Kaczka lubi być królową świątecznego stołu i dzisiaj propozycja, którą możecie wykorzystać właśnie na świąteczny, bożonarodzeniowy obiad. Cudownie miękkie w środku, z chrupiącą skórką, kacze udka upieczone z dodatkiem aromatycznego cydru, sosem gruszkowo-żurawinowym i duszonym jarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku(...)przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami i imbirem - jest wspaniała! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamięsa gotowanego z kaczki, 400 g wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury , 50 ml porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić
królestwo garówgotowanego mięsa kaczki, 200 g marmolady z winogron*, 80 g orzechów włoskich, sól, pieprz, 500 g mąki, 250 g masła, 3 żółtka, 1 płaska łyżeczka suchych drożdży, 4 – 5 łyżek gęstego jogurtu, 1 łyżeczka soli, 1 białko, Orzechy podprażyć na suchej patelni, niezbyt drobno posiekać. Mięso drobno pokroić, wymieszać z marmoladą z winogron i orzechami. Doprawić solą i pieprzem
królestwo garówInspiracją do tego dania była zapiekanka z ryżu i jabłek. Pomyślałam, że ten ryż z owocami byłby świetnym farszem do pieczonej kaczki, a dokładnie kaczych udek. Miałam zamiar podać je z czerwoną kapustą, ale ostatecznie zdecydowałam się na pieczone buraki. Skropione sokiem cytrynowym i olejem rzepakowym z dodatkiem czerwonej cebuli i orzechów włoskich okazały się być doskonałym dodatkiem
Wiem co jemOstatnio polubiłam kaczkę. W tej wersji jest naprawdę świetna - aromatyczna, delikatna i mięciutka. Miód, ocet jabłkowy i majeranek - przysmak z Mazur. :) Na dwie porcje: 2 kacze nogi 2 łyżki octu jabłkowego 2 łyżki oleju rzepakowego 5 ząbków czosnku 2 łyżki otartego majeranku 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka miodu pszczelego Nogi kacze dobrze myjemy(...)obieramy i przeciskamy przez praskę. Do czosnku w misce dodajemy ocet jabłkowy, miód, majeranek, sól oraz pieprz i olej. Składniki marynaty dobrze ze sobą mieszamy i nacieramy nią kaczkę. Tak przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na całą noc lub nawet dłużej. Po tym czasie mięso układamy na blasze lub w kamionkowym naczyniu i pieczemy w 180 stopniach przez około
Kuchenna KontrrewolucyaDzisiaj mimo trudności z używaniem klawiatury udało mi się stworzyć post i zapraszam Was na tradycyjna polska kaczkę z jabłkami, klasyk polskiej kuchni. Wystarczy sól, pieprz, suszony majeranek i dobre kwaśne jabłka, a mamy pyszny, aromatyczny obiad. Taka kaczka będzie miała aromatyczny farsz, chrupiącą, przypieczoną skórkę i miękkie mięso w środku. Zapraszam bo to wcale nie jest trudne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikBlueberry Corner by "jagodzianka" Dobrą kaczkę odkryłam niedawno. Kiedyś nie przepadałam za kaczym mięsem, wspominam je jako suche i niezbyt smaczne. Pierwsze, naprawdę dobre … Przeczytaj cały artykuł Post Orientalna kaczka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornernóg z kaczki, sól, 1 łyżeczka turówki wonnej – żubrówki*, tłuszcz najlepiej gęsi do confitowania Nogi oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć solą i trawą żubrową, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Nogi przełożyć do garnka z grubym dnem, zalać tłuszczem – tak, aby nogi były zakryte. Przykryć papierem do pieczenia, tak aby dotykał do tłuszczu. Dusić na małym ogniu około
królestwo garówgram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu, 3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki, co istotne przyprawiłem je tylko od strony mięsa, nie posypując przyprawami skóry, co spowodowałoby przypalanie się przypraw podczas podsmażania mięsa. Mięso natarłem 3 łyżeczkami mielonego kardamonu, niewielką ilością soli i świeżo(...)Całość jeszcze raz dokładnie wymieszałem. Na talerze wyłożyłem gorące kluski śląskie, niewielką ilość sałatki marchewkowej, kacze udka i kawałki pomarańczy. Całość delikatnie polałem sosem, który powstał w czasie duszenia kaczki, udekorowałem znajdującymi się w sosie śliwkami i posypałem świeżą drobno posiekaną natką kolendry
Wyprawy kulinarnearomat unoszący się znad świątecznego stołu. Miejsce 2: Schab długodojrzewający Grudzień potwierdził, że wiele osób ceni sobie własne wędliny. Po szynce najpopularniejszym przepisem był schab długodojrzewający. Miejsce 3: Kaczka pieczona z jabłkami Ostatnio kaczkę można było kupić w fajnych cenach w dyskontach. Nic więc dziwnego, że szukaliście jak ją przyrządzić:) Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek Znakomity pomysł
Jakugotujesz.plUmyte i osuszone nogi włożyć do marynaty i marynować przez około 8 godzin , co jakiś czas przewracając. Rozgrzać piekarnik do 160st.C Wyjąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej) Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo(...)miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz. Podawać kaczkę z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego
Stare GaryWielu z nas po przyrządzeniu i wyluzowaniu kości np z kaczki je wyrzuca. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniu mięsa przygotować sobie bulion, który będzie podstaw ą do wielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapust ą i makaronem chińskim, taki kapuściany
Bernika - moj kulinarny pamietnikMałgosia . Sposób w jaki Chińczycy i Japończycy jadają tę zupę zawsze mi się podobał, patrząc na ich miseczki dostawałam ślinotoku. Dlatego tym razem po przygotowaniu sobie wywaru z kości kaczki postanowiłam przygotować ramen. Jest to wyjątkowe japońskie danie, popularne także w Chinach, bp stamtąd przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości
Bernika - moj kulinarny pamietnikkaczego mięsa do wypróbowania przepisu. Przepadniecie kosztując tego cuda. Przepis pochodzi z kuchni hiszpańskiej a podali go Marieta Marecka i Conrado Moreno w porannym programie DDTVN. A ponieważ ja kaczkę i kuchnię hiszpańską uwielbiam więc nie mogłam sobie odpuścić i przepis wypróbowałam. I oto przepyszne danie zajadałam ze smakiem i polecam każdemu. Fideua de pato czyli makaron z kaczką - przepis
Moje Małe Czarowanieewentualnej zmiany nazwy, jak ktoś będzie miał pomysła. Bo ja miałem totalny black out :P Arek Gie Składniki: 1 kg porcji rosołowej z kaczki 400 g żołądków drobiowych 1 kawałek pora (biała część) 1 kawałek selera korzeniowego 1 duża marchew 1 pietruszka 4 liście laurowe 5 sztuk ziela angielskiego 1,5 łyżki przyprawy do flaków(...)razie potrzeby dolewamy zimną wodę. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Por kroimy w piórka, marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce do jarzyn. Ziemniaki kroimy w kostkę. Korpusy z kaczek usuwamy z wywaru, zbieramy szumowiny, wrzucamy warzywa, wsypujemy przyprawę i opłukaną kaszę. Gotujemy do miękkości składników. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchen