warto poczekać. Nie jest to klasyczny sękacz sejneński pieczony nad ogniem, ale... jak się nie ma wersji oryginalnej, trzeba zadowolić się wersją zastępczą. Składniki: -7 jajek -1 szklanka mąki typ 450 -2/3 szklanki mąki ziemniaczanej -1 i 1/2 szklanki cukru pudru -5 dkg mielonych migdałów -15 dkg masła -5 dkg margaryny -2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i wlewamy kolejną warstwę ciasta ( 1 cm ). Ponownie zapiekamy do zrumienienia ( ok. 10 minut ). Warstwy wylewamy i zapiekamy do wyczerpania ciasta i oczywiście pojemności foremki. Im więcej warstw, tym ciasto ciekawiej wygląda. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykiełbasy chudej 1 średnia marchewka pół czerwonej średniej papryki 4 łyżki papryki konserwowej pół łyżeczki soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, czosnku suszonego sos: 1/2 szkl mleka 2 jajka 100 g mozzarelli tartej szczypta soli, pieprzu i gałki muszkatołowej tortownica o śred. 16 cm Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Tortownicę(...)mieszamy razem, zdejmujemy z ognia. W miseczce mieszamy razem składniki sosu. Na makaronie układamy zawartość patelni, lekko dociskamy i polewamy sosem jajecznym. Wstawiamy tort makaronowy do piekarnika i zapiekamy przez ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni. Smacznego Przepis na 4 spore porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżeczki musztardy Dijon 2 łyżki przetartych pomidorów wędzona papryka pieprz z młotkowaną kolendrą sól jajko 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy przyprawy, jajko, musztardę, przetarte pomidory (ja kupuje je w butelce) i wsypujemy płatki. Całość mieszamy, formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, smażymy pulpeciki. Dodatkowo: makaron u mnie pełnoziarniste pióra(...)wlewamy do warzyw. Dusimy na średnim ogniu, doprawiamy. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy sos i pulpeciki. Mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Na wierzch dajemy kulki mozzarelli i całość zapiekamy w 180 stopniach około 10 minut. Przed podanie posypujemy rukolą
kruche babeczki¡Hola! :) Dzisiaj chciałabym wam zaproponować trochę ostrzejsze wydanie faszerowanej papryki. W standardowym wydaniu przygotowuję ją z farszem składającym się z ryżu i mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja
Taste TherapyKilka dni temu był międzynarodowy dzień pizzy. Przyznaję, nie świętowałam. O ile dobrze pamiętam u nas obiadowo prezentowały się wtedy tłuściutkie żeberka. Ale ochota na dobrą
bastalenakostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa. Zwilżyć dłonie zimną wodą, nabierać masę i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym-naczynia niczym nie natłuszczać(...)doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Podpieczone mini gołąbki wyciągamy z piekarnika, wykładamy na nie pieczarki z cebulą i polewamy sosem, ser kroimy w kostkę, posypujemy zapiekankę. Całość zapiekamy 45 minut w temp 180*c. Podajemy po wyjęciu z pieca, polewając wytworzonym podczas pieczenia sosem. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonPyszne naleśniki z wytrawnym nadzieniem oraz kremowym sosem. Zapieczone z serem smakują wyśmienicie! Naleśniki: 1 szklanka mąki 2 jajka 0,5 szklanki wody niegazowanej 1 szklanka mąki pszennej Sól Farsz: 10 pieczarek 2 cebule 100 g wędliny (szynki) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 4 łyżki kukurydzy z puszki 100 g serka topionego o smaku szynki ¾ szklanki wody Sól Pieprz Olej(...)dokładamy małe kawałki serka topionego. Dokładnie mieszamy aż sos nam zgęstnieje a woda odparuje. Gotowy farsz nakładamy na naleśniki, zwijamy w rulon. Układamy je w wysmarowanej masłem formie do zapiekania. Wierzch obsypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy około 15 minut w nagrzanym do 200*C piekarniku
VioletoweKucharzenietortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego 3 łyżki mąki pszennej Wierzch(...)przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut. Po tym czasie śmietanę mieszamy z cukrem, wylewamy na wierzch sernika i dokładnie rozprowadzamy. Zapiekamy przez 10-15 minut, do momentu, aż polewa się zetnie. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i okrawamy ostrym nożem brzegi, aby równo opadał, jak będzie stygł. Zostawiamy
Kulinarne przygody Gatitynaleśniki wyszły z kurczakiem, suszonym pomidorem, cebulka, troszkę kukurydzy,cukinia, starta mozzarella i rukola. Pyszne były :)) Miłego dnia :)) Składniki na około 7 naleśników: ok. 1,5 szklanki mąki pszennej jajko sól różowa woda (daję na oko) mleko (daje na oko) roztopione masło suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Składniki farsz: 2 filety z kurczaka suszone pomidory 1 cebula fioletowa kukurydza(...)Mieszam. Na połówkę gotowego naleśnika nakładam farsz, posypuję go startą mozzarellą i daję umytą rukolę. Zawijam i układam w naczyniu żaroodpornym. Tak robię po kolei z kolejnymi naleśnikami. Naleśniki zapiekam w 150 stopniach około 10 minut
kruche babeczkiWędzona makrela najczęściej ląduje w paście kanapkowej. Z tej popularnej ryby możesz również wyczarować tani, pożywny i smaczny obiad. Polecam zapiekankę, bez jajek, kubka śmietany, prostą do przygotowania, o wspaniałym smaku i aromacie dymu wędzarniczego. Składniki: 250 g szpinaku 800 g ziemniakow 1 duża wędzona makrela 1 cebula 1 ząbek czosnku mleko lub śmietana 1 łyżka masła sól, pieprz gałka(...)śmietanę. Doprawić gałka muszkatałową naczynie zaroodporne wysmarować masłem. Na dnie rozłożyć podduszony szpinak, na szpinaku kawałki makreli, następnie równomiernnie rozłożyć puree ziemniaczane i posypać je startym na tarce parmezanem. Zapiekać 20 minut w 200`C do zrumienienia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jeszcze nie próbował , to niech nawet się nie zastanawia – u mnie nr 1!Do kupienia m.in. w bdsklep.pl Składniki :Naleśniki:– mąka gryczana – 150 g- jajko duże – 1 szt– mleko – 1 szklanka– proszek do pieczenia – 1 szczypta– sól – 1 szczypta– olej – 50 mlFarsz:- kasza gryczana biała(...)farsz układamy przez środek naleśników. Dodajemy odrobinę gorgonzoli ( lub innego ulubionego sera pleśniowego). Zwijamy delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy odrobiną masła po całości. Zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe!( U mnie podane z odrobiną śmietanowego sosu
Ostra na Słodkotakim sosie dodatkowo zmiękną, a sos z wierzchu się przypiecze. Zapiekanka jest nie tylko smaczna, ale też bardzo sycąca. NALEŚNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody 2 łyżki oleju rzepakowego duża szczypta soli NADZIENIE: 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego 1 łyżka koncentratu(...)czym dołożyć mięso. Lekko podsmażyć, wlać przecier pomidorowy, koncentrat i dobrze przyprawić. Dusić do momentu uzyskania gęstego sosu. Wykładać porcje na naleśniki i zawijać w ruloniki. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i ułożyć naleśniki z farszem. Na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę, dokładnie połączyć. Smażyć ok 2 min, nie dopuszczając, aby mąka się zrumieniła. Cały czas mieszając wlewać powoli
https:KKuchniaMniamkratką albo w kratkę jak kto woli. Lekka mocno jagodowa. Jest prosta do zrobienia wbrew pozorom. W sezonie jagodowym można pokusić się o jej zrobienie. ciasto biszkoptowe: 4 jajka 4 łyżki cukru 6 łyżek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jagodowa 2 szklanki jagód 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny(...)rękawa cukierniczego z cienką końcówką przekładam trzy łyżki ciasta i wyciskam kratkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blacha z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do 150 stopni góra dół i zapiekam pięć minut. Uważać żeby ciasto nie zbrązowiało bo jest cienkie. Do reszty ciasta dodaję kakao i mieszam. Po upieczeniu się jasnej kratki odczekać pięć minut aż przestygnie i wylać ciemne
wesoła kuchniaWakacyjne śniadania to zdecydowanie jest to co lubię najbardziej. Świeże sezonowe owoce i do tego można wybierać w całej gamie pyszności, albo owsianki, jaglanki, placuszki, kanapeczki, zapiekane owoce pod kruszonką bądź gofry. Gofry powiem szczerze dość często robię, wolę je niż naleśniki, bo jakoś mniej pracy przy nich. Ciasto robi się podobne ale już nie muszę myć patelni(...)wyboru do koloru ;-))) SKŁADNIKI: GOFRY WERSJA NR.1 - 1 szklanka mąki pszennej - 200 ml mleka 3,2% tłuszczu - 4 łyżki masła klarowanego - 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia - 2 jajka - 2 płaskie łyżki cukru pudru Jajka z cukrem roztrzep rózgą lub ubij mikserem, dodaj mleko i pozostałe składniki. Ciasto odstaw na 15 minut. Po tym czasie zacznij smażyć na rozgrzanej gofrownicy
SMYKWKUCHNIłyżeczki likieru pomarańczowego (opcjonalnie) A jak to zrobić: Czekoladę (dla wzmocnienia smaku, użyłam takiej ze skórką pomarańczową) i masło roztopić w kąpieli wodnej i odstawić do przestudzenia. Jajka wbić do miski i ubić z cukrami na gładką masę. Dodać mąkę i likier, wymieszać całość mikserem na najniższych obrotach. Wlać ostudzoną czekoladę z masłem i ostrożnie wymieszać. Gotowe ciasto(...)Jest błyszcząca, kolorowa i bardzo trwała. Do koloryzacji używane są wyłącznie naturalne barwniki. Naczynia te nadają się nie tylko do serwowania, ale również do gotowania - można w nich zapiekać w piekarniku, czy gotować w mikrofalówce. Wytrzymują temperatury od -20 do +300 stopni Celsjusza . Świetnie też nadają się do przechowywania dań. Zapraszam Was do zapoznania się z tymi produktami
Kuchnia w opałach