aromatyczny, malinowy dresing. Czas : 15 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Wyprżeny syr to narodowe danie Słowaków, odpowiednik naszego schabowego. Danie, tak jak schabowy, wymyślone w czasach komunistyczych. Zapiekany, panierowany ser, podawany zawzwyczaj z frytkami to kaloryczna bomba, ale trzeba przyznać, pyszna:) Smażony ser, zapanierowany jest daniem nadzwyczaj wdzięcznym, gdyż łączy w sobie miękkość rozgrzanego sera, wypływającego(...)malin (garść) Duża garść pomidorków truskawkowych lub koktajlowych Opakowanie roszponki lub innej sałaty (2 duże garści) ½ czerwonej cebuli ½ łyżeczki tymianku 6 łyżek oleju do smażenia Sól, pieprz Panierka 1 jajko 3 łyżki mąki ½ szklanki bułki tartej Dresing 100 g malin Sok z połowy pomarańczy 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Krok 1 Z koziego sera uformuj kulki wielkości
Niedzielny kucharzMakaron z suszonymi pomidorami to bardzo proste i szybkie danie, które możemy przygotować w kilka minut i mieć pyszny obiad. Oczywiście musimy choć trochę lubić suszone
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powiedział że tarta musi być pracochłonna, zrobienie ciasta, później jego chłodzenie pieczenie wykładanie farszu i kolejne zapiekanie i dopiero można jeść. Idźmy na łatwiznę po to są w sklepach gotowe ciasta aby z nich korzystać i ułatwiać sobie życie :) Czas przygotowania tej tarty razem z pieczeniem zajmie wam około 30 min (20 min samego pieczenia), nie jest skomplikowana każdy amator(...)Testujcie bo warto, delikatna i lekka kolacja, a że wyszła cała blacha to spokojnie najedzą się ze 3 osoby. Składniki: 1 op ciasta francuskiego serek bieluch średnia cukinia 1 jajko ser pleśniowy sól, pieprz Na blachę wykładamy papier do pieczenia a następnie płat ciasta francuskiego i zawijamy brzegi - aby zawartość nam się nie wylała :) Cukinie kroimy na małe cieniutkie kawałeczki
Smacznie Pysznie Kaloryczniezapiekłam w piekarniku. Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu. SKŁADNIKI : 500 ml mleka 100 ml wody 2 jajka około 300 - 400 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia(...)trochę tartego sera i kiełbaska. Naleśnik zawijamy jak krokieta, przecinamy na pół i układamy w naczyniu wysmarowanym masłem. Na naleśniki wylewamy resztę sosu pomidorowego, posypujemy resztą tartego sera i zapiekamy w piekarniku 25 minut, w temperaturze 190 % C. Po zapieczeniu, wyjmujemy i podajemy, smacznego. Naleśniki są przepyszne na ciepło, nadają się do odgrzewania lub można je przygotować wcześniej
Kulinarne Fantazje Mariolipierwszym kęsie już się chciało wołać o dokładkę:) Czym więc zasłużyły sobie na taką sławę? Otóż ich sekret to odpowiednie proporcje mięsa, kaszy manny oraz duszenie, a raczej zapiekanie kotletów w piekarniku, dzięki czemu były puchate i soczyste w środku. Pamiętam gdy podczas jakiejś imprezy babci powierzono usmażenie kotletów. Wszystko szło zgodnie z planem, aż do momentu, gdy pewna pani(...)dodała kilku dodatkowych przypraw, ale zapewniam, że smak kotletów na tym tylko zyska. Składniki: 500g mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka) 400g mięsa wołowego (łopatka, karkówka) 1 duża cebula 2 jajka 0,5 szklanki kaszy manny ok 0,5 szklanki mleka sól pieprz szczypta majeranku szczypta curry szczypta słodkiej papryki 3 suszone pomidory mąką do obtoczenia kotletów olej do smażenia Cebulę obrać
Obiad gotowyPyszny i aromatyczny bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką to pomysł na szybki obiad gotowy już w 35 minut. To danie kuchni roślinnej to świetne rozwiązanie dla
Book of spells... nie mam białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale
bastalenaPrzepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek cukru Do gotowania: mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn(...)luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować naczynie do zapiekania z grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik. Wyrośnięte
Maślane ciasteczkoKalafior w cieście koperkowym to przepis, który pochodzi od jednej z Koleżanek z czasów studenckich. Wiadomo – to czas prostego, szybkiego i taniego gotowania, i taka
niecodziennikparyNaleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!więcej i zjeść choćby na drugi dzień na śniadanie z czymś innym. Musu jabłkowego starczyło mi na nadzianie 6 naleśników. Naleśniki: 1,5 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 jajko 1-2 łyżki oleju 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Mus jabłkowy: 4-5 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny garść rodzynek 2 łyżki cukru Sos: około(...)miękkie, ale wciąż całe kawałki jabłek, zdejmujemy patelnię z palnika nieco szybciej). Dodajemy cukier do smaku oraz rodzynki, mieszamy. Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, rolujemy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem. Wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy rum. Zapieczone naleśniki
Smaki Na TalerzuIlość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii(...)paski (tak jak na zdjęciach) szpinak, ricotte i wędzonego łososia. Naleśniki zwijamy wzdłuż ułożonych produktów, a następnie tniemy po skosie na trzy kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Robimy tak, aż zużyjemy składniki. W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy, aż do powstania zasmażki. Dolewamy ciepłe mleko, dorzucamy liść laurowy i doprawiamy gałką. Podgrzewamy, cały czas mieszając
Kolizje Smakówkażdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo(...)deklarował producent – na patelni nie zostały ryski, nawet jak starałam się „poszorować” łopatką dno. Bananowe racuszki bez cukru: 2 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatamy widelcem i chwilę miksujemy wraz
Poezja smakunależy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam!Składniki na 8-10 naleśników: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą0,5 szklanki mleka0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej1 jajko Lszczypta cukru1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soliNadzienie:1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony)1 cebula2-3 ząbki czosnkusól,pieprz,gałka muszkatałowatarty parmezan2 garście orzechów włoskich1 serek kremowy-200g2-3 łyżki(...)podlewałam wodą.Nadmiar na koniec odparować.Przestudzićusmażyć naleśnikiprzestudzony jarmuż wymieszać z serkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulonnaleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania,posmarować olejem ,posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.Zapiekać w 200`C przez 20 minut,do zrumienienia brzegów
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Efektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików.Składniki:1/2 kg polędwicy wołowej1 płat gotowego ciasta francuskiego200 g borowików200 g pasztetu z wątróbek drobiowychgarść posiekanej natki pietruszki1 jajo1 cebula3 łyżki oleju2 łyżki masłasól, pieprzNa(...)ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu przykleić paski ciasta i posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Na cieście zrobić np. wykałaczką trzy niewielkie otwory tzw. "kominki" i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.Po upieczeniu
wyzwania kuchennePrzepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę(...)okrągłą formę o średnicy 26 cm)*: ● 10 arkuszy ciasta filo ● 600 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 2 cebulki dymki ● 2 ząbki czosnku ● 200 g sera feta ● 2 duże jajka ● ½ pęczka koperku ● ½ pęczka natki pietruszki ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 30 g masła ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ● sól, pieprz Przygotowanie: Szpinak rozmroź, odciśnij z wody i drobno pokrój
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapiekarniku. Wyszło bardzo sycąco i pysznie. Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz(...)wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać startym serem i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku (ok 180st). Posypać zieleniną i zajadać popijając na przykład szklaneczką czerwonego barszczu:) Można nie przykrywać farszu drugim plackiem tylko zrobić 16 placków
Maślane ciasteczkoJestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa
kulinarnyJatackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty-koncentrat pomidorowy Pudliszki -2 ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18%Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu(...)smietane i tak w kolko do skonczenia warstw ..Ilosc warstw zawsze zalezy od...wysokosci naszego naczynia. Ostatnia warstwa to oczywiscie sporo sosu pomidorowego i beszamel oraz ser. Zapiekamy okolo 20-30 minut . Nie kroimy mocno goracego ale odczekujemy nie wyjmujac z piekarnika jakies 10-15 minut.Smacznego! Najlepsza wg.mnie jest ta lasagna z dnia nastepnego...a juz rewelacyjna jest wtedy
Z Kuchni Do Kuchni