śmietaną i kakaowy biszkopt. Nawet moja wybredna córcia poprosiła o drugi kawałek! Musi być dobry! Kakaowy torcik z truskawkami i bitą śmietaną Biszkopt (jeden blat, tortownica 24 cm): 3 jajka ( białka i żółtka oddzielnie) 80 g cukru 55 g mąki pszennej 16 g kakao ( 2 łyżki) ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietankowa: 500 ml schłodzonej śmietany kremówki
Mia Cucina Sofietamajeranku 2 łyżki otrębów owsianych (niekoniecznie) Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno (czosnek można przecisnąć przez praskę). Pokrojone mieszamy z mięsem, dodajemy musztardę i przyprawy. Dodajemy otręby i jajko, a następnie mieszamy masę ręką, odstawiamy na 15-20 minut, aby smaki się przegryzły. Formujemy okrągłe burgery i na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej) smażymy z obu stron
Symfonia Smakówstolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik
Symfonia Smakównaszych ciastek, lepiej od razu zabrać się za ich przygotowywanie! Mimo tego, że nie wyglądają zbyt zachwycająco- tylko zwyczajnie, ich smak jest naprawdę niesamowity i zaskakują kruchością. Ciastka bez jajek, bez pszennej mąki, za to z płatkami owsianymi i dodatkiem pestek dyni i słonecznika oraz odrobiną ciemnej czekolady. Zapraszamy! Składniki ok. 1,5 szklanki mąki z płatków owsianych (zmieliłam
Symfonia Smakówbrązowego cukru, garść świeżych listków tymianku - oczywiście w ilościach wedle własnego gustu Przygotowanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, oregano i pastę pomidorową. Kolejno wbijamy jajko. Dodajemy drobno posiekany czosnek i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie mieszamy ugniatając rekoma. Kolejno z masy formujemy niewielkie pulpety. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością tłuszczu wykładamy pulpeciki i krótko obsmażamy
Symfonia SmakówCiasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy je na całej powierzchni widelcem lub wysypujemy ziarna fasoli i pieczemy 6-7 minut. Białka z jajek ubijamy z odrobiną soli na jak najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie nam dość sztywna piana partiami dosypujemy cukier i dalej miksujemy by jak najbardziej się rozpuścił. Ubitą pianę wstawiamy do lodówki
Symfonia Smakówdnem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i gotujemy to na najmniejszym ogniu cały czas dokładnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Gdy większość cukru się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dalej gotujemy na najmniejszym ogniu i zaczynamy bardzo energicznie mieszać. Gdy doprowadzimy masę do wrzenia dodajemy masło i gotujemy ok. 1 minuty na większym ogniu nie przerywając energicznego
Symfonia Smakówniewielkie paski. Doprawiamy je solą i pieprzem. Jajo rozbijamy na głębokim talerzu i rozpraszamy je dokładnie widelcem. Na drugi głęboki talerzyk wysypujemy otręby. Każdy paseczek dokładnie moczymy w rozbełtanym jajku, a kolejno obtaczamy w otrębach. Tak przygotowane kawałki mięsa smażymy na niewielkiej ilośći rozgrzanej oliwy aż do zarumienienia z dwóch stron. Patelnię zestawiamy z ognia. Na oddzielnej patelni
Symfonia Smakówkrem ( wersja schłodzona): 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g) 250g śmietanki kremówki 36% 80g cukru pudru ***** w wersji do zapiekania do tego kremu dodaje się się jeszcze 5 jajek utartych ze 100g cukru pudru! Kolejno wypełniony spód zapieka się w 180*C ok. 50minut. na wierzch: kilka wiśni z syropu kilka wiśni kandyzowanych przesiana kawa sypana, płatki chili, kuleczki
Symfonia Smakówwybijamy jedno jajo na mały spodeczek, lub małą chochlę. W wodzie robimy wirek łyżką i delikatnie i powoli wlewamy do niego jajo. Możemy w wodzie, w trakcie gotowania 'obrócić' jajko tak, aby go nie zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka. Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową
Symfonia Smakówidealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe... Ciasto: 5 jajek, 200g masła lub margaryny, 200g drobnego cukru do wypieków, 200g mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 50g tartych migdałów BackMit, 100g mlecznej czekolady, 70g gorzkiej czekolady, 2 łyżki konfitury
Z miłości do słodkościobłędny, na pewno jeszcze nie raz go upiekę:) Jest bardzo elegancki, więc nadaje się na szczególne okazje i na pewno zauroczy Waszych gości... Inspiracja Ciasto: 6 jajek, 150g mąki pszennej, 150g margaryny, 150g drobnego cukru, 150g gorzkiej czekolady, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Czekoladę stopić na parze i przestudzić. Masło utrzeć na puch, stale
Z miłości do słodkościmanualnych, jednak coś tam skleiłam;) Masą pokryłam tort składający się z ciemnego biszkoptu oraz kremu maślanego kawowo-orzechowego:) Jest bardzo elegancki, polecam go więc na szczególne okazje:) Biszkopt: 6 jajek, 3/4 szklanki cukru, czubata szklanka mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stale ubijając, stopniowo dodawać cukier
Z miłości do słodkościżółtego sera oraz natka pietruszki dla kontrastu. A na wierzchu odrobina gorczycy. Ze względu na dodatek musztardy bułeczki świetnie sprawdzą się jako dodatek do grilla. Składniki: 300g mąki pszennej, jajko, 1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 30g masła, pęczek natki pietruszki, 150g żółtego sera, 100ml mleka, 50ml śmietany 18%, 2 łyżeczki musztardy, gorczyca. Przygotowanie Mąkę przesiać z proszkiem
Z miłości do słodkościrodzinę i obowiązkowo muszę je piec na wszelkie zloty rodzinne. Pyszny kakaowy biszkopt, masa śmietanowa a na wierzchu słodka, ciągnąca się krówka i chrupiące ziarna słonecznika... Pychota!! Biszkopt: 5 jajek, szklanka drobnego cukru do wypieków, szklanka mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, budyń śmietankowy (40g). Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodawać po 1 żółtku
Z miłości do słodkości