ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze z kokosowymi lodami albo bitą śmietaną) Babeczki limonkowe na mące ryżowej Składniki na 12 babeczek(6cm): 5 jajek 180 g cukru 150 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej/ziemniaczanej 45 g stopionego masła/ margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżzka skórki z limonki( ok 2 limonki) 3 łyżki
Mia Cucina Sofietanastępny kawałek! Taką babkę lubię! Przepis z małymi zmianami od Dorotus z MW. Babka z nutellą i orzechami laskowymi SKŁADNIKI: 120g miękkiej margaryny /masła 150g Nutelli 5 jajek (osobno żółtka i białka) 150g drobnego cukru 200 g mąki pszennej 200 g zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka Odzielamy białka
Mia Cucina SofietaPomysł ( troszkę zmieniony) z książki: “Il libro d’oro dei dolci e delle decorazioni” Tyrolski srudel z gruszkami i ricottą Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka miękkiego masła 2 łyżki oleju ½ szklanki wody temp. pokojowa Składniki nadzienia: 400 g serka ricotta 4-5 łyżek białego cukru 2 żółtka 2 łyżki mączki ze zmielonych migdałów
Mia Cucina Sofietamałymi modyfikacjam Tarta ze śliwkami i czekoladą Składniki na kruchy spód 80 g mąki pszennej 80 g krupczatki 60 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobiamy, zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 1h. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je na cieniutki placek ( między dwoma arkuszami papieru) i wykleiamy
Mia Cucina Sofietaniej orzechy i owoce. Polecam bardzo. Pomysł z zeszytu „Ciasta domowe” nr 39( ze sporymi zmianami). Ciasto ananasowe z orzechami Składniki na blaszkę 30x23 cm: v 4 jajka v 150 g cukru v 200 g mąki pszennej v 50 g mąki ziemniaczanej v 50 g zmielonych orzechów(opcjonalnie) v 150 g masła/margaryny
Mia Cucina Sofietamąki krupczatki 2 żółtka 200 gr cukru pudru 250 g serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka z jednej cytryny bio 1 białko jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej orzechy laskowe cukier brązowy Cukier puder wymieszać ze skórką z cytryny. Ubić margarynę/masło na puszysty krem, dodać cukier ze skórką cytrynową i cukier waniliowy
Mia Cucina Sofietadobrej polskiej wódki. Napar kawowy musi być dość mocny, najlepsze jest espresso zrobione w kawiarce moka lub w domowym ekspresie ciśnieniowym. Tiramisu Składniki na formę 30x21 cm: 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 300 ml chłodnego espresso 40 ml brandy/rumu/wódki 300 g podłużnych biszkoptów gorzkie kakao Przygotowujemy espresso, odstawiamy do przestygnięcia
Mia Cucina Sofietamarchewki; cytryna natomiast dodaje aromatycznej świeżości) Przepis z książeczki “I dolci si fanno cosi – Cameo” Biszkopt marchewkowy – na zdrowie Składniki na tortownicę 22-24 cm: 5 jajek (białka i zółtka oddzielnie) 225 g cukru 250 g startej na małych oczkach marchewki 100 g mączki migdałowej( u mnie migdały przeciśnięte przez maszynkę do mięsa) 100 g mąki pszennej
Mia Cucina Sofietazamieszać , aby czekolada nie stężała. Ciastka kruszymy (ale nie wszystkie na na drobny pył, muszą pozostać oczka salami), mieszamy z owocami żurawiny. Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i dalej ubijamy. Gdy składniki dobrze się połączą, stopniowo dodajemy ostudzoną czekoladę, wanilię i rum. Do naczynia z herbatnikami dodajemy masę czekoladową i dobrze łączymy. Przekładamy masę na folię
Mia Cucina Sofietatrochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 1 mały brokuł 100 g białej kiełbasy 2 jajka 150 ml gęstej śmietany gałka muszkatołowa pieprz 5 dag startego żółtego sera 1 łyżka oleju rzepakowego Brokuły oczyszczamy, płuczemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 10-15 minut na parze, studzimy. Gruby
Mia Cucina Sofietaciasto: 300 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki( u mnie semolina) 220 g zimnego masła/ margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru pudru 1 żółtko 1 jajko cukier z prawdziwą wanilią Składniki na nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek ( takich, które nie rozsypują się podczas pieczenia np. szara reneta) sok z 1 niedużej cytryny 1 łyżeczka cynamonu
Mia Cucina Sofietasię kroił, gdy upieczemy go dzień wcześniej. Pomysł od Dorotki z MW, z małymi modyfikacjami. Ciasto ananasowe z kremem budyniowym i kokosem Składniki na blaszkę 33x23cm: Biszkopt: 6 jajek 180 g cukru 140 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 1 puszka ananasów 3 budynie śmietankowe z cukrem( jeśli bez cukru należy dodać
Mia Cucina Sofietaodsyłam Was do Asi . Przepis lekko zmodyfikowałam, ponieważ miałam większą blaszkę i zredukowałam nieznacznie cukier. A ciasto polecam bardzo. Ciasto W–Z Składniki na ciasto( blaszka 23x33 cm): 7 jajek 170 g drobnego cukru 80 g mąki pszennej 4 łyżki ciemnego kakao 40 g mąki ziemnaczanej lub innej skrobi 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli
Mia Cucina SofietaWami bo pyszny ) Wielkanocny keks z Hortexu Składniki na keksówkę 11x30 cm: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej + 1 czubata łyżka 125 g miękkiego masła ¾ szklanki cukru 4 jajka 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki posiekanych, suszonych bakalii (rodzynki, morele, mango, daktyle, figi, żurawina, śliwki, kokos, skórka pomarańczowa) 1/2 szklanki migdałów i orzechów włoskich 1 łyżka
Mia Cucina Sofietaktóre uzupełniłam 100 g bez skórki. Torta Caprese Składniki na tortownicę 24 cm: 250 g gorzkiej czekolady 300 g migdałów 200 g masła 200 g cukru 5 jajek (białka i żółtka osobno) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko studzimy. Miekkie masło ubijamy mikserem, dodajemy po jednym żółtku. Do masy maślano-żółtkowej dodajemy letnią czekoladę i zmielone migdały
Mia Cucina Sofieta