koperek Przygotowanie: Kapustę kiszoną gotujemy w garnku, dodajemy 4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczkę kminku mielonego. Przygotowujemy kruche ciasto z mąki, zimnego masła startego na tarce i jajek, dodajemy łyżeczkę zmielonego kminku, troszkę soli. Krótko zagniatamy ciasto, następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Ugotowaną kapustę odcedzamy i zostawiamy 4 łyżki bulionu, wyjmujemy liście laurowe i ziele(...)pokrojoną kapustę kiszoną i śliwki pokrojone na kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem, na koniec dodajemy roztarty majeranek. Na kruche, podpieczone ciasto wykładamy puree ziemniaczane, następnie kapustę kiszoną z dodatkami. Zapiekamy ponownie 20 minut w temperaturze 190 stopni C. Dekorujemy koperkiem
Kubki smakurukolą i klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka(...)kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z młodej kapusty z truskawkami Woda ogórkowo - cytrynowa Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaNie ma zająca, pasztetu na święta nie będzie. O co to, to nie! Bo kto powiedział, że pasztet tylko z mięcha musi być zrobiony. Oczywiście wszystkim
bastalenakalafiora musztardowo-majonezowym kremem, wyłóż na steka mieszankę ziół, rozprowadź równomiernie po powierzchni, lekko dociskając panierkę. Na tackę z kalafiorami wyłóż ugotowaną fasolkę. Wstaw całość do piekarnika, blisko rożna. Zapiekaj jeszcze 5-7 minut, aż steki ładnie się zrumienią z wierzchu. I gotowe. Pokochasz to danie – słowo! Podwieczorek (521 kcal) – hummus z warzywami hummus (200 g) surowe warzywa(...)piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10 minut. Przestudź sezam, przesyp do blendera, dodaj łyżkę oleju i miksuj tak długo, aż powstanie gładki sos, bez ziarenek. Gotowe! Kolacja – jajka ze szparagami (369 kcal) pęczek zielonych szparagów 2 jajka 1 łyżka masła łyżka tartego parmezanu kromka ciemnego chleba szczypiorek do posypania sól pieprz Aby przygotować to super pyszne śniadanie potrzebujesz
Niedzielny kucharzwybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) * ser biały – 400 g * mleko – 500 ml * kasza jaglana – 250 g * masło – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * jajko – 4 szt * cukier – 5-6 łyżek DODATKOWO: * truskawki, maliny – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos – ok. 50 g KOKOSOWY SOS JOGURTOWY: * jogurt naturalny(...)natłuszczamy, przykrywamy masę serową, a następnie układamy pokrojone w plasterki owoce. Posypujemy po całości uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów i kokosem. Przykrywamy resztą kaszy i posypujemy resztą cukru. Zapiekamy ok. 30-35 min w 180C. Składniki sosu jogurtowego dokładnie ze sobą miksujemy i podajemy z lekko przestudzoną zapiekanką . Smacznego
Ostra na Słodkomasz już pomysłu na obiad. W lodówce resztki warzyw i jajka. Gdy na widok mięsa twoje kubki smakowe nie wariują. Proszę bardzo – oto tort ziemniaczany Składniki: 7 dużych ziemniaków 100 g białej części pora 80 g zielonej cukinii 60 g bakłażana 40 g czerwonej papryki 3 pieczarki 3 jajka 3 łyżki oleju łyżeczka masła posiekany szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki ugotować(...)kolejności: por, cukinia, bakłażan, papryka, pieczarki. Całość przykryć pozostałą masą ziemniaczaną i posypać wierzch posiekanym szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stop. C (grzanie góra/dół) i zapiekać ok. 60 minut. I mamy obiad. Z deserem – w końcu to tort
gutfutJeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte
Kuchnia z widokiem na ogródTroszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.Za to z pieczarkami lub marchewką.Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą barbecue i warzywkiem.Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.Posypujemy warzywkiem.Je(...)mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C. Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego
Maminek kulinarnysera gouda, sól Kroimy bułki na kawałki i podpiekamy w piecu. W międzyczasie rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy na nią warzywa, które smażymy około 10 minut. Przekrojone bagietki zapiekamy w piekarniku i po 5 minutach, sypiemy je tartym serem, a kiedy się roztopi wyciągamy z pieca i smarujemy pomidorową masą. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Hummus z warzywami(...)cebulę, a następnie dodać czosnek. Pomidory i paprykę pokroić, dorzucić do cebuli, a następnie dusić wszystko razem. Na końcu doprawiamy to do smaku solą z pieprzem. Do miseczki wbijamy jajka i mieszamy je z 2 łyżkami wody. Podgrzewamy na patelni masło i wylewamy masę. Smażymy jak omlet i podważamy jego brzegi tak, by cała masa jajeczna spływała pod jego spód
Codogaraciepła. Patelnia naprawdę szybko i równomiernie się nagrzewa. A dzięki powłoce nieprzywierającej już na niewielkiej ilości tłuszczu przygotujemy zdrowe, pyszne posiłki. Bezproblemowo się na niej smaży, dusi, a nawet zapieka i piecze, ponieważ z racji wysokiej żaroodporności może być używana jako patelnia do piekarnika . Dodatkową, nie mniej dla mnie istotną zaletą i kropką na „i” jest także wygląd(...)łapcie prosty przepis na wyjątkowo efektowny i smaczny posiłek z patelni. Cudownie wyrośnięty, idealnie zarumieniony, puszty dutch baby w wersji wytrawnej, podany z sezonowym rarytasem – zielonymi szparagami oraz jajkiem w koszulce. Najlepiej smakuje prosto z patelni z dużą ilością parmezanu, świeżego tymianu i grubo mielonego, kolorowego pieprzu. Musicie tego spróbować. Miłego dnia! Print Dutch baby ze szparagami i jajkiem
Fitsweet.meszklanki mleka · Szczypta soli · ½ łyżeczki cukru · Jajko Składniki na farsz: · ½ fileta z kurczaka · Olej do smażenia · Przyprawa do kurczaka(...)zawijamy robiąc kwadraty. 10. Układamy w naczyniu. 11. Smarujemy śmietaną. 12. Posypujemy startym na tarce o dużych oczach serem. 13. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera. 14. Naleśniki gotowe
Kulinarna Chwilaszklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki(...)przyrumienią się brzegi a ciasteczka będą rumiane.Pozostałą na stolnicy część ciasta uformowac w kulę, włożyć do lodówki, a wyjąć kolejną część schłodzonego ciasta. Ponownie wykrawać i zapiekać. Gotowe ciasteczka ściągnąć ostrożnie z blaszki i suszyć na kratce lub drewnianej desce. Można podawać zaraz po ostudzeniu, same lub np. z konfiturą malinową. marcelina
Czerwony Gupikszklanki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 żółtko 150 gram zimnego masła 1/2 szklanki cukru Na stolnicę wysypać mąkę, cukier. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło, szybko je posiekać. Dodać jajko i żółto, a następnie zarobić. Ciasto powinno stać się jednolitą kulą, która się nie rozpada przy wyrabianiu. Po osiągnięciu tego efektu włożyć ciasto do woreczka foliowego i do lodówki(...)przyrumienią się brzegi a ciasteczka będą rumiane.Pozostałą na stolnicy część ciasta uformowac w kulę, włożyć do lodówki, a wyjąć kolejną część schłodzonego ciasta. Ponownie wykrawać i zapiekać. Gotowe ciasteczka ściągnąć ostrożnie z blaszki i suszyć na kratce lub drewnianej desce. Można podawać zaraz po ostudzeniu, same lub np. z konfiturą malinową. marcelina
Czerwony Gupikzaskakiwać gości - i tak powstały te faszerowane ruloniki. Naleśniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka(...)była to forma do tarty. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki. 5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem
Szefowa kuchni