pizzę na kalafiorowym spodzie! Pomysł podpatrzyliśmy u naszej ulubionej Donny Hay ! Pozmienialiśmy proporcję, dodaliśmy dużo więcej sera i oprócz parmezanu do pizzy trafił też cheddar! Sama opcja z kalafiorem, migdałami i serem jest dla nas ciut zbyt nijaka i sami polecamy dodać do masy przeciśnięty przez praskę czosnek, suszone oregano czy chilli. Dodajcie do pizzy swoje ulubione składniki - my domową(...)cukinią, bazylią i mozzarellą! Podaną z rukolą! Spróbujcie koniecznie! Składniki: (8-10 sztuk o średnicy 15 cm lub 2-3 sztuki o średnicy ok. 30 cm) 760 g startego kalafiora (1 duży kalafior), 125 g mielonych migdałów, 50 g parmezanu, 30 g cheddaru, 5 sztuk jajek, rozmiar M, 2 ząbki czosnku, oregano, sól, pieprz dodatkowo: rukola, dojrzewająca szynka, mozzarella, pomidorki
Plate of JoyKalafior z mięsem w sosie pomidorowym. Palce lizać! Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 mały kalafior pół czerwonej papryki 1 średnia cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól czarny pieprz 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy Przygotowanie Kalafior podzielić na różyczki i umyć. Obrać i umyć cebulę, pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić(...)pestek, umyć i też pokroić w małą kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku. Zeszklić cebulę i paprykę. Dodać mięso i podsmażyć do zrumienienia. Dodać koncentrat i przyprawić. Dodać kalafior. Wymieszać i smażyć przez 5 min. Potem wlać wodę. Dusić do miękkości. Artykuł KARNIBAHAR YEMEĞİ, czyli kalafior z mięsem w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisyyszna zupa kalafiorowa z nutami orzechowymi. Prosta i szybka. Zamiast śmietany gęsty jogurt. Czas przygotowania: 1 godzina Porcje: 4-5 Składniki: 350 g kalafiora 250 g ziemniaków 400 ml wody lub domowego bulionu 100 ml wina białego wytrawnego 50 g cebuli przekrojonej na pół 50 g gęstego jogurtu 20 g oliwy z oliwek(...)pęcz k a szczypior k u grubo posiekanego 4 łyżki startego ser Grana Padano grzanka (opcjonalnie) Przygotowanie: Kalafior p odziel na różyczki, p olej dwoma łyżkami o liwy, posól, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopn i, piecz 30 minut. Do rondla z grubym dnem wlej pozostałą
SzczyptaSmaQszybko zrobić coś na ciepło. Pyszne, a naprawdę banalne w przygotowaniu. Przy okazji wegańskie i bezglutenowe. Samo zdrowie w smakowitej wersji. 6-8 porcji - 1 średni kalafior - 1 cebula - 1 puszka mleka kokosowego - 1 puszka pomidorów - 2-3 łyżki oleju ryżowego - 3 łyżeczki curry - łyżeczka mielonej kolendry - duża szczypta cynamonu - 3 ząbki czosnku - kawałek imbiru(...)wrzucamy cebulę pokrojona w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula zmięknie dodajemy curry, kolendrę, cynamon oraz imbir starty na drobnych oczkach. Przesmażamy około minuty, a nastepnie wrzucamy kalafiora osuszonego po uprzednim umyciu i podzielonego na małe różyczki. Dusimy kalafiora kilka minut mieszajac tak, aby przyprawy dokładnie go pokryły. Następnie podlewany wrzątkiem (około litra
Simple DishFałszywy "ryż" z kalafiora w wersji dietetycznej prezentowałam tutaj . Dzisiaj wersja z patelni, bardzo aromatyczna, dużo bogatsza smakowo, w jesiennej wersji. To smaczna i prosta potrawa dająca wiele możliwości modyfikacji. U mnie marchewka i seler naciowy aromatyzują kalafiora. Świetny dodatek do mięsa i ryby lub jako samodzielne danie dla wegetarian. Składniki: 1/2 małego kalafiora 2 selery naciowe 1 marchew(...)łyżki oleju natka pietuszki sól, pieprz kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: kalafiora umyć, podzielić na różyczki. Rozdrobnić w malakserze lub kielichu blendera na kawałki wielkości ziaren ryżu kontrolując obroty, by nie był za drobno posiekany marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Selera naciowego obrać z włókien i drobno pokroić. Obrać i drobno posiekać imbir na rozgrzanym oleju podsmażyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny posmak bulwiastego selera. Lekko, ale rozgrzewająco – idealna zupa na jesienną pluchę. Warzywa dokładnie myjemy. Seler i cebulę obieramy, kroimy drobno w kostkę. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Główce czosnku odcinamy ok. ¼ od góry, zawijamy(...)grzanek. W garnku na zupę rozgrzewamy olej, podsmażamy na małym ogniu pokrojoną cebulę i selera przez 10-12 minut, do zeszklenia, co jakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości warzyw, około 20-30 minut. Gdy kalafior i seler
Karo in the Kitchenprzekroiłam na ćwiartki. Maczamy w cieście najpierw warzywa - smażymy na głębokim oleju (ja użyłam słonecznikowego) na złoty kolor. Następnie kurczaka lub rybę. Kolejność smażenia: owoce, warzywa, mięso. Smacznego!!! Kalafior smażony po chińsku Składniki: kalafior tak ok 400g 1 łyżka posiekanego drobno imbiru 1 i 1/2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżka sosu hoisin pół szklanki bulionu drobiowego (ja użyłam(...)kostki rosołowej) 1 łyżka masła sól, pieprz olej Do dzieła!!! Kalafior dokładnie opłukać i oczyścić - podzielić na drobne różyczki. Rozgrzewamy dobrze olej - wrzucamy imbir - mieszając smażymy ok 10 sekund.Wrzucamy kalafior i dalej mieszamy ok 2 minut. Wlewamy sos sojowy, bulion, sos hoisin - mieszamy i smażymy ok 2 minut. Następnie dusimy ok 5 minut. Na koniec dodajemy masło. Kalafior możemy dłużej
sierotka maRysia w kuchniduży kalafior 2 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy szczypta chili w płatkach 1łyżka masła 3 łyżki śmietany mleko w razie potrzeby Kalafior podzielić na różyczki, zalać wodą i ugotować na półmiękko. Odcedzić. W rondlu na maśle poddusić czosnek, dodać kalafior i przyprawy. Dusić aż kalafior zacznie się rozpadać, w razie potrzeby podlać odrobinę wody. Kiedy(...)kalafior będzie miękki dodać śmietanę i wszystko dokładnie zmiksować przy pomocy blendera. Gdyby puree bylo zbyt gęste dodać odrobinę mleka
Gotowanie jest łatweSałatka z surowego kalafiora chodziła za mną już od dłuższego czasu i w końcu udało mi się ją zrobić. Okazała się bardzo smaczna - świeża i chrupiąca. Wariacji na surówkę z kalafiora jest wiele, ja tym razem dodałam do niego kukurydzę i ananasa oraz koperek, dzięki czemu stała się aromatyczna i orzeźwiająca. Surówka ta idealnie nadaje się jako dodatek do mięsa(...)świetnie sprawdzi się jako sałatka na imprezę, a także do jedzenia bez żadnych dodatków jako lunch do pracy. Polecam, bo jest przepyszna! Składniki : 1 kalafior (świeży, biały, jędrny) 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 pęczek koperku 1 łyżeczka przyprawy curry sól, pieprz Sos jogurtowy (opcjonalny) : 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
Codzienne GotowanieWege piątek Zapraszam na kalafiora przyrządzonego na sposób grecki - duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem cynamonu. Tak przygotowany kalafior jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Ponadto podczas gotowania prawie nie wydziela się specyficzny dla tego warzywa zapach, który niektórym może przeszkadzać. Polecam wypróbować ten przepis, świetnie sprawdzi się zarówno jako danie główne jak i dodatek do mięsa. Wraz ze mną(...)greckie danie przygotowały Mirabelka , Mops , Chantel i Siankoo . Składniki : 1 średni kalafior 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 500ml przecieru pomidorowego (passaty) kawałek laski cynamonu 50ml wody sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : W rondlu rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej drobno pokrojoną cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć do czasu aż cebula
Codzienne GotowanieSałatka z pieczonym kalafiorem, suszonymi daktylami, rodzynkami, uprażonymi migdałami i miętą. Całość polana sosem jogurtowo-szafranowym. Inspiracją do przygotowania tej sałatki był program MasterChef Australia, w którym to słyszałam same ochy i achy na jej temat. Tak się zachwycali, więc zrobiłam. Muszę przyznać, że rzeczywiście jest pyszna… z nutką słodyczy i orzeźwiająca dzięki mięcie. Musicie spróbować Składniki: 1/2 średniego(...)kalafiora 2 łyżki migdałów w płatkach 1 łyżka rodzynek 5 suszonych daktyli garstka listków mięty sól Sos jogurtowo-szafranowy: 200 g jogurtu naturalnego 0,10 g nitek szafranu szczypta chili 1/2 łyżeczki cukru sól Przygotowanie: Kalafiora umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki i przełożyć do miseczki. Skropić olejem, posolić i wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć kalafiora. Piec
Oryginalny smakwiem jak Wy, ale ja kalafiora akurat bardzo lubię. Albo takie zwykłego, gotowanego, oblanego później masełkiem z bułką tartą … no albo też własnie takiego jak pokażę Wam dziś! Jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kalafiora! Różyczki kalafiorowe obtoczone w cieście i smażone na złoto są niesamowicie chrupiące! Świetnym dodatkiem do nich jest ulubiony sos – czosnkowy, jogurtowy(...)mprezową przekąskę na ciepło. Śmiało można je odgrzewać w piekarniku – absolutnie nie stracą wtedy na smaku a będą gotowe do podania w każdej chwili! Polecam! SKŁADNIKI: * kalafior – 1 szt * mąka – ok. 1 szkl * mleko – 1 szkl * woda gazowana – 0,5 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz , chili
Ostra na SłodkoOstatnio dużo u mnie mielonych :) Był już mielony z serkiem topionym , mielony z cukinią , cygańskie gołąbki i drobiowe mielone . Teraz przyszedł czas na mielone z kalafiorem :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na 5-6 kotlecików: ok. 500 g kalafiora 500 g mięsa mielonego 1/3 cebuli, drobno posiekanej 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 1 jajko(...)łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kalafiora rozdzielamy na spore różyczki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i cukru. Wrzucamy kalafiora i gotujemy do miękkości około 10-15 minut. Przecedzamy i płuczemy pod zimną wodą, aby przerwać proces gotowania. Odstawiamy
My Culinary ArtKalafior pieczony w piekarniku, całkowicie inny smak niż ten z wody. Jeżeli pieczecie mięso w piekarniku to przy okazji na drugim poziomie może piec się kalafior i surówka do mięsa gotowa:) Polecam! Składniki: 1 kalafior 4 ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju sól morska pieprz Kalafior podzielić na różyczki. Czosnek posiekać na plasterki. Wymieszać kalafior z czosnkiem, olejem, solą
Moja Galeria Smakuetapie "Groszku nie lubię" ;) Jeżeli macie ochotę, to dorzucajcie. Jeżeli jesteście przed urlopem, to dla zachowania szczupłej sylwetki można zrezygnować ze śmietany ;) Składniki dla 4 osób: 1 średni kalafior 500 g kawałków kurczaka (ćwiartki, skrzydełka, nóżki) 2-3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały młody seler 100 ml śmietany (opcjonalnie) ½ pęczka posiekanego koperku 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 liść(...)laurowy sól i pieprz Kalafior obrać z zewnętrznych liści, starannie opłukać. Włożyć różyczkami do dołu do dużej miski z wodą. Jeżeli będzie wypływał, można obciążyć go np.talerzem. Odstawić na 20 minut. Jest to sposób na pozbycie się z kalafiora ewentualnych lokatorów ;). Po tym czasie wodę wylać, a kalafior podzielić na różyczki. Mięso (jeżeli używamy) umyć, włożyć do garnka. Zalać
Pełny talerz