składniki: 600 g piersi z kurczaka 100 g fety 2 łyżki majeranku 1 jajko 700 g marchewki 150 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej do panierowania bułka tarta i/lub sezam olej rzepakowy do smażenia kuskus Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć majerankiem. Ser feta pokroić w kawałki i zawinąć w mięso. Roladki panierować(...)jajku i bułce tartej lub sezamie (możne wymieszać bułkę z sezamem) i smażyć na złocisty kolor. Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić margarynę i wrzucić marchewkę , dusić ok 10-15 minut. Dodać mąkę i dokładnie wmieszać w marchewkę, jeszcze chwilę trzymać na ogniu cały czas mieszając aby mąka się przesmażyła. Kuskus przygotować według przepisu. Marchewkę możemy wymieszać
Monia miesza i gotujepieczarek świeżych ( mogą być też marynowane ) 100 g czarnych oliwek olej do smażenia ciasto piwne 3/4 szklanki piwa 1 i 1/2 szklanki maki 1 jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia dodatkowo dipy Prymat Party Dip barbecue + 6 łyżek keczupu + 2 łyżki wody Party Dip czosnkowy+ 4 łyżki jogurtu + 4 łyżki majonezu Składniki na ciasto dokładnie wymieszać
Monia miesza i gotujeskładniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 350 g serka śmietankowego sól ziołowa do smaku 250 g łososia wędzonego w plastrach olej Rapso do smażenia Mleko wymieszać z wodą, mąką, jajkiem,szczyptą soli i majerankiem. Z przygotowanego ciasta usmażyć naleśniki. Serek doprawić solą ziołową i dokładnie wymieszać. Można użyć
Monia miesza i gotujeskładniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 5-6 pomidorków suszonych z zalewy 1/2 kulki mozzarelli zioła włoskie sól olej do smażenia 1 jajko do panierowania bułka tarta Pierś pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i ziołami włoskimi. Mozzarellę pokroić na małe kawałki, pomidory suszone na pół. W mięso zawinąć kawałek sera(...)pomidora suszonego. Roladki panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na złocisty kolor. Podawać z dodowlnymi dodatkami. U mnie kuskus i sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych oraz cebulki perłowej skropiona olejem lnianym
Monia miesza i gotujeZapraszam na kolejny przepis z użyciem małych cukinek :) składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 2 jajka 250 g ricotty 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu pół czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm sól czosnkowa do smaku Ze składników wyżej podanych zagnieść(...)podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto na wierzchu ułożyć resztę przekrojonych wzdłuż cukinek. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujełyżeczka sody 4 łyżki cukru brązowego 2 łyżki cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju Rapso 1/3 szklanki mleka 1 aromat cytrynowy 2 łyżki tartych migdałów Back Mit 1 jajko Cukinię oczyścić z miąższu i pestek, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem ze skórką, ja dałam cukinię żółtą, musimy mieć 400 g (ok 2,5 szklanki) już startej cukinii
Monia miesza i gotujeskładniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 1 łyżka cukru pudru szczypta soli nadzienie 350 g cukinii a’la ananas 2 jajka 5 łyżek śmietany 18% lub gęstego jogurtu 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego skórka otarta z połówki cytryny lub 2-3 łyżki soku z cytryny(...)minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Śmietanę lub jogurt wymieszać dokładnie z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, sokiem z cytryny, jajkami i jedną łyżką mąki. Na podpieczonym cieście ułożyć osączoną cukinię i zalać masą. Piec ok 20-30 minut na 180 C aż wierzch ładnie się zarumieni
Monia miesza i gotujeskładniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 1 mała cebula bułka tarta sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z posiekaną cebulką i jajkiem, dodać czosnek niedźwiedzi, doprawić do smaku solą. Dokładnie wymieszać, dodać bułki tartej ok 6-7 łyżek-tyle aby masa za bardzo nie lepiła się
Monia miesza i gotujemakaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć
Monia miesza i gotujePyszne kotleciki mielone z fetą w środku z dodatkiem aromatycznego i delikatnego w smaku czosnku niedźwiedziego. składniki: 600 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g fety 1 jajko 4-5 łyżek bułki tartej + do panierowania 2 łyżki czosnku niedźwiedziego sól do smaku olej do smażenia Mięso mielone wymieszać z jajkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Doprawić do smaku solą, dodać
Monia miesza i gotujeDziś przepis na pyszne krokiety z pieczarkami i kiszoną kapustą. W sam raz do barszczyku na świąteczny stół. składniki: naleśniki 1 l mleka 1 jajko 4 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 szczypta cukru 1 duża szczypta soli farsz 0,5 kg pieczarek 0,5 kg kiszonej kapusty 2 łyżki majeranku 1 duża cebula dodatkowo olej do smażenia(...)jajka bułka tarta Przygotować ciasto na naleśniki mieszając dokładnie wszystkie wyżej wymienione składniki. Ciasto odstawić na pół godzinki, jeśli jest za gęste dodać odrobinkę wody. Po tym czasie usmażyć naleśniki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki również pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać majeranek. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Kapustę dobrze odcisnąć
Monia miesza i gotujełososia bez skóry 5 suszonych pomidorków z oleju 40 g rukoli 1 łyżka słonecznika Kresto 1 mały ząbek czosnku 5 łyżek oleju rzepakowego sól opakowanie ciasta francuskiego 375 g jajko lub białko do posmarowania Do blednera wrzucić rukolę, czosnek, suszone pomidory i słonecznik, dodać olej. Wszystko zblenderować. Łososia oprószyć solą i posmarować otrzymaną masą, odstawić do lodówki na min. godzinkę(...)Potem łososia zawinąć w ciasto francuskie, ja uformowałam taką rybkę. Posmarować rostrzepanym jajkiem lub białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C, piec ok 20-30 minut aż ciasto ładnie się przyrumieni. Łososia miałam w dwóch kwałkach więc razem stworzyły jakby jeden duży filet z którego powstała mi taka duża rybka. Można również łososia podzielić od razu na małe
Monia miesza i gotujeczerwonego barszczyku. składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego po 275 g 1 cebula 400 g pieczarek 400 g kapusty kiszonej 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 jajko olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Gdy z pieczarek odparuje woda dodać posiekaną kiszoną(...)pokroić na kwadraty (z dwóch płatów będzie 12-14 kwadratów). Na każdy kwadrat wyłożyć farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor
Monia miesza i gotujePolecam jajka trochę w innym wydaniu niż zwykła jajecznica. składniki: 6 kromek chleba tostowego 6 jajek 1 duży plaster sera żółtego 1 mała cebula czerwona do posypania sól ziołowa 250 g pomidorków koktajlowych 1 mała cebulka biała 1 łyżka posiekanej natki pietruszki przyprawa do pomidorów Kamis Do foremki na duże muffiny włożyć chleb tostowy tworząc "gniazdko". Plaster sera pokroić(...)kawałków i ułożyć na dnie każdego gniazdka. Cebulę pokroić w kostkę, połowę ułożyć na dnie gniazdka na serze. Do każdego gniazdka wbić jedno jajko. Posypać resztą pokrojonej cebuli i oprószyć solą ziołową. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 C i zapiekać aż zetnie się białko, żółtko wedle uznania. Trzeba sprawdzić palcem naciskając lekko na żółtko jeśli jest miękkie będzie
Monia miesza i gotujeśniadanie, kolację czy podwieczorek. składniki: 3 banany 2 jabłka 1 puszka ananasa w plastrach 250 ml mleka 250 g mąki 70 g wiórek kokosowych Kresto 1 jajko 50 g cukru trzcinowego odrobina proszku do pieczenia olej do smażenia Przygotować ciasto kokosowe. Mleko zmiksować z mąką, cukrem, wiórkami kokosowymi i odrobiną proszku do pieczenia. Ciasto odstawić i przygotować owoce. Plastry ananasa
Monia miesza i gotuje