Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 185składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 mała cebula bułka tarta sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulką i jajkiem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, dodać bułki tartej ok 6-7 łyżek-tyle aby masa za bardzo nie lepiła się
Monia miesza i gotuje
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem 294makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć
Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z fetą 267Pyszne kotleciki mielone z fetą w środku z dodatkiem aromatycznego i delikatnego w smaku czosnku niedźwiedziego. składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g fety 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać
Monia miesza i gotuje
Krokiety z kiszoną kapustą i pieczarkami 252Dziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia(...)jajka bułka tarta Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć
Monia miesza i gotuje
Łosoś w pesto z dodatkiem oleju rzepakowego zapiekany w cieście francuskim 236łososia bez skóry 5 suszonych pomidorków z oleju 40 g rukoli 1 łyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę(...)Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe
Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 666czerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 1 cebula 400 g pieczarek 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 jajko olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną(...)pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor
Monia miesza i gotuje
Jajka zapiekane w chlebie tostowym 194Polecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica. składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 jajek 1 duży plaster sera żółtego 1 mała cebula czerwona do posypania sól ziołowa 250 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka biała 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawa do pomidorów Kamis Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić(...)kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka wbić jedno jajko. Posypać resztą pokrojonej cebuli i oprószyć solą ziołową. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie
Monia miesza i gotuje
Owoce w cieście kokosowym 267śniadanie, kolację czy podwieczorek. składniki: 3 banany 2 jabłka 1 puszka ananasa w plastrach 250 ml mleka 250 g mąki 70 g wiórek kokosowych Kresto 1 jajko 50 g cukru trzcinowego odrobina proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku do pieczenia. Ciasto odstawić i przygotować owoce. Plastry ananasa
Monia miesza i gotuje
Sałatka ze smażonymi boczniakami 245bardzo. Trudno mi je dostać ale czasem się uda. Trafiłam na wyjątkowo ładne i duże sztuki aż żałuje że było tylko jedno opakowanie. składniki: 150 g boczniaków 1 duże jajko sól z pieprzem Kamis 2 garście świeżego szpinaku 1 garść mieszanki sałat 5 pomidorków cherry olej do smażenia do panierowania bułka tarta 5 łyżek oleju 1 łyżka musztardy francuskiej(...)łyżeczki przyprawy do sałatek Boczniaki oprószyć solą z pieprzem. Następnie panierować je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na złoty kolor. Na talerzu ułożyć po garści szpinaku i trochę porwanej sałaty. Usmażone boczniaki pokroić w paski a pomidorki w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Olej wymieszać z musztardą i przyprawą do sałatek. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać
Monia miesza i gotuje
Roladki z camembertem i rukolą 280środku można schować różności. Dziś wersja z camembertem i rukolą a do tego panierka z chrupiącymi ziarenkami. składniki: 600 g piersi z kurczaka 1 serek camembert garść rukoli 1 jajko 5 łyżek bułki tartej 2 łyżki siemienia Kresto olej do smażenia sól Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie paski. Rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą. Serek camembert pokroić(...)małe kawałki. W rozbite mięso zawinąć kawałek sera i 2-3 listki rukoli. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej wymieszanej z siemieniem. Roladki smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka
Monia miesza i gotuje
Roladki z kremem chrzanowym i serem 344Roladki ze schabu nadziewane żółtym serem i kremem chrzanowym. Taka smaczna odmiana dla zwykłego schabowego. składniki: 6 plastrów schabu 120 g sera żółtego sól z pieprzem Kamis 1 jajko 2-3 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego do panierowania bułka tarta olej do smażenia Schab rozbić tłuczkiem. Z obu stron posolić i popieprzyć. Majonez wymieszać z chrzanem. Ser żółty(...)pokroić na sześć kawałków. Każdy rozbity plaster schabu posmarować kremem chrzanowym, ułożyć przy brzegu kawałek sera i zwinąć w roladkę. Następnie roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Roladki smażyć na wolnym ogniu, ze wszystkich stron na złoty kolor. Podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie ziemniaczki z koperkiem i surówka z białej kapusty
Monia miesza i gotuje
Tołpyga w tymianku 191chrupiącej panierce z bułki tartej. Do rybki polecam smażone ziemniaczki i surówkę z białej kapusty . składniki: 600 g filetów tołpygi tymianek Kamis sól prowansalska Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Filety ryby pokroić na mniejsze kawałki. Następnie kawałki ryby oprószyć tymiankiem i solą. Jajko roztrzepać widelcem. Kawałki ryby panierować w jajku a potem
Monia miesza i gotuje
Pieczeń z jajkiem 267Pyszna pieczeń z jajeczną niespodzianką w środku. Pieczeń idealna na Wielkanoc gdy jajek na naszym stole sporo i pod różną postacią. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego 10-12 jajek Farmio 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć(...)mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną
Monia miesza i gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 293Składniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone
Pudełko rozmaitości
Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 238czekolady (są to 4 paski) - u mnie pół na pół - 2 paski mlecznej i 2 gorzkiej Przygotowanie: Mąkę rozkruszyć z margaryną Dodać cukier, cukier waniliowy, zapach waniliowy i jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut
Fabryka pomysłów