Pomysł na wykorzystanie ugotowanego kalafiora - kotlety kalafiorowe wraz z dodatkiem cebuli, marchewki i ryżu. Proste i szybkie do przygotowania. Świetnie smakują podane jako samodzielne danie. Składniki na 12 sztuk: 1 mały kalafior (0,6 kg - waga po usunięciu liści i głąba) 0,5 szklanki surowego ryżu basmati + 1 szklanka wody 1 marchewka 1 cebula 1 jajko sól, pieprz 2 łyżki(...)wody i posolić. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy ryż wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do ostudzenia. W międzyczasie, kalafiora umyć, usunąć liście i głąb. Podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i gdy zacznie się gotować to przełożyć różyczki kalafiora. Gotować do miękkości. Ugotowany kalafior odcedzić
UgotowaćCurry z kalafiorem i kurczakiem to szybkie, a jakże aromatyczne danie, które idealnie sprawdzi się na pyszny obiad. Podajemy z ryżem. Składniki na curry z kalafiorem i kurczakiem (3 porcje): podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka kalafior spora marchew por ok 100 ml śmietany 30% 2 łyżki sosu sojowego mały pęczek pietruszki łyżeczka curry sól, pieprz, papryka ostra, kurkuma(...)oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Piersi wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Następnie dodajemy pokrojonego w półplasterki pora, marchew startą na tarce o dużych oczkach i kalafiora podzielonego na drobne różyczki. Całość chwilę przysmażamy, następnie wlewamy pół szklanki wody bądź bulionu i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy sos sojowy, śmietankę, curry, posiekaną natkę
e-PrzepisyKulinarnewidth:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Składniki: 1 średni kalafior (waga kalafiora po pozbawieniu go liści i głąbu to ok. 700g) 1 woreczek (100g) ryżu (u mnie paraboiled, ale oczywiście najlepszy byłby arborio) 50 g masła do podsmażenia cebulki i czosnku(...)masła do duszenia kalafiora 30g Parmezanu lub Grana Padano 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki (same cebulki, bez szczypioru) 250-300 ml bulionu drobiowego (np. przecedzonego rosołu) sól i pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kalafiorowe risotto z parmezanem – Wykonanie: Ryż ugotować na półtwardo (al dente) wg instrukcji na opakowaniu. Kalafior pozbawić liści i głąbu
Kulinarne Przebojesię serem. Ten sos wychodzi dosyć delikatny, jeżeli lubicie bardziej zdecydowane smaki, warto użyć ostrzejszego, bardziej wyrazistego sera. Bardzo polecam, bo smaczne. Inspiracja tutaj Składniki 1 kalafior (ok 650 g) 25 g masła 25 g mąki 290 ml mleka 3,2% 100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna) 1 łyżka musztardy Dijon kromka chleba(...)łyżki tartej bułki) 1 łyżka oliwy natka pietruszki do podania przygotowanie Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Odcedzić, pozostawić na sicie aż zupełnie wystygnie. Mleko podgrzać. W głębokiej patelni rozpuścić masło
Stare GarySurowy kalafior idealnie nadaje się na sałatki z różnymi dodatkami. Tym razem połączyłam go ze śledziami, dzięki czemu sałatka ma zdecydowany smak. Kalafior i różne dobra z mojego warzywnika sprawiają, że całość jest chrupka i naprawdę świeża. Ww składzie znajduje się czosnek, w związku z czym dodałam natkę pietruszki, która łagodzi jego zapach. Składniki (na 2 porcje): pół kalafiora(...)ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki Płaty śledziowe opłukać i namoczyć w wodzie na przynajmniej 3 godziny przed przygotowaniem sałatki. Potem ponownie go wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kalafiora podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do salaterki. Kalafiora polać kefirem i wycisnąć nań czosnek. Wymieszać. Płaty śledziowe pokroić na 3 podłużne kawałki, a następnie w poprzek na mniejsze. Dorzucić do kalafiora
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę ;) Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 słoiki o pojemności 900 ml. Więcej przepisów na przetwory znajdziecie tutaj: Przetwory – zapasy na zimę . Inspiracja na przepis pochodzi stąd: Gotowanie cieszy @media (min-width:800px(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z kalafiora w zalewie pomidorowej – do słoików na zimę – Składniki: Składniki na sałatkę: 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,6kg) 700 g marchewki 700 g ogórków gruntowych 500 g cebuli
Kulinarne PrzebojeBardzo lubię kalafiora kiszonego, używam go do różnych sałatek i surówek, a nawet jem solo. Moim zdaniem smakuje dużo lepiej niż surowy, ma lekko słodki smak. Polecam. Składniki: 2 małe kalafiory 4 baldachimy kopru 2 liście chrzanu 4 ząbki czosnku 2,5 litra zimnej wody 2,5 łyżki soli kamiennej o'Sole Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na małe różyczki(...)myjemy. Do słoików układamy koper, liście chrzany oraz obrany i pokrojony na mniejsze kawałki czosnek. Układamy różyczki kalafiora, w zimnej wodzie rozpuszczamy sól i zalewamy zalewą kalafiory. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na kilka dni, po trzech dniach kalafior powinien być już ukiszony. Podczas kiszenia ze słoików potrafi wyciekać woda, więc najlepiej słoiki powstawiać do miski
Bajeczna KuchniaKalafior podawany na surowo nie jest popularnym pomysłem, a jak prawie każde warzywo bez obróbki cieplnej ma najwięcej wartości i witamin. Surówka z kalafiora, z dodatkiem zielonego groszku i cukinii jest chrupiąca i bardzo smaczna. Patrząc na zdjęcie można pomyśleć, że to risotto, prawda? Jedliście już kalafiora kiszonego? Smak lata i mnóstwo witamin. Spróbujcie koniecznie! Latem kalafior często jest(...)naszym stole. Bardzo lubię po prostu go ugotować i polać masłem ze zrumienioną tartą bułką. Dorodna sztuka wystarczy nam wtedy na porządny obiad. Czasami zapiekam kalafiora z mięsem i to już jest danie dla kilu głodnych osób. Kalafior jest też często składnikiem moich letnich zup jarzynowych. Robię z niego nawet placki i kotlety. To bardzo wdzięczny kwiat, a ja kocham
Smaczna PyzaPomysł na pyszne, sycące i wegetariańskie śniadanie - omlet przygotowany wraz z dodatkiem kalafiora, cebulki i papryki. Jestem pewna, że nikt nie zorientuje się, że omlet został nadziany dużą ilością startego kalafiora :) Omlet jest łatwy do przygotowania i bardzo smaczny. Nie pomijajcie kurkumy, ponieważ dodaje ona koloru :) Składniki na 2 porcje: 1/2 kalafiora 3 jajka (rozmiar(...)cebuli 1/2 czerwonej papryki sól, pieprz kurkuma 2 łyżeczki masła klarowanego do dekoracji posiekana, zielona pietruszka Kalafiora umyć, odłamać liście i zetrzeć go (wraz z głąbem) na tarce od dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżeczkę masła klarowanego i następnie podsmażyć cebulkę wraz z kalafiorem. Lekko ostudzić. Do miski wbić jajka. Roztrzepać je za pomocą
UgotowaćKotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – to kotleciki podobne do tych, które już kiedyś się pojawiły na blogu, ale były z dodatkiem brokułów (zobacz przepis na: Kotlety z kaszy jaglanej i brokułu ) – obie wersję smakują wyśmienicie i sprawdzą się np. jako piątkowy obiad ;) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width(...)adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej – Składniki: 100g kaszy jaglanej (+ 1 łyżka soli i 2 łyżki oliwy z oliwy do gotowania kaszy) 1 mały kalafior (ok. 450g) 1 jajko 2 czubate łyżki
Kulinarne Przebojejakieś ciężkie zupy. Ale co powiecie na krem? i to z grzankami serowo-czosnkowymi? Jak dla mnie bomba. Spróbujcie, bo nie jest to trudna zupa do przygotowania;) Krem z kalafiora dla 4 osób 1 kalafior 1 średniej wielkości ziemniak 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera (lub kostka rosołowa) liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego 1-2 ząbki czosnku(...)kromki chleba 4 plasterki sera 1 ząbek czosnku 1/5 łyżeczki majeranku 2-3 łyżki masła sól Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaka obieramy. Ziemniaka kroimy na mniejsze kawałki, a kalafiora na różyczki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka (jeśli używamy kostki to wrzucamy ją wraz z kalafiorem i ziemniakami) i zalewamy wodą na równi z warzywami, ok. 750 ml. Ważne
PatiGotujezastępstwie można użyć po prostu tartej bułki. Dorsza najlepiej podać na delikatnym puree – można zrobić tradycyjne ziemniaczane, ale z daniem równie dobrze będzie komponowało się lżejsze puree z kalafiora. Dorsz pod grzybową kruszonką: 4-5 filetów z dorsza (u mnie dorsz skrei) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła dwie(...)świeża bułka kajzerka lub 3/4 szklanki bułki tartej 1 duży por 1 łyżeczka mąki pszennej olej do smażenia pora sól morska, świeżo mielony pieprz, pieprz cytrynowy Puree z kalafiora: 1 duży kalafior 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 4 łyżki startego parmezanu sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4-5 filetów z dorsza
Poezja smakukalafiorem raczej nie łączy mnie zażyła przyjaźń – jest jednym z tych warzyw, których smak toleruję, gdy tylko muszę ;p No ale nowy rok, nowa ja i nie ma przebacz – wkładam kalafiora do koszyka…. a potem się głowię, jak go przerobić na smaczne i zdrowe danie. Tak właśnie powstała kremowa zupa z kalafiora, lekkostrawna, niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu. Żeby(...)dodałam dość mocny w smaku szczypiorek i chrupiącą czarnuszkę, którą śmiało można zamienić na inne zdrowe nasionka lub pestki, które masz w domu – ważne, żeby coś zdrowo chrupało Wykonanie Kalafiora umyj i podziel na małe różyczki. Pokrój pora w półplasterki, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj dość drobno. Rozgrzej odrobinę oliwy w garnku o grubszym dnie
Eat me! Fit me!pizza jest o niebo lepsza od tej kupnej, a już na pewno jest zdrowsza. Ja w podążaniu ścieżką zdrowia pokusiłam się o przygotowanie zupełnie innej pizzy. Zamiast tradycyjnej mąki - kalafior. Wymiany wymagały też inne składniki i jak się okazało z tradycyjnej pizzy nic już nie zostało. Nie ma drożdży i oliwy, ale są za to jajka i przyprawy. Już jakiś(...)udane, bo spód placka się rozpadał przy wyciąganiu z blaszki. Wtedy też odkryłam, że absolutnie nie wolno piec go na papierze do pieczenia. Papier rozmięka i przykleja się do kalafiora. Każda kolejna próba sprawiała, że uczyłam się czegoś nowego o tym spodzie, aż w końcu upiekłam taki placek, z którego byłam zadowolona. Ten oto przepis zamieszczam dziś na blogu
Przysmaki KarolkiRóżyczki kalafiora smażone w panierce z bułki tartej i parmezanu. W środku idealnie miękkie, na zewnątrz chrupiące. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Mogą stanowić idealną przekąskę lub dodatek do dań. Najlepiej smakują z hummusem lub dipem majonezowym. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 małego kalafiora podzielonego na różyczki 3-4 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki mleka 1 czerstwa bułka(...)tarce o drobnych oczkach * 1/4 szklanki drobno startego parmezanu sól, pieprz olej do smażenia * można zastąpić bułką tartą DODATKOWO: 1 łyżeczka sezamu krótko uprażonego na suchej patelni WYKONANIE Różyczki kalafiora gotujemy w lekko osolonym wrzątku lub na parze (ok. 7-8 minut). Powinny być miękkie, ale wciąż jędrne i nie rozpadające się. Odcedzamy. Studzimy. Osuszamy na papierowych ręcznikach. W głębokim
cool and minty