nakłonila mnie do wyszukania i zrobienia ciasta Siostry Anastazji. To pierwsze, ale nie ostatnie ciasto tej tajemniczej Siostry. Polecam! Marysieńka Składniki na tortownicę o średnicy 22cm: Blat kakaowy: • 4 jajka • 90 g cukru • 2 łyżki kakao • 3 pełne łyżki mąki pszennej • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Do masy jajecznej
Mia Cucina Sofietablaty. Od siebie dodałam dwie łyżki zmiksowanego dżemu morelowego, dla przełamania smaku. Tort makowy z kremem Składniki na 2 blaty: · 5 jajek · 125 g cukru pudru · 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
Mia Cucina Sofietałyżka oliwy( u mnie cytrynowa oliwa z oliwek) · 2 jajka · 100 g kiełbasy
Mia Cucina Sofietaprzyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje ono nie tylko orzeźwiający smak ale i wiosenną barwę. Zapraszam! Składniki na tortownicę 26 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 150 g masła/margaryny v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mia Cucina Sofietapuszysty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką. Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką Składniki na ciasto: 500 gr mąki pszennej 21 gr drożdży świeżych 175 ml letniego mleka 2 jajka 70 gr roztopionego masla/ margaryny 85 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny Kruszonka: 65 gr zimnego masla/margaryny 100 gr mąki 60 gr cukru 1 cukier waniliowy Wszystkie składniki
Mia Cucina Sofietaryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki
Mia Cucina Sofietanastępny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka
Mia Cucina SofietaPomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa Składniki nadzienia: 400 g serka ricotta 4-5 łyżek białego cukru 2 żółtka 2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów
Mia Cucina Sofietamałymi modyfikacjam Tarta ze śliwkami i czekoladą Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy
Mia Cucina Sofietaniej orzechy i owoce. Polecam bardzo. Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami Składniki na blaszkę 30x23 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny
Mia Cucina Sofietamąki krupczatki 2 żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy
Mia Cucina Sofietadobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia
Mia Cucina Sofietamarchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa) 100 g mąki pszennej
Mia Cucina Sofietazamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię
Mia Cucina Sofietatrochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 1 mały brokuł 100 g białej kiełbasy 2 jajka 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz 5 dag startego żółtego sera 1 łyżka oleju rzepakowego Brokuły oczyszczamy, płuczemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 10-15 minut na parze, studzimy. Gruby
Mia Cucina Sofieta