wymarzony na zakończenie wakacji. Delektujmy się wiec chwilą... Tarta czekoladowa z owocami lata. spód 120 g masła 170 g mąki 100 g cukru pudru 20 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka kakao masa czekoladowa 250 g gorzkiej czekolady 400 ml śmietany kremówki szczypta chilli 100 g galaretki 250 g rożnych owoców jagodowych wykonanie: Wszystkie składniki na spód zagniatamy razem
Przysmaki Karolkiżycia. Na chwilę zapominam o wszystkim i delektuje się moim cudownym, słodkawym deserem. Gruszki w czekoladzie składniki: 4 twarde gruszki 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła 2 jajka 50 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1:4 łyżeczki imbiru - opcjonalnie syrop 750 ml wody 70 g cukru 1 laska cynamonu sok z połowy cytryny wykonanie: Za pomocą nożyka
Przysmaki KarolkiMiniony tydzień był wyjątkowo nieudany. Niby zapowiadał się całkiem dobrze, ale już przy wtorku wszystko zaczęło się psuć, a w środę okazał się katastrofą. I tak
Przysmaki Karolkiprostej i szybkiej w wykonaniu rolady czekoladowej. Gwarantuje, że jest przepyszna, w końcu to czekolada więc nie może być inaczej. Rolada czekoladowa z delikatnym musem. Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli
Przysmaki KarolkiMimo to smaczny, z dodatkiem żurawiny i z pięknie wyglądającym różowym lukrem. Keks z żurawiną składniki 200 g świeżej żurawiny lub 100 g mrożonej 150 g mąki 3 jajka 100 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości , możemy użyć miksera. Dodajemy stopione, przestudzone
Przysmaki Karolkiwyśmienity, lekki i delikatny z nutą pomarańczy. Sernik pomarańczowy składniki spód 250 g czekoladowych ciastek ( u mnie BelVita) 70 g stopionego masła masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 4 jajka 100 ml śmietany 18% 2 op cukru waniliowego 1 pomarańcza 150 g cukru 3 czubate łyżki maki wykonanie: Ciastka kruszymy i zalewamy stopionym masłem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy nimi
Przysmaki Karolkibloga wiedzą, że czekolada to moja wielka słabość i nie trzeba mnie zbytnio przekonywać i namawiać bym przygotowała coś z tym właśnie składnikiem. Tort czekoladowy z gruszkami biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki gorzkiego kakao wykonanie Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
Przysmaki Karolkimnie kciuki :-) A tym czasem przed rozpoczęciem postu mam dla Was roladę w czekoladowego biszkoptu i kremu z wiśniami. Rolada czekoladowa z kremem i wiśniami Składniki na ciasto: 4 jajka 50 g mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną piane ze szczyptą soli
Przysmaki Karolkiodstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie na oprószonym mąką blacie wałkujemy ciasto i wycinamy z nich małe mazurki za pomocą foremki. U mnie są to jajka. Ilość mazurków musi być parzysta, ponieważ do wykonania jednego mazurka potrzebujemy 2 warstwy ciasta. Mazurki pieczemy na złoty kolor w temperaturze 200C. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, w przeciwnym wypadku
Przysmaki Karolkibardzo... podwójny omlet w środku z warzywami, serem i wędliną. Syte, proste, zdrowe i mega kolorowe. Wiosna w pełni na talerzu. Czego chcieć więcej? Proporcje na jedna osobę. Ilość jajek można dowolnie zmieniać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPropozycja na wielkanocne śniadanie. Prosta, szybka i pyszna pasta jajeczna zawinięta w szynkę może być mila odmiana dla faszerowanych jajek. Takie roladki wyglądają bardzo apetycznie i tak tez smakują. Tylko niestety zionie się po nich czosnkowym ogniem, ale to tylko lekki skutek uboczny, mimo to polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWielkanoc obok żurku króluje na naszych stołach jeszcze jedna bardzo smaczna zupa mianowicie chrzanowa, bo chrzan jest obok jajek symbolem tych świąt. Każda z gospodyń pewnie ma na nią swój ulubiony sprawdzony sposób. Ja dzisiaj przedstawiam swoja wersje zupy zrobionej na białym winie, z ziemniakami i białą kiełbasą. Może was do niej zachce. Porcja na 4 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚniadanie wielkanocne to w wielu domach oprócz jajek także podanie białej kiełbasy. My najbardziej lubimy cienkie, białe kiełbaski, które proponuje tym razem usmażyć, a następnie udusić w winie z oliwkami. To ciekawe połączenie jest naprawdę pyszne. Może zainspiruje was do podania w tym roku kiełbasy inaczej niż dotychczas. Smacznego. Dodam ze przepis i wykonanie jest męża. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikNajserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie Bernadeta
Bernika - moj kulinarny pamietnikimprezę a nie wszyscy ją znają, wiec może co niektórych zachęcę do jej zrobienia. Dodam że można ją modyfikować poprzez dodanie innych składników jak szynka konserwowa, ser czy jajka. Porcja dla 4-6 osób. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik