będzie nadawała się również dla dzieci. Zupa kalafiorowa to nie tylko pierwsze danie na obiad, takie lekkie zupy super nadają się również jako posiłek na kolację. Zupa z marchewki, kalafiora będzie lekko strawna, więc możemy ja zjeść przed snem, bez obaw o problemy ze snem. W tym wpisie pokażę Wam jak przygotować zupę z całych warzyw, jeśli jednak lubicie zupy(...)kremy, to możecie zmiksować ją blenderem. Zrobicie wtedy zupę krem z kalafiora. Składniki (na 6-8 porcji) 1 nieduży kalafior 3 duże marchewki 2 pietruszki 1/2 selera wraz z liśćmi kawałek pora 1 udko 2 skrzydełka z indyka 4-5 ziemniaków sól pieprz 5 liści laurowych 6 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu odrobina śmietany 1/2 pęczku świeżego koperku Zupa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mylnie określany jest jako kasza, bo technicznie jest to drobny makaron. Zasadniczo jest tam bardzo gorąco, dlatego danie idealne na upały, które nadchodzą. Moja wariacja jest oparta na kalafiorze, dlatego zmodyfikowałem lekko nazwę :) Przepisy na ryż lub kus-kus z kalafiora widziałem już dawno temu i w końcu się zebrałem. W przepisie jest jeden detal. Jak mieliście jakieś(...)uczyliście się, że pomidora nie miesza się z ogórkiem. Ta zasada dalej obowiązuje, z pewnymi wyjątkami. Jednym z nich jest odpowiednie przygotowanie tj. pokrycie warzyw cienką warstwą tłuszczu. Składniki: - kalafior - ogórek - pomidor - natka pietruszki - olej - cytryna Wykonanie: Kalafior dzielimy na równe różyczki i pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku. Po upieczeniu i ostudzeniu trzemy
Kryzysowa Książka Kucharska/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zupa-brokulowo-kalafiorowa-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zupa-brokulowo-kalafiorowa-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/zupa-brokulowo-kalafiorowa-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["4 ziemniaki (ok 300g),\r","1 ma\u0142y kalafior (ok 200g),\r","1 ma\u0142y broku\u0142 (ok 200g),\r","1 niedu\u017ca cebula,\r","2 ga\u0142\u0105zki natki pietruszki,\r","2 z\u0105bki czosnku(...)name":"Zupa krem broku\u0142owo-kalafiorowa","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Ziemniaki, cebul\u0119 i pietruszk\u0119 pokroi\u0107 drobno. Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Kalafiora i broku\u0142y rozdzieli\u0107 na r\u00f3\u017cyczki.\r","Wszystkie sk\u0142adniki (poza \u015bmietan\u0105) zagotowa\u0107 razem.\r","Doda\u0107 \u015bmietan\u0119. Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107
Bardzo Gruby SmokMało czasu na przygotowanie posiłku, czy niezapowiedziana wizyta gości to okazje, kiedy warto z nich skorzystać. Dlatego dziś, mam dla Was pyszny przepis na sałatkę z pieczonym burakiem i kalafiorem. Pyszna, smaczna i prosta – czyli taka, jaka powinna być sałatka. Składniki na 4-6 porcji: – 4 średnie buraki (surowe lub ugotowane) – 8 różyczek kalafiora – 2 garści(...)surowych buraków – umyte buraki wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, by były całkowicie przykryte i gotujemy 40 minut, następnie je obieramy i kroimy w półplastry lub kostkę. Kalafiora wkładamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy 12 minut. Składniki na dressing umieszczamy w małym słoiczku i porządnie wstrząsamy. W dużej misce lub na talerzach układamy roszponkę, buraka, kalafiora, pokrojoną
Be Fit Be Strongczerwoną soczewicą to jeden z łatwiejszych i szybszych obiadów. W mojej kuchni gości zawsze wtedy, gdy zostaną mi jakieś ugotowane warzywa z innego dania. W tym przypadku był to kalafior romanesco, ale świetnie sprawdzi się też ten klasyczny. Oczywiście nie marnujemy żywności, tylko staramy się ją wykorzystać na różne sposoby. U nas curry smakuje wszystkim. Polecam także Wam Składniki(...)porcje): soczewica czerwona, 6 łyżek, 1/2 główki kalafiora (około 400g), u mnie był to kalafior romanesco, 1 batat, 1/2 cebulki, 2 ząbki czosnku, około 3cm kawałek imbiru, łyżka oleju rzepakowego, 200ml mleka kokosowego, 200ml wywaru warzywnego, łyżeczka curry, szczypta soli i pieprzu, szczypta papryki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Sposób przygotowania *Kalafior był ugotowany wcześniej. Najpierw w głębokiej patelni rozgrzewam
Natka Pietruszkibambusa oraz sos Rich & Savoury Noodle. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem i smażymy jeszcze około 2 min. Podajemy z sezamem, posiekanym szczypiorkiem i/lub kiełkami fasoli mung. 5) Pieczony kalafior w sosie z czarnej fasoli i czosnku Pomysł na przekąskę lub dodatek do dań, np. mięsnych. Kalafior pieczony dwuetapowo - najpierw w panierce z bułki tartej, a następnie w ciemnym(...)aromatycznego czosnku, z dodatkiem tradycyjnego chińskiego wina ryżowego. Idealnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny, owoców morza oraz warzyw. Nadaje potrawom oryginalnego słodko-słonego smaku z pikantnym akcentem. Składniki: 1 kalafior 100 g (2 saszetki) sosu Black Bean Garlic Lee Kum Kee 5-6 łyżek wody 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sezam 1 łyżka posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki
Kuchnia MagdaLenybambusa oraz sos Rich & Savoury Noodle. Warzywa mieszamy z ugotowanym makaronem i smażymy jeszcze około 2 min. Podajemy z sezamem, posiekanym szczypiorkiem i/lub kiełkami fasoli mung. 5) Pieczony kalafior w sosie z czarnej fasoli i czosnku Pomysł na przekąskę lub dodatek do dań, np. mięsnych. Kalafior pieczony dwuetapowo - najpierw w panierce z bułki tartej, a następnie w ciemnym(...)aromatycznego czosnku, z dodatkiem tradycyjnego chińskiego wina ryżowego. Idealnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny, owoców morza oraz warzyw. Nadaje potrawom oryginalnego słodko-słonego smaku z pikantnym akcentem. Składniki: 1 kalafior 100 g (2 saszetki) sosu Black Bean Garlic Lee Kum Kee 5-6 łyżek wody 2 jajka mąka pszenna bułka tarta sezam 1 łyżka posiekanego szczypiorku Wykonanie: Kalafiora dzielimy na różyczki
Kuchnia MagdaLenyDosyć często sięgam w swoich inspiracjach kulinarnych, po przebogate smakowo możliwości łączenia produktów, jakie daje kuchnia orientalna. Tak będzie i tym razem... Wykorzystując "tajskie smaki" robię danie ze swojskiego kalafiora! Będzie to delikatny kalafior w złocistej polewie, uzyskanej na bazie mleka kokosowego, z dodatkami kurkumy, słodkiej papryki. Wyrazistość smaku poprawiam nutką chili! Jak wyszło? Czy jest smaczne? Tego nie stwierdzicie(...)patrząc na zdjęcie! Zapraszam do zapoznania się z szczegółowym przepisem, oraz samodzielnego przyrządzenia! Składniki: 450 g kalafiora 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka startego imbiru 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 250 ml bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 4 ziemniaki
R'n'G KitchenSkładniki (dla 4-6 osób): 1 większy kalafior (ok.1,5 kg), ok.250 gram ryżu, ok.250 gram marchewki, 3-4 łyżeczki przyprawy curry, Sól, Pietruszka, 3 ząbki czosnku, Łyżka masła i 2 łyżki oliwy, Pieprz cayenne, ½ szklanki wody, parmezan Przygotowanie: Kalafior po umyciu dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na gotującą się lekko posolona wodę. Marchewkę kroimy na plasterki i również(...)wrzucamy na gotującą się wode. Ryż gotujemy z dodatkiem soli i pieprzu cayene. Czas gotowania dla ryżu, kalafiora i marchewki to ok. 10 minut. Ryż i kalafior przedkładamy do większego garnka. W rondelku rozpuszczamy mało z doatkiem oliwy i dodajemy posiekany drobno czosnek i curry a następnie ugotowaną marchewkę. Po chwili dodajemy pół szklanki wody i posiekaną natkę pietruszki. Podgrzewamy
rozgotowanaAloo gobi, czyli kalafior z ziemniakami w curry. Kiedyś wydawało mi się śmieszne nazywanie potraw, pomijając język polski. Czym jednak dłużej siedzę w kuchni, tym bardziej jest to dla mnie naturalne. Jeżeli macie już dość gotowanego kalafiora i gotowanych ziemniaków z koperkiem, polecam właśnie tę potrawę. I jeszcze mała rada: jeżeli ją nieco bardziej spieczecie będzie lepsza, ja nawet lubię(...)trochę przypalić. Idealnie pasuje do niej gęsty jogurt naturalny. I nie przesadźcie z imbirem, jest pikantny. Chyba, że lubicie na ostro, to nie krępujcie się. Składniki: 1 średni kalafior 5 większych ziemniaków pół łyżeczki curry szczypta chili w proszku szczypta imbiru w proszku 1/3 szklanki wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól natka (przepis na 2 porcje) Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy
Kardamonovykokardki. Z dodatkami możecie kombinować, mogą to być oliwki, kapary, anchois, różne zioła. W oryginale były właśnie anchois, natka i czarne oliwki. Róbcie na potęgę. Składniki: 1 duży kalafior 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów krojonych garść czarnych oliwek bez pestek garść jabłuszek kaparowych pół szklanki wody 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki oliwa sól pieprz(...)przepis na 2-3 porcje) Kalafior musi być gotowany w rondlu o takiej średnicy, żeby po włożeniu do niego kalafiora pozostało jakieś 2 cm wolnego miejsca (od ścianek), wtedy mamy pewność, że się dobrze ugotuje. Ja zrobiłam dokładnie tak jak było napisane w przepisie i faktycznie cały pięknie się ugotował. Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy
KardamonovyWiem, że znacie i wiem, że lubicie. Kiedy publikować taki przepis jak nie w sezonie kalafiorowym? Dzisiejszy kalafior z masłem i bułką tartą smakował dokładnie tak jak trzeba – chyba pierwszy raz w tym roku. Nie, nie chyba, na pewno. Zjedliśmy go z młodymi ziemniakami i smażoną kapustą od babci. Na kefir już nie mieliśmy miejsca, obżarliśmy się jak foki(...)było spoko, ale ja od oliwy jestem uzależniona, więc mną się nie sugerujcie. Tak czy siak, masło tutaj robi swoją robotę i ciężko z niego zrezygnować. Składniki: 1 średni kalafior 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej pół pęczka koperku sól Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Bułkę rumienimy na patelni, dodajemy
KardamonovySałatkę z surowego kalafiora jadłam tak dawno temu, że zapomniałam jak smakuje i że nie boli mnie po niej brzuch. Jak się za nią zabierałam, miałam mieszane uczucia, bo naprawdę byłam przekonana, że (kucze Kiler) jednak zaszkodzi. Nie zaszkodziła. Na początku też nie chciałam dodawać ananasa i sera, ale jakoś się rozpędziłam i jak zaczęłam kroić ser i ananasa(...)potrafiłam przestać. Smak? Zaraz po zrobieniu, ok. Parę godzin później? Łał. Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego poleca się nie tylko od święta. Róbcie więc i odstawiajcie na parę godzin do lodówki. Składniki: 1 mały kalafior puszka kukurydzy 6 plastrów ananasa konserwowego 250 g sera żółtego pół pęczka koperku 1 czubata łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
KardamonovyGnocchi kalafiorowe, czyli wariacja znanych w kuchni włoskiej ziemniaczanych klusek. Jest to świetny przepis na wykorzystanie pozostałego po obiadzie kalafiora ( ekonomiczne gotowanie ). Gnocchi kalafiorowe są delikatne i miękkie, świetnie smakują z pesto lub sosem . Ponadto, danie to jest bezglutenowe i niskowęglowodanowe, przez co idealnie nada się dla osób na diecie keto lub low carb . Co więcej, wiedzieliście, że w języku(...)włoskim gnocchi oznacza „grudki”? I pamiętajcie, wymawiamy nioki Przepis na gnocchi kalafiorowe Składniki główka kalafiora (800 g) 100 g sera żółtego pół szklanki zmielonych migdałów / mąki migdałowej (65 g) 3 ząbki czosnku (15 g) 2 jajka sól i pieprz wedle uznania Czas przygotowania: 25 minut + 15 minut pieczenia Ilość : około 80 gnocchi (4 porcje) Przygotowanie Kalafior gotujemy do miękkości najlepiej
WegePrzepismnie – groszkiem cukrowym. Łosoś na puree kalafiorowo-orzechowym z pestkami granatu: 4 kawałki świeżego łososia MOWI – u mnie z gruzińską nutą estragonu 4 cebule szalotki ½ dużego kalafiora dwie garści orzechów włoskich (ok. 40-50 g) ok. 3 łyżki masła (ok. 30 g) 1 ząbek czosnku ½ szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego ¼ szklanki śmietanki kremówki 30% ½ łyżeczki kurkumy pestki granatu(...)posypania kolendra do posypania sól morska, świeżo mielony pieprz Piekarnik nagrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Cebule szalotki obieramy i kroimy na połówki, zaś kalafiora dzielimy na różyczki. Na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kalafiora, szalotki oraz orzechy włoskie, zostawiając miejsce na łososia. Posypujemy wszystko wiórkami masła i solą. Wstawiamy do piekarnika
Poezja smaku