jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:146/212)

Ciasto pszenno-orkiszowe do tarty 153

żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto (do uzyskania jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą(...)palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po wyciągnięciu spodu tarty z piekarnika, wypełnić go wybranym nadzieniem i całość zapiekać 30 minut. Tarta po podpieczeniu

Passions hobbies life
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 187

ziół prowansalskich i 2-ch łyżek oliwy. Wymieszałam i odstawiłam.  Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pokroiłam w ćwiartki. W czasie, kiedy warzywa się marynowały, zrobiłam klopsiki. Mięso, szczypiorek, jajko, pieprz ziołowy, mieloną paprykę, płatki chili, pieprz, płaską łyżeczkę soli, majeranek ( suszonego ok. 1 i 1/2 łyżeczki, świeżego posiekanego ok. 2 łyżki) dokładnie wymieszałam. Formowałam małe kulki, obtoczyłam w mące(...)klopsikami. Na wierzch poukładałam ćwiartki pomidorów, posypałam grubo pokrojonymi piórkami cebuli. Posypałam suszoną bazylią, posmarowałam pozostałą oliwą za pomocą pędzelka. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 200°C (bez termoobiegu), zapiekałam ok. 15-20 minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił

Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczna pizza na otrębowym spodzie (223 kcal) 274

jest to pyszna propozycja dla wszystkich będących na diecie Dukana. Jeśli pizzę podzielimy na 6 porcji, to jeden kawałek będzie miał 223 kcal. Składniki: 250 g chudego twarogu 3 jajka po 3 kopiaste łyżki otrębów pszennych, żytnich i owsianych łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany Pozostałe: kulka sera mozzarella light 8 plasterków chudej wędliny pomidor garść zielonych(...)układamy ją i rozsmarowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25 min w temp 180 C. Po tym czasie na spodzie rozsmarowujemy przecier/ketchup, układamy dodatki i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut

e-PrzepisyKulinarne
Pudding dyniowy z drożdżówki! 91

Herbaciano-dyniowy pudding z bułeczki z jabłkiem i kruszonką z pestkami dyni Tak wyglądała bułeczka przed zapieczeniem *** PUDDING Z DROŻDŻÓWKI Z DYNIĄ /1 PORCJA/ [przepis autorski

Poranek na słodko
Placki z ziemniaków i łodygi brokuła z serem wędzonym (przepis krok po kroku) 112

Składniki / na 12 sztuk: 3 ziemniaki (400 g) jedna większa łodyga brokuła (150 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta kminku sól i pieprz oliwa do smażenia placków  3 plastry sera żółtego w plastrach Hochland Gouda Wędzona  Przygotowanie placków ziemniaczano-brokułowych: 1. Ziemniaki obierz, zaś z łodygi brokuła odetnij twardą skórkę. Wszystkie(...)wilgoci. Ja przekładam warzywa na czystą ściereczkę, następnie odciskam ją nad zlewem.  2. Cebulę i czosnek drobno pokrój.  3. W misce umieść starte warzywa, cebulę i czosnek, jajka, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.  4. Na patelni rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Kładź na nią po 1 łyżce masy, następnie spłaszczaj, aby otrzymać okrągły placuszek. Smaż

Chilli Czosnek i Oliwa
francuskie ciastka z pomidorami i serami 143

rozwijamy i lekko rozwałkowujemy. Tniemy na 12 prostokątów. Przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym za pomocą noża lekko nacinamy mniejsze prostokąty, ok. 1 cm od krawędzi. Jajko roztrzepujemy i przy pomocy pędzelka smarujemy każdy kwadrat a następnie posypujemy serem grana padano i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)oliwą oraz bazylią. Ser mozzarella ścieramy na tarce i posypujemy nim podpieczone kwadraty. Na wierzchu układamy plasterki pomidorów i smarujemy każdy wcześniej przygotowaną oliwą. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez

Domowy Smak Jedzenia
Slow pizza z cukini 174

wlać przecier, do niego dodać rozgniecione ząbki obranego czosnku, posolić, popieprzyć i dodać zioła prowansalskie. Po upływie ok 20 minut, odciśniętą cukinię  umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze(...)termoobieg, zmniejszając temperaturę do 200-220 stopni i skracając czas pieczenia. Na upieczony placek wyłożyć wcześniej przygotowany sos pomidorowy, a na to przygotowane przez was, wasze ulubione dodatki. Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez około 10 minut. SAMCZEGO

fitolarun.blogspot.com
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 186

Mięcho mięcho mięcho! Dziś kolejny przepis na fanów mięsnych obiadków. Mam dla Was pulpeciki ( albo jak ktoś woli klopsiki ) z dodatkiem kaszy , zapiekane pod obłędnym sosem pomidorowym z serem. Niesamowicie aromatyczne i sycące. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Pomysl powstał zupełnie przypadkowo, po tym jak z krupniku została mi kasza jęczmienna . A , że kaszę(...)dokładkę! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mięso mielone ( u mnie łopatka ) – ok. 250 g * kasza jęczmienna – 100 g * cebula – 1 szt * chleb pszenny – 1 kromka * duże jajko – 1 szt * sól, pieprz, papryka ostra – do smaku SOS: * pomidory w puszcze – ok. 300 g * czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty

Ostra na Słodko
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 216

szklanki bulionu1 średnia cebula, drobno posiekana1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego1  łyżeczka papryki wędzonejsól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieW dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików.W dużej patelni  rozgrzać oliwę lub olej(...)cebulę i smażyć ok 2 minut.  Dodać 1 łyżeczkę papryki, kumin i pomidory i pietruszkę. Chwilę podsmażać mieszając.  Doprawić solą i pieprzem. Do naczynia w którym będziemy zapiekać pulpety, przelać sos, dodać 1/2 szklanki bulionu, włożyć pulpety, naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na ok 1 godzinę. Podawać np z ryżem i zieloną

Stare Gary
Sernik wiśniowy 246

masę serowa muszą być w temperaturze pokojowej- twaróg, śmietanę, cukier, cukier waniliowy i przesiane mąki przełożyć do miski, zmiksować krótko do połączenia się składników- do masy serowej dodawać stopniowo jajka, po każdym krótko miksując- na koniec dodać ostudzony mus wiśniowy, wymieszać łyżką do uzyskania jednolitej kolorystycznie masy- masę wylać na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika wstawić szerokie naczynie(...)minut do momentu ścięcia się masyPOLEWA ŚMIETANOWA- śmietanę rozmieszać z cukrem, upieczony sernik wyjąć na chwilę z piekarnika, na jego wierzch wylać śmietanę, wyrównać i wstawić ponownie do piekarnika- zapiekać 20-25 minut aż śmietana nie będzie płynna- sernik studzić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik schłodzić w lodówce przez kilka godzin, najlepiej przez całą noc Sernik wiśniowy

Smakołyki Bereniki
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 150

wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½  l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej(...)redukował, więc uzupełniałam jego ilość bulionem. Kiedy mięso było już miękkie a płyn zredukował się niemal całkowicie, odstawiłam mięso do wystudzenia. Zimne mięso zmieliłam dwukrotnie. Wlałam stopione masło, wbiłam jajko, dodałam posiekane listki bazylii, przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszałam. Farsz odstawiłam. Teraz zajęłam się przygotowaniem płatów latanii. W dużym garnku zagotowałam wodę. Na każde

Kuchnia u Krysi
Kuchnie świata: frittata ze szparagami, rukolą i suszonymi pomidorami 105

później rozpoczęto ich uprawę. Oto przepis na ciekawą potrawę ze szparagami - frittatę z dodatkiem rukoli, czarnych oliwek i suszonych pomidorów. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów  3 jajka  1 opakowanie serka wiejskiego light  8 plastrów suszonych pomidorów w oleju  10 czarnych oliwek  1 łyżeczka cukru trzcinowego  garść rukoli  kilka szczypt ziół prowansalskich  kilka(...)ostygnięcia. Rukolę myjemy, osuszamy i siekamy. Oliwki kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę zostawiamy, aby posypać frittatę przed wstawieniem do piekarnika. W misce rozbijamy jajka, dodajemy serek wiejski, posiekaną rukolę, pokrojone oliwki i suszone pomidory. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, czosnkiem niedźwiedzim, ziołami prowansalskimi i grubo mielonym pieprzem. Masę przelewamy do formy na tartę

My Chcemy Jeść
Rolada serowa z pieczarkami i filetem z kurczaka 62850

jajka -3 pojedyncze filety -40 dag pieczarek -3 łyżki majonezu -2 łyżki oliwy -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, dodajemy rozbełtane jajka i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Wylewamy na blaszkę o wymiarach około 40x40 (aby wyszedł dość cienki placek). Piec 30 minut w 160'C. 2. Pieczarki obieramy, kroimy na małe plasterki(...)następnie fileta. Całość zwijamy w roladę. Przekładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy 30 minut w 170'C. 5. Posypujemy odrobiną sera na ostatnie 5 minut i zapiekamy, aż ser zrobi się rumiany. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju sosami np czosnkowym. Smacznego

Tagebuch po polsku
Lasagne di carne 193

pozostałej oliwie zeszkliłem posiekaną cebulę, czosnek i rozmaryn. Wszystko przełożyłem do rondla, dusiłem godzinę, co jakiś czas podlewałem bulionem. Przestudziłem, przepuściłem dwa razy przez maszynkę. Dodałem stopione masło, jajko i pokrojoną bazylię , przyprawiłem. Farsz starannie wyrobiłem (powinien być ścisły). Ugotowałem płaty latanii. Posmarowałem rozłożone„dachówkowo” płaty latanii. Zwinąłem w rulon, ułożyłem w naczyniu żaroodpornym. Zrobiłem beszamel : mąkę zasmażyłem na maśle(...)minutę, dodałem pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał , dodałem bazylię i przyprawy do smaku. Przygotowaną latanię polałem sosem beszamelowym, skropiłem sosem pomidorowym, posypałem startym parmezanem. Zapiekałem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przed podaniem polałem resztą sosu pomidorowym

R'n'G Kitchen
lazania z mięsem mielonym 117

podsmaży dodaję pomidory z puszki. Doprawiam delikatnie solą i ziołami. Masło roztapiam w rondelku i dodaję mąkę. Wychodzi zasmażka. Dolewam partiami mleko, i całość zagotowuję. Wszystko mieszam trzepaczką do jajek. Pozbywam się tym samym grudek. Solę, pieprzę i ścieram odrobinę gałki muszkatołowej. Naczynie żaroodporne smaruję sosem beszamelowym. Układam ścisło pierwszą partię makaronu. Wykładam dwie łyżki sosu i na to część(...)farsz. Kończę gdy wyłożę ostatnią partię makaronu, smaruję sosem beszamelowym i wylewam sos pomidorowy z mięsem. Wszystko posypuję żółtym serem. Wiadomo wysokość lazanii nie może wyjść poza brzegi naczynia. Zapiekam w piekarniku nagrzanym od 180-200 stopni. Początkowo pod przykryciem a na koniec już bez. Zapiekanie trwa ok. 50 minut. Dobrze, jak lazania odstoi zanim ją pokroimy. W innym wypadku

Pieprzyć z Fantazją

Proponowane wyszukiwania