boczku połowa czerwonego chili 1 średnia cebula 1 pomidor 35 g sera Gouda tymianek pieprz sól oregano czerwona słodka papryka Wykonanie : 1. Jajka wbić do miski i lekko ubić widelcem, dodać śmietankę oraz mleko. Wymieszać i dodać sól, pieprz oraz szczyptę słodkiej papryki. 2. Boczek i cebulę pokroić w kostkę podsmażyć(...)formie. 3.Rozgrzewamy piekarnik do 180 st C. Ustawiamy formę na blaszce i zalewamy wszystko masą jajeczną i posypujemy tymiankiem oraz oregano. Pomidor pokrojony w plastry umieszczamy na masie. Zapiekamy całość przez 25-30 minut, Gotowe
vaniliowoczekoladowaczosnku 150 g wędzonego łososia (na zimno) 180 g sera feta pęczek szczypiorku 1 łyżka masła sól pieprz PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, posiekany szczypiorek i łososia w małych kawałkach. Szpinak myjemy siekamy na mniejsze części. Podsmażamy go na dużej patelni(...)czasie wstawiamy patelnię do piekarnika (jeśli nie posiadamy patelni z odpinaną rączką - to - albo owijamy rączkę patelni folią aluminiową - lub uchylamy drzwiczki piekarnika- i rączka pozostaje na zewnątrz). Zapiekamy frittatę przez 15-20 minut, aż całość ładnie się zetnie. Dzielimy na 4 części i od razu podajemy. Smacznego :) 1 porcja - 358 kcal : - białko - 30,75 g - tłuszcz
Moje Kuchenne Rewelacjewymiarach ok. 23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej. Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Bardzo płynną(...)koniec dodać partiami cukier. Masę białkową rozsmarować na wyjętym z piekarnika gorącym cieście. Na wierzchu, widelcem lub wzornikiem, zrobić ozdobne fale. Od razu wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać 10-12 minut – nie przetrzymywać dłużej, bo nie wytworzy się rosa (podobno). Najwygodniej kroić maczanym w gorącej wodzie nożem, inaczej klei się do bezy. Sernik od razu wyjąć z piekarnika
Kuchenne zapiski Edytypieczarkami.Czyż nie brzmi bardziej zachęcająco?!.Będzie odświętnie i smacznie.Takie przepisy możemy modyfikować zmieniając np.tylko rybę.Zapraszam. 1/2 kg.filetów mintaja lub innej ryby 1/2 kg.pieczarek 1 jajko mąka sok z cytryny 1 duza cebula 2-3 łyżki masła olej przyprawa uniwersalna lub Vegeta sól ************************************* Cebulę siekamy drobno.Rybę rozmrażamy jak jest mrożona.Pokroić ją na kawałki, skropić sokiem(...)Pieczarki oczyścić , pokroić w kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką np.z KISZONEJ KAPUSTY z suszonych pomidorów
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikalorycznego. :) Kotlety szwajcarskie Składniki: 6 plastrów schabu 6 grubych słupków sera żółtego 6 cienkich słupków sera gorgonzola 3-4 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny, sól słodka papryka jajko, mąka, bułka tarta do panierowania masło ghee (sklarowane) do smażenia Plastry schabu niezbyt mocno rozbiłam tłuczkiem, posmarowałam każdy z jednej strony rozgniecionym czosnkiem, z drugiej posypałam przyprawami (oprócz papryki słodkiej(...)rozgrzane masło, obsmażyłam na średnim ogniu. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, pod przykryciem zapiekłam w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 1/2 h. Zdjęłam pokrywkę i zapiekałam dalsze 10 minut, żeby odparować wilgoć. Podawałam z koperkowymi ziemniaczkami i mizerią
Kuchnia PrezydentowejSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki 20 dag masła 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli 1. Ciasto(...)układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa szpinakowa: 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku 25 dag białego sera 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz
Apetyczna babeczkamarynowaną w oliwie z oliwek. Świetne danie dla osób, które są na diecie. Składniki na ciasto: 20 dag mąki ryżowej 1/2 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki mleka Nadzienie: 2 cienkie, małe cukinie 4 średnie buraczki ćwikłowe oliwa z oliwek sól morska gruboziarnista świeże zioła 1. Mąkę wsypać do miski(...)plastry, polać kilkoma łyżkami oliwy, posypać pieprzem i ziołami jakie lubicie. Odstawić na godzinę do zamarynowania. Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika i w tem.200 C, zapiekać ok 40-50minut. Następnie lekko przestudzić, obrać z łupiny i pokroić w cienkie plastry.3. Formę na tartę wysmarować oliwą, a następnie wyłożyć ciastem. Odstawić na 30 minut
Apetyczna babeczkaczerwonej cebuli - sól, pieprz, czosnek, papryka wędzona - gotowa przyprawa do pizzy z dobrym składem Dodatkowo - kawałek żółtego sera do starcia Wykonanie Ciasto Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę. Wbijamy jajko. Delikatnie mieszamy. Wlewamy wodę oraz olej. Całość zagniatamy w jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Każdą z nich rozwałkowujemy. Wycinamy kółka. Farsz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju(...)garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie do wody wrzucamy pierogi i gotujemy do momentu aż wypłyną. na powierzchnię wody. Ugotowane pierogi układamy na blasze i posypujemy startym serem. Zapiekamy przez około 10-15 minut. Pierogi o smaku pizzy dobrze komponują się z keczupem lub domowym sosem czosnkowym. Smacznego! Weronika
Health-Fit-Lifemasło kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na dużą deskę lub stolnicę wysypujemy przesianą przez gęste sito mąkę, cukier i rozdrobnione masło oraz wbijamy jajko. Zagniatamy wszystko dość energicznie na w miarę jednolitą masę. Jeśli ciasto podczas zagniatania zrobiło się bardzo ciepłe, wkładamy je na chwilę do lodówki. Formujemy z niego kulę(...)minut do lodówki. Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg). Pieczemy przez 10 minut, jeśli będziemy je potem czymś wypełniali i zapiekali raz jeszcze, albo 15 minut jeśli nie będzie już ponownie zapiekane. Przez Krystian Kulinarna Pokusa #gallery-199 {margin: auto;} #gallery-199 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery
Kulinarna Pokusaosób lubiących gołąbki. Miały być gołąbki bez zawijania, a wyszła zapiekanka gołąbkowa. Przesadziłam z ilością produktów i najzwyczajniej w świecie nie chciało mi się zajmować dwóch form do zapiekania, więc wszystko wymieszałam z sosem i zapiekłam w jednej. Powiem, że nie spodziewałam się takiego efektu - zapiekanka świetnie smakuje zaraz po upieczeniu, jak również na drugi dzień podgrzana. Składniki: (na dużą(...)mnie ryż basmati) 2 średnie marchewki 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (u mnie z bazylią i oregano) 5 łyżek koncentratu lub przecieru pomidorowego 3 jajka 2 - 3 łyżki mąki pszennej lub żytniej (może być razowa) 2 1/2 szklanki wody 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka cząbru 1 łyżka mielonego kminku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujewykorzystania w kuchni. Jej smak pozwala na wykorzystanie niemal do wszystkiego. Placki, zapiekanki, cukinia panierowana czy ciasto z cukinii na słodko - długo można wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;) Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię(...)Wszystko zależy od naszej wyobraźni i smaku :)Składniki:około 1 szklanka startej razem ze skórką na grubej tarce cukinii,150 ml maślanki (lub kefiru),2 jajka,1 szklanka mąki,gruby, świeżo zmielony pieprz,sól do smaku,olej do smażenia.Jajka roztrzepać z maślanką. Dodać sól, pieprz i mąkę. Dokładnie wymieszać. Dołożyć
Codzienna kuchnia niecodziennaBombel przyszedł z pracy i oznajmił, że jego kolega na lunchu zjadł ropuszkę w dziurze. Zdębiałam. Pomyślałam, że się zgrywa, ale po chwili wytłumaczył mi co
bastalenamasłem i układać na blasze do pieczenia, masłem do góry. Tak przygotowane bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 2 półka od góry) i zapiekać przez około 8 - 10 minut, aż staną się lekko złociste i chrupiące. Każdą połówkę podpieczonej bułki posmarować queso. Na spodnią część bułki z queso położyć sałatę, na sałatę kotleta(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 burgery. Dzięki krótkiemu podpieczeniu w piekarniku lub na grillu, bułki są chrupiące i ciepłe. Do mięsa na burgery nie należy dodawać jajka. Dzięki temu burgery będą miękkie i soczyste. Należy je jednak dobrze wyrobić i uformować, aby nie rozpadały się podczas grillowania. Do queso należy użyć łatwo topliwego gatunku sera żółtego
Gospodyni Miejskabędzie na obiad. Zapiekanka z makaronem i dodatkami. Składniki: makaron kokardki 200 g pomidor 1 szt papryka czerwona 1 szt ogórek korniszon 6 szt koperek świeży do smaku jajka 3 szt mleko 4 łyżki ser żółty 200 g sól i pieprz do smaku Krok 1 Makaron gotujemy al-dente i zostawiamy do odcieknięcia wody. Krok 2 Do misy(...)cienkie słupki. Krok 5 Do misy z jajami, mlekiem , koperkiem dodaje warzywa i na samym końcu dodaje makaron i ser.Wszystko dokładnie mieszam.Przekładam do naczynia żaroodpornego w kształcie kwadratu. Zapiekam w 180 stopniach przez 25 minut. Podaje zaraz po upieczeniu
Różowa kuchniakroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki na maszynce lub jak ktoś woli to na tarce, dodaję jajko, mąkę, sól i pieprz i całość mieszam. Następnie smażę na złoto-brązowy kolor na rozgrzanej patelni z olejem lub z masłem (ja akurat smażę na oleju kokosowym-REWELACJA) jednego dużego(...)serem i szczypiorkiem pokrojonym drobno i układam salami. To moja wersja, Wy możecie dołożyć np. ser feta, pierś z kurczaka, kukurydzę, cukinie i wiele innych. Nie ograniczajcie się :) Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do 220 stopni i piekę do momentu przypieczenia się salami więc ok 10-15 minut zależy od piekarnika. Życzę smacznego
Kuchnia Viki