Cześć! Jaki jest Twój ulubiony sposób na kalafiora? Wolisz go upiec czy ugotować? Mnie najbardziej smakuje pieczony z kuminem. Często robię z niego zdrowe sałatki. Dziś zapraszam na sałatkę z pieczonego kalafiora z marchewką i kuminem, czarną soczewicą i dressingiem miodowo – cytrynowym. Gwarantuję, że pokochasz kalafiora w tej wersji. Składniki (2 – 4 porcje): 1/2 główki kalafiora 2 marchewki(...)oliwek 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Składniki na dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu sól i pierz Wykonanie: Pieczone warzywa: Kalafiora podziel na różyczki, umyj go i odstaw. Marchewki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, polej oliwką
Moja pasja smakuPróbowaliście pieczonego kalafiora? Tak, tak... Bajka. Pokochalismy go tak bardzo, że zjadamy go teraz przede wszystkim w takiej postaci. A ponieważ i tarty kochamy miłością ogromną- połączenie jest oczywistością. Oczywistą oczywiście :) Składniki ciasto: 175 g mąki pszennej 25 g startego sera żółtego 125 g zimnego masła 3 łyżki zimnej wody nadzienie: kalafior pęczek dymki kilka łyżek kukurydzy z zalewy(...)ogrzało się nadmiernie od dłoni- ja używam do tego celu malaksera). Spłaszczcie, obwińcie folią spożywczą i włóżcie na pół godziny do zamrażarki. Piekarnik rozgrzejcie do 200 st. Kalafiora umyjcie, podzielcie na różyczki. Skropcie olejem, posypcie solą i świeżo zmielonym pieprzem i włóżcie do formy do zapiekania lub ułóżcie na blasze. Wstawcie do piekarnika i pieczcie do momentu, aż kalafior zmięknie
OliveandThymeUwielbiam kalafiora za smak ale i za to że ma tak mało kalorii. Odkąd przechodzę metamorfozę https://mamazmiasta.wordpress.com/2016/06/08/metamorfoza-poczatek/ wszystkie przepisy z użyciem kalafiora są jeszcze milej widziane. Dlatego przed grillem rozglądałam się za sałatką i wpadła mi w oko taka. Pyszna! Składniki: 4 średnie młode ziemniaki, pół główki sporego kalafiora, pęczek rzodkiewek, 5-6 średnich ogórków małosolnych, mały pomidor(...)średnia czerwona cebula, 100 g gęstego jogurtu naturalnego, łyżka majonezu sól, pieprz. 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w sporą kostkę, zalewamy wodą, lekko solimy, gotujemy ok. 15 minut, dobrze odcedzamy. Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, lekko obgotowujemy (w wodzie z dodatkiem soli, cukru i mleka) i odcedzamy. 2. Rzodkiewki kroimy w plasterki, tak samo postępujemy z ogórkami małosolnymi. Pomidora kroimy
Mama z miastaBardzo szybka sałatka letnia, u mnie obiadowa. Takie sałatki mogę jeść codziennie, szczególnie gdy jest upalnie. Pomidory doskonale komponują się z kalafiorem, a kalafior z majonezem, więc co może być smaczniejszego? Polecam posypać po wierzchu dowolnymi ulubionymi ziołami. Składniki: • 4 pomidory • 1/2 kalafiora • 2 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kalafior ugotować(...)posolonej wodzie, odcedzić i posiekać nożem na drobno. • Pokrojony kalafior wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem. • Pomidory pokroić w plastry i ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć kalafior
To co kochamZupa krem z kalafiora to kolejny pomysł na szybki obiad. Ważne jest, aby zupę dobrze doprawić według upodobań smakowych, ponieważ kalafior po ugotowaniu sam w sobie jest nieco mdły. Zupę podajcie z koperkiem i grzankami . Smacznego! Zobaczcie też: 8 przepisów na zupy krem Przepis na krem z kalafiora Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 40 minut Składniki główka kalafiora około(...)łyżeczki białego pieprzu pieprz i sól do smaku koperek do podania olej do smażenia Przepis 1 Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy w garnku na oleju. 2 Następnie dodajemy kawałki kalafiora i smażymy do zeszklenia. 3 Całość zalewamy gorącym bulionem i kiedy się zagotuje, blendujemy zupę. 4 Po zblendowaniu dodajemy musztardę i inne przyprawy. 5 Podajemy z koperkiem i grzankami. Artykuł
Kuchnia BazyliiPyszny i zdrowy dodatek do dań , warto spróbować i później gotować przez cały rok . Możemy użyć świeżego lub mrożonego kalafiora Przepis ten dostałam z Nowego Jorku . Składniki na kalafior zasmażany : kalafior -różyczki, ser Parmezan, bułka tarta, czosnek, oliwa z oliwek lub olej, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Różyczki kalafiora zalać wrzątkiem i gotujemy na pół miękko w osolono-słodkiej wodzie(...)rondlu rozgrzać oliwę i dodać rozgniecione 2-3 ząbki czosnku, lekko PODGRZAĆ ( nie smażyć mocno , bo zgorzknieje ) Dodajemy podgotowane różyczki kalafiora, solimy i dodajemy pieprzu. Przykrywamy pokrywką . Dusimy na małym ogniu , co jakiś czas wstrząsamy potrawę. Gdy już kalafior się podsmaży posypujemy go bułką tartą i startym parmezanem . Lekko jeszcze podsmażamy ( przykryty pokrywką ) do rozpuszczenia się sera. Podawać do ziemniaków
Pysznosci Babci Basisans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kalafior pieczony z tahini i siemieniem lnianym Składniki: Kalafior – 1 sztuka Pasta tahinia – 2 łyżki Sos sriracha – 1 łyżeczka Olej sezamowy – 1 łyżka Mielone siemię lniane – 2 łyżki Czarnyszka – szczypta + natka(...)pietruszki Składniki – sos: Jogurt naturalny – 150g Pasta sezamowa tahini – 2 łyżki Miód – 1 łyżeczka Czosnek – 1 ząbek Wykonanie: Kalafior myjemy i osuszamy. Przygotowujemy sos z pasty tahini, srirachy i oleju, którym polewamy kalafior. Następne kalafior posypujemy mielonym siemieniem lnianym i czarnuszką. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy 45-60 minut (w zależności od wielkości) w 180 stopniach. W między czasie
Kuchnia Bon AppetitPizza z kalafiora to świetna alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Jest lekka, mniej kaloryczna i smaczna. Jeżeli lubicie kalafiora to z pewnością i ta pizza wam posmakuje(...)SKŁADNIKI : 1 średni kalafior 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii 2 ząbki czosnku
Kulinarne Fantazje MarioliSurówka z kalafiora i kukurydzy to idealny dodatek do obiadu. Pyszna i chrupiąca surówka, którą koniecznie musicie wypróbować! :) Może zasmakuje Wam również wersja z jajkiem, którą znajdziecie tutaj: Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem. Surówka z kalafiora i kukurydzy -Składniki: 1 średni kalafior (ok. 740g) 1 puszka kukurydzy (ok. 220g po odsączeniu) 1 pęczek […] The post Surówka(...)kalafiora i kukurydzy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeMało kalorii, antyoksydanty, witaminy A, C, K, z grupy B, beta karoten, wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez, cynk i fluor - to wszystko zawiera kalafior. Sezon na to popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki(...)szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Odstawiamy. Odcinamy różyczki kalafiora. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy bulion warzywny i dodajemy różyczki kalafiora i pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę
My Chcemy Jeśćskładniki: 1 kalafior woda sól wykonanie: Kalafiora obierany z liści, myjemy i dzielimy na różyczki. Wkładamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy al dente. Gdy kalafior będzie ugotowany odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto serowe: 120 g mąki pszennej lub orkiszowej 120 g mąki ziemniaczanej 30 g żółtego sera, startego 2 jajka sól, pieprz(...)wody tłuszcz do smażenia wykonanie: Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz serem startym na małych oczkach. Dodajemy jajka, wodę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu aż się zrumienią z każdej strony. Po usmażeniu przekładamy na talerze wyłożone papierowymi ręcznikami. Podajemy np. z sosem czosnkowym. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniamnie dziś naszła ochota na wege kotleta :) Kalafior 'leżakował' w domu więc wykorzystałam go jako główną bazę- ugotowałam na parze (polecam tę metodę gotowania, bo gotując w wodzie będzie wodnisty, a to wiąże się z użyciem większej ilości bułki tartej), wymieszałam z podkręcaczami smaku: cebulą, czosnkiem, wędzoną papryką, papryczką chili i natką pietruszki. Kalafior w tym kotlecie jest bardzo subtelnie(...)askakująco pyszny! Dziś zaserwowałam go na obiad (z sosem jogurtowym i kolorową surówką), a jutro wyląduje w bułce na kolację- jako wypasiony wege burger :) 8 sztuk (o średnicy bułki): * kalafior- 1 mała główka * jajko- 1 szt. * cebula- 1 mała * czosnek- 1 mały ząbek * natka pietruszki- pół pęczka * bułka tarta- 6 czubatych łyżek (w razie potrzeby dać więcej) * papryka wędzona
Kraina Miodem Płynącawarzywniaka z całymi siatami różnych skarbów. Niektóre zjadam w tradycyjny sposób, ale są i takie dni, kiedy mam ochotę na coś innego, wtedy kombinuję by urozmaicić swoje dania. Ten kalafior nie dawał mi spokoju odkąd wymyśliłam na niego własny sposób. Nieskromnie muszę przyznać, że sama zjadłam większość, gdyż jest boski solo i jako dodatek do obiadu. Składniki: 1 kalafior(...)łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ ostrej papryki w proszku (możecie pominąć lub dać więcej, zależy jak ostro lubicie) Ok. 200ml passaty pomidorowej Sól Pieprz Przygotowanie: Kalafiora podzielić na różyczki i umyć. W miseczce wymieszać ze sobą olej, przecier pomidorowy i wszystkie przyprawy. W tak przygotowanej marynacie wymieszać dokładnie różyczki kalafiora. Na blaszce piekarnika wyłożyć papier
Fabryka pomysłówprzyrządziła i już wiedziałam, że ja też muszę je zrobić. A ponieważ sezon na przysmaki z ogrodu w pełni i nawet moje chłopaki się chętnie na targ wypuszczają to kalafior zawitał do mego domu i okazja sama się stworzyła. Pyszne są. Składniki: 1 kalafior (mój był niewielki) 1 jajko 3-4 łyżki tartej bułki + do obtoczenia 3-4 łyżki posiekanego(...)koperku 3-4 łyżki tartego sera żółtego wyrazistego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem mleka (dla zachowania jego białej barwy). Po ugotowaniu ma być miękkawy, lecz nie rozgotowany - tak by po rozgnieceniu (np. tłuczkiem do kotletów) nadal pozostawały w masie całe kawałki kalafiora. Wsypujemy koperek i ser tarty (to moja
Kuchnia po mojemuCzerwiec to również sezon na kalafior zatem moja kolejna propozycja na przetwory z kalafiorem w roli głównej ! Polecam także kalafior marynowany w przecierze pomidorowym kalafior marynowany z marchewką Składniki: 1 kg kalafiora 4 czerwone papryki 1 biała cebula składniki na zalewę: 8 szklanek wody 8 łyżek cukru 3 szklanki octu 2 łyżki soli pieprz czarny ziarnisty ziele angielskie gorczyca Wykonanie(...)Kalafior oczyścić i podzielić na różyczki- następnie zalać wodą i gotować przez 3 minuty. Odcedzić ułożyć w wyparzonych słoikach razem z pokrojoną cebulą i papryką. Do każdego słoika dajemy po kilka ziaren przypraw. Z podanych składników zagotować zalewę, zalać warzywa w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować przez 20 minut
Tradycyjna Kuchnia