ptasim śpiewem do towarzystwa. Ale... najważniejszy jest On. Kiedy tak chodzimy, czas staje w miejscu. Pozwala się ustawiać. Jesteśmy władcami. CIASTO BRZOSKWINIOWO - KOKOSOWE. (znów autorką jestem ja;) biszkopt: 5 jajek szklanka cukru szklanka mąki szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek, ubiłam sztywną pianę. Zółtka utarłam z cukrem. Dodałam przesianą mąkę z proszkiem. Wmieszałam bardzo delikatnie białka
W kuchni Karmel-itkikonkursie, godzinne oczekiwania na posiłek w jedynej przyzwoitej knajpie. Taaak, niezapomniane miejsca, ludzie i chwile. ZAPIEKANE KLUSECZKI Z SEREM I SZYNKĄ. (autorski; zainspirowany innym, podobnym daniem) kluski: 3 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki kaszy manny woda sól Wszystko dokładnie wymieszałam, dodałam tyle wody, by konsystencja była dosc luźna, ale nie rzadka (gęsta śmietana). Zagotowałam wodę z łyżką oliwy. Kładłam
W kuchni Karmel-itkijego skóry. Idziemy. A po spacerze trzeba coś zjeść. Koniecznie. MIELONE Z ORZECHAMI I KASZĄ MANNĄ. (własna inwencja twórcza.) 500g mięsa mielonego szklanka posiekanych orzechów włoskich 3 jajka 1/2 szklanki bułki tartej kasza manna sól, pieprz, czosnek suszony Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie. Kaszy dałam tyle,by masa miała odpowiednią konsystencję. Smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączyłam
W kuchni Karmel-itkiPAPRYKOWE KLUSKI. (przepis własny; ) kluski: szklanka mąki szczypta soli jajko woda lub mleko Wstawiłam garnek z osoloną wodą, z łyżką oliwy. Do roztrzepanego jaja wsypałam mąkę i sól. Dodałam wodę (lub mleko) i bardzo dokładnie wymieszałam. Ciasto powinno miec konsystencję baardzo gęstego ciasta na naleśniki. Naprawdę, bardzo gęstego, jednak bez przesady. Kluseczki formowałam łyżką i kładłam na wrzątek. Gotowałam
W kuchni Karmel-itkisię na coś pysznego? OTRĘBOWE GOFRY Z GĘSTYM SOSEM WIŚNIOWYM. (pomysł autorski; gofry - podstawowy zmodyfikowany przepis.) 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki otrąb 2 szklanki mleka 4 jajka 2 łyżki cukru brązowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zmiksowałam. Następnie piekłam z niego gofry w gofrownicy, na suchych płytkach
W kuchni Karmel-itkispac. Deszcz lał się jak z cebra. I ani myślał przestac. A rankiem wyszło słońce. OTRĘBOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI. (oryginał: tutaj . podaję z moimi zmianiami.) puszka brzoskwiń 2 jajka 180 g mąki krupczatki wymieszanej z jedną łyżeczką proszku dopieczenia 4 duże łyżki otrąb pszennych 150 g cukru 125 ml maślanki 50 g stopionego masła cukier waniliowy Wszystko, prócz brzoskwiń
W kuchni Karmel-itkiuczucia? Maluch zignorował kobietę. A ja uśmiechnęłam się do siebie i dalej karmiłam oswojone, miejskie gołębie.. ******************************** ZIOŁOWE MIELONE Z SIEMIENIEM LNIANYM I OTRĘBAMI. (znów autorski;) 300g mięsa mielonego jajko 1/2 szklanki otrąb 1/2 szklanki siemienia lnianego mielonego łyżka "jarzynki" majeranek, czosnek, koperek, suszona mięta, oregano pieprz olej lniany do smażenia Mięso połączyłam ze wszystkimi składnikami tak, by masa
W kuchni Karmel-itkiświeżych drożdży 2 szklanki gorącego mleka (ja pomieszałam na pół z ciepłą wodą) 1 łyżeczka soli 5 łyżek cukru 4 jaja Mąkę przesiałam do miski. Wymieszałam z solą, wbiłam jajka, wymieszałam. Drożdże rozpuściłam w szklance ciepłego mleka wraz z łyżką cukru. Resztę cukru wsypałam do mąki. Wlałam ciepły rozczyn, wymieszałam, dolałam gorącego mleka i wyrobiłam jędrne ciasto. Lepki, ale które
W kuchni Karmel-itkimożna odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Jeżeli jest jeszcze taka potrzeba doprawić solą i pieprzem. Najlepsza na ciepło. KLUSKI KŁADZIONE. (nauczyła mnie ich Mama;) szklanka mąki szklanka mleka jajko vegeta i pieprz Z podanych składników umieszałam ciasto o konsystencji gęstego ciasta na naleśniki. Jeśli jest zbyt luźne - dodać mąki, zbyt suche - mleka. W dużym garnku zagotowałam wodę z łyżeczką
W kuchni Karmel-itkiTRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka cukru herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam od białek., utarłam je najpierw z cukrem, potem z miękkim masłem na jednolitą masę. Połączyłam z serem, dokładnie wymieszałam. Białka
W kuchni Karmel-itkinuż bym nie trafiła? Zresztą, zakupy nie są niczym ambitnym i satysfakcjonującym. Wolałam dać coś od serca. ANANASEK. (autorski; inspiracja z zewnątrz, z cukierni.) kakaowy biszkopt: 4 jajka 200 g cukru pudru 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki kakao Oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodałam
W kuchni Karmel-itkipokazów kulinarnych, wymieniłyśmy z nim kontakty. Można go znaleźć tu: KUŹNIA DOBREGO SMAKU bądź tu: SMACZKI. Cóż takiego gotowali? Na pierwszy rzut poszły faszerowane pomidory. Interesujący był farsz – ricotta, jajko, przyprawy i bułka tarta wraz z bazylią. Zapiekamy i podajemy. Druga propozycją była bruschetta, pomidorowa z oliwkami i kaparami. Dwie propozycje szybkie i tanie, a jednocześnie takie, co wykarmią spora
W kuchni Karmel-itkispód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka 150g stopionej margaryny szklanka cukru pudru 1/2 szklanki wiórków kokosowych 2 opakowania budyniu waniliowego kilka kropel aromatu kokosowego szklanka malin Spód : Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, kakao. Dodałam pozostałe składniki
W kuchni Karmel-itkiSŁODZONYM MLEKIEM ZAGĘSZCZONYM. /autorski w pełni;/ spód: szklanka płatków owsianych 2/3 kostki margaryny 1/3 szklanki mąki masa: 800g białego twarogu 4 -5 tubek mleka zagęszczonego karmelowego* 4 jajka 2/3 szklanki cukru 1 budyń waniliowy łyżka mąki ziemniaczanej Spód: Zagniotłam kruche ciasto. Wylepiłam nim natłuszczoną tortownicę. Podpiekłam 5 minut w 180 stopniach. Masa: Żółtka oddzieliłam od białek
W kuchni Karmel-itkioczywista, że nawet nie trzeba podpierać się przepisami. Jednak zaznaczam, że nie korzystałam z żadnego. KRUCHA SZARLOTKA CYNAMONOWA. /z głowy;/ kostka margaryny 3 szklanki mąki szklanka cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z czubkiem) 1,5 kg dojrzałych jabłek 1,5 szklanki cukru łyżeczka cynamonu 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej (jeśli ktoś lubi zwartą szarlotkę/ można też
W kuchni Karmel-itki