przecież chodzi o to, żeby było wesoło!!! Maszyna losująca wróżby do ciastek :) Chińskie ciasteczka z wróżbą. Składniki: 300 g mąki + mąka do podsypania; 80 g cukru; 3 jajka (u mnie 4 bo były malutkie); 2 łyżki oleju; 2 łyżeczki cukru pudru; odrobina soli; Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną, przykrytą ściereczką - żeby nie wyschła
Miksturownikciacho jest proste, ale bardzo smaczne. Przedstawiam Wam dziś moją "świąteczną" wersję murzynka. Troszkę "piernikowatą" :) Przepis podstawowy na czarno :) Świąteczne dodatki na czerwono :) Murzynek Składniki na dużą blachę: 4 jajka; 4 szkl. mąki; 2 szkl. cukru; 1 szkl. oleju; 2 łyżeczki sody oczyszczonej; 2 łyżki kakao; ok. 280 g (słoik) dżemu - powideł; 1 łyżeczka cynamonu; 1/2 łyżeczki imbiru; 2 łyżki
Miksturownikteż postąpiłam :) Babeczki orzechowe. Składniki: 2 szklanki mąki; 1/2 szklanki cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 łyżeczka sody; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka; 1 jajko; 5 łyżeczek masła orzechowego; Do dekoracji: pół puszki masy krówkowej o smaku orzechowym; pół szklanki drobno posiekanych orzechów (u mnie: włoskie i ziemne). Mieszamy suche składniki i dodajemy do nich masło orzechowe. Zagniatamy
Miksturownikpasem święta i nie ma na to czasu :) Uszka z pieczarkami. Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki; około 1 szkl. gorącej wody - tyle ile zabierze ciasto; 1 jajko - a właściwie 1 na 1 kg mąki; Ciasto zagniatamy - uwaga na wodę, im cieplejsza tym lepiej. Ja użyłam prawie wrzątku i łączyłam go z mąką za pomocą noża... Gdy ciasto będzie
Miksturowniklodówki na czas przygotowania masy serowej. Pomarańcze dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszej tarce. Wyciskamy z nich sok. Ser miksujemy z cukrami, dodajemy pojedynczo jajka. Następnie mąkę. Na koniec skórkę i sok z pomarańczy. Pamiętajmy, że sernik nie lubi długiego miksowania. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Miksturownikbabeczki z farszem pieczarkowo-serowym. Takie na jeden kęs. Kruche babeczki z pieczarkowo-serowym farszem. Składniki na 30 malutkich babeczek: Kruche ciasto: 250 g mąki; 100 g masła; 1 jajko; 1 łyżka śmietany 18%; sól. Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Rozwałkowujemy, wycinamy (najlepiej foremką
Miksturownikprzepis na to znalazłam na opakowaniu margaryny. Proste i naprawdę smaczne. Ciasto cytrynowe. Składniki na formę 30 x 10cm: 250 g margaryny/masła; 3/4 szkl. cukru; 4 jajka; 2 szkl. mąki; 1 cytryna; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Cytrynę szorujemy i parzymy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Sok i skórkę mieszamy ze sobą. Margarynę ucieramy z cukrem
MiksturownikSkładniki dla 4-6 osób: ok. 1 kg. ogórków szklarniowych; pęczek rzodkiewki; pęczek koperku; 400 ml maślanki; 400 ml kefiru; 2 ząbki dobrego czosnku; sól, świeżo mielony pieprz; opcjonalnie: jajka. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Można odlać wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich
Miksturownikkoperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego
Miksturownikwątróbki drobiowej; 3 duże marchewki; 2 jaja; ok. 100 g zarodków pszennych; 4 - 5 łyżek mielonego lnu. Wątróbkę gotujemy razem z marchewką. Studzimy. Mielimy w maszynce do mielenia. Dodajemy jajka i siemię lniane. Mieszamy. Dodajemy kilka łyżek zarodków pszennych. I zagniatamy. Tak aby powstałe ciasto miało konsystencję dość zwartą i odchodzącą od rąk. W razie potrzeby dosypujemy zarodków. A później
Miksturownikbyłoby tego tortu. Przepis oczywiście z Moje wypieki. Kocham tego bloga <3 Tort orzechowy. Składniki na tortownice od 18 do 22 cm.: 1 szkl. mąki pszennej; 8 jajek; 200 g mielonych orzechów włoskich (laskowych); 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 łyżki zimnej kawy; 1 cytryna; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; sól; do nasączenia: 100 ml kawy
Miksturownikpierników. Korzenne babeczki z kruszonką. Składniki na 16 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 1/2 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl. mleka; 1 jajko; po 1/2 łyżeczki: imbiru, kardamonu, cynamonu lub 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika; 2 - 3 łyżeczki kakao; Kruszonka: 200 g mąki; 100 g masła; 100 g cukru. Masło/margarynę rozpuszczamy
Miksturownikczekolady gorzkiej. Blaty: Masło rozpuszczamy. Po ściągnięciu z palnika dodajemy posiekaną czekoladę i zostawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy. Do czekolady przesiewamy kakao i mieszamy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt/aromat waniliowy. Miksujemy. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem. Następnie do masy jajeczno-czekoladowej dodajemy
Miksturownikzrobić to na własną rękę. Zainspirowałam się przepisem Pauli z Just My Delicious na babkę cytrynową i to do tego przepisu dodałam mak. Babka cytrynowa z makiem. Składniki: 4 jajka; 1 szkl. cukru; 200 g masła lub margaryny; skórka otarta z jednej cytryny; 2 łyżki soku z cytryny; 250 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szkl. maku
Miksturownikłyżką. Ponownie stawiamy na ogniu, gotujemy przez 2 - 3 min. ciągle mieszając. Ciasto powinno odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Ciasto studzimy. Do wystudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy również proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą przekładamy do wyłożonej papierem formy. I pieczemy przez 30 min. w temp. 180 stopni. Następnie
Miksturownik