jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:164/212)

Francja: Clafoutis z wiśniami 210

francuski szybki specjał, Clafoutis. Zestawienie jest jak dla mnie idealne, kwaśne wiśnie z podprażonymi migdałami i cukrem pudrem na wierzchu. Mmm, po prostu niebo w gębie! Generalnie Clafoutis to zapiekany deser, którego ciasto przypomina nieco ciasto naleśnikowe, którym zalewa się owoce. Nazwa pochodzi od słowa 'clafir', czyli wypełniać, co w przypadku tego ciasta dotyczy owoców, które wypełniają(...)wersję klasyczną na słodko, w dodatku urozmaiconą o migdały na wierzchu , Bon Appétit! Clafoutis z wiśniami 500g wiśni 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50g płatków migdałowych 3 jajka 3 łyżki syropu daktylowego/klonowego lub cukru kokosowego 200ml śmietany 100ml mleka szczypta soli Wiśnie umyć, wydrylować i przełożyć do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia

Przepysznik - BLW i nie tylko
Tarta z burakami, fetą, szpinakiem z nutą tymianku. 194

nałożymy na natłuszczoną blachę ja dodatkowo posypuję np. semoliną, aby ciasto się nie przykleiło podczas pieczenia - jeżeli cisto podczas przenoszenia na blachę nam popęka warto zrobić zawiesinę z 1 jajko plus 1 łyżka mąki wymieszać to i posmarować tym ciastko już w blaszce ładnie nam to poskleja i wyrówna. - dociskamy brzegi i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut(...)łodyżek i zalewam mieszaniną zrobioną ze śmietany i jaj. Ostrożnie zalewamy, aby nie wypłynęło pod tartę. Jak ucieka śmietana zawsze można zrobić "tamę " z fety :)), posypujemy świeżym tymiankiem  - zapiekamy ok 30 minut do zgęstnienia masy najlepiej sprawdzić do patykiem do szaszłyków.  Zaskoczmy naszych domowników, gości czym zwykłym a jak zarazem wyjątkowym :) Cudownego gotowania  Smacznego

Basia w kuchni
Zupa cebulowa i pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą (Onion soup and yeast dumplings with spinach and feta cheese) 298

czasu jej przepis niewiele się zmienił. Jedyna różnica to taka, że z „zupy biedaków” stała się jedną z wykwintniejszych zup. Tradycyjna francuska zupa serowa przed podaniem jest zapiekana z grzanką i żółtym serem. U mnie jednak stanowiła idealny dodatek do dania głównego, którym były pierogi drożdżowe ze szpinakiem i serem feta. A ponieważ za oknem coraz zimniej(...)dodać również kilka kropli oliwy czosnkowej, odrobinę świeżego rozmarynu. Pierogi drożdżowe ze szpinakiem i fetą Ciasto drożdżowe 500g mąki 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru Pół szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Farsz 400g świeżego szpinaku 100g sera feta 1 ząbek czosnku szczypta soli Drożdże pokruszyć, dodać cukier oraz połowę ciepłego mleka i dokładnie wymieszać. Do rozpuszczonych drożdży dodać

Jacob Tastes
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 195

jeszcze smaczniejsze . Ogromnie polecam :-) Danie jest z natury swej bezglutenowe. * * * Składniki na gołąbki: 500 g mielonego mięsa 2 cebule 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego 1/2 główki kapusty włoskiej 1 jajko 2 łyżki tartego sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) 1 łyżeczka masła do ryżu i trochę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego(...)ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy. 6. Wszystkie składniki łączymy

Kawa z mlekiem
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 205

ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystygnięcia. 4. Umytą kapustę włoską drobno siekamy i wrzucamy do miski, w której jest już mięso z przestudzonym ryżem. 5. Następnie wbijamy jajko, dodajemy starty ser twardy, sypiemy sporo przypraw: 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej majeranku, niemało kminu rzymskiego i do tego dodajemy usmażoną cebulkę. Mieszamy. 6. Wszystkie składniki łączymy(...)tarce o dużych oczkach.  Wkładamy gołąbki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut pod przykryciem z grzaniem góra-dół. Po tym czasie ściągamy przykrywę i zapiekamy jeszcze 15 minut z termoobiegiem. Po tym czasie są gotowe i przepyszne. Smacznego

Kawa z mlekiem
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 193

moim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki

Cooking Monster
#Porady - pomysły na obiad, gdy nie masz ochoty gotować 318

moim domu rodzinnym często ratowaliśmy się jajecznicą, gdy naprawdę zależało nam na czasie, a chcieliśmy zjeść coś pożywnego i smacznego. Najczęściej przygotowywaliśmy tę z przesmażoną do miękkości cebulką - mniam! Jajka na długo pozostawiają nasz organizm syty, a przygotowanie ich zajmuje maksymalnie 15-20 minut. My z Dominikiem też często decydujemy się na tę potrawę, ale gdy mamy pod ręką kiełbaskę(...)dodatków jak kukurydza czy prażona cebulka, zawinąć, posypać serem i zapiec. Wystarczy polać je ketchupem i zajadać ze smakiem. :)   Przepisy: Naleśniki z mascarpone i owocami   Naleśniki zapiekane w sosie serowym  Naleśniki kokosowe Pancakes - amerykańskie naleśniki   Zapiekanki i sałatka szopska Czasami lubimy zjeść obiad bezmięsny, wtedy właśnie przygotowuję zapiekanki. Wystarczy przesmażyć kilka cebul i pieczarki

Cooking Monster
Cebularze 111

Przepis inspirowany blogiem "Gotuję bo lubię".  Składniki Ciasto : 350 g mąki pszennej 1 jajko 30 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru sól 2 łyżki oleju Nadzienie: 6 dużych cebul 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki śmietany kremówki sól pieprz świeżo mielony starty ser żółty ( wg uznania )   Przygotowanie Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki(...)Wyrośnięte kulki spłaszczyłem, a dodatkowo płaskim dnem szklanki zrobiłem zagłębienie w które nałożyłem farsz. Wierzch lekko posypałem żółtym serem. Cebularze wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekałem 25 minut

R'n'G Kitchen
Torcik naleśnikowy a'la lazania 245

dużo smaczniejszy od lazanii. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej do smażenia farsz mięsny 700 g mięsa mielonego, u mnie z łopatki 1 cebula 250 g przecieru pomidorowego oregano sól,pieprz olej do smażenia beszamel(...)sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż ser się rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę więcej mięsa lub zbędne naleśniki zjeść

Monia miesza i gotuje
Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem 196

królować!  Dyniowa tarta ze szpinakiem i tuńczykiem Przygotowanie tarty uważam za bardzo wdzięczne zadanie :) Cokolwiek dodamy, z czymkolwiek to połączymy - zawsze wychodzi idealnie! Dzisiejsze połączenia - tuńczyk i szpinak, zapiekane w musie z dyni - może nie są typowe, ale na pewno wspaniale współgrają. Musicie spróbować! Na początek krótko o tym jak przygotować dynie: kroimy ją ćwiartki, ósemki - jakiekolwiek kawałki(...)ściągnięciu papieru z dociążeniem - jeszcze przez 5 minut. Farsz: 200 g mrożonego szpinaku w liściach 250 g tuńczyka (po odsączeniu) 250 g pieczonej dyni 4 ząbki czosnku 3 jajka kilka pomidorków koktajlowych przyprawy: sól himalajska, pieprz, curry, kurkuma, garam masala, słodka papryka Na niewielkiej ilości oleju kokosowego dusimy szpinak. Dodajemy do niego zgnieciony czosnek oraz przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, dodajemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Roladki z polędwiczki ze śliwkami i orzechami zapiekane w kremowych batatach z jarmużem 252

smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze świeżymi śliwkami i orzechami włoskimi zapiekane w kremowych batatach z jarmużem, to potrawa zdrowa i prosta w przygotowaniu. Słodkie ziemniaki, które z ziemniakami nie mają nic wspólnego, już wieki temu jadali Inkowie, do tego równie(...)batatów: 1 batat ok. 400 g, 150 g serka mascarpone, 100 g startego sera żółtego Cheddar, 100 g jarmużu bez grubych nerwów, 100 ml wina białego wytrawnego, 3 jajka, 3 łyżki soku z cytryny,  1 łyża suszonego czosnku niedźwiedziego, 1 łyżka posiekanego tymianku lub łyżeczka suszonego, sól i pieprz do smaku,  szczypta cukru do jarmużu. Do przybrania: świeże

SzczyptaSmaQ
Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i budyniem 168

chciało mi się naprawdę mocno. I oto jest! Naprawdę pyszne i wcale niewymagające wielkiego wkładu pracy. 330g mąki krupczatki 125g masła śmietankowego 300g śliwek węgierek 450ml mleka 3 jajka 1 op. budyniu bananowego 5 łyżek cukru cukier puder cynamon mielony + dwie łyżki masła do gotowania budyniu 1. Ciasto Do wysypanej na stolnicy mąki wrzucamy zimne masło, pokrojone na grube wiórki(...)mielonym cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru pudru. Wykładamy je na całości ciasta i dobrze wygładzamy. Wstawiamy do nagrzanego, jak poprzednio piekarnika i zapiekamy do otrzymania złotego koloru. Po wyjęciu z pieca, jeszcze w blaszce, ciasto wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie... delektujemy się smakiem

Kuchenna Kontrrewolucya
Księga skarg, wniosków i zażaleń. I chutney, z czerwonych porzeczek. 180

Kupuję tu mleko, chleb i jajka. Dziś musiałam po jedno jajko stanąć w drugiej kolejce - czy to nie zakrawa na nękanie klienta? Kierowniczka: Nie zakrawa. Zgodnie z nakazem Sanepidu jajka muszą być sprzedawane osobno. Biały ser kładzie się na wagę trzymając w dwóch palcach, którymi to palcami liczone są potem pieniądze. Proszę to zmienić. Odpowiedź ekspedientki: Osobiście uważam(...)koniecznie na długie zimowe wieczory. Chutney z czerwonych porzeczek będzie Wam smakował o każdej porze roku. Nam uprzyjemniał ciepłą kolacją w bardzo deszczowy wieczór. Kolor, smak i  towarzystwo zapiekanego camemberta z czosnkiem i tymiankiem pozwoliły zapomnieć o deszczowej pogodzie. Przepis znaleziony kiedyś wśród wycinków z gazet okazał się prawdziwym odkryciem. Chutney z porzeczek jest właściwie alternatywą popularnej żurawiny

KUCHARNIA
Naleśniki z pieczarkami, cukinią i kiełbasą 190

czosnkowy. Pychota :) Nie podaję dokładnego przepisu na naleśniki gdyż mąki daję zawsze "na oko", tak aby konsystencja ciasta mnie zadowalała. Składniki na 10 sztuk: Naleśniki: 1 jajko 300 ml mleka 300 ml wody mąka - tyle, aby powstało lejące się ciasto szczypta soli Nadzienie: 1 kiełbasa śląska 40 dag pieczarek 350 g cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu) 1 cebula(...)drobną kostkę. Gotowe naleśniki smarujemy nadzieniem, posypujemy mozzarellą i zwijamy w rulon. Układamy je ciasno na blasze. Wierzch naleśników posypujemy resztą mozzarelli, wiórkami masła i odrobiną oregano. Naleśniki zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut aż ser ładnie się rozpuści. Podajemy z sosem czosnkowym

My simple kitchen
Pulpety nadziewane pieczarkami 194

pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} W misce wyrabiamy je z jajkiem ,przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Formujemy kulki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 40 min w 180°C. Podajemy z ulubionym sosem

R'n'G Kitchen