Wakacyjne śniadania to zdecydowanie jest to co lubię najbardziej. Świeże sezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni(...)wyboru do koloru ;-))) SKŁADNIKI: GOFRY WERSJA NR.1 - 1 szklanka mąki pszennej - 200 ml mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy
SMYKWKUCHNIłyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej ze skórką pomarańczową) i masło roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto(...)Jest błyszcząca, kolorowa i bardzo trwała. Do koloryzacji używane są wyłącznie naturalne barwniki. Naczynia te nadają się nie tylko do serwowania, ale również do gotowania - można w nich zapiekać w piekarniku, czy gotować w mikrofalówce. Wytrzymują temperatury od -20 do +300 stopni Celsjusza . Świetnie też nadają się do przechowywania dań. Zapraszam Was do zapoznania się z tymi produktami
Kuchnia w opałachkoperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy 4 łyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele(...)pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakurukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka(...)kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z młodej kapusty z truskawkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaNie ma zająca, pasztetu na święta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim
bastalenakalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu. I gotowe. Pokochasz to danie – słowo! Podwieczorek (521 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa(...)piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera, dodaj łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz
Niedzielny kucharzwybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) * ser biały – 400 g * mleko – 500 ml * kasza jaglana – 250 g * masło – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * jajko – 4 szt * cukier – 5-6 łyżek DODATKOWO: * truskawki, maliny – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos – ok. 50 g KOKOSOWY SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny(...)natłuszczamy, przykrywamy masę serową, a następnie układamy pokrojone w plasterki owoce. Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem. Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru. Zapiekamy ok. 30-35 min w 180C. Składniki sosu jogurtowego dokładnie ze sobą miksujemy i podajemy z lekko przestudzoną zapiekanką . Smacznego
Ostra na Słodkomasz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany Składniki: 7 dużych ziemniaków 100 g białej części pora 80 g zielonej cukinii 60 g bakłażana 40 g czerwonej papryki 3 pieczarki 3 jajka 3 łyżki oleju łyżeczka masła posiekany szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki. Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut. I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort
gutfutJeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte
Kuchnia z widokiem na ogródTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je(...)mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C. Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego
Maminek kulinarnysera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami(...)cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała masa jajeczna spływała pod jego spód
Codogaraciepła. Patelnia naprawdę szybko i równomiernie się nagrzewa. A dzięki powłoce nieprzywierającej już na niewielkiej ilości tłuszczu przygotujemy zdrowe, pyszne posiłki. Bezproblemowo się na niej smaży, dusi, a nawet zapieka i piecze, ponieważ z racji wysokiej żaroodporności może być używana jako patelnia do piekarnika . Dodatkową, nie mniej dla mnie istotną zaletą i kropką na „i” jest także wygląd(...)łapcie prosty przepis na wyjątkowo efektowny i smaczny posiłek z patelni. Cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony, puszty dutch baby w wersji wytrawnej, podany z sezonowym rarytasem – zielonymi szparagami oraz jajkiem w koszulce. Najlepiej smakuje prosto z patelni z dużą ilością parmezanu, świeżego tymianu i grubo mielonego, kolorowego pieprzu. Musicie tego spróbować. Miłego dnia! Print Dutch baby ze szparagami i jajkiem
Fitsweet.meszklanki mleka · Szczypta soli · ½ łyżeczki cukru · Jajko Składniki na farsz: · ½ fileta z kurczaka · Olej do smażenia · Przyprawa do kurczaka(...)zawijamy robiąc kwadraty. 10. Układamy w naczyniu. 11. Smarujemy śmietaną. 12. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem. 13. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera. 14. Naleśniki gotowe
Kulinarna Chwilazaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka(...)była to forma do tarty. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki. 5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem
Szefowa kuchni