szybki i smaczny obiad! Zapiekanka ze świeżym szpinakiem i szparagami! Zapraszam! składniki: - 2 garście świeżych liści szpinaku - 4 ząbki czosnku - 1 cebula - kawałeczek pora - pęczek białych szparagów - 4 jajka - 400 ml jogurtu naturalnego - 200 ml mleka - 100 g sera podpuszczkowego light - 2 szklanki ugotowanego makaronu (najlepiej o smaku szpinaku) - 2 łyżki masła - sól, pieprz, chili Cebulę, por, czosnek(...)wymieszaj mleko, jogurt, jaja i przyprawy, za pomocą trzepaczki doprowadź do idealnie gładkiej konsystencji. Szparagi obierz, usuń zdrewniałe końcówki. Szpinak zalej masą jajeczną, ułóż szparagi i posyp porozrywanym serem. Zapiekaj 25- 35 minut! Gotowe
SMYKWKUCHNIpieprzem. Studzimy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy również pieczarki z cebulą i odciśniętą bułkę. Do powstałej masy mięsno-pieczarkowej dodajemy jajko oraz musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem i niewielką ilością suszonego majeranku (ok. 1/4 łyżeczki). Dokładnie wyrabiamy. Przygotowanym farszem napełniamy kieszeń indyczą. W razie potrzeby spinamy mięso wykałaczkami. Mięso wkładamy do lekko(...)minut (jeśli Wasze mięso będzie ważyć mniej, odpowiednio skróćcie czas pieczenia – ja zwykle daję około 5-8 minut zapasu (do zasady 1h/1kg) i o tyle dłużej zapiekam). Jeśli mamy termometr do mięsa sprawdzamy temperaturę – w przypadku mięsa drobiowego nie powinna być ona niższa niż 75 stopni (u mnie 82 stopnie, czyli podawane przez różne źródła maksimum jakie
Smaki Na Talerzutrzeba) - 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao (do posypania) Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masło i czekamy aż się rozpłynie, a całość lekko przestygnie. Ubijamy 2 całe jajka i 4 żółtka z 75g cukru, potem delikatnie dodajemy czekoladę z masłem z likierem i skórką z pomarańczy. W innej misce ubijamy 4 białka na pianę, a następnie dodajemy partiami(...)białkowej do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, a następnie całą masę czekoladową przekładamy do białek. Całość wykładamy do przygotowanej wcześniej tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i zapiekamy, ok. 35-40 minut, w temp. 180*C, na programie góra-dół, bez termoobiegu lub do czasu, aż ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny
Smaczne ZdrowePomysł na nietypową przekąskę, dodatek do zupy, bądź innego dania. Składniki: 400g filetów z piersi kurczaka 500g ciasta francuskiego (można spokojnie używać kupnego, gotowego) 200ml jogurtu
Gotuj z RumcajsemRóżyczki kalafiora i brokuła zapieczone w serowo-śmietanowym sosie. U mnie dzisiaj z ziemniaczkami i sadzonym jajkiem. Taka propozycja na piątkowy obiad:) Jak dla mnie pychotka;)Polecam. Potrzebujemy: 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł łyżeczka masła i soli Kalafior i brokuł podzielić na różyczki, umyć i gotowac ok. 10 min z solą(...)serowo-śmietanowy: 15 dkg startej mozzarelli 2 łyżki gęstej śmietany 18% szklanka zachowanego wywaru łyżka masła łyżka mąki sól i pieprz do smaku dodatkowo: tłuszcz do wysmarowania naczynia do zapiekania pęczek natki pietruszki Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i lekko przyrumienic. Zalać wywarem, mieszać i rozcierać ewentualne grudki. Dodać starty ser i śmietanę. Zagotować. Piekarnik nagrzać
Maślane ciasteczkoherbatników mocną ją ugniatając. Następnie schłodzić w lodówce. Ser zmielić trzykrotnie w maszynce, dodać puree z dyni, cukier i ucierać. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodawać po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec masę wymieszać z mąką ziemniaczaną. Wylać na herbatnikowy spód. Maliny zasmażyć na patelni, powstały sos można przetrzeć przez sito w celu pozbycia się(...)gorącą wodą. Sernik piec 30 minut (użyłam programu bez termoobiegu), po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec kolejne 50 minut. Na wierzchu ciasta rozsmarować malinowy sos i zapiekać jeszcze przez 10 minut w 180 stopniach. Powoli studzić nie wyjmując z piekarnika, następnie włożyć na noc do lodówki i podawać następnego dnia. Smacznego
Zapiski Młodej ŻonyNaleśniki ;) Połączenie idealne dla fanów pierogów ruskich i naleśników;) Zapraszam do eksperymentów:) Naleśniki chłopskie Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1 jajko 1 łyżeczka suszonego koperku szczypta soli Farsz: 200 g sera białego 7 ugotowanych ziemniaków cebula sól pieprz vegeta Przygotowanie: Ciasto - wszystkie składniki miksujemy i smażymy cienkie naleśniki. Do smażenia(...)masełku cebulkę i przyprawy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę. Naleśniki zawijamy, tak jak krokiety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy je startym żółtym serem i keczupem. Zapiekamy około 25 minut w 180 stopniach. Można je podawać z sosem pieczarkowym lub jako samodzielne danie
Lawendowe NiebosmażeniaWykonanie:Szpinak myjemy, osuszamy i usuwamy łodyżki. Delikatnie blanszujemy na patelni lub na parze. Na drugiej patelni na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w talarki.Do miski wbijamy jajka, dodajemy serek, śmietanę i pokruszony ser pleśniowy, a następnie przyprawy i listki ziół. Wszystko mieszamy dokładnie rózgą, i na koniec dodajemy szpinak.Natłuszczoną szklaną formę (30 x 24 cm) wykładamy(...)podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do lekkiego zbrązowienia.Formę wyjmujemy z piekarnika i wylewamy na nią masę szpinakową. Na wierzch układamy krążki cebuli.Tartę zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Ja po 15 minutach zmniejszyłam nieco temperaturę, ponieważ mój piekarnik ma tendencję do przypiekania
Kulinarne przygody Gatitykremowego serka naturalnego - 1 jajko - 400 g owoców leśnych - 4 łyżki cukru pudru - 4 łyżki miodu - 2 łyżeczki cukru waniliowego - kilka listków świeżej mięty Przygotowanie: 1. Mleko mieszamy z jajkami i szczyptą soli. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mąkę do powstania gładkiej masy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, tyle aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.2(...)listkami mięty. Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem pudrem. Dodajemy pianę do serka i delikatnie mieszamy.3. Nakładamy serek na naleśniki, składamy je w kopertę i układamy na blaszce. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15 minut.Podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty. Asia miesza serek, ja pilnuję Kenwooda, który ubija pianę (czyt. obijam się
Kraina Tysiąca SmakówDanie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comZnane nam nie od dziś zupki instant to szybki i prosty sposób na zrobienie zupy. Otóż wystarczy zalać wrzątkiem makaron i dodać przyprawy. Sałatka z makaronem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smażenia Szpinak z dodatkiem mleka zmiksować na gładko (im bardziej rozdrobniony szpinak, tym ładniejszy kolor naleśników) i przelać do miski. Kolejno wlać wodę gazowaną oraz olej, wsypać mąkę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i dokładnie wymieszać- najlepiej rózgą. Całość odstawić na 8-10 minut, aby ciasto lekko zgęstniało. Na rozgrzanej patelni wylać porcję ciasta, a kiedy zetnie się z wierzchniej(...)powstałą połowę ponownie położyć ser oraz wędlinę i złożyć- w ten sposób otrzymamy nadziany 'trójkąt'. Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć naleśniki i zapiekać 2-3 minuty, aby tylko ser się podgrzał i lekko roztopił. Wierzch polać ketchupem na kształt łańcucha. Smacznego
Kraina Miodem Płynącaposolić ją, przełożyć buraki i również ugotować je do lekkiej miękkości. Następnie wyjąć z wody i ostudzić. W międzyczasie przygotować sos: do miski przelać śmietanę, mleko, dodać mąkę, wbić jajko, dodać przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy (sól oraz pieprz). Dokładnie wymieszać. Na sam koniec do sosu dodać 50 g startego sera. Ponownie wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Obgotowane(...)ziemniaków, następnie buraki, marchewkę, cebulę, pozostałe ziemniaki i cukinię. Każdą warstwę polać przygotowanym sosem oraz delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec, wierzch zapiekanki posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 180 ºC, najpierw 45 minut pod przykryciem, a następnie 15 minut bez przykrycia (do zarumienienia się zapiekanki). Podawać na ciepło. Od lewej strony: przygotowywanie sosu i "składanie" zapiekanki Pomysł
Ugotowaćsycąca - polecana szczególnie dzieciom oraz osobom mającym problemy żołądkowe. Bogata jest również w jod (ma go najwięcej ze wszystkich kasz). U mnie dziś kasza manna trochę w innej wersji...zapiekana w piekarniku. Taka jest najlepsza! A z chrupiącym masłem orzechowym, orzeszkami ziemnymi oraz gorzką czekoladą to już prawdziwy rarytas. Można ją podać na deser lub śniadanie. Najlepiej smakuje(...)jakości masło bez soli, cukru oraz oleju palmowego (tu: recenzja ). Składniki: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 1 łyżka cukru 3-4 łyżki masła orzechowego crunchy Primavika 2 jajka garść orzechów ziemnych niesolonych 2 kostki czekolady gorzkiej Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie powoli wsypujemy kaszę mannę, cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki
Kuchnia MagdaLenyłyżki cukru (lub więcej, do smaku) Sos śmietanowy: -300 ml śmietanki kremówki 30 % -2 jajka -2 łyżki cukru -czubata łyżka proszku budyniowego Dodatkowo: -truskawki do podania (opcjonalnie) Przygotowanie --> Naleśniki: --> Jajka, mleko, wodę i olej mieszamy rózgą. Dodajemy mąkę, sól. Miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy na kilka minut. --> Patelnię rozgrzewamy. Smażymy cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor (najlepiej(...)twaróg, dodajemy serek, jogurt, proszek budyniowy i cukier do smaku. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy --> Wykonanie: --> Na każdy naleśnik wykładamy czubatą łyżkę masy twarogowej. Zwijamy ścisłe i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut, aż całość się zapiecze, a sos zgęstnieje. --> Sos: --> W misce mieszamy wszystkiego składniki sosu. --> Smacznego Notatki
Marta Gotuje