serwowali dania i napoje, nie szczędząc miłego słowa. Zaczęliśmy klasycznie - od przystawki. Porcja malusieńka, ale to byłą przecież tylko rozgrzewka prze kolejnymi daniami. Jako starter podano nam roladkę z kaczki z sałatką z ogórka i kawiorem z tapioki oraz grzankę. Sałatka z ogórka idealnie doprawiona, smak bardzo wyważony, lekko kwaśna lekko słodka. Kawior z tapioki zabarwiony na różowo sokiem(...)szef kuchni przygotuje ją też latem. Tak więc, jeżeli lubicie ryzyko i nieco adrenaliny - polecam przy 35-stopniowym upale. Ja bym się skusiła :D Danie główne, czyli pierś z kaczki z pure z jabłek z żurawiną, marynowanym rabarbarem i kluseczkami kładzionymi smażonymi na maśle prezentowało się niezwykle elegancko. Rabarbar marynowany w przyprawach korzennych, choć słodki, smakiem pasujący wydawało by się
kolorowotorcikowobyło równie łagodne, jak sama ryba, a dodatkowy element ekscytacji stanowiła czarna soczewica, na której molwa była podana. Danie proste, smaczne, nieprzegadane i pięknie podane. Drugim daniem głównym była kaczka przyrządzona również wspomnianą metodą gotowania w próżni. Soczysta, z chrupiącą skórką i przede wszystkim różowiąca się na talerzu, piękna! Kaczkę podano w akompaniamencie p urée z fioletowej marchwi(...)której brakowało polotu. Zdecydowanie przydałoby się jej trochę więcej masła i parmezanu. Jednak sądzę, że miała ona nie zakłócać innych smaków dania i stanowić jedynie tło do głównej bohaterki - kaczki. Deser Czyli mój ulubiony punkt programu. Szef kuchni - Michał Szurmak i tutaj spisał się znakomicie. Delikatna pascha podana z domowymi lodami i sosem jeżynowym z przyjemnie chrupiącymi pesteczkami
Food Squarebyła prawdziwa wariacja na temat wiosny i lata. Z talerza biła słoneczna żółć za sprawą purée z marchwi i pomarańczy oraz pęczaku pomalowanego kurkumą. Feerię barw uzupełniała mistrzowsko przyrządzona kaczka — delikatna i soczysta za sprawą metody sous-vide (gotowania w próżni) z chrupiącą skórką. Jedna z lepszych, jaką jadłem. Świetnie komponowała się z podanymi wiśniami. Uwagę przykuwała również dekoracja(...)można było doznać przesłodzenia. Deser absolutnie do powtórzenia w domu. Słowo na zakończenie W Alyki uwiodło mnie nie tylko wspaniale skomponowane menu szyte wręcz na miarę dla mnie, bo kaczka i róża to zdecydowanie moi kulinarni faworyci, ale także sympatyczna i profesjonalna obsługa. Kelner powitał nas już od progu i zaprosił do stolika. Przed każdym daniem robił krótkie wprowadzenie, które
Food SquareSkładniki cała kaczka ok 2 kg 2 cebule 180 ml wody 200 ml białego wytrawnego wina 4-5 listków laurowych 8 goździków sól, pieprz świeży tymianek 4-5 ząbków czosnku 3-5 owoców jałowca Przygotowanie: Kaczkę pokroić na części, włożyć - wlać wszystkie składniki do garnka i gotować na malutkim ogniu ok 3,5 godzin (goździki wbić do cebuli). Miękkie mięso(...)oddzielić od kości. Wyciągnąć listki laurowe, cebulę i owoce jałowca. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaczkę poszarpać widelcem wymieszać z tłuszczem i przełożyć do słoiczków. Posypać listkami tymianku i gotowe.. Smacznego
Gaździnka warzyMięso z kaczki jest delikatne i soczyste :) Składniki 2 piersi z kaczki marynata: sok z 1 pomarańczy 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki chili sól, pieprz 2 średnie bataty … Czytaj dalej Pierś z kaczki z batatami
czarrna od kuchnizrobić z mięsem z kaczki z rosołu? Pierogi! Pierogi u mnie goszczą dość rzadko, bo niestety wymagają dość sporo pracy. Ale z tymi uwinęłam się dość szybko. Pierogi były na prawdę wyśmienite, mięso ze swojskiej kaczki jest bardzo soczyste i treściwe. Polecam gorąco! SKŁADNIKI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 żółtka - łyżka oliwy - letnie mleko Na stolnicy wysypuję mąkę, robię(...)dodaje mleko, dodaję go tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować. FARSZ: - ugotowane mięso z kaczki (udka, szyja, skrzydełka i korpus) - 3 jaja - sól i pieprz - cebulka podsmażona na maśle W/w składniki zmiksuj blenderem na gładką masę. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki
SMYKWKUCHNITaki rosół z wiejskiej kaczki jest smaczny i aromatyczny, podczas gotowania aromat roznosi się po całym domu. Składniki: pół wiejskiej kaczki pęczek włoszczyzny 1 cebulka 5 ziaren pieprzu sól, pieprz domowa jarzynka Sposób przygotowania: Kaczkę kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do większego garnka, dodajemy obrane i umyte warzywa oraz ziarna pieprzu. Wszystko zalewamy 3-4 litrami zimnej wody, zagotowujemy
Bajeczna KuchniaZazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esensjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam(...)przygotowania farszu na pierogi. Składniki: 2 piersi z gęsi ze skórą 2 nogi z kaczki 2 marchewki 1 duży seler 1 pietruszka 1/2 pora kawałek włoskiej kapusty 3 ziemniaki 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi
Czerwień i błękitPrzygotowanie tego dania nie trwa długo, a jest efektowne i smaczne. Ważne jest to, aby piersi nie przegotować, bo będzie wtedy twarda. Może przygotujecie taką pyszną kaczkę na nadchodzące Święto Trzech Króli ? Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 2 piersi z kaczki ze skórą 2 jabłka 1 cebula 1 pomarańcza
Kulinarne przygody GatityPiękne pyszności! Kochani przepyszne i cudowne kulebiaki z kaczki, prawdziwków i kapusty kiszonej, z dużą ilością świeżej i grubo siekanej pietruszki! Smakują obłędnie! Piękny, przed świąteczny czas! Pięknie przystrojone stoły, mieniące się złotem, srebrem i bielą! To lubię! To danie jest idealne na stół świąteczny, nie tylko obłędnie się prezentuje ale smakuje wybornie! Mięso z kaczki nadaje wytrawnego smaku(...)wody Szybko zagniatamy ciasto, na gładkie i miękkie. Ciasto wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez 30 minut w lodówce. FARSZ DO KULEBIAKÓW: - 400 g ugotowanego mięsa z młodej kaczki - 2 jajka - 150 g młodej kapusty kiszonej - 150 g suszonych prawdziwków - pęczek natki pietruszki - gałka muszkatołowa - sól - świeżo zmielony pieprz - 3 łyżki soku z kapusty kiszonej - rozmaryn Mięso wraz
SMYKWKUCHNISkładniki: kaczka bez podrobów ( moja miała 2,2 kg ) 150 gram suszonych moreli 150 gram suszonej żurawiny 100 gram migdałów sól, pieprz czarny i ziołowy majeranek, 2-3 ząbki czosnku 1/2 szklanki wody trochę oliwy Sposób wykonania: Kaczkę natarłam przyprawami i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) z zewnątrz i w środku, skropiłam oliwą i wstawiałam na kilka godzin do lodówki(...)środka włożyłam część wymieszanych owoców z migdałami. Spięłam wykałaczkami, resztę owoców ułożyłam na kaczce i po brzegach. Podlałam 1/2 szklanki wody. Piekłam w temperaturze 200 stopni pierwszą godzinę pod przykryciem , następne 1,5 godziny odkrytą polewając wytworzonym sosem. Podawałam z pieczonymi ziemniaczkami. Tak wyglądała w przekroju
Darcia w kuchniDzisiaj chciałam Was zaprosić na przepyszną pierś z kaczki pieczoną z jabłkami i wspaniałą Żórawiną z firmy Proeco Polska którą mam przyjemność testować . Kaczka jest krucha , mięciutka dobrze wypieczona , stopień wypieczenia zależy już od was , ja nie znoszę surowego mięsa , więc moja wygląda tak :) Zapraszam :) Składniki : 4 piersi z kaczki 3 duże jabłka 1 słoiczek
Sama słodycz i szczypta chilikluski urosną. Gotowałam je około 3 minut. W takiej formie są jak najbardziej gotowe do jedzenia. Ja miałam jeszcze sos z upieczonej wczoraj kaczki. Przepis na pieczoną kaczkę Podsmażyłam na nim kluseczki. Kluseczki były pyszne. Smacznego! Wyśmienicie pasują również do zup krem ZUPA KREM Z GRZYBAMI LEŚNYMI i kluskami kładzionymi Jak lubicie kluski to polecam
potrawyregionalnekurczak ok 1,7 - 2 kg pół kaczki ok 1,5 kg 3 marchewki 1 cebula ziele angielskie listek laurowy pół gałki(...)muszkatołowej sól pieprz pieprz ziołowy staropolski 1-3 wątróbki drobiowe żołądek 300 g kaszy manny Dodatkowo można podzielić na części i dodać koncentrat, śliwki suszone, grzyby suszone. Kurczaka i kaczkę podzielić na kawałki, włożyć do garnka, dodać marchewki, cebulę listek laurowy, zalać wodą i ugotować na małym ogniu do miękkości jak rosół. Mięso i warzywa wyjąć z rosołu. Wystudzić
Gotowanie jest łatwelubicie kaczkę ? Ja kaczkę jadam ale bardzo rzadko. Dziś zwykła pieczona kaczka z chrupiącą skórką. Tak, wiem że to niezdrowe ale taka skórka jest pyszna i czasami dziwię się, że są osoby które jej nie lubią. No ale cóż mają takie prawo. Zapraszam Was więc na kaczuszkę z domowego chowu a nie ze sklepu, bo taka jest najlepsza. Oczywiście
Ewa w kuchni