kaczki - 2575 przepisów (strona:54/172)

Pierś kaczki w redukcji pomarańczowej 282

prędko się nie obudzi, zabrałem się do pichcenia. Ponieważ steki opanowałem już w stopniu, który pozwala mi spokojnie sterować poziomem wysmażenia, jakiś postanowiłem nauczyć się przyrządzania piersi z kaczki „na różowo”. Do kaczki natomiast, najlepiej pasują dwa owoce: żurawina i pomarańcza. To miała być kolacja, więc sos żurawinowy wydał mi się za ciężki. Stąd wybór padł na pomarańcze(...)gęstego jogurtu naturalnego 100 g masła dwie duże pomarańcze 3 łyżki stołowe cukru kieliszek 50 ml brązowego rumu (w moim przypadku był to Brugal) 1/4 cytryny dwie piersi z kaczki barbarie, koniecznie ze skórą sól, pieprz Gotowanie zacznij od obrania ziemniaków. Pokrój je w równą kostkę o boku ok 2 cm i ugotuj na miękko. Mleko podgrzej – ma być

manslogblog
Aromatyczna zupa z kaczki na rosole 172

lekka zupa na aromatycznym rosole zachwyci smakiem każdego. Aromatyczna zupa z kaczki Tradycyjny rosół z kury znamy wszyscy i podejrzewam, że większość z nas choć raz w życiu go gotowała. Niedzielny obiad bez rosołu to nie obiad Rosół, który mi osobiście najbardziej smakuje to ten, do wykonania którego używamy połączenia mięsa kurzego z kaczym. Dzisiaj mam propozycję na zupę(...)Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 2 marchewki 1 duży seler 1 por 2 pietruszki 1 biała cebula 1 łyżka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 litry wody kadłub z kaczki bądź 2 piersi szklanka ugotowanego ryżu krem z pikantnej papryki Pulpety: ugotowane kacze mięso z rosołu 1 bułka 1 jajko 1/4 łyżeczki soli pieprz Zupa: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy

mecooks
Nogi kaczki z pieczarkami 140

nogi z kaczki, tymianek lub rozmaryn*, sól, cukier, 700 g pieczarek, 1 cebula, 4 ziarna ziela angielskiego, 6 ziaren pieprzu czarnego, listek laurowy, Nogi kaczki oczyścić, oprószyć solą i ziołami. Odstawić na jakiś czas, chociaż można ten krok pominąć. Ułożyć na blasze, skórą do góry. Wstawić do zimnego piekarnika i włączyć go na 160 stopni. Piec około 70 minut. Podczas(...)poddusić ze szczyptą soli i cukru, na tłuszczu wytopionym z nóg. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Następnie na rozgrzanej patelni lekko podsmażyć pieczarki. Przełożyć do naczynia. Dodać przyprawy, włożyć kaczkę, wlać 150 ml wody, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut. Podałam z pieczonymi ziemniakami. *może być tymianek lub rozmaryn, można również dać

królestwo garów
Pierś z kaczki suszona dojrzewająca 177

Pierś kaczki można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. . pierś z kaczki, sól*, cukier*, gaza, Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Mięso ma być „zanurzone” w mieszance soli z cukrem.  Odstawić w chłodne miejsce na 3 doby. Po tym czasie mięso umyć, włożyć na godzinę do miski

królestwo garów
Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs 226

Dziś przedstawiam kolejny przepis z książki Gordona Ramsaya „Bread Street Kitchen”, tym razem sięgnęłam po kaczkę duszoną w soku jabłkowym i bulionie, z warzywami i aromatycznymi przyprawami. Długo pieczone udka dosłownie rozpływają się w ustach, to danie jest genialne w swojej prostocie. Zapewniam, że każdy poradzi sobie z nim doskonale. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Udka kaczki duszone(...)boil and simmer until the stock has reduced to a syrupy sauce. Put a duck leg onto each plate, spoon over the sauce and serve! Enjoy! Artykuł Udka kaczki duszone w soku jabłkowym / Spiced braised duck legs pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny

karmelowy
Pierogi z kaczką, kaszą gryczaną i żurawiną. 224

Wami przepisem na pierogi, które ostatnio przygotowałam. Może nie jest to propozycja potrawy na stół wigilijny, przynajmniej nie dla tradycjonalistów. Polecam jednak wypróbować to danie, bo nadzienie z mięsa kaczki, kaszy gryczanej oraz żurawiny jest bardzo dobre. Zostały nam już ostatnie sztuki, ukryte w czeluściach zamrażarki. Mam nadzieję, że pozostaną tam nieodkryte do świąt ;) To mój ostatni post(...)kasze piersi 1/2 szkl. kaszy gryczanej niepalonej suszona żurawina sól pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto zagnieść i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Mięso z kaczki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Kaszę ugotować w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Wystudzone mięso z kaczki zmielić w maszynce (najlepiej razem ze skórą, farsz nie będzie wówczas suchy

zadanie-gotowanie
Pieczone piersi kaczki 133

pieczonej kaczce w całości postanowiłam przyrządzić same piersi kacze. Długo szukałam odpowiedniego przepisu, w końcu zainspirowałam się przepisem z Kwestii Smaku, po licznych zmianach oryginału. Kaczka na skutek pieczenia w niskiej temperaturze jest miękka, niewysuszona i aromatyczna dzięki pachnącej marynacie. Sos śliwkowy doskonale uzupełnia smak całego dania. Składniki: • 4 piersi kaczki • olej

To co kocham
Kaczka w sosie... z pianką ziemniaczaną i mango 173

Składniki 2 filety z kaczki 1 mango ok 1 kg ziemniaków łyżka masła 82% mleko 1 żółtko 2 białka ( ubite na sztywną pianę ) szczypta gałki muszkatołowej tymianek, sól, pieprz, imbir, listki laurowe kilka kropel octu ryżowego i sosu sojowego 2 łyżeczki sosu sojowego sok z pomarańczy kilka ziarenek jałowca 3-4 ząbki czosnku 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki(...)powideł śliwkowych kilka kropel soku z limonki Przygotowanie Kaczkę umyć i osuszyć. Skórę lekko ponacinać. Przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, imbirem kilkoma kroplami octu ryżowego i sosu sojowego dodać ziarenka jałowca, listki laurowe  wlać sok z całej pomarańczy i odstawić na noc. Aha i polać łyżką miodu.  Na rozgrzanej patelni smażyć mięso najpierw skórą do dołu

Gaździnka warzy
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 206

Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i  miękkie  elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z   tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości 1/2 szklanki warzyw z rosołu (marchew, seler, pietruszka) 1 cebula drobno pokrojona 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżeczka startego

cool and minty
Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 224

sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce, wymieszaj z sosem sojowym.  Ponacinaj skórę na kaczce, zalej przygotowaną marynatą, odstaw do lodówki na 24 godziny.  Liście kapusty obgotuj w wodzie z dodatkiem soli, łyżeczki cukru i octu, przełóż do zimnej wody, odsącz na sicie. Ryż ugotuj(...)zgodnie z instrukcja na opakowaniu, wystudź.  Żurawinę zalej winem.  Kaczkę obsmaż na dużym ogniu na oliwie, 5 minut od strony skóry następnie 4 minuty z drugiej strony, zdejmij z palnika i wystudź. Pora pokrój w półtalarki, zeszklij na maśle z łyżeczką cukru. Mięso zmiel razem ze skórą, wymieszaj z ryżem, porem, odsączoną żurawiną, dopraw do smaku solą

SzczyptaSmaQ
Pieczona kaczka po kantońsku 165

Macie ochotę na pyszną kaczkę? Taką aromatyczną, pełną smaków, chrupiąca i z azjatyckim pazurem? Jeśli tak to polecam kaczkę prawie po kantońsku. Trudno w domu dokładnie odwzorować oryginalną recepturę, ale ta jest bardzo zbliżona i na pewno wam zasmakuje. Znalazłam ją tutaj i postanowiłam wykonać w domu. Co prawda nie miałam chińskiego wina do gotowania (Shaoxing), ale spokojnie możecie użyć(...)jego zamiennika czyli albo wytrawnej sherry albo połączenia wódki i słodkiego wina. W każdym razie kaczka wyszła pyszna, myślę ze jeszcze nie raz zagości na naszym stole. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Paszteciki francuskie 137

zupę... zawsze zostaje nam mięso. Sposobów na zagospodarowanie jest pełno, mogą być różnego rodzaju pierogi: pierogi z mięsem , pierogi z kaszą gryczaną , pierogi z perliczki ….; „pasztety”: pasztet z kaczki , pasztet z gęsi , paszteciki z kaczką ... . Dzisiaj proponuję paszteciki z mięsa w cieście francuskim (oczywiście ciasto można przygotować w domu, ale czy nie szkoda czasu? Ja kupuję gotowe, mrożone, ale zwracam(...)uwagę aby było z masłem!). Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. 600 g mięsa gotowanego bez kości (u mnie kaczka), 4 łyżki tłuszczu (u mnie tłuszcz kaczy), 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 50 ml bulionu, garść posiekanego tymianku, sól, pieprz, cukier, garść świeżo starego parmezanu, Cebulę i czosnek posiekać. Na tłuszczu zeszklić cebulę z dodatkiem szczypty cukru i soli. Następnie

królestwo garów
Pierś z kaczki w śliwkowej marynacie 143

Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie.  Składniki: 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.)   łyżek powideł śliwkowych

Taste Therapy
Pierś z kaczki pieczona w winie 174

Piersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy  Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy

Bajeczna Kuchnia
Pyszna zupa pomidorowa z makaronem 185

Przepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania