Pierś z kaczki to pomysł na efektowny i szybki w przygotowaniu obiad. Znakomicie smakuje wtedy, gdy jej skórka jest przypieczona, natomiast wnętrze lekko krwiste. Oczywiście, jeżeli ktoś z was woli bardziej wysmażone mięsko - wtedy należy przytrzymać piersi na patelni nieco dłużej niż podaję w przepisie. Składniki: 2 piersi z kaczki (ok. 500 g.) łyżek powideł śliwkowych
Taste TherapyPiersi z kaczki często przyrządzam na obiad, pieczone w winie są bardzo soczyste i aromatyczne. Najlepiej smakują podane z konfiturą żurawinową firmy Fanex , która doskonale łączy się z mięsem, uwielbiam mięso z taka konfiturą. Składniki: 1-2 piersi z kaczki 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowej 1/4 łyżeczki cynamonu majeranek Sól 2 łyżki oleju(...)wytrawnego wina czerwonego Dodatkowo: konfitura żurawinowa Fanex Sposób przygotowania: Piersi z kaczki moczymy przez godzinę w zimnej wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Osuszamy ręcznikiem papierowym, skórę nacinamy nożem, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Piersi nacieramy solą, mieloną skórką pomarańczy, cynamonem, majerankiem. przeciśniętym czosnkiem oraz olejem. Na noc wstawiamy do lodówki żeby mięso naszło przyprawami. Następnego dnia piersi układamy
Bajeczna KuchniaPrzepis na zupę pomidorową na bulionie z kaczki z pomidorami z puszki i makaronem. Polecam, jest przepyszna. Składniki: kaczka (dałam dwa skrzydełka i szyjkę) 3 marchewki pietruszka kawałek pora cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego pół puszki pomidorów 2 łyżki śmietany 18% 3 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz makaron nitki Przygotowanie Kaczkę (może być również porcja
e-PrzepisyKulinarnekaczka, łyżka listków tymianku, sól, pieprz czarny świeżo mielony, 2 ząbki rozgniecionego czosnku, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć wymieszanymi przyprawami. Włożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do zimnego piekarnika. Włączyć grzanie na 100 stopni, a następnie zmniejszyć do 90 stopni. Piec 6-7 godzin. Wyjąć kaczkę lekko przestudzić. Zdjąć skórę. Obrać z kości
królestwo garówdoskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru. Składniki Ciasto 250 g mąki 1 … Czytaj dalej Wytrawna tarta z kaczką
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyOkazuje się, że kaczka smakuje wyśmienicie nie tylko z jabłkami. Świeże figi również się znakomicie sprawdzają jako nadzienie. Polane miodem i oprószone szczyptą cynamonu nadadzą mięsu wyjątkowego smaku i aromatu. Podałam je z placuszkami z kaszy kuskus i duszoną marchewką. Dodatkowo kilka fig upiekłam oddzielnie i podałam jako garnitur. To był naprawdę pyszny świąteczny obiad.” Kacze udka z figami(...)przepis własny) 2 wyluzowane udka z kaczki 5 świeżych fig 3 łyżki płynnego miodu 1łyżka likieru pomarańczowego 0,5 szklanki wody 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka masła sól pieprz cynamon szczypta rozmarynu Placki 4 łyżki kaszy kuskus 0,5 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka mąki 1 jajko 2 łyżki oliwy sól pieprz Umyć udka osuszyć
Wiem co jemBlueberry Corner by "jagodzianka" Wspaniały sposób na kaczkę. Mięso w tym daniu jest delikatne i miękkie. Pokochałam tę potrawę – kaczka w chińskim stylu … Przeczytaj cały artykuł Post Kaczka w chińskim stylu pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerproblem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów
Buniabaje w kuchniBardzo wykwintna sałatka, prosta w przygotowaniu, o niezapomnianym smaku. Perfekcyjna. A to wszystko za sprawą prawdziwego rarytasu- wędzonej piersi kaczki. Składniki: 100 g sałaty roszponki 50 ml octu winnego 8 truskawek 4 łyżki kremu balsamicznego wędzona pierś kaczki 12 jajek przepiórczych Przygotowanie: W rondelku gotujemy 500 ml wody z octem winnym. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wbijamy partiami(...)jajka, najlepiej po 3 sztuki. Gotujemy około 30 sekund, a następnie hartujemy w wodzie z lodem. Na talerzu układamy umytą sałatę, plastry wędzonej piersi kaczki, jajka przepiórcze w koszulkach i cząstki truskawek. Całość skrapiamy kremem balsamicznym i podajemy z chrupiącym pieczywem
Smakowity Blog Kulinarnycałość wodą i gotować 1 godzinę. W tym czasie, nakłuć nożem kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki(...)pokrojoną golonkę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą do smaku. W żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piec ułożyć na dnie 1/3 porcji fasoli z dodatkami, na to wyłożyć 1/2 kaczki i kiełbaski, ponownie 1/3 fasoli z dodatkami, polać wodą z gotowania tak żeby fasola był w niej lekko zamoczona. Na wierzch położyć drugą część kaczki i kiełbasy. Na koniec ostatni
W kuchni wieczoremPrzepis na oszukane kacze confit pochodzi z książki Davida Lebovitza "Moja kuchnia w Paryżu". Confit z kaczki lub gęsi to, oryginalnie, mięso gotowane w tłuszczu. Najpierw się je marynuje w soli, a następnie powoli gotuje. Długi czas gotowania sprawia, że jest bardzo miękkie i łatwo odchodzi od kości. Był to sposób na konserwowanie mięsa, które zatopione w tłuszczu(...)pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania Wieczorem przed pieczeniem
W kuchni wieczoremGalantine of duck Składniki. 1 kaczka 10 dag wątróbka z kurczaka 25 dag mięso z indyka 1 bułka namoczona w mleku 15 śliwki suszone 50 ml śmietana 36% 1 jajko gałka muszkatołowa majeranek vegeta sól pieprz Wykonanie. Kaczkę wyluzować, uformować prostokątny płat mięsa. Doprawić vegetą, majerankiem i pieprzem. Przygotować farsz - wątróbkę, mięso z indyka, odciśniętą bułkę i śliwki suszone(...)zmielić. Dodać jajko, śmietanę i przyprawy. Całość dobrze wymieszać. Płat mięsa z kaczki ułożyć na foli do pieczenia, skórą do dołu i ułożyć farsz. Całość zwinąć w rulon, obwiązać nicią kucharską. Wstawić do nagrzanego do 180 oC piekarnika, piec około 2 godzin. Po upieczeniu pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia. PS. Osobiści lubię balotynę lekko spłaszczoną, po upieczeniu obciążam
Kulinarny karnet Christopheragórę - tworzymy całkiem nowe smaki lub urozmaicamy te w których doszłyśmy już do czegoś na wzór perfekcji. Dziś na tapetę poszły pierogi z mięsem. Typowe dla nas połączenie indyka, kaczki i warzyw + dużej ilości przypraw postanowiłyśmy lekko wzbogacić by wydobyć inną głębię smaku. Od wielu lat pierogi mięsne robimy na ten sam sposób - łączymy indyka z kaczką(...)cieniuteńkim cieście zaserwowałyśmy w dwóch odmianach - pierwsza z mieszanką ziaren i druga z mieszanką ziołową. Obie wersje do wglądu poniżej. Obie niesamowicie pyszne. SKŁADNIKI NA FARSZ: - Indyk, 1 kg - Kaczka, 2 udka - Porcja Warzyw, tacka: por, seler, marchew, pietruszka, kapusta, - Cebula, 75 dag - 80 dag, - Czosnek, 5 główek - Przyprawy: * pieprz czarny, * pieprz ziołowy, * domowa mieszanka suszonych warzyw, * ostra papryka, * słodka
Wypisz WymalujKaczka, kaczuszka. Pyszna jest. I nóżki ma takie piękne, ładnie zbudowane. Tylko zęby w nie wbić Kiedyś już gościła u nas na blogu. Ale wtedy piersi były grane. Oczywiście piersi z kaczki i w dodatku przyrządzone przez mistrzów kuchni wietnamskiej … Czytaj dalej
slodkokwasnapl