Marchewka z groszkiem i tymiankiem 257Jarzynka nabiera dzięki tymiankowi i pomarańczy lekko ,, miodowego" smaku i zapachu. Przy podawaniu posypać i udekorować tymiankiem. * Podałam do młodych ziemniaczków odsmażanych i posypanych tymiankiem z jajkiem sadzonym ** Można jarzynkę przed dodaniem tymianku zasypać odrobiną mąki ( ok. 2 łyżeczki) i zasmażyć mieszając by mąka straciła posmak surowizny. Dopiero wtedy dodać tymianek i wymieszać
Buniabaje w kuchni
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 424gotować 10 minut. Podawać z ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchni
Frittata z Fetą 209Potrawa z klasyki kuchni hiszpańskiej. Występuje w tak wielu wersjach , że chyba co dom i gospodyni to inny przepis. Ważne żeby były ziemniaki i jajka. To taki ,, wiejski" omlet. Syte, smaczne i co najważniejsze można zrobić z tego co jest w domu. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Ziemniaki faszerowane pstrągiem 264Prawdę mówiąc przepis powstał przypadkiem. Kupiłam filet z pstrąga i smętnie w niego patrzyłam. Miałam ambitne plany zrobienia koperkowego ,,mleczka" z pstrąga , jajek i kopru na parze .Tyle , że plany mi przeszły- jest za gorąco- zrobię kiedy indziej. Zaczęłam od obrania ziemniaków licząc , że ostatecznie zjemy po paseczku smażonej ryby , ziemniaki i jakąś surówkę. Jak popatrzyłam na ziemniaki
Buniabaje w kuchni
Mortadela z pieczarkami 233Moje dzieciaki i wnuki mówiły na to ,,ptasie gniazdka " . Czasem specjalnie smażyłam jeszcze malutkie pieczarki ( kapelusze) i umieszczałam w farszu . Można też ugotować na twardo jajka przepiórcze i obrane ułożyć w ,, gnieździe". W każdym razie danie pomimo swej prostoty i niesłusznego lekceważenia mortadeli jako wędliny uważam danie jako smakowite. Czas : 30 minut Składniki : 2 grubsze plastry szerokiej mortadeli
Buniabaje w kuchni
Dorsz po grecku wersja panierowana 238reguły ryby w sosie warzywnym z pomidorami tzw. rybę po grecku robię z filetów oprószonych mąką i tak smażonych. Masa moich znajomych smaży rybę panierowaną w jajku i bułce tartej i taką zalewa sosem. muszę przyznać, że mi taka też smakuje. Postanowiłam dopasować proporcje składników do swojej wersji. Zrobiłam. Wszystkim smakowało. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
Pierożki z sosem grzybowym 212różne . Z samym mięsem, z mięsem i warzywami , z mięsem i kaszami , z mięsem i otrębami , cebulką czy kiszoną kapustą . Różne jest też ciasto na pierogi- parzone , z jajkami , z przyprawami, szpinakiem , buraczkowe itp. Podaję pierożki gotowane , smażone , odsmażane. Robię też pierożki z różnego rodzaju sosami. Tym razem będą to pierożki z mięsem gotowanego kurczaka w sosie grzybowym. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchni
I znów Wielkanoc 246Przepisy spisane. Zdjęcia obiecuję zrobić tak by nie przeszkadzać sobie i innym . Wstawię wszystko po Świętach. Życzę wszystkim dużo radości, spokoju, odpoczynku w rodzinnym gronie, zdrowia , szczęścia , smacznego jajka , mokrego Dyngusa - naj naj naj . I do spotkania po Świętach
Buniabaje w kuchni
Arbuzowe śniadanko 192Bardzo lubię tego typu ,, przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie. Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z warzywami , jajka z warzywami, warzywa z serkami .Ważne by było kolorowo i smacznie. A , że w chorobie ( lub po ) specjalnie apetytu nie ma - łatwiej mi jest zjeść taką ,, kanapkę ,, niż coś innego ( obiad
Buniabaje w kuchni
Rosół z lanymi kluseczkami 207które pamiętam z dzieciństwa - gdy mama robiła przepyszne obiadki. Składniki : * kurczak * włoszczyzna * ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach, liść laurowy, sól * natka pietruszki Lane ciasto : * szklanka mąki pszennej * jajko * ciepła woda * sól Przygotowanie : Nastawić rosół. Gdy się ugotuje, wyciągnąć mięso. Składniki na lane ciasto dokładnie wymieszać. Odstawić na chwilę, na gotujący rosół dodawać po trochę ciasta, zagotować. Rosół podawać
Magiczne Życie Marty
Kotlety mielone z pieczarkami 230Kolejny pomysł na pyszne mielone kotlety. Tym razem z dodatkiem pieczarek. Składniki : * pół kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej * cebula * około 10 sztuk większych pieczarek * jajko * bułka tarta * sól , pieprz , ząbek czosnku Przygotowanie : Przesmażyć cebulę z pieczarkami. Połączyć z mięsem , przyprawić. Smażyć kotlety na złoty kolor. Tutaj podane z ziemniakami oraz gotowaną cukinią. Szybki , prosty przepis na smaczny obiad
Magiczne Życie Marty
Roladki z mozzarellą 214tylko podstawowe : sól i pieprz, ale można użyć czerwoną mieloną paprykę bądź czosnek czy zioła prowansalskie. Pasuje do wszystkiego. Składniki : * 4 pojedyncze filety z kurczaka * kulka mozzarelli * ulubione przyprawy * jajko * bułka tarta Przygotowanie : Rozbijamy filety. Przyprawiamy sole i pieprzem. Układamy na każdym po plasterki mozzarelli. Zwijamy w roladkę. Panierujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Można podawać
Magiczne Życie Marty
Tiramisu 180zrobione zostało 29 lipca na moje imieniny. Robione późnym wieczorem i w ten czas też podjadane :) Musiałam się skusić :) Składniki : * podłużne biszkopty * opakowanie sera mascarpone * 5 jajek * szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej * likier kawowy bądź amaretto * pół szklanki cukru * 4 łyżki cukru pudru * kakao Przygotowanie : Zaparzoną kawę studzimy i dolewamy likier. Dokładnie sparzamy jajka.Z żółtek i cukru
Magiczne Życie Marty
Naleśniki z twarożkiem 197Składniki : * pół kg mąki pszennej * jajko * szklanka mleka * dwie szklanki wody mineralnej gazowanej * łyżka oleju * szczypta soli Przygotowanie : Wszystkie składniki miksujemy do gładkiej konsystencji. Ja smażę na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu . Z tej porcji wyszło około 20 naleśników. Twarożek : * pół kostki twarogu półtłustego * żółtko * cukier * cukier waniliowy * duża łyżka
Magiczne Życie Marty
Krokiety z kapustą i grzybami 194godziny aż będzie miękka. Odstawiamy do wystygnięcia. Podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę na oleju. Całość mieszamy i przyprawiamy. Farszem nadziewamy naleśniki. Zwijamy jak na krokiety. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. Najlepiej smakują ciepłe,ale i na zimno nie są złe
Magiczne Życie Marty