jajko - 22300 przepisów (strona:1231/1487)

Ciasto "Cappuccino" 463

będą zachwyceni tym smakołykiem. Ciasto jest równie dobre a nawet lepsze na drugi , trzeci dzień :). Blacha wymiary : 29 x 24 cm Czas pieczenia: ok. 40 minut. Składniki : Ciasto: 6 jajek 7 łyżek oleju 1 szkl. mąki 1 szkl. cukru 1 budyń śmietankowy 2 łyżki ciemnego gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzone

Słodkości i nie tylko
Snikers 2131

taki rodzaj ciasta potrzebuje troszkę "poleżęć", aby zmięknąć i nabrać smaku. Składniki: Ciasto: - 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej - 3/4 szkl. cukru - 2 łyżeczki sody - 200 g margaryny - 3 jajka - 3 łyżki miodu Masa orzechowa: - 300 g orzechów włoskich - 3 łyżki miodu - 1/2 szkl. cukru ( użyłam cukier brązowy) - cukier waniliowy - 150 g margaryny Krem : - 1/2 l mleka - 3 łyżki mąki

Słodkości i nie tylko
Murzynek z gruszkami 237

ciasto jest wilgotne i przepyszne  :). Sprawdźcie sami. Składniki : 1/2 kostki masła 1 i 1/2  szkl. cukru 1 opak. cukru waniliowego 4 łyżki kakao 3 łyżki oleju 5 jajek 2 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 4-5 średnich gruszek 1/2 tabliczki czekolady   Sposób przygotowania: Masło, cukier i cukier waniliowy oraz kakao, rozpuść w rondelku. Wlej olej

Słodkości i nie tylko
Ciasto a'la Kopiec kreta 631

smaku a kremu jest ciut mniej w porcji ;) Wymiary blaszki: 24 x 29 cm Czas pieczenia: ok. 20-25  minut Temp. pieczenia: 180 st. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szkl. cukru 2 szkl. budyniu czekoladowego ( ok. 6 budyniów po 40 g ) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szkl. mąki tortowej 2  łyżki kakao Masa bananowo-śmietankowa

Słodkości i nie tylko
Keks mocno bakaliowy 288

Temp. pieczenia 180 C Składniki: 40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja) 2 szkl. mąki  25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami  mąki. Masło ucieramy z cukrem

Słodkości i nie tylko
Makowiec 241

mleka 6 żółtek sól 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy ( 16g) 150 g masła 1 kg mąki Masa makowa: 500 g maku 50 g masła 150 g cukru 2 jajka 50 g skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 4 łyżki miodu Lukier: 12 łyżek cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1/2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Drożdże

Słodkości i nie tylko
Torcik makowy 393

się maku suchego. Krem z białej czekolady bardzo dobrze współgra z ponczem z amaretto. Wymiary tortownicy : średnica 23 cm Czas pieczenia : 45 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: 5 jajek 150 g cukru pudru 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyzka proszku do pieczenia 200 g suchego maku 6  łyżek amaretto

Słodkości i nie tylko
Tort orzechowo - czekoladowy bez mąki 384

niemiła" czynność ;)  źródło : klik Tortownica : średnica 27 cm Czas pieczenia : 70 minut / najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy tzn. że upieczony ) Temp. pieczenia : 165 C Składniki: Biszkopt orzechowy: 10 jajek 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru cytryna 3 łyżki bułki tartej Ubić białka na sztywno.  Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Pod koniec

Słodkości i nie tylko
Ciasto wyśmienite 1116

minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki   Sposób przygotowania: Margarynę utrzeć z cukrem

Słodkości i nie tylko
Rolada wuzetkowa 453

coś czego mi właśnie brakowało do mojej kawki ;). Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego   Sposób przygotowania

Słodkości i nie tylko
Ciasto bakaliowe z masą budyniową 639

wypróbować . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : ok. 25 minut Temp. pieczenia 180 C  źródło : " Ciasta" Składniki: Biszkopt: 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki pszennej 6 jajek 4 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto bakaliowe: 200 g fig 200 g rodzynków 100 g zmielonych orzechów włoskich 100 g pokrojonych orzechów włoskich 6 białek

Słodkości i nie tylko
Sękacz domowy 639

Czas pieczenia : 5-10 minut Temp. pieczenia : 195 C Składniki: 250 g masła 50 g zmielonych migdałów 1 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki krupczatki 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 6 jajek 1 łyżka rumu 1/2 laski wanilii 1 łyżka masła do posmarowania tortownicy   Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem ( masło musi być miękkie ). Cały czas ucierając dodawać

Słodkości i nie tylko
Babka migdałowo-czekoladowa 160

raju i zróbcie sobie taki rarytasek :) Wspaniała nie tylko od święta . Czas pieczenia : 50- 60 minut Temp. pieczenia : 170 C Składniki: 250 ml śmietany kremówki 30 % 4 jajka 150 g drobnego cukru cukier waniliowy 100 g migdałów ( mogą być orzechy włoskie ) 50 g czekolady gorzkiej 250 g mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Dodatkowo (Polewa czekoladowa

Słodkości i nie tylko
Tradycyjna babka z lukrem 304

pudru 2-3 łyżki wody przegotowanej kilka kropel soku malinowego posypka kolorowa Sposób wykonania: Drożdże mieszamy z połową ciepłego mleka. Odstawić na chwilkę. W tym czasie 6 żółtek , 1 jajko i cukier , ucieramy na gładki krem. Do przesianej mąki dodajemy masę jajeczną , drożdże, pozostałe mleko . Mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy

Słodkości i nie tylko
Włoska babka 131

pikników. Bułeczki są niezwykle mięciutkie, nadzienie jest pyszne , daje taki fajny miodowy posmak. Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: ok. 40 minut źródło : "gotujmy.pl" Składniki: 500 g mąki 3 jajka 2 żółtka 1/2 szkl. oliwy 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny szczypta soli 30 g drożdży Nadzienie: 150 g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki cukru cukier waniliowy Sposób

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania