jajko - 22300 przepisów (strona:1194/1487)

Kruche ciasto z serem i porzeczkami 187

Składniki: 500g porzeczek - czarnych i czerwonych 250 g masła lub margaryny 3/4 i 1/2 szkl cukru 3 szkl. mąki 2 jajka cukier waniliowy 250 g twarogu 3 łyżki kaszy manny około szklanka płatków owsianych Tłuszcz stopić. Mąkę wymieszać ze 3/4 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodać 3/4 tłuszczu - wymieszać. Odłożyć 1/3 ciasta - resztą wylepić tortownicę śr. 26 cm. Ubić pianę

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto migdałowe z wiśniami i czekoladą 208

Składniki: 200 g masła lub margaryny - pokrojonej w drobną kostkę 2 szkl. mąki 3/4 szkl. mielonych migdałów 1 jajko 2 żółtka 2/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 2,5 - 3 szklanki wydrylowanych wiśni 4 łyżki cukru 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady - zetrzeć Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na mi. 40 minut. 3/4 porcji ciasta

kolorowotorcikowo
Pierogi z jagodami 154

ciasto: 350 g mąki 50 g mąki kukurydzianej - nie koniecznie, ale dzięki niej ciasto ma ładniejszy kolor 1 jajko 100-120 ml ciepłej wody Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Wałkować cienko - wykrawać koła. Dodatkowo: 1 szklanka jagód 3-4 łyżki cukru śmietana, cukier puder Jagody posypać cukrem, kłaść na ciasto, sklejać pierogi. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie

kolorowotorcikowo
Naleśniki z jabłkami 151

Naleśniki - ciasto Składniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina

kolorowotorcikowo
Zapiekanka ryżowa z jabłkami 576

Naczynie żaroodporne lub małe foremki do zapiekania posmarować masłem. Układać warstwy:y ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż  Do polania: 300-350 ml kwaśnej śmietany 3 łyżki cukru 2 jajka Wszystko wymieszać - polać zapiekankę. Piec w 160 stopniach około 40-45 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Piernik z kabaczka 160

szklanki startego na grubych oczkach kabaczka 2,5 szkl. mąki 0,5 szkl. oleju 1 1/3 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 jajka 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć - utrzeć na jednolite ciasto. Przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 170 stopniach. Ostudzony placek przekroić wzdłuż. Posmarować marmoladą wieloowocową

kolorowotorcikowo
Naleśniki z nadzieniem serowo-czekoladowym podane z sosem jeżynowym 159

Składniki na naleśniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia    Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie serowe: 250 g twarogu 4 łyżki cukru odrobina mleka Składniki zmiksować na jednolitą masę. Krem

kolorowotorcikowo
Kokosowa tarta z jeżynami 216

podanych składników zagnieść ciasto, jeśli nie chce się połączyć dodać troszkę wody . Ciasto zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 500ml śmietany 18 % 4 jajka 4 łyżki bardzo mocnego naparu z herbaty Forest Fruitt Teekanne 1/2 szkl. cukru  cukier waniliowy 50 g wiórek kokosowych 200g jeżyn Wszystkie składniki utrzeć za pomocą miksera - do połączenia. Ciasto

kolorowotorcikowo
Biszkoptowe naleśniczki z owocami sezonowymi 358

Składniki: 3/4 szkl. mleka 1 szkl. mąki szennej 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego owoce sezonowe deser waniliowy Alpro Wykonanie: Oddzielić białka od żółtej jaj. Białka ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu zmiksować mleko, mąkę, żółtka, cukier i olej. Do gotowej masy naleśnikowej dodać pianę - delikatnie wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni kłaść łyżkę stołową ciasta, formować placuszek

kolorowotorcikowo
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 198

pierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić

kolorowotorcikowo
Placek "salceson" 157

Składniki: 4 jajka 1 szkl. cukru 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szkl, mąki pszennej 1/2 szkl. oleju 4 jabłka średniej wielkości   Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z cukrem. Żółtka roztrzepać widelcem - dodać do piany z białek. Ubić. Mąkę połączyć z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao - dodać

kolorowotorcikowo
Babeczki makaronowe 199

dente. Na patelni rozgrzać  łyżkę oliwy.  Cebulę pokroić w drobną kostkę - usmażyć na tłuszczu. Kabanosy pokroić - dodać do cebulki - podsmażyć 1-2 minuty. Ser mozarella pokroić drobno. Jajko dobrze wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i serem mozarella. Najlepiej za pomocą miksera. Do masy śmietanowo-serowej dodać cebulkę z kabanosami, wsypać kukurydze - połączyć. Przygotować blachę do muffinek. Zagłębienia blachy

kolorowotorcikowo
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 174

chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota -  http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika-  http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania -  http://przyprawmnie.blogspot.com/ Marta - http:// niebieskapistacja.blox.pl/html   CIASTO: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 120-150 ml wody 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ:  3/4 szkl. kaszy jaglanej 300 g białego sera 1 szkl. mleka 3,2% 0,5 szkl. wody 3 łyżki

kolorowotorcikowo
Piernikowa tarta z musem z białej czekolady 266

Składniki: CIASTO: 2 szkl. mąki pszennej, 125 g masła, 2 łyżki miodu, 1 łyżka cukru trzcinowego, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 jajko. MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 300 g białej czekolady 250 g śmietanki 30% dodatkowo: 1 łyżka maku  Wykonanie:  Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę - rozetrzeć palcami. Dodać pozostałe składniki - szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią

kolorowotorcikowo
Podwójnie waniliowe ciasto biszkoptowe 303

Biszkopt: 1 jajko 2 białka 3 łyżki cukru 4 łyżki płaskie mąki pszennej Krem budyniowy: 350 ml napoju waniliowego Alpro 2 łyżki cukru 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 220 g masła o temp. pokojowej Dodatkowo: 1 opakowanie krakersów solonych 1/2 puszki kajmaku waniliowego wiórki kokosowe Wykonanie: Przygotować ciasto biszkoptowe. 3 białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtko

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania