety 1 duży kalafior 2 średniej wielkości ziemniaki 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej odrobina kurkumy 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki śmietany 30% 1 mały pęczek koperku Z kalafiora odciąć liście(...)mniejsze różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Wodę wlać do garnka, dodać domową wegetę i całość zagotować. Następnie dodać różyczki kalafiora i ziemniaki. W międzyczasie na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Do gotujących się warzyw dodać cebulę wraz z czosnkiem. Na sam koniec wsypać przyprawy (sól, pieprz
UgotowaćSzybkie w przygotowaniu a jakże smaczne placki z marchewki i kalafiora! Nadają się idealnie jako dodatek do pieczonego mięsa, czy ryby, jak i same na lekką kolację. Uważajcie, znikają w błyskawicznym tempie! Placki z marchewki i kalafiora na około 35 placków Składniki: 1/2 główki kalafiora 2 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki mąki kukurydzianej 2 jajka 1/2 łyżeczki(...)gałki muszkatałowej sól, pieprz, szczypta chili 1/4 łyżeczki papryki słodkiej olej do smażenia Przygotowanie: Kalafiora i marchewkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Cebulę bardzo drobno pokroić. Do miski wsypać mąkę, przyprawy, dodać jajka i starte warzywa. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć partiami na małym ogniu z jednej strony przez około 5 minut. Przewrócić i smażyć kolejne
JaglusiaMiało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione papryką chilli, imbirem, kurkumą i sokiem z cytryny. Och, smakowało tak bardzo, że chciałam zjeść na raz obie porcje. 2 porcje ok. 4 duże różyczki kalafiora 2 garści bobu 5 łyżek ciecierzycy konserwowej(...)kokosowego 1/2 małej papryczki chilli przyprawy: korzeń kurkumy (może być suszony), korzeń imbiru, kolendra mielona, sól Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej. Dodajemy podzielonego na mniejsze różyczki kalafiora i bób, chwilę smażymy. Zmniejszamy ogień i dodajemy mleko kokosowe, przyprawy, chilli i ciecierzycę. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy papaję, pokrojonego pomidora
Kucharzycawypróbować nowe połączenia. Dodatek kaszy jaglanej sprawia, że zupa nabiera oryginalności. Jest przepyszna, łatwa do zrobienia i zdrowa. Zdecydowanie polecam! Składniki: 50 dag piersi z kurczaka 50 dag kalafiora 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) włoszczyzna 3-4 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 ml jogurtu naturalnego (można zastąpić śmietaną) 1 łyżka oliwy z oliwek ostra papryka(...)przygotowania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Wkładamy do garnka i zalewamy 2 litrami wody. Zagotowujemy. Pozbawiamy się szumowin. Dokładamy oczyszczoną i obraną włoszczyznę. Gotujemy przez ok. 30 minut. Kalafior oczyszczamy i dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Dodajemy kaszę i paprykę. Smażymy przez ok. 2 minuty
Pobite gary BarbaryBardzo szybkie placuszki z surowego kalafiora i żółtego sera. Delikatne i bardzo smaczne danie, które polecam na letni obiad. Można podać je z ziemniakami i surówką, albo prościej – ze śmietaną lub kefirem :) 500 g kalafiora 150 g sera żółtego Gouda 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki soli pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Surowego kalafiora zetrzeć(...)Smażyć z dwóch stron na rumiano, przewracając placki za pomocą łopatki. Podawać na ciepło. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania wegetariańskie , Dania z patelni , Obiad , Obiad na szybko Tagged: kalafior , ser żółty
https:KKuchniaMniam