jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:157/212)

Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 188

masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych migdałów łyżeczka mąki Przygotowanie ciasta : Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, formujemy w kulę(...)piekarniku do 180 C ok. 45 min.W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez 15 minut.Smacznego

Słodkości i nie tylko
Przepis na rybę po grecku. Pyszne danie, które robimy nie tylko na święta 115

białej ryby (najlepszy będzie dorsz), 2 jajka, pół szklanki mleka, 3 łyżki mąki pszennej, 3 duże cebule, 5-6 średnich marchewek, 1 korzeń selera, 1 papryka czerwona, 2 puszki pomidorów w zalewie, łyżka papryki w proszku, łyżka musztardy francuskiej (z całymi ziarnami gorczycy), sól, pieprz, olej. Zrób tak: do miseczki wbij jajka, dodaj mleko i mąkę i wymieszaj na gładkie(...)żaroodpornego naczynia wyłóż warstwę sosu, na niej ułóż kawałki ryby, które przykryj pozostałym sosem – jeśli twoje naczynie jest małe, ale wysokie, możesz zrobić 2 lub nawet 3 warstwy. Zapiekaj w 200 stopniach około 15 minut. Rada: ryba po grecku jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Artykuł Przepis na rybę po grecku. Pyszne danie, które robimy

Kulinarna Polska
SMACZNY PASZTET Z KURCZAKA + FILMIK 94

PASZTETU :  3 łyżki manny  2 jajka  4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz do smaku po 1 łyżce 5 łyżek oleju(...)Wsypujemy do masy całe przyprawy, przeciśnięty czosnek i wlewamy olej. Wszystko mieszamy. Do naoliwionych foremek wkładamy pasztet, można po wierzchu również posmarować go olejem i ułożyć listki laurowe.  Zapiekamy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180 % C.  Pasztet po ostygnięciu kroimy na kawałki i podajemy. Pasztet nadaje się do zamrożenia.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Orkiszowe mini tarty z budyniem i rabarbarem 179

młodego rabarbaru 2 łyżki cukru waniliowego płatki migdałowe do posypania Przygotować kruche ciasto. Mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Następnie dodać jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wylepić foremki. Na dnie nakłuć widelcem aby ciasto nie wyrosło do góry. Foremki wstawać(...)kopiaste łyżki (budyniu jeszcze trochę zostanie ale na pewno na resztki ktoś się zawsze skusi). Na budyniu ułożyć plasterki rabarbaru i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20 minut, 180 C, góra-dół

Monia miesza i gotuje
Tarta ze szparagami i serem 146

obiad lub kolację. Na ciepło i na zimno. Na deszcz i na słońce Idealna również na pikniki plenerowe. Nie brudzi rączek Przypominam o obciążeniu ciasta, w czasie wstępnego zapiekania. Inaczej ciasto podniesie się Wam i nie będzie ładnych brzegów tarty. Ja obciążam tartę fasolą na pomiętym papierze do pieczenia. Są specjalne kulki do obciążania tart, ale jeszcze się(...)jest najtwardsza. Najsmaczniejsze, jak to w życiu, są główki i młodsza, cieńsza część łodygi. Masę, którą zalewamy ciasto w tarcie ze szparagami, możemy zrobić jedynie ze śmietany i jajek. Ja miałam zalegający w lodówce ser mascarpone. Postanowiłam użyć go do tarty wraz z cheddarem i serem brie. Dzięki brie, masa ma pazurka, a pozostałe sery wraz z jajkami i śmietaną

Mieszam w Garnku
Zapiekanka ziemniaczano cukiniowa. 407

średnie cukinie (młode bez gniazd nasiennych) około 5 - 6 ziemniaków 3 grube parówki lub inna wędlina sól, pieprz , przyprawa do ziemniaków sos; 1,5 szkl. śmietany 18% 3 jajka 20 dag sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa oliwa do wysmarowaia formy Przygotowanie; Cukinię umyć i pokroić na plastry grubości około 0,5 cm. Ziemniaki obrać i także  pokroić(...)zalać warzywa. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. ok 180C i piec pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę lub folię aluminiową , posypujemy pozostałym serem i zapiekamy jeszcze kilka minut aby ser się zarumienił. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Tarta z porzeczkami 127

Sezon czarnej porzeczki uważam oficjalnie za otwarty. Choć nie przepadam za bardzo za tym owocem, skusiłam się na ciasto z jego udziałem.Tarta jest delikatnie kwaskowata

charlotte gotuje
Kruche ciasto z jabłkami, bakaliami i miodem 316

dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki masy jabłkowo - bakaliowej: 0,8 kg jabłek 40 g masła 50 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej 1 czubata łyżeczka cynamonu  60 g siekanych migdałów(...)tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą.   Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc

Smak mojego domu
Cannelloni ze szpinakiem 141

Obierz cebulę i posiekaj, następnie podsmaż ją na oliwie z oliwek.Dodaj rozmrożony szpinak i podlej połową szklanki wody.Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodaj jajko i zmiażdżony ząbek czosnku - wszystko razem dokładnie wymieszaj.Całość jeszcze chwile podgotuje około 5 minut.Następnie dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.Gotowy szpinak odstaw do wystygnięcia :)W międzyczasie przygotuj SOS BESZAMELOWY(...)beszamelowym.Po ułożeniu rurek w naczyniu zalej wszystko sosem, jeżeli zostało Ci trochę szpinaku śmiało możesz go połączyć z sosem.Na koniec posyp wierzch startym serem, aby się ładnie zarumieniło :)Całość zapiekaj około 30-40 min w piekarniku nastawionym na 190 stopni Celsjusza  ( termoobieg )210 stopni Celsjusza ( bez termoobiegu).SMACZNEGO

Kredowe Menu
Gołąbki z indykiem 173

łyżka ,mielonej, wędzonej papryki ( słodkiej lub ostrej jak lubicie ) 2 łyżki ketchupu 1 łyżka, suszonej, mielonej ,cebuli sól i pieprz do smaku ( ja pieprzu, daję sporo -czarny pieprz ) 1 jajko pozostałe : 1 główka, kapusty białej ( duża ) 4 – 5 szklanek soku pomidorowego kawałek, wędzonego na zimno boczku ( około 150 g ) 200 ml słodkiej śmietany mąka , rozrobiona z wodą do zagęszczenia(...)zawijamy ( ja ,gołąbków , nigdy nie wiąże , ale można sobie pomóc nitką , jeśli macie mniej wprawy ) Przygotowane gołąbki , podsmażamy na patelni ,ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia do zapiekania z pokrywą . Jeśli, tak ,jak ja , nie wiążecie , trzeba pamiętać ,żeby siedziały dość ciasno i zakładką do dołu . Posypujemy krojonym boczkiem , przykrywamy resztą liści , których nie da się wykorzystać do zawijania

Ogrodnik w podróży
Naleśniki faszerowane pieczarkami w sosie beszamelowym 645

sosie beszamelowym, okazało się to strzałem w dziesiątkę:). Polecam! Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 500g pieczarek 3 cebule 1 łyżka śmietany 100g żółtego sera sól, pieprz olej Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz(...)naczyniu żaroodpornym. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki.  5.  Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem

Szefowa kuchni
Łatwe ciasto z nektarynkami / Easy nectarine cobbler 168

słodkiego dla leniwców i mających dwie lewe ręce do pieczenia. To ciasto jest tak bardzo łatwe, że nie ma nawet możliwości żeby je zepsuć. W składzie nie ma nawet jajek! A mowa tu o puszystym cieście, które można zrobić ze sowimi ulubionymi owocami czy jagodami, które mamy pod ręką. Ja miałam akurat nektarynki, więc to właśnie je wcisnęłam i ciasto(...)nektarynki, bez pestek i pokrojone w grubsze plasterki cukier puder do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Włóż masło to patelni żeliwnej lub naczynia do zapiekania o średnicy około 20 cm, umieść w piekarniku i zostaw do jego rozpuszczenia. W średniej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii

karmelowy
Naleśniki z mięsem mielonym i pieczarkami 171

tłuszcz do smażenia SOS pół margaryny 2 łyżki mąki pół litra mleka sól pieprz DODATKOWO 30 dag sera żółtego garść zielonej pietruszki NALEŚNIKI: Do garnka wlać mleko dodać sól, jajka oraz mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem (w razie potrzeby dodać mąki, aby ciasto dobrze się lało). Na patelni smażyć cienkie naleśniki. FARSZ: Na drugiej patelni podsmażyć na odrobinie tłuszczu cebulę(...)delikatnie zrumienić. Gdy zacznie gęstnieć dodać mleko, chwilę zagotować ciągle mieszając. Przyprawić solą i pieprzem Sosem polać naleśniki (sos musi być dość gęsty). A na sos zetrzeć ser żółty. Zapiekać w 180 st około 40 min Ciepłe posypać natką pietruszki

Gotuję Testuję
Tarta z figami, kozim serem, kaszą i szynką Serrano 136

łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 3 figi kasza jęczmienne wiejska 5 plastrów szynki Serrano czosnek cebulka rukola 20 g koziego sera sałatkowego 200 ml kwaśnej śmietany 2 jajka sól  pieprz Sposób przygotowania: Ciasto: Składniki umieść w zimnej misie miksera i mieszaj aż do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta- włóż do lodówki na ok. 10 minut. Jeśli chcesz zagnieść(...)ząbkiem czosnku. Na upieczony spód wyłóż kaszę, cebulkę z czosnkiem, pokrojone figi i kozi ser,oraz szynkę Serrano. Całość zalej śmietaną doprawioną solą i pieprzem i wymieszaną z jajami. Zapiekaj ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z rukolą. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
zapiekanka brokułowa 107

Uwielbiam zapiekanki. Zawsze jest to idealne rozwiązanie na obiad lub kolację w ok 30 min. A jak wiecie brokuły uwielbiam.  Składniki: 1 brokuł (500 g

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania