jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:164/212)

Dziwne? Ale zjadliwe #1 Ślimak, ślimak pokaż rogi... 183

... nie mam białego sera na pierogi, ale mam białą kiełbasę i nie zawaham się jej użyć. Nie zawaham się także wpisem tym zainaugurować cyklu "Dziwne? Ale

bastalena
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 163

Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek cukru Do gotowania: mleko- ilość zależy od wielkości naczynia (taka ilość aby płyn(...)luźne, zmieni konsystencję po wyrośnięciu. Wyrabiać 10 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotować naczynie do zapiekania z grubymi ściankami lub żaroodporne. Koniecznie ze szczelną pokrywką. Masło rozpuścić. Do naczynia wlać mleko, wsypać cukier i dodać roztopione masło. Lekko podgrzać mieszając do rozpuszczenia cukru. Wyłączyć palnik. Wyrośnięte

Maślane ciasteczko
Kalafior w cieście koperkowym 103

Kalafior w cieście koperkowym to przepis, który pochodzi od jednej z Koleżanek z czasów studenckich. Wiadomo – to czas prostego, szybkiego i taniego gotowania, i taka

niecodziennikpary
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 276

Naleśniki ze szpinakiem i fetą z dodatkiem suszonych pomidorów to bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Połączenie szpinaku z delikatnie słoną fetą i słodkimi suszonymi pomidorami sprawia, że

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z jabłkami i rumowym sosem 145

więcej i zjeść choćby na drugi dzień na śniadanie z czymś innym. Musu jabłkowego starczyło mi na nadzianie 6 naleśników. Naleśniki: 1,5 szkl. mąki 2 szkl. mleka 1 jajko 1-2 łyżki oleju 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli Mus jabłkowy: 4-5 jabłek 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny garść rodzynek 2 łyżki cukru Sos: około(...)miękkie, ale wciąż całe kawałki jabłek, zdejmujemy patelnię z palnika nieco szybciej). Dodajemy cukier do smaku oraz rodzynki, mieszamy. Naleśniki smarujemy musem jabłkowym, rolujemy. Układamy w natłuszczonej formie do zapiekania i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Miękkie masło ucieramy z brązowym cukrem. Wlewamy śmietankę i miksujemy jeszcze chwilę. Na końcu dodajemy rum. Zapieczone naleśniki

Smaki Na Talerzu
Naleśniki z serem ricotta, szpinakiem i wędzonym łososiem z sosem beszamelowym 189

Ilość porcji: 5-6 Składniki: Na naleśniki:* 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można dodać drugą szklankę mąki pszennej) 2 szklanki mleka 1 łyżka oleju słonecznikowego Jajko Szczypta soli Margaryna lub olej (do smażenia) *Z tej ilości otrzymałyśmy 5 dużych naleśników Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj 1 opakowanie) 250g świeżego szpinaku (1 opakowanie jeśli kupujemy w folii(...)paski (tak jak na zdjęciach) szpinak, ricotte i wędzonego łososia. Naleśniki zwijamy wzdłuż ułożonych produktów, a następnie tniemy po skosie na trzy kawałki. Układamy je w naczyniu do zapiekania. Robimy tak, aż zużyjemy składniki. W garnuszku rozpuszczamy masło i dorzucamy mąkę. Mieszamy, aż do powstania zasmażki. Dolewamy ciepłe mleko, dorzucamy liść laurowy i doprawiamy gałką. Podgrzewamy, cały czas mieszając

Kolizje Smaków
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 227

każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także zapiekać dania bez obawy o to, że naczynie odkształci się lub stopi się rączka. Przygotowanie omletu bez przekręcania, piersi kaczki czy steku może odbyć się w jednym naczyniu, co jest bardzo(...)deklarował producent – na patelni nie zostały ryski, nawet jak starałam się „poszorować” łopatką dno. Bananowe racuszki bez cukru: 2 duże, dojrzałe banany (z ciemnymi plamkami) 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 6-8 drobno pokrojonych, suszonych daktyli pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Banany rozgniatamy widelcem i chwilę miksujemy wraz

Poezja smaku
Orkiszowe naleśniki z jarmużem 180

należy jednak do jego ulubionych warzyw.Polecam!Składniki na 8-10 naleśników:  1 szklanka mąki orkiszowej jasnej pół na pół z pełnoziarnistą0,5 szklanki mleka0,5 szklanki gazowanej wody mineralnej1 jajko Lszczypta cukru1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki soliNadzienie:1 pęczek jarmużu (u mnie mrożony)1 cebula2-3 ząbki czosnkusól,pieprz,gałka muszkatałowatarty parmezan2 garście orzechów włoskich1 serek kremowy-200g2-3 łyżki(...)podlewałam wodą.Nadmiar na koniec odparować.Przestudzićusmażyć naleśnikiprzestudzony jarmuż wymieszać z serkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.Każdy naleśnik posmarować porcją nadzienia i zwinąć w rulonnaleśniki ułożyć w naczyniu do zapiekania,posmarować olejem ,posypać startym parmezanem i posiekanymi orzechami włoskimi.Zapiekać w 200`C przez 20 minut,do zrumienienia brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Polędwica Wellington 211

Efektowne danie główne na specjalną okazję, czyli Beef Wellington jest to polędwica wołowa zapiekana w cieście francuskim. Dodatkowo między ciastem a mięsem znajduje się warstwa pasztetu z wątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików.Składniki:1/2 kg polędwicy wołowej1 płat gotowego ciasta francuskiego200 g borowików200 g pasztetu z wątróbek drobiowychgarść posiekanej natki pietruszki1 jajo1 cebula3 łyżki oleju2 łyżki masłasól, pieprzNa(...)ciasta. Z odciętego ciasta wykroić wąskie paski o grubości około 1 cm. Ułożyć "roladę" na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na wierzchu przykleić paski ciasta i posmarować całość roztrzepanym jajkiem. Na cieście zrobić np. wykałaczką trzy niewielkie otwory tzw. "kominki" i wstawić do piekarnika na 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut.Po upieczeniu

wyzwania kuchenne
SZPINAK ZAPIEKANY W CIEŚCIE FILO 137

Przepis na szpinak zapiekany w cieście filo, który proponuję Wam dzisiaj, został zainspirowany kuchnią grecką, a dokładnie spanakopitą. Jest to rodzaj greckiej tarty z ciasta filo z farszem z zieleniny i fety. Moja spanakopita zawiera szpinak, natkę pietruszki, koperek i fetę. To chrupiące, „zielone ciasto” jest nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe! Może stanowić samodzielne danie lub przystawkę(...)okrągłą formę o średnicy 26 cm)*: ● 10 arkuszy ciasta filo ● 600 g mrożonego szpinaku Tysiąc Listków Bonduelle ● 2 cebulki dymki ● 2 ząbki czosnku ● 200 g sera feta ● 2 duże jajka ● ½ pęczka koperku ● ½ pęczka natki pietruszki ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 30 g masła ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) ● sól, pieprz   Przygotowanie: Szpinak rozmroź, odciśnij z wody i drobno pokrój

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 223

piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i  pysznie.   Na 16 placków (czyli 8 gotowych "tostów") użyłam: 50 dkg surowych, obranych ziemniaków 25 dkg ugotowanych i zmielonych ziemniaków 1 jajko łyżka kopiata mąki pszennej łyżka płaska mąki ziemniaczanej poł łyżeczki soli (lub więcej jeśli gotowane ziemniaki nie były solone) szczypta mielonej gałki muszkatołowej świeżo zmielony pieprz olej do smażenia Farsz(...)wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać  startym serem  i zapiekać ok 7-10 w nagrzanym piekarniku (ok 180st). Posypać zieleniną i  zajadać popijając na przykład szklaneczką czerwonego barszczu:) Można nie przykrywać farszu drugim plackiem tylko zrobić 16 placków

Maślane ciasteczko
Pulpeciki z indyka w gniazdach makaronowych 138

 Jestem wielkim fanem domowych obiadków i kuchni polskiej. Jedną z moich ulubionych potraw są kotlety mielone i wszelkiego rodzaju pulpeciki. Uwielbiam ich smak od dzieciństwa

kulinarnyJa
Lasagne w szkle 130

tackach ale w kawalku i sami zmielcie w domu -marchewka -swieza bazylia -oliwa z oliwek -czosnek nawet 6 zabkow -cebula -ser zolty-koncentrat pomidorowy Pudliszki  -2 ugotowane jajka(niekoniecznie) -pieprz,sol -smietana - ja uzylam celowo MASMAL 18%Gospodyni bo jest to mix do sosw i zup ..i nie musze robic beszamelu.. Podsmażamy mięso tak długo, aż większość płynu(...)smietane i tak w kolko do skonczenia warstw ..Ilosc warstw zawsze zalezy od...wysokosci naszego naczynia.  Ostatnia warstwa to oczywiscie sporo sosu pomidorowego i beszamel oraz ser. Zapiekamy okolo 20-30 minut . Nie kroimy mocno goracego ale odczekujemy nie wyjmujac z piekarnika jakies 10-15 minut.Smacznego! Najlepsza wg.mnie jest ta lasagna z dnia nastepnego...a juz rewelacyjna jest wtedy

Z Kuchni Do Kuchni
Tort bezowy z pieczonym rabarbarem, śmietaną i pistacjami 196

Niedziela, późny wieczór. Skrytka ze słodyczami świeci pustką. Ciasta w lodówce brak, jajka zostały tylko cztery, a sklepy już pozamykane. Na stole leży kilogram rabarbaru kupiony wczoraj. Przypomniało mi się, że dostałam spożywczą paczkę od Delecty – w środku była beza w proszku. Beza i rabarbar to jeden z duetów idealnych – no to pora zakasać rękawy! Beza nie jest ciastem które(...)takim suszeniu pozostała krucha z zewnątrz i piankowa w środku. Blaty gotowe. Rabarbar umyłam, pokroiłam pod skosem w kawałki długości około 4cm. Do pieczenia rabarbaru przydało się naczynie do zapiekania – wlałam w nie wodę, wsypałam połowę cukru, wlałam sok z cytryny, żeby rabarbar nie stracił koloru. Ułożyłam pokrojone kawałki i posypałam pozostałym cukrem. Rabarbar wylądował w zagrzanym

Karo in the Kitchen
welsh rarebits (walijskie grzanki z serem) 232

Składniki: masło – 2 łyżki mąka – 2 łyżki żółtko musztarda – angielska albo dijon sos Worcestershire mleko ewentualnie ciemne piwo starty cheddar (albo inny, dobrze

stajnia gołębie od kuchni